Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 грудня 2019, 23:04
53996
13

20 відомих українських футболістів з контрактами, що завершуються

Sport.ua - про тих, хто вже через півроку може отримати статус вільного агента

| Оновлено 22 грудня 2019, 23:04
53996
13
20 відомих українських футболістів з контрактами, що завершуються
Фото Павла Кубанова. Артем Бєсєдін і Віктор Коваленко

Сучасний футбольний ринок - явище настільки динамічне, що практично кожен день в пресу потрапляють десятки або навіть сотні новин про те, що хтось кудись перейшов, або ж підписав новий контракт. Втім, трапляються нині й ситуації, коли футболіст завершує свою співпрацю з клубом через закінчення терміну дії трудової угоди. В такому випадку гравець отримує статус вільного агента і може самостійно розпоряджатися своєю контрактною долею.

Ми вирішили виділити двадцятку найвідоміших гравців з вітчизняним паспортом, які вже в липні наступного року можуть отримати статус вільного агента. Знайдеться тут місце і для вельми авторитетних в нашому футболі особистостей...

Андрій ГІТЧЕНКО

Амплуа: захисник
Клуб: «Десна»
Вік: 35 років
Вартість на Transfermarkt: 200 тисяч євро

Досвідчений центральний захисник «Десни» провів уже близько двохсот поєдинків в УПЛ і нині є беззаперечним гравцем основного складу чернігівської команди, яка чудово себе проявляє по ходу сезону-2019/20. Саме Гітченко до зимової перерви в елітній вітчизняній лізі прийшов лідером турніру за показниками перехоплень м'яча (124) і верхових єдиноборств (121). У свої 35 років Андрій виявляється здатним демонструвати гру на найвищому, як мінімум за мірками УПЛ, рівні, але його подальша доля в професійному футболі поки залишається під питанням, так як через півроку у Гітченка закінчується термін дії договору з «Десною».

Рустам ХУДЖАМОВ

Амплуа: воротар
Клуб: «Маріуполь»
Вік: 37 років
Вартість на Transfermarkt: 200 тисяч євро

Досвідчений воротар є вже справжнім символом «Маріуполя» - саме гра Худжамова додає команді з берегів Азовського моря непоступливості навіть перед самими топовими за мірками УПЛ суперниками. Однак останнім часом в основу приазовців все настирливіше та настирливіше стукає куди більш молодий Євген Гальчук, а тому не факт, що влітку 2020 року «Маріуполь» та Худжамов продовжать співпрацю. Хоча, тверезо оцінюючи спортивну форму Рустама, він цілком здатен пограти на рівні УПЛ ще пару-трійку сезонів.

Микита КАМЕНЮКА

Амплуа: захисник
Клуб: «Зоря»
Вік: 34 роки
Вартість на Transfermarkt: 200 тисяч євро

Вихованець «Зорі» і капітан цієї команди в останні роки в силу віку все рідше й рідше потрапляє в основний склад луганчан. Очевидно, що найкращий час в кар'єрі футболіста для Каменюки вже позаду, але його досвід і харизма як і раніше можуть бути корисні для команди, особливо якщо тренерський штаб бачить в Микиті такого собі «дядька» в роздягальні. З іншого боку, на початку червня Каменюці виповниться вже 35 років, а тому далеко не факт, що клуб буде готовий продовжувати співпрацю з ветераном, та й той, цілком ймовірно, може зважитися повісити бутси на цвях.

Марко ДЕВИЧ

Амплуа: нападник
Клуб: «Вождовац»
Вік: 36 років
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

«Перший після Бога», якого до цих пір з теплотою в серці згадують прихильники харківського «Металіста», влітку нинішнього року повернувся на історичну батьківщину - в Сербію. Нині Марко Девич виступає за «Вождовац», в складі якого вже відзначився 4 голами в 12 матчах сербської Суперліги. Однак контракт Марко підписаний на один сезон, а тому велике питання - де опиниться Девич надалі та чи буде він взагалі продовжувати кар'єру футболіста.

Руслан ФОМІН

Амплуа: нападник
Клуб: «Маріуполь»
Вік: 33 роки
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

Здається, що часи, коли Руслан Фомін був ключовим форвардом «Маріуполя» потроху відходять у минуле. Останнім часом досвідченого нападника все частіше турбують травми, через що він все менше виходить на поле. Очевидно, що якщо справи так і продовжаться, то «Маріуполь» незабаром остаточно навчитися грати без Фоміна, а тому питання продовження з ним контракту залишається на поверхні.

Євген СЕЛЕЗНЬОВ

Амплуа: нападник
Клуб: «Бурсаспор»
Вік: 34 роки
Вартість на Transfermarkt: 400 тисяч євро

До Селезньова можна ставитися по-різному, якщо брати до уваги його життєві погляди, але з точки зору футболу Євген залишається одним з найбільш яскравих українських форвардів, які продовжують активні виступи. Влітку Селезньов після провалу в «Малазі» повернувся в Туреччину, яка вже майже стала для нього чи не рідною, де зараз допомагає у другій лізі «Бурсаспору». Поки українець лише гравець ротації, у зв'язку з чим не зрозуміло, як складеться його доля через півроку.

В'ячеслав ШАРПАР

Амплуа: півзахисни
Клуб: «Рига»
Вік: 32 роки
Вартість на Transfermarkt: 400 тисяч євро

Досвідчений хавбек, на рахунку якого під дві сотні матчів в УПЛ, влітку нинішнього року вирішив покинути Україну і відправитися до Латвії, де Шарпар зараз захищає кольори «Риги». У прибалтійській країні розіграш чемпіонату йде по системі «весна-осінь», а тому до закінчення першої частини сезону-2020 Шарпар, ймовірно, продовжить грати за «Ригу», з якою у нього чинний контракт. Є висока ймовірність того, що договір буде пролонгований потім і до кінця чемпіонату.

Андрій БОГДАНОВ

Амплуа: півзахисник
Клуб: «Десна»
Вік: 29 років
Вартість на Transfermarkt: 400 тисяч євро

Лише в січні нинішнього року Богданов повернувся в Україну після не найуспішнішого періоду в Польщі. Спершу Андрій підписав короткостроковий контракт з «Десною», який згодом був продовжений на рік. У першій половині сезону Богданов був одним з найважливіших футболістів команди Рябоконя, проте вже навесні, найімовірніше, «Десні» доведеться справлятися з викликами без досвідченого хавбека. Принаймні, сам він вже попрощався з клубом, але поки незрозуміло - чи буде розірвано його контракт за взаємною згодою сторін, або ж «Десна» виручить якусь «копієчку» на продажу футболіста...

Олександр ГЛАДКИЙ

Амплуа: нападник
Клуб: «Адана Демірспор»
Вік: 32 роки
Вартість на Transfermarkt: 450 тисяч євро

Ось вже точно, чиї кращі роки в кар'єрі професійного футболіста позаду. Нині екс-футболіст «Шахтаря», «Динамо» та збірної України Олександр Гладкий перебуває на контракті в клубі другого за рангом дивізіону турецького футболу «Адана Демірспор». Та й там не виблискує - лише 1 гол в 7 матчах в нинішньому сезоні при двох появах в стартовому складі команди. Шанси на те, що «Адана Демірспор» побажає продовжити співпрацю з Гладким і надалі поки виглядають відверто мізерними.

Євген ОПАНАСЕНКО

Амплуа: захисник
Клуб: «Коньяспор»
Вік: 29 років
Вартість на Transfermarkt: 550 тисяч євро

Фланговий захисник, який колись грав одну з ключових ролей в запорізькому «Металурзі» та «Зорі», нині перебуває глибоко в резерві турецького «Коньяспора». Зокрема, в поточному розіграші турецької Суперліги Опанасенко не провів жодного поєдинку і лише два рази взагалі потрапив в заявку на гру. У «Коньяспора» є опція щодо продовження контракту українського легіонера ще на сезон, але зараз складно собі уявити ситуацію, при якій подібне станеться.

Артем ФАВОРОВ

Амплуа: півзахисник
Клуб: «Десна»
Вік: 25 років
Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро

У 2017 році Артем Фаворов вже покидав Україну, але його досвід в датському «Вайле» навряд чи можна визнати успішним. Після повернення Фаворов-молодший чудово себе проявляє в складі «Десни», одним з лідерів якої і є. Але в цьому, власне, і криється проблема - далеко не факт, що Артем знову не вирішить скористатися нагодою виїхати за кордон. Вже зараз подібні чутки активно циркулюють в пресі.

Віталій ВЕРНИДУБ

Амплуа: захисник
Клуб: «Зоря»
Вік: 32 роки
Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро

Багато хто вважав, що після відходу Юрія Вернидуба з поста головного тренера «Зорі» не затримається в клубі і його син, однак Віталій і при Вікторі Скрипнику зумів довести обґрунтованість своїх претензій на місце в основному складі. Рослий центрбек часом гостро необхідний тренерському штабу для вирішення певних завдань на полі, а тому логічно припустити, що продовження співпраці в даному випадку піде на користь, як клубу, так і футболістові.

Дмитро ХОМЧЕНОВСЬКИЙ

Амплуа: півзахисник
Клуб: «Зоря»
Вік: 29 років
Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро

Цей хавбек вже також встиг спробувати «легіонерського хліба», але його спроби закріпитися в клубах з Іспанії, Польщі та Росії, не увінчалися успіхом. Повернення в «Зорю» однозначно стало вірним рішенням у кар'єрі Хомченовського, проте з урахуванням закінчення контракту між гравцем і клубом, поки невідомо, чи триватиме їх співробітництво, наприклад, в наступному сезоні. Для «Зорі» Скрипника Хомченовський, ймовірно, і не ключовий футболіст, але він створює команді таку необхідну глибину складу.

Денис ФАВОРОВ

Амплуа: захисник
Клуб: «Десна»
Вік: 28 років
Вартість на Transfermarkt: 700 тисяч євро

На відміну від молодшого брата, Денис Фаворов не має досвіду виступів у зарубіжних чемпіонатах. Всю свою кар'єру він провів в клубах нижчих дивізіонів і саме зараз в «Десні» перебуває на піку футбольної слави, будучи капітаном команди, яка поки демонструє, мабуть, найбільш сенсаційні результати в нинішньому розіграші УПЛ. Не виключено, що на тлі якісної гри у Фаворова-старшого виникнуть варіанти з іншими клубами, а тому «Десні» однозначно буде непросто утримати Дениса, хоч той, здається, і вельми відданий Чернігову.

Сергій ЯВОРСЬКИЙ

Амплуа: захисник
Клуб: «Маріуполь»
Вік: 30 років
Вартість на Transfermarkt: 700 тисяч євро

Сергій Яворський в «Маріуполі», як якісне вино, з кожним роком стає все краще й краще. На сьогоднішній день він однозначно входить в когорту найсильніших центрбеків вітчизняного чемпіонату. Втім, через півроку у Яворського завершується термін дії угоди з «Маріуполем» і хоча, як здається, Сергія взагалі-то все влаштовує в цій команді, але при наявності «смачних» з фінансової точки зору варіантів не варто виключати від'їзд захисника кудись за кордон. Наприклад, в його кар'єрі вже був досвід виступів в Казахстані за «Тобол».

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ

Амплуа: захисник
Клуб: АЕК
Вік: 33 роки
Вартість на Transfermarkt: 750 тисяч євро

У Греції колись один з найсильніших центрбеків України виступає з літа 2016 року. Здається, в АЕКу він поступово знайшов себе і, що важливіше, Чигринському перестали дошкуляти серйозні травми, через які він раніше змушений був пропускати по півроку й більше. З афінською командою в сезоні-2017/18 Чигринський вже став чемпіоном Греції і нині продовжує користуватися довірою тренерського штабу, а тому поки немає сумнівів в тому, що АЕК скористається наявною у нього опцією однорічної пролонгації контракту футболіста.

Володимир ЧЕСНАКОВ

Амплуа: захисник
Клуб: «Ворскла»
Вік: 31 рік
Вартість на Transfermarkt: 900 тисяч євро

Цей досвідчений центральний захисник всю професійну кар'єру проводить в одному клубі - «Ворсклі», де встиг заслужити повагу не тільки товаришів по команді, отримавши капітанську пов'язку, але і уболівальників. Однак далеко не факт, що подібний симбіоз і надалі буде корисний гравцеві та команді - можливо, саме прийдешнім літом для них випаде ідеальна можливість спробувати зробити крок вперед порізно. Хоча якщо Чеснаков знову вирішить продовжити контракт з «Ворсклою», навряд чи в середовищі полтавських уболівальників хтось сприйме таку новину з незадоволенням.

Володимир КОСТЕВИЧ

Амплуа: захисник
Клуб: «Лех» Познань
Вік: 27 років
Вартість на Transfermarkt: 1,5 млн євро

Ще кілька років тому в Україні досить серйозно обговорювалося питання доцільності запрошення в національну збірну лівого фулбека Володимира Костевича, який поїхав до Польщі і почав демонструвати неймовірний прогрес. Однак потім з'явилися варіанти з Матвієнко, Соболем і, врешті-решт, Миколенко, після чого про Костевича на батьківщині згадують все рідше. Втім, в «Леху» він, як і раніше, досить важливий виконавець, трансфер якого, до того ж, оцінюється досить високо, як для тамтешніх клубів, а тому є всі підстави вважати, що «Лех» прикладе максимум зусиль, щоб пролонгувати співпрацю з Костевичем.

Артем БЄСЄДІН

Амплуа: нападник
Клуб: «Динамо»
Вік: 23 роки
Вартість на Transfermarkt: 2 млн євро

«Динамо», що переживає нині непрості часи, - це клуб, в якому молодий футболіст з одного боку може зробити серйозний крок до прогресу, але з іншого - при найменших же помилках нарватися на найжорстокішу публічну критику, правильно впоратися з якою під силу далеко не кожному. Артема Бєсєдіна не критикує, мабуть, тільки ледачий. І хоча нещодавно ми розповідали про позитивні тенденції в ігровій статистиці нападника, після того він встиг провести настільки невдалі ігри з «Зорею» і «Лугано», що геть перекреслив всі позитивні враження про себе. А зовсім недавно як грім серед ясного неба вибухнув скандал з непройденим допінг-тестом після матчу ЛЕ з «Мальме». Поки неясно, чим закінчиться ця історія для Бесєдіна і чи залишиться він в «Динамо» взагалі.

Можливо, «Динамо» - це просто не та команда, де Бєсєдін може відчувати себе максимально комфортно. Зрештою, перед його очима є приклад Яремчука, який не захотів залишатися в Україні, а прийняв виклик з Європи і нині є одним з кращих форвардів чемпіонату Бельгії.

Віктор КОВАЛЕНКО

Амплуа: півзахисник
Клуб: «Шахтар»
Вік: 23 роки
Вартість на Transfermarkt: 6 млн євро

Хавбек, якому колись Мірча Луческу передрікав чи не більшу славу, ніж та, якої вдалося досягти Андрію Шевченку, до своїх 23 років так і не реалізував й десятої частини потенціалу. Виною тому різні фактори, але, можливо, як і в випадку з Бєсєдіним, Віктору банально пора змінити обстановку і знайти команду в Європі, де йому стабільно будуть довіряти місце в складі, причому бажано на одній позиції, а не використовувати в тактичних побудовах за принципом «як тільки заманеться». Для «Шахтаря» відхід Коваленка на правах вільного агента, звичайно ж, стане неабиякою іміджевою втратою, а тому немає сумнівів, що «гірники» вживатимуть усіх необхідних зусиль, щоб Віктор залишився в їх рядах і в подальшому. А ось яким виявиться вибір самого хавбека - побачимо вже в найближчому майбутньому.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(178)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Підліток на матчі Челсі показав несамовитий банер
Футбол | 24 квітня 2024, 02:23 2
ФОТО. Підліток на матчі Челсі показав несамовитий банер

Матч АПЛ завершився розгромною перемогою Арсеналу з рахунком 5:0

Евертон – Ліверпуль. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії
Футбол | 24 квітня 2024, 21:01 14
Евертон – Ліверпуль. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
Уйти свободным агентом, для Коваленко это реальный шанс перезапустить свою карьеру! Вот и посмотрим, что для Вити важнее футбол играть, или контракт пожирнее получить.
hidalgo65
Беседин стоит 2млн-может сумма трансфера указана в гривнах?
Ilya Fedorin
95% списка футболисты за тридцать.
UKRAINE FAN
Большинство пенсионеров
BaZia
Из этого списка Опанасенко и Костевич могли бы услить Александрию, Десну или Днепр-1
Andriy Dotsenko
Костевич пригодился бы как ДК так и ШД
dd dent
отработанный материал сказал бы сабо
daniilas
Одним словом - футбольная пенсия, возвраст не шутка, кроме Беседина и Коваленко. Думаю, что пора им уходить из футбола, тем более рынок земли открывается - земли будет много, переквалифицироваться не сложно тем более с ихними способностями )))
Kiziak
Ого, и про Исусика вспомнили.
J0e777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил