Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 28 листопада 2019, 20:44
1589
1

Ріібер проти всіх. Прев'ю сезону в лижному двоборстві

Sport.ua анонсує старт нового сезону в лижному двоєборстві

| Оновлено 28 листопада 2019, 20:44
1589
1
Ріібер проти всіх. Прев'ю сезону в лижному двоборстві
twitter.com/fisnoco

У п'ятницю, 29 листопада на руках стартує черговий сезон Кубка світу з лижного двоборства. У нинішньому сезоні не буде чемпіонату світу чи Олімпіади, тому головним стартом сезону буде сьома в історії багатоденка, яка після річної паузи повертається до австрійського Зеєфельду і пройде з 31 січня по 2 лютого. Також на двоєборців чекає ще один міні-тур - якраз на відкритті сезону на Руці. Календар Кубка світу з двоборства за традицією буде менш насиченим, ніж в інших лижних видах спорту. Спортсменів чекають 20 особистих і 4 командних старти.

Фаворит

Беззаперечним фаворитом №1 перед стартом нового сезону є чинний володар Кубка світу Ярл Магнус Ріібер. Норвежець вже давно вважався двоборцем з найбільшим потенціалом, але при цьому довгий час реалізувати цей потенціал йому заважали травми і проблеми зі здоров'ям. У минулому сезоні уникнути всього цього Рііберу вдалося, і результат відразу прийшов, та ще й який!

Ярл Магнус повністю домінував в минулому сезоні, вигравши 12 з 21 особистих стартів на Кубку світу і достроково забезпечивши собі Великий кришталевий глобус (ВКГ) вже на початку лютого. Також Ріібер завоював одне особисте і одне командне золото на чемпіонаті світу в Зеєфельді.


twitter.com/fisnoco. Ярл Магнус Ріібер

Довгий час норвежець вважався двоєборцем з явним ухилом в бік стрибків, проте ще в кінці позаминулого сезону в його лижному ході намітився явний прогрес, і минулої зими Ріібер вийшов на топ-рівень і в плані швидкостей на трасі. Це перетворило Ярла Магнуса в справжню машину зі здобування перемог, зупинити яку практично неможливо. Складно уявити, що і хто, крім травм і хвороб, може перешкодити Рііберу завоювати другий поспіль БХГ. Однак, з огляду на історію норвежця, від проблем зі здоров'ям він, м'яко кажучи, не застрахований, тому суперникам не варто заздалегідь вивішувати білий прапор.

Зіркові німці

В останні років 5 беззаперечно найсильнішою командою світу є збірна Німеччини. Апогею домінування Бундестіму досягло в сезоні 2016/2017, коли німці за весь сезон віддали суперникам лише два старти на Кубку світу. Після цього команда Ронні Аккермана два сезони поспіль робила ставку на головні старти сезону: спочатку на Олімпіаду в Пхенчхані, потім - на ЧС в Зеєфельді. Ці ставки себе виправдали, однак результати німців на довгій кубкової дистанції постраждали: вже два роки поспіль Бундестім не вигравав ні ВКГ, ні Кубок Націй. І якою буде підготовка Німеччини до сезону, де не буде ні ЧС, на Олімпіади - одна з головних інтриг сезону.

Символом цієї зміненої стратегії німців став багаторічний лідер команди, найтитулованіший двоборець в історії - Ерік Френцель. Вигравши 5 ВКГ поспіль, Ерік в останні два роки жертвував загальним заліком Кубка світу заради головних стартів сезону, і як з Пхьончхана, так і з Зеєфельда повіз по одній особистої золотій медалі. Складно сказати, яку стратегію обере Френцель в новому сезоні, однак, судячи з усього, пройти довгу кубкову дистанцію на топ-рівні іменитий ветеран вже не здатний. Тому, чекаємо від нього окремих яскравих виступів, наприклад, на багатоденці в Зеєфельді, і місця в топ-6 загального заліку.

Головною надією в складі німців в загальному заліку буде Йоханнес Рідцек, який в останні роки весь час близький до ВКГ, але ніяк не може його завоювати. З лижних ходом у Рідцека все прекрасно, а ось стабільності на трампліні герою ЧС-2017 Лахті не вистачає. Років 5 на топ-рівні виступає і Фабіан Ріссле, проте вище третього місця в загальному заліку йому поки фінішувати не вдавалося. Ріссле, як і Рідцек, набагато сильніше виступає в лижній гонці, проте на початку минулого сезону спробував перекроїти свою підготовку, щоб покращити результати на трампліні. Нічого хорошого ці експерименти не принесли, і лише в другій половині сезону Фабіан зумів повернутися на звичний для себе рівень. У новому сезоні знову чекаємо Ріссле в топ-5 загального заліку, але навіть до подіуму при нинішньому рівні конкуренції дотягнутися йому буде складно.


twitter.com/fisnoco. Рідцек і Ріссле

Після завершення кар'єри Бьорна Кірхайзена молодий Вінценц Гайгер зумів не просто гідно замінити його в основній німецькій четвірці, а й вийти на топ-рівень. У минулому сезоні 22-річний спортсмен замкнув топ-5 загального заліку і здобув першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. Все це стало можливе, перш за все, завдяки різкому прогресу в лижному ході. Якщо в новому сезоні Гайгер зробить ще один якісний крок вперед, то може навіть стати головною німецькою надією в боротьбі за ВКГ. Другий ешелон збірної Німеччини складають молоді Мануель Файсст, Теренс Вебер, Юліан Шмід та інші. Всі вони, особливо Файсст, здатні показувати класні результати, однак потіснити когось із зіркової німецької четвірки їм поки не під силу.

Норвегія

Кинути виклик німецькій гегемонії в останні два роки зуміла збірна Норвегії, і саме скандинави в останні два роки вигравали Кубок Націй. Однак повторити цей успіх буде непросто. Завершила кар'єру ціла плеяда знаменитих норвезьких ветеранів: Ян Шмід, Магнус Моан, Мікко Кокслієн. Тому не виключено, що найближчі рік-два у Норвегії піде на зміну поколінь.

Хоча, навіть якщо винести за дужки Ріібера, показувати результат тут і зараз є кому. Відкриття олімпійського сезону Еспен Андерсен в минулому сезоні зробив крок назад, однак замість нього вистрілив його тезка Бьорнестад. Черговий топовий сезон видав універсал Юрген Гробак. Магнус Крог залишається, поряд з Алессандро Піттіном, найшвидшим лижником з двоєборців, і в разі вдалого стрибка може боротися за перемоги.


twitter.com/fisnoco. Еспен Бьорнестад

Є у Норвегії і талановите молоде покоління, яке в найближчі роки зможе гідно замінити ветеранів. Це молодший брат Ярла Магнуса Ріібера Харальд Йонас, у якого також простежується ухил в сторону стрибків. Дуже перспективи брати Єнс і Харальд Лурос Офтебро, а також Лайф Торбйорн Несволд.

Решта

У минулому сезоні до позицій Німеччини і Норвегії підбиралася і збірна Австрії, проте в цьому сезону червоно-білим буде набагато складніше. Невдовзі після домашнього чемпіонату світу в Зеєфельді порвав хрестоподібні зв'язки коліна лідер команди Маріо Зайдль, і він пропустить весь наступний сезон. Велика втрата не тільки для австрійців, але і для всього двоборства, адже Зайдль міг би нав'язати Рііберу реальну боротьбу за ВКГ.

Однак і за відсутності Зайдля австрійцям є на кого сподіватися в загальному заліку: одним з головних відкриттів минулого сезону став Франц-Йозеф Рерль. Він замкнув топ-3 генеральної класифікації, відмінно виступив на багатоденці в Шо-Нев (також третє місце в загальному заліку) і завоював особисту бронзу на домашньому ЧС. Після цього Франц-Йозеф став переможцем Літнього Гран-прі. Рерль - єдиний на даний момент двоєборець, який в стрибках здатний на рівних боротися з Ріібером, і якщо австрієць ще трохи додасть в лижному ході, то зможе стати реальною загрозою домінування норвежця.


twitter.com/fisnoco. Франц-Йозеф Рерль

Ще один австрієць, Мартін Фріц, вже кілька років феєрив влітку, проте не міг перенести такий рівень форми на зимовий сезон. У минулому сезоні йому це вдалося: 5 потраплянь в топ-10 і перший в кар'єрі подіум на Кубку світу. За відсутності Зайдля Фріц повинен стати твердим другим номером австрійської збірної.

Володар ВКГ 2018 року Акіто Ватабе в минулому сезоні трохи здав позиції і опустився на друге місце в загальному заліку - в першу чергу за рахунок того, що погіршилися результати японця на трампліні. Незважаючи на друге місце в загальному заліку, сказати, що Ватабе в минулому сезоні вів боротьбу за перемогу в Кубку світу, язик не повернеться - перевага Ріібера була колосальною. Для того, щоб кинути виклик Рііберу, Ватабе не факт, що вистачило б його рівня сезону 2017/2018. Чи здатний 31-річний ветеран повернутися до тих показників? У цьому є великі сумніви. Тому, не виключено, що в новому сезоні Ватабе вперше за 8 років випаде з топ-3 загального заліку Кубка світу.

Фінське двоборство, як і стрибки, зараз переживає не найкращі часи. Однак в північній комбінації навіть в такій ситуації у Фінляндії є два спортсмени найвищого рівня. Ілкка Херола вже кілька років ходить в перспективних двоборцях майже елітного рівня, однак зробити вирішального кроку на вершину поки не може. Еро Хірвонен після двох поспіль дуже сильних сезонів минулий провів невдало: лижний хід залишився на топовому рівні, а ось результати на трампліні дуже різко впали. Втім, сумнівів в тому, що 23-річний фін здатний повернутися на свій рівень 2017-2018 років, немає.

Для Алессандро Піттіна минулий сезон вийшов кращим за останні 4 роки. Піттін залишається найсильнішим лижником серед двоборців, а в минулому сезоні у нього частіше, ніж в попередні роки, виходили хороші стрибки, які дозволяли потім боротися за щось серйозне в гонці. На фіналі минулого сезону в Шонаху Піттін вперше за два роки потрапив в топ-5 на етапі Кубка світу, і досвідчений італієць сподівається, що це не було разовим випадком.

Дуже цікаво буде поспостерігати за ще одним представником «Скуадри Адзурри» - Самуелем Костою. Він став одним з відкриттів сезону 2016/2017, однак після цього в його кар'єрі почалися справжні кошмари: відразу чотири операції на коліні і повний пропуск олімпійського сезону. Минулої зими Коста повернувся, проте після таких проблем з коліном було складно відразу ж показувати високі результати. Проте, італієць гідно виступив на ЧС в Зеєфельді (18-е і 12-е місця в двох особистих стартах), а вже цього літа повернувся по-справжньому, ставши другим в загальному заліку Літнього Гран-Прі. Тому, в новому сезоні від Кости можна чекати як мінімум повернення на рівень сезону 2016/2017.


twitter.com/fisnoco. Антуан Жерар

Продовжуючи тему героїв літа, не можна не відзначити Антуана Жерара, який в загальному заліку став третім. Нинішня збірна Франції дуже вікова, і потребує сильного лідера після відходу легендарного Джейсона Ламі-Шаппюі. І Жерар на роль цього молодого лідера підходить ідеально. Дуже багатообіцяючим був прогрес в олімпійському сезоні молодого Крістьяна Ілвеса, однак торішню зимову кампанію естонець провалив. Проте, Ілвес надалі молодий (23 роки), тому ставити на ньому хрест точно не варто. Влітку він тренувався зі збірною Норвегії, а недавно отримав травму під час відкритого чемпіонату Швеції в Фалуні і старт сезону на Руці пропустить.

А як там наші?

За останні роки двоєборство було єдиним лижним видом спорту, в якому Україна добивалася хоч якихось відносних успіхів. Всі ці успіхи були пов'язані з ім'ям Віктора Пасічника: в 2018 році спортсмен з Кременця зайняв 30-е і 23-е місця в двох особистих стартах на Олімпіаді, і зайняв 16-е місце на етапі Кубка світу в Хакубі. Однак в минулому сезоні Пасічник набрав лише одне очко на початку грудня в Ліллехаммері, і слабо виступив на чемпіонаті світу в Зеєфельді - регрес у порівнянні з олімпійським сезоном на лице.


FIS. Шумбарець, Мазурчук і Пасічник

На кого ж ще розраховувати українцям? Відповідь тільки одна: земляк Пасічника, Дмитро Мазурчук. На початку минулого сезону 20-річний спортсмен дебютував в особистих стартах на Кубку світу в Ліллехаммері, проте спочатку виглядав на них просто статистом, який явно не готовий до боротьби на найвищому рівні. Однак боротьба з кращими з кращих світового двоєборства пішла йому на користь, і вже на ЧС в Зеєфельді Мазурчук був на рівних з досвідченим Пасічником, і навіть випередив його в змаганнях на середньому трампліні, зайнявши 40-е місце.

У жовтні Мазурчук випередив Пасічника на чемпіонаті України в Ворохті, і можна лише здогадуватися, про що це говорить: про прогрес Мазурчука, чи про падіння результатів Пасічника. Будемо сподіватися, що в новому сезоні Дмитро продовжить прогресувати і почне боротися за очки на Кубку світу.

На юнацькому чемпіонаті світу в Лахті разом з Мазурчуком виступали 18-річні Олександр Шумбарець, Іван Пилипчук та Віктор Гребенюк. Втім, до боротьби на рівні Кубку світу вони поки не готові, тому за ними доведеться стежити на змаганнях нижчого рангу.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 4
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді
Футбол | 25 квітня 2024, 00:13 7
Лунін здивував Реал умовою, за якої він залишиться у команді

Український воротар хоче підвищення зарплати

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вова Чертрогатый
Какой нах Риибер, Рибери же