Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 03 грудня 2019, 11:20
6594
2

У матчі з Барселоною Сімеоне став заручником власної тактики

Хасан Місіков розбирає центральний поєдинок туру в Ла Лізі

| Оновлено 03 грудня 2019, 11:20
6594
2
У матчі з Барселоною Сімеоне став заручником власної тактики
Твіттер Барселони

Оглядач Sport.ua підготував тактичний розбір головного матчу уїк-енду в Прімері.

Враховуючи сучасну гру «Барселони» у виїзних матчах, а також низьку результативність команди Сімеоне, передбачалося, що тотал 2.5 в цій грі буде пробитий з меншою часткою ймовірності.

Додамо усі кадрові проблеми обох команд, де у «Барси» не змогли взяти участь Семеду, Бускетс, Альба, Дембеле. А у «Атлетико» були відсутні  Врсалько, Савич і Діего Коста.

У підсумку Вальверде вирішив кадрові питання за рахунок Ракітіча в опорній зоні замість Бускетса, Фірпо зайняв позицію лівого захисника. У старті також з'явився Артур.

Сімеоне вважав за краще не випускати молодого Лоді на фланг проти Мессі, а довірив місце лівого захисника більше дисциплінованому Саулю. У атакуючій парі діяли Мората і Фелікс.

Проте усі очікування і прогнози  щодо матчу могли посипатися ще в першому таймі. Не менше 4-х упущених гольових моментів у «Атлетико» і, як мінімум, 2 відмінні епізоди в атаці у «Барселони».  Чого не скажеш про другий тайм, який був більш рівним і менш активним на гольові моменти. Розберемося детально.

Сильна сторона «Атлетико»

Не дивно, що велику частину ігрового часу у «Барселони» практично не було атак через центральну вісь поля. Компактна і відлагоджена до автоматизму схема «Атлетико» 4-4-2 примушувала суперника зміщувати м'яч на фланг. У цьому підопічні Сімеоне одні з кращих за вмінням своїми діями направляти атаку супротивників у незручну для них сторону.

Як на цьому стоп-кадрі. Небезпечніший фланг, на якому діє Мессі, перекритий, а передача слідує на Фірпо, звідки «Барселона» створювала найменшу кількість небезпечних атак.

В цілому більшу частину часу «Барса» катала м'яч у середній частині поля, переміщуючи його з флангу на фланг у пошуках дірок в обороні суперника.

«Атлетико» використовував середній або низький блок. Це повністю нейтралізувало небезпеку біля воріт Облака. По суті, в позиційній атаці «Барселона» не змогла створити серйозної загрози, оскільки усі проникаючі передачі проходили виключно не у бік воріт, а від них. Хоча ми знаємо, що величезну кількість голів «Барса» забиває за рахунок розрізних передач, які виводять на ударну позицію. У цій грі підопічні Сімеоне практично виключили цю зброю з арсеналу каталонського клубу.

Спроби зламати оборону за рахунок комбінації

Були непогані розіграші комбінацій на третього у «Барселони». Грізманн розтягував оборону по ширині, Суарес опускався до центрального кола, а Де Йонг підключався з глибини поля у вільні зони, що виникали, куди і йшла передача. 

Такі маневри вдавалося здійснювати  і на протилежному фланзі з використанням Мессі. І в черговий раз усі ці передачі йшли по траєкторії, що йде від воріт, але відмінні взаємодії в обороні і підстраховка партнерів червоно-білих не дозволили довести комбінацію до логічного завершення.

Пресинг «Атлетико»

З перших хвилин «матрацники» організували високий пресинг, але зіткнулися з очевидними проблемами.  Двох нападників бракувало для того, щоб перекрити усі можливі короткі передачі від Тер Штегена. До того ж, при розіграші від воріт каталонці розташовувалися 2-5-3, що вже створювало чисельну перевагу в середній лінії, плюс до усього, Ракітіч знаходив простір між лінією півзахисту і атаки суперника, що і дозволяло у більшості випадків виходити з-під тиску господарів поля.

Проте Ракітіч - не Бускетс, і якщо хорват уміє також знаходити простір під передачу, то ось з прийняттям швидких рішень в опорній зоні бувають складнощі, так само, як і у Артура. Декількома хвилинами раніше в аналогічній ситуації Еррера вже правильно читає момент, залишаючи свою позицію в центрі, і перемикається для пресингу опорної зони суперника.

Тригерами для високого пресингу від «Атлетико» служили передачі назад на Тер Штегена, або введення м'яча каталонським воротарем. Очевидно, підопічні Сімеоне намагалися перешкоджати «Барселоні» виходити через короткий пас, примушуючи здійснювати довгі передачі вперед.

Окрім двох епізодів із втратою м'яча в опорній зоні, «Атлетико» зміг змусити помилятися Фірпо, який був слабкою ланкою в усій системі «Барселони». Під тиском він часто робив неточні передачі, втрачав м'яч або зовсім здійснював фоли поблизу власного штрафного.

У другому таймі високий пресинг «Атлетико» вже не так часто тривожив оборонну лінію каталонців.   

Атаки «Атлетико»

Звичайно ж, усі атакуючі дії були спрямовані через лівий фланг «блауграни» і, як підсумок, велика кількість небезпечних штрафних ударів, кутових «прийшли» саме з флангу Фірпо.

«Атлетико» намагався діяти від суперника. Якщо високий пресинг не приносив ніяких позитивних результатів, команда займала позиційну оборону, чекаючи на помилки каталонського клубу.

Мората чіплявся за кожну передачу, спрямовану в його сторону після відбору. Притримуючи м'яч, він чекав підключення  інших партнерів для розвитку атак. У такому ж ключі діяв і Фелікс, але трохи з меншим успіхом. Можливо, на це і була ставка «індійців» -  контратаки і стандартні положення.  І вони б мали  істотний успіх, коли б не гра голкіпера «Барселони».

Епізод після чергового штрафного, який привіз лівий захисник каталонців. Після винесення м'яча футболістами «Барселони» зі свого штрафного, Фелікс здійснює відмінний навіс, який виводить на забійну дистанцію Ермосо, і тут вже неймовірний сейв Тер Штегена рятує від неминучого голу. Черговий раз небезпека приходить з лівого флангу, а Фірпо після стандарту залишався на правому краю.

Про проблемну зону «Барселони»

Щоб остаточно закрити тему з Фірпо і не повертатися до цього питання, розберемо його дії в атаці. У більшості випадків у таких епізодах Альба, або все той же Семеду, добігають до кінця . Але тут Фірпо віддає вкрай незручну передачу на Грізманна, француз зміг зробити передачу у відповідь п'ятою за спину, але захисник не добігає.

Пізніше Мессі «напіхав» Фірпо, що той біг не в ту зону, куди слідувало б.

Серйозна проблема у каталонського клубу склалася останнім часом  із крайніми захисниками. Особливо, якщо врахувати, якого рівня футболісти займали цю позицію в історії клубу.

Фірпо явно не дотягує до рівня команди, і найбільше відставання пов'язане з розумінням гри та з мисленням.

Пошук простору для Мессі

Проти такої команди, як «Атлетіко», найчастіше страждають футболісти, яким потрібен простір. Щільність і велике скупчення футболістів у центральній частині поля змушувало Мессі опускатися нижче або зовсім зміщуватися до бровки. Це дозволяло аргентинцеві

а) приймати м'яч у спокійнішій обстановці і розгорнутися в бік воріт суперника

б) створити простір для партнерів або ж для себе, куди на дриблінгу і на швидкості  можна було вриватися.

Биті своєю ж стратегією

В принципі, другий тайм нічим не відрізнявся від першого:  контроль залишався в середній частині поля за «Барселоною». «Атлетико», в свою чергу, використовував пресинг, але вже рідше, а також спроби виходу в атаку за рахунок помилок і створення моментів зі стандартних положень .

За одним великим виключенням. Стандарти, які подавали «матрацники», мали катастрофічні наслідки. Тріпп’єр раз по раз посилав м'яч в руки Тер Штегену, який, у свою чергу, вмить відправляв у контратаку своїх партнерів. У кращому разі навіси були такими неточними, що відлітали за межі поля, а команда встигала зайняти позиційну оборону. Не кращими були подачі й з лівого флангу від Коке.

В результаті «Атлетико», який так методично та системно вибудовував свою оборону, став жертвою своєю стратегії.

Після чергового невдалого стандарту «Барселона» втікає в контратаку 3 в 1.

Лемар, який замінив Корреа  на 73-й хвилині, здійснює неточну верхову передачу. В результаті 6  футболістів  «Атлетико» залишаються відрізаними. Мессі отримує м'яч і, як ми вже відмічали, заздалегідь створивши для себе простір, втікає в зону  1 на 1 проти Сауля.

«Барселона»

Позитивні моменти

1. Контроль м'яча. Так, хай і без загострення, але хід гри був за каталонським клубом.

2. Надійна і бездоганна гра Тер Штегена.

3. Є певний арсенал, в якому присутні комбінаційні заготовки, здатні розкрити оборону суперника.

4. Геній в особі Мессі.

Негативні моменти

1.Позиція Бускетса залишається під великим знаком запитання: немає того  футболіста, який здатен зайняти його місце. Ані Де Йонг, ані Ракітіч, ані хтось інший з поточного складу каталонців не виблискує надійністю на цій позиції.

2. Позиція крайніх захисників, про це було сказано вище.

3. При застосуванні високого пресингу Мессі не виконує об'єм роботи, а одного Суареса в атаці недостатньо, щоб зробити якісний високий блок.

«Атлетико»

Позитивні моменти.

1. Дисципліна в позиційній обороні не залишає питань.

2. Зарядженість футболістів на єдиноборства.

3. Відмінне використання слабких і нейтралізація сильних сторін суперника. У цьому матчі це слабкість Фірпо і направленість атак як своїх, так і чужих, через його фланг.

Негативні моменти

1. Сімеоне є заручником своєї ж тактики, величезний перекіс у бік оборони. Для нього командна гра ставиться понад усе, можливо, тому Фелікс не може по-справжньому розкритися. А як йому проявити своє неординарне і нестандартне бачення гри?

2. З першого витікає друге. В атаці команда виглядає сухо. І якщо «Барсі» було важко грати за рахунок компактного блоку «Атлетико», і все одно каталонцям вдавалося розігрувати деякі комбінації, то підопічні Симеоне не були так скуті. Проте навіть у такому матчі в їхній грі насилу проглядалися цікаві творчі дії.

3. Конкретно в цій грі, жахливий відсоток точних передач. 78% за обидва тайми і 76% тільки за другий тайм. Додамо сюди ту кількість контратак, які отримала команда в результаті цих помилок. Причому цей показник останнім часом у Сімеоне навіть з середніми командами не перевищує 80%. Дуже сумна тенденція. 

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Oleksandr Mazur
Тактика,аналітика.А насправді треба в команді мати феноменальних воротаря та гравця))
Andy_P
Уровню ТОЙ Барселоны соответствуют только два игрока - Месси и Суарес, ну, может, ТерШтеген. Остальные или уже не те, или совсем не те.