Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 грудня 2019, 17:48
12624
26

Феномен Юргена Клоппа

Оглядач Sport.ua - про тренера «Ліверпуля», який вивів клуб до європейської еліти

| Оновлено 06 грудня 2019, 17:48
12624
26
Феномен Юргена Клоппа
Твіттер Ліверпуля. Юрген Клопп

...У жовтні 2017-го виповнилося два роки, як Юрген Клопп очолив «Ліверпуль». На той момент справи німецького фахівця на «Енфілді» йшли не дуже. Допитливі англійські журналісти весь час порівнювали Клоппа з його попередником - Роджерсом. І практично всі ті порівняння були не на користь німця. Зокрема, не на користь герра Юргена були цифри. Вони волали про наступне: в 75-ти перших матчах на чолі «Лівера» Брендан Роджерс в процентному співвідношенні добув більше перемог, ніж Юрген Клопп (55 проти 51). Не переконував екс-тренер «Боруссії» на новому робочому місці і з точки зору здобутих трофеїв. Їх зовсім не було. Правда, в зв'язку з цим Роджерс відповідав взаємністю. Як не дивно це прозвучить зараз, але серйозні претензії до Клоппа були і щодо гри його команди: багато пропускала, не завжди вміла перебудовуватися, виглядала відвертим андердогом в порівнянні з «МанСіті».

Загалом, той «Ліверпуль» все ще залишався периферійною за європейськими мірками командою, куди гравці найвищого рівня йти не хотіли. Швидше навпаки - вони звідти втікали. Як той же Луїс Суарес або Рахім Стерлінг. До речі, не в останню чергу відставка Брендана Роджерса з «червоного сідала» була викликана тим, що північноірландець не зміг оговтатися після відходу уругвайського форварда в «Барсу». У Брендана якось різко закінчилося «пальне». Він вичерпався, потух. Таким же - вичавленим і беземоційним - був і його «Ліверпуль». Дуже навіть може бути, що якби у Роджерса була в запасі така дрібниця, як час, він би і його команда відтанули. Адже тренер він дуже навіть кваліфікований - як мінімум за нинішнім «Лестером» це видно. Але Джон Генрі, майже таємничий власник клубу, такої розкоші своєму підшефному не дав. Тоді, в жовтні 2015-го, відставка Роджерса виглядала, все-таки, передчасною. 

Твіттер Ливерпуля. Юрген Клопп и Джон Генрі

Не менш авантюристично виглядав з боку і ангажемент Клоппа. Це був явно кіт в мішку: хороший фахівець, але він ніколи не тренував за межами Німеччини, який зумів вивести не найбільшу з точки зору бюджету команду до перемоги в Бундеслізі і в фінал ЛЧ; однак, як тільки «Боруссія» втратила своїх лідерів, Юрген трохи знітився, як і Брендан після відходу Суареса. Виходило тоді, що шило поміняли на мило. Ну, або приблизно так. Про претензії Клоппу з боку «громадськості» було сказано вище. Але, як не дивно це прозвучить на перший погляд, претензій з боку американських власників до Юргена не було. Виявилося, що в цій історії, яка, тепер ми знаємо точно, вже точно закінчиться щасливо, велике значення (якщо взагалі не ключове) зіграла слабкість. А не сила.

***

Генрі був убитий наповал щирою доступністю нового керманича «Ліверпуля». Американцеві явно імпонував німецький тренер - безпосередністю, емоціями, умінням знаходити підхід до будь-якої людини в клубі і команді, і, одночасно, його видатною здатністю при цьому бути за все відповідальним. Прозорливий Джон, для якого до Клоппа «Ліверпуль» був на «надцятому» місці в списку пріоритетів (ну, або другим після бейсболу) побачив в цьому окулярнику і зубоскалу-німцю, який ненавидить діловий смокінг, не просто свого хлопця, а тренера-запальничку з невичерпною енергією і таким же талантом, до якого потягнуться. За яким підуть, і який зможе вийти з ряду геть. Тому що у нього є те, чого не було у Роджерса, і навіть у Бенітеса - своя, особлива харизма. І філософія. Філософія, заснована не стільки на моделюванні гри, скільки на впровадженню в цю модель людей. Живих людей, а не роботів, гвинтиків. 

 

 

Напевно, тренери на кшталт Міхелса, Лобановського і навіть Моурінью з Гвардіолою якщо не запросто, але все одно дадуть фору Клоппу з точки зору унікальної здатності перетворювати свої команди в красиве з точки зору тактики «товариство з обмеженою відповідальністю». Але всі ці та інші великі не зможуть зрівнятися з Юргеном в умінні довести простоту до ідеалу. Причому простоту не тільки ігрову, а й міжособистісну. Його поважають не тому, що бояться. А скоріше тому, що люблять. Він віддасть перевагу йти з вами в розвідку, а не сидіти в штабі. За такого тренера футболісти в більшості своїй готові йти до кінця, а не наближати кінець. Жорсткий і високий пресинг в його «Ліверпулі» - це скоріше «завдяки», а не «всупереч». Його тренування - це не «вичавлений лимон». Це, скоріше, «заводний апельсин».

***

Ось так звичайна симпатія роботодавця до підлеглого дала останньому запас міцності. Перш за все - запас часу. Генрі був готовий терпіти ходіння по муках Клоппа, бо вірив, що всі ці спроби німця не закінчаться апатією. В принципі, вони, всі ці спроби, і не могли закінчитися опусканням рук - чим завгодно, але тільки не цим. Здається, що ось в цьому простому на перший погляд нюансі і виявилася головна різниця в сприйнятті Генрі Клоппа і Роджерса.

Терпіння боса «Ліверпуля» окупилося сторицею. Навіть в фінансовому еквіваленті. Тому що «Ліверпуль» вперше з часів геніального, але безликого Рафи Бенітеса знову став європейським брендом, зіркою першої величини. Це з одного боку. А з іншого - футболісти, придбані «Ліверпулем» при Клоппу, які складають зараз кістяк команди, істотно додали не тільки в майстерності, а й собівартості. Останній факт для менеджменту «Ліверпуля» теж має велике значення. Адже, незважаючи на клоппівську нестерпну легкість буття, назвати його ще й унікальним селекціонером навряд чи можна. Груйіч, Грабара, Каріус, Клаван, Соланке, Хувер - ось далеко не всі, кого німець запрошував на «Енфілд» в якості майбутніх зірок, але зірок з них не вийшло.

Справедливості заради потрібно відзначити, що за цих товаришів «червоні» не платили астрономічні суми. На відміну від таких гравців, як ван Дейк, Салах, Мане, Вейналдум, Окслейд-Чемберлен, Робертсон, Кейта, Фабіньо чи Аліссон. У зв'язку з цим примітно, що хоч Клопп і каже, що його нинішній клуб з самого початку не може змагатися в плані «гонки озброєнь» з «ПСЖ» і «МанСіті», трансфери ван Дейка і Аліссона дуже навіть в стилі «шейхів». Так що бити на жалість тут не вийде: якщо і скаржитися комусь на «жлобство» клубного керівництва, то це швидше Почеттіно, а не Клоппу. Та й, для повноти картини, можна згадати ще один цифру: баланс клубних продажів-покупок при Клоппу негативний (закупилися приблизно на сто мільйонів більше, ніж продали).

Твіттер Ліверпуля

Але і в цій непростій арифметиці знайдеться свій плюс. Адже за одну перемогу в Лізі чемпіонів «Лівер» зумів відбити це сальдо. І можна не сумніватися, що Генрі ще не раз розщедриться для Клоппа. Хоча і вважає ціни на нинішньому трансферному ринку до нестями роздутими. Але все одно буде купувати. Все одно буде здувати пилинки з Клоппа, пропонуючи тому новий покращений контракт чи безкоштовне житло. Тому що вчасно розгледів в цьому тренері унікальність. Якої вже немає навіть в «особливих».

Хто стоїть за рекордом Ліверпуля

Грудень 2019-го це красномовно підкреслює. І можна не сумніватися, що Клопп виправдає всі аванси. Адже він теж вперше зустрів на своєму шляху ідеального клубного боса, заради якого готовий стрибнути вище голови.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів
Футбол | 26 квітня 2024, 01:05 1
Брайтон – Ман Сіті – 0:4. Як Де Брюйне вперше забив головою. Відео голів

Дивіться відеоогляд матчу 29-го туру Англійської Прем'єр-ліги

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
И я не понимаю, почему многие думают, что Клопп это чуть ли не какой-то физрук-мотиватор.
Я более чем уверен, что в тактическом построении игры он один из лучших.
А самое главное у него есть глубокое понимание футбола, он знает что ему нужно и как должна играть команда, чтобы побеждать. Таких вот тренеров на пальцах одной руки щас можно пересчитать.
Brian
Это лучший тренер современности. Говорил это ещё когда он Майнц тренеровал. Человек с совершенно другим мировоззрением. Прочтите его ранние развёрнутые интервью, когда он ещё не был таким популярным как сейчас. Это единственный тренер из всех сегодня существующих который сможет поднять любой клуб в элиту. Это гений с большой буквы коим в своё время был величайший сэр Алекс.
Думаю следующим местом работы для него будет сб.Германии которую он приведёт к всевозможным трофеям.
Ukraine_Kiev_Fan
Клопп велик! О том, что он великий тактик можно сказать о пять таки по тому же матчу Барселоной, когда в ответке, проанализировав поражение, команда сыграла совсем в другой футбол.
bzzzzz
Ну в Клоппе нечего было разглядывать. За ним в свое время охотились все топ клубы Европы.
И начал он свою каръеру в Ливерпуле тоже очень хорошо, можно сказать по возрастающей. Чего только стоит финал ЛЕ в первом же сезоне. Не сказал бы, что у него были какие-то спады.
pike1
Спасибо, отлично
tank72063
Статья неплохая,но и здесь Василенко умудрился Лобановского приплести,как еще знаменитые "конспекты" не вспомнил--может и Клопп по ним учился....
digsum
Преждевременная констатация. От Клоппа ждут чемпионство. И если его не будет в этом году, это будет серьезное фиаско. Еле-еле снял с себя проклятье финалиста-лузера, поэтому все как и в 2017 - работа под огромным давлением на грани перехода любви в ненависть.