Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 02 лютого 2021, 17:50
26294
24

Що потрібно знати про нинішню збірну Нідерландів

Sport.ua - про головного суперника збірної України по груповому етапу Євро-2020

| Оновлено 02 лютого 2021, 17:50
26294
24
Що потрібно знати про нинішню збірну Нідерландів
Твіттер збірної Нідерландів

Визначився перший (і, напевно, головний) суперник збірної України по групі на майбутньому чемпіонаті континенту. Ним прогнозовано стала збірна Нідерландів, яка зайняла в своїй групі С підсумкове друге місце. Власне, варіантів вибору для команди Андрія Шевченка, з огляду на особливості (або дивацтва) регламенту Євро-2020, було тільки два - Нідерланди або Німеччина. До передостаннього туру відбору «кращі» шанси зійтися в одній групі з Україною були у екс-чемпіонів світу. Але за тур до фінішу відбіркової кампанії голландці на виїзді не змогли впоратися зі збірною Північної Ірландії, в той час як німці вдома розгромили збірну Білорусі.

ВІДЕО. Як Нідерланди, суперники України, проходили кваліфікацію на Євро

Як наслідок - команда Льова обійшла в турнірній таблиці команду Кумана. Такий стан речей залишилося і після останнього туру, так як обидві команди синхронно здобули переконливі перемоги: німці розгромили Північну Ірландію, а голландці - Естонію. Таким чином, екс-чемпіони світу фінішували першими, а «ораньє» - другими.

***

Для збірної Нідерландів вихід на Євро-2020 можна вважати беззаперечним успіхом. В принципі, наставник голландців Рональд Куман назвав його «великим досягненням». І з цим не посперечаєшся. В першу чергу тому, що національна команда цієї країни була змушена пропустити два останніх великих турніри - Євро-2016 і Мундіаль-2018. Гірше було тільки більше тридцяти років тому - на початку 80-х років минулого століття, коли голландці пропустили три турніри поспіль - ЧС-1982, Євро-1984 і ЧС-1986. Той провал в результаті вилився для Нідерландів в тріумф: команду очолив знаменитий Михелс, під керівництвом якого команда виграла Євро-1988, перемігши у фіналі збірну СРСР. Одним з головних елементів тієї «тотальної машини» Рінуса був нинішній наставник «помаранчевих» Куман.

Твіттер збірної Нідерландів. Рональд Куман

До речі, Рональд очолив збірну Нідерландів приблизно в тому ж стилі, як свого часу її очолив Михелс: на хвилі загального обурення і вимог змін. Після провалу відбірної кампанії на ЧС-2018 (голландці зайняли лише третє місце, поступившись французам і шведам), керівництво нідерландської футбольної асоціації начебто збиралося продовжувати контракт з головним тренером команди Адвокатом, але старина Дік заявив, що прийшов час дати дорогу молодим. Причому не тільки на тренерському містку, а й у збірній. Після самоусунення Адвоката вибір припав на Кумана, який був головним кандидатом на вакантний пост.

Спадщина великому екс-захиснику збірної Нідерландів дісталася не найкраща. Так вже вийшло, що покоління Снейдера, Роббена і ван Персі вже пішло з авансцени, а поколінню де Лігта час ще не настав. Тому Рональду в екстреному порядку довелося ліпити нову збірну з того, що було.

***

Ханс Бергер, новий комісар королівського футбольного Союзу Нідерландів, заявив, що «ми переживаємо кризу футбольної ідентичності». І пов'язана вона з тим, що «ми надто довго відпочивали на лаврах». Щоб подолати цю кризу, і був покликаний Куман. Який, на загальну думку в Голландії, здатний на різкі рухи, розвороти і рішення.

Тут необхідна одна ремарка. Нових ван бастенів, гуллітів і тих же куманів в збірній Голландії вже давно не «роблять». Але як знаходити таланти, наочно продемонстрував в 2014-му ван Гал, який зі своїми схемами і молоддю посів третє місце на Мундіалі. Однак наступники залізного Луї - Блінд-старший і Хіддінк - дійсно дозволили собі спочивати на лаврах. Тобто, намагалися грати на колишньому багажі. Не вийшло. У Адвоката були кращі результати, але і його час минув.

І Рональд взявся за роботу, засукавши рукава. На свій перший офіційний поєдинок - проти англійців - новоспечений наставник збірної Нідерландів не викликав відразу вісім звичних для колишнього тренера гравців. Зате виклик в національну команду отримали відразу п'ятеро дебютантів. А всього в 2018-му в збірній Нідерландів дебютувало 11 гравців.

Перш за все, новий тренер налагодив грамотний тренувальний процес - чого не було при Хіддінку, і лише фрагментарно було при Адвокаті. Куман не тільки особисто розповів кожному гравцеві, що він повинен робити на тренуваннях і матчах, але і те, як поліпшити гру. До того ж, Рональд знайшов підхід до підростаючого покоління (мова, перш за все, про де Лігта), і без проблем і протиріч відправив на заслужений відпочинок ветеранів (мова, перш за все, про Снейдера). Ще одне цікаве рішення Кумана - він поміняв дислокацію навчально-тренувальної бази. Якщо раніше «ораньє» готувалися до матчів або поблизу столиці, або в околицях Роттердама, то тепер - в лісовій глушині. І така різка зміна орієнтирів припала до душі футболістам. 

Але головне, що змінив Рональд - ставлення гравців збірної до роботи. Нехай це і голосно звучить на перший погляд, але тренер «вправив мізки» своїм підопічним. З'явився характер, воля до перемоги. У стартових десяти поєдинках під керівництвом Кумана збірна Голландії хоч і не особливо радувала результатом - по чотири перемоги і нічиї, і дві поразки, але з'явилася одна тенденція, про яку слід сказати окремо. У шести випадках з десяти голландці пропускали першими, але знаходили в собі сили зрівняти рахунок (і п'ять разів йшли від поразок). І ось ще що: в цих матчах «помаранчеві» забили 16 м'ячів. І тільки шість з них - у першому таймі. Решта - в вирішальні відрізки другої половини гри. І що ще більш показово: з цих 16 м'ячів 14-ть були забиті в контратаках. Тобто, голландці при Куману навчилися вичікувати свій шанс. Вони досить непогані фізично, тому можуть використовувати високий пресинг і навіть контр пресинг.

Ось, наприклад, як Голландія здобула вольову перемогу над Німеччиною на її полі - 4:2.

Не в останню чергу (точніше, в першу) таке перетворення пов'язане зі змужнінням Френкі де Йонга. З часів Давідса в «ораньє» не було такого чіпкого футболіста центру поля, який вміє читати гру. Пара Вейналдум - де Йонг в опорній зоні  бачиться майже бездоганною.

Твіттер збірної Нідерландів

У матчі з Естонією (5:0) Вейналдум оформив хет-трик. Зараз він безумовно один з лідерів збірної Кумана. Якщо в «Ліверпулі» 29-річний Вейналдум знаходиться в тіні Салаха, Мане, Фірміно і інших, то в складі «ораньє» він той, хто веде за собою. Він не класичний опорник, як Давідс, Вейналдум може віддати пас, почавши атаку, пробігти півполя і замкнути передачу партнера, як у випадку з четвертим голом у ворота збірної Німеччини. Та й з технікою Вейналдум явно на «ти».

 

Треба відзначити, що вінгери збірної (Бабел і особливо Промес) отримали завдання при можливості зміщуватися в центр. Таким чином посилювався не тільки цей плацдарм, але і команда отримувала «зайвого» гравця під час атаки. Що стосується безпосередньо атакуючої ланки, то ключову роль в ній грає Депай. Списаний не так давно в «утиль» Мемфіс отримав «чарівний пендаль» від Кумана, і від колишньої ліні і вальяжності колись одного з найталановитіших гравців покоління не залишилося і сліду. Депай в збірній грає на місці «несправжньої дев'ятки». І грає здорово, чого вже там.

Твіттер збірної Нідерландів. Мемфіс Депай

Модник, рэпер или футболист? Вся правда о Мемфисе Депае

Щоб картина про цю команду була цілісною, потрібно пару слів сказати і про оборону. З приходом Кумана капітаном збірної був призначений ван Дейк. У парі з де Лігтом ліверпулець створив один з найнадійніших дуетів відбору до Євро-2020. Правда, взаєморозуміння між двома зірками налагодилося не так швидко: помилок спочатку теж було досить. Ну і в воротах «ораньє» традиційно грає надійний Сіллессен.

***

Відносно тактичного малюнка. Так вже виходило останнім часом, що збірна Голландії стала не тільки «родоначальником» схеми 4-3-3, але і її заручником. Особливо гостро це простежувалося при останньому приході до збірної Хіддінка, коли гравців просто підбирали під схему. Не вийшло. Тому що не було ні взаєморозуміння, ні страховки, ні пресингу. Куман починав з 3-4-3. Потім були 5-3-2 і 4-2-3-1. І лише після всіх цих експериментів і проб Рональд повернувся до 4-3-3.

Ось як Голландія вчора грала проти Естонії.

Наслідок всіх цих нововведень Кумана - Голландія виграла складну групу в Лізі Націй (з Францією і Німеччиною), і лише в фіналі турніру поступилася Португалії. У відборі на Євро-2020 Нідерландам випала непроста група з тими ж німцями. Правда, інші три команди були лише тлом для суперництва грандів - Північна Ірландія, Білорусь і Естонія. Команда Кумана в восьми матчах допустила лише дві осічки, зігравши внічию на виїзді з британцями і поступившись вдома німцям. Правда, на виїзді «ораньє» розбили «Бундестім». І бути б їм першими в групі, але нічия в Белфасті все нівелювала...

...Надто схожа зараз збірна Голландії на збірну України. І контекстом, і «голодністю» до перемог, і наявністю характеру, і потужним тренерським штабом, який став запорукою відродження. 

З цією командою нашим буде нелегко. І справа тут не тільки в негативному історичному досвіді (досі зіграли два матчі: нічия і наша поразка), а й в тому, що, як і Україна, збірна Нідерландів теж молода, амбітна і «біжить». Та й граємо ми з нею в Амстердамі.

Але, як показав відбір до Євро-2020, збірна України вже навчилася з честю виходити зі складних ситуацій. Будемо сподіватися, що і з Нідерландами українці зіграють успішно.        

Валерій ВАСИЛЕНКО 

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алекс Морган
В 88-м голландцы погрознее были и ниче, киевляне их вздернули на групповом этапе!
garik_trinity
Претенденты на победу на Евро-2020. Вот и все, что о них нужно знать.
Юра Вареник
Как-то после жеребьевки до отбора на евро , тоже много пессимизма было . Мол Сербия и Португалия в группе это полная жопа. Но ничего вышли с первого места за тур до окончания.
Alex86 1
Хм, а нашему агрессивному соседу Данию. Сделали б нормальную жеребьевку, а не эту порнографию!
Игорь Нестеренко
Надо включать прессинг жесткий и играть на победу! Это не Бельгия и не Франция, так что поборемся
Саша Яковенко
Голландия - суперталантливая команда, которая разрывает всех по пути, а потом сдыхает в финале. Исключение 1988 год.
tima fialko
М-да,залишається тільки в церкву сходити,помолитись...Але в чому наші шанси?1.Чемпіонат Європи,це така штука,яку вигравали навіть данці з греками...2.Футбол,один з небагатьох видів спорту,де фаворит може обісратись по-повній...3.Вперше за багато років,збірна,своєю грою дала надію,що ми можемо...
AЛВ
Головне нашим гравцям мати бажання перемогти для себе та для України.!!! Удачі.!!!
Alex86 1
Может и хорошо с другой стороны, наши главное что б игру показали, настрой должен быть, ну и удача.
Где-то все это дало нам результат с португалами, хотя после того как они выиграли евро, то многие могли бы поверить в то что мы с ними возьмем 4 очка, а они с нами 1.
Ptiza
За Голландцев болею ещё с 1992 года , всегда нравился их стиль , будет очень интересно посмотреть как наша сборная будет выглядеть на фоне оранжевых .
Сергей Степаненко
Ну наконец-то сыграем с основой Оранье! А то в мае 2008-го нас помножил на ноль какой-то полуторный/второй состав (кстати, Райан Бабель тогда одну банку положил), а в 2010-го в Донецке 1:1 играл вообще третий (из вице-чемпионов мира - аж один третий вратарь Ворм).
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MaxUa
Да, ребята играют быстро и точно. Третий гол в ворота немцев показательный.
Владимир Ярош
Победитель нашей группы будет играть в финале! ..Португалия тоже к нам хочет, она любит* Голландию! и что-то хочет нам сказать*.
SEMIRAMID
В одном из стыковых матчей будут играть Шотландия - Румыния (если я правильно понял математику жеребьёвки). Если победит Румыния, то она станет соперником Украины. Если выиграет Шотландия, то из 4-й корзины вероятными соперниками сборной Украины могут быть: Уэльс, Финляндия, Шотландия, Норвегия или Сербия, а также победитель дивизиона "Д" Лиги Наций - Грузия, Белорусь, Северная Македония, Косово (эти 4 команды разыграют путёвку №24 на ЕВРО-2020)
Есть даже фантастический вариант для сборной Украины при жеребьёвке (Голландия из 2-й корзины, Португалия из 3-й корзины и Сербия из 4-й корзины).
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SEMIRAMID
Одним из соперников сборной Украине на ЕВРО-2020 может стать Румыния, которая в стыковом матче будет играть в Шотландии, если я так понял судя с регламента жеребьёвки.
Интересно, что Румыния в группе наций дивизиона "С" была вместе с Сербией. Вот как они сыграли: Сербия - Румыния 2:2 Румыния - Сербия 0:0
Владимир Ключка
ебена мать а не чемпионат европы... уже и жеребьевки не надо-все кто-то уже розклал команды так как хочется..пропал интерес к жеребьевке....фигня..
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил