Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 02 лютого 2021, 17:49
33213
4

Колишній динамівець, зірка Баварії, опора Лейпцига і надія на стандарти

Sport.ua - про Австрію, суперника збірної України по групі на Євро-2020

| Оновлено 02 лютого 2021, 17:49
33213
4
Колишній динамівець, зірка Баварії, опора Лейпцига і надія на стандарти
oefb.at

В останній осінній день 2019-го відбулося жеребкування фінального етапу Євро-2020. Ця процедура нашій національній збірній була цікава, перш за все, тому, що визначила суперника з третього кошика. На наше загальне щастя, цим опонентом виявилася не Португалія. Що вже дуже добре. Суперником «синьо-жовтих» буде національна команда Австрії.

Історія. Цього суперника можна вважати цілком «легкотравним». Збірна Австрії останнім часом зірок з небес не хапає. Команда вважається міцним середняком європейського футболу, але не більше того. Її найгучніші перемоги - в минулому. Причому минулому далекому. У тридцятих роках минулого століття австрійці славилися одними із законодавців футбольної моди на континенті. Ту команду, очолювану незабутнім Сінделаром, до сих пір називають «Вундертім» - «чудо-командою». Правда, гучних титулів та збірна не досягла. Найвище її досягнення - півфінал чемпіонату світу 1934 року.

Наступний успіх до австрійців прийшов через двадцять років. На чемпіонаті світу 1954 року збірна Австрії знову пробилася в півфінал, однак, як і в 1934-му, була змушена поступитися. Але в матчі за третє місце австрійці перемогли уругвайців, завоювавши «бронзу». Те третє місце Мундіалю досі є найвищим досягненням збірної Австрії.

Після того успіху на полях Швейцарії, австрійська збірна вже «високо не літала». В її складі час від часу були зірки першої величини - Кранкль, Прохазка, Польстер, Вастіч - але вище, ніж участь у групових турнірах чемпіонату світу і Європи, збірна не забиралася.

Головне не перемога, а участь - девіз і нинішнього покоління збірної Австрії. Основні досягнення австрійців в новітній історії - вихід до фінального етапу чемпіонатів Європи 2008 (правда, австрійці були господарями турніру) і 2016 років. Але спіймати удачу за хвіст на цих форумах австрійцям не вдалося.

Шлях на Євро-2020. Успішним завершився відбір для Австрії і на чемпіонат Європи 2020 року. Наш майбутній суперник «відбирався» на чемпіонат Європи з групи G, де крім Австрії виступали збірні Польщі, Словенії, Північної Македонії, Ізраїлю та Латвії.

Дуже рівна група, до речі, в якій очки втрачали всі. Але на її тлі виділялася Польща - вона і фінішувала першою. Без питань. А ось за другу пряму путівку розгорілася неабияка боротьба відразу між трьома збірними - Австрії, Словенії та Північної Македонії.

oefb.at

Потрібно відзначити, що австрійці невдало почали відбір на Євро. У двох перших турах - дві поразки. І добре ще, що від поляків (0:1) - вони ж фаворити, але програли і Ізраїлю на виїзді - 2:4. Правда, потім «чорно-білі» (це традиційні кольори австрійської збірної і традиційне прізвисько; нині кольори форми - червоно-білі) виправили турнірну ситуацію, вигравши у Словенії, Північної Македонії та Латвії з загальним рахунком 11:1. Потім була виїзна нульова нічия з поляками, після якої знову пішла серія перемог: над Ізраїлем (3:1), Словенією (1:0) і Північною Македонією (2:1). Виграш над балканцями за тур до фінішу відбіркового турніру гарантував австрійцям друге місце. Напевно, через те, що турнірне завдання було вирішено, Австрія в останньому турі і поступилася Латвії - 0:1.

Тренер. Альпійську збірну очолює німець - Франко Фода. Це ім'я для необізнаного або молодого вболівальника навряд чи щось скаже. Уродженець Майнца був свого часу добротним футболістом за мірками першої Бундесліги, але не більше того. Фода всю свою кар'єру провів в захисті. Ім'я собі заробив в «Кайзерслаутерні», звідки навіть викликався в збірну ФРН. Найвище досягнення Франко в цьому клубі - перемога в Кубку Німеччини. Потім Фода пішов на підвищення в «Байєр», де відразу ж став гравцем основи. І в Леверкузені він зумів виграти Кубок країни. На більше не спромігся. Після «Байєра» захисник на деякий час пішов в «Штутгарт», а потім в швейцарський «Базель», але ні там, ні там лаврів не здобув.

Завершував кар'єру в чемпіонаті Австрії - в «Штурмі». А ось в Австрії Фода двічі вигравав золоті медалі чемпіонату, а ще по разу - Кубок і Суперкубок країни. У «Штурмі» Франко почав і тренерську кар'єру. Спочатку як асистент головного тренера, тренера дубля, а потім - наставник першої команди. В якості тренера «Штурма» Фода теж став чемпіоном і володарем Кубка країни. Справи начебто йшли непогано, але німець захотів повернутися на Батьківщину - відроджувати «Кайзерслаутерн». Не відродив. Довелося знову повертатися в «Штурм». На цей раз не так вдало. Однак зі «Штурму» (в кінці 2017-го) Фоду запросили до національної збірної Австрії. І він не зміг відмовити.

uefa.com

Улюблена ігрова схема Фоди в збірній Австрії - 4-2-3-1. Ця модель раніше часто застосовувалася і збірною України. Але відмінність австрійської варіації - опорники «сідають» занадто глибоко на своїй половині поля, більше руйнують, ніж творять. Та й взагалі, команда більш заточена на контргру, ніж на дії першим номером. Вбачається, що проти такої команди грати буде апріорі непросто. Але якщо створити їй некомфортні умови - позбавити м'яча і простору, вона перетворюється на звичайного «скиглія»: уповає переважно на випадок в атаці і сили своїх «бундеслігівців» в захисті.

Що потрібно знати про нинішню збірну Нідерландів

Команда. Справжня зірка в нинішній збірній Австрії одна - лівофланговий захисник «Баварії» Давид Алаба. Хоча, незважаючи на те, що цьому футболісту всього 27 років, здається, що кращі його роки вже позаду. Ні, в збірній Австрії він і далі відіграє ключову роль, але в своєму клубі він вже не настільки вражає, як раніше. Поруч з Алабою в захисті діє наш старий знайомий по київському «Динамо» Александар Драгович, який зараз захищає кольори «Байєра». До речі, практично всі ключові виконавці збірної Австрії - вихідці з німецької Бундесліги. У зв'язку з цим можна згадати Томаса Гойгінгера і Конрада Лаймера, що грають в «Лейпцигу», виконавця «Айнтрахта» Мартіна Хінтереггера. Висхідна зірка збірної - півзахисник міланського «Інтера» Валентино Лазаро. Хоча в атаці команда досі залежна від Марко Арнаутовича - екс-партнера Андрія Ярмоленка по «Вест Хему». Зараз Марко небезуспішно виступає в чемпіонаті Китаю за «Шанхай».

oefb.at. Марко Арнаутовіч

Як і належить середньостатистичним гравцям чемпіонату Німеччини, основна чеснота граючих там австрійців - фізична міць, хороша робота при стандартах і акцент на флангові дії з подальшими передачами/навісами в штрафну площу. Слабке місце цієї команди - воротарська позиція. Ні Лінднера, ні Станковича при всій до них повазі не можна назвати «півкоманди». Та й Арнаутович вже давно «не той».

Для довідки: з австрійцями українці зустрічалися двічі: у 2011 році перемогли 2:1, в 2012-му - програли 2:3. Обидві зустрічі були товариськими.

Став відомий повний календар і розклад Євро-2020

Календар. Проти збірної Австрії наша національна команда зіграє в Бухаресті. Цей матч відбудеться 22 червня і буде зіграний в рамках третього туру. Добре це чи погано? Може так статися, що для нашої команди (в принципі, як і для австрійців), останній тур уже не матиме турнірного значення. Але, ясна річ, може і мати вирішальна роль. У будь-якому випадку, команди будуть в рівних умовах - адже зіграють на нейтральному полі.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. Челсі підписав перспективного форварда Барселони
Футбол | 01 липня 2024, 18:50 0
ОФІЦІЙНО. Челсі підписав перспективного форварда Барселони

Марк Гію перебрався до лондонської команди

З ким зіграє Англія? Визначено першу пару 1/4 фіналу Євро-2024
Футбол | 30 червня 2024, 22:29 0
З ким зіграє Англія? Визначено першу пару 1/4 фіналу Євро-2024

30 червня англійці здолали Словаччину та вийшли на Швейцарію у чвертьфіналі ЧЄ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
UKRAINE FAN
В любом случаи нужно выходить и выкладываться на все 100% а не кричать до матча мы всех вынесем.Евро 2016 еще не кто не забыл?
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил