Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 28 листопада 2019, 16:53
24434
1

Підгрушна і Семенов на Кубку IBU, Бондар в декреті, Дальмаєр на пенсії

Денис Шаховець анонсує майбутній біатлонний сезон 2019/20

| Оновлено 28 листопада 2019, 16:53
24434
1
Підгрушна і Семенов на Кубку IBU, Бондар в декреті, Дальмаєр на пенсії
Український біатлон. Олена Підгрушна
Дочекалися! У найближчий четвер, 28-го листопада, спринтами в рамках першого етапу Кубка IBU в норвезькому Шушені офіційно стартує біатлонний сезон 2019/20, а на вихідних відбудуться перші гонки Кубка світу. Втім, любителі біатлону зі стажем вже встигли насолодитися першими контрольними стартами після літньої перерви. Більшість збірних визначилися зі складами, і Україна не стала винятком.
 
Збірна України
 
У чоловічої та жіночої збірних України підготовка до сезону кардинально відрізнялася. Підручний та компанія продовжили працювати з Юраєм Санітрою, а ось у жінок змінився наставник. Російський тренер Андрій Прокунін, незважаючи на завоювання бронзової медалі чемпіонату світу в естафеті, подав у відставку.
 
Про причини відходу Прокуніна в інтерв'ю Sport.ua напередодні сезону розповів президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак: «Прокуніну було складно в тому плані, що команда готувалася в різних місцях. Хтось індивідуально, хтось з татом, хтось ще де-небудь. Зібрати це все воєдино виявилося досить складно. І коли він побачив, що в цьому сезоні йому знову треба буде пройти підготовку без Семеренок, Меркушиної, Джими, а потім відповідати за результат, то він вирішив, що не готовий в таких умовах брати на себе відповідальність, тому покинув команду».
 
 
Андрій Прокунін
 
Новим старшим тренером жіночої збірної України призначений Валерій Лєсніков, який раніше працював в лижних гонках. Перед Лєсніковим конкретних завдань на сезон не ставили, його завданням є підготовка молодих біатлоністок до Олімпійських ігор-2022 в Пекіні.
 
Чоловіки
 
Юрай Санітра ще в кінці квітня «списав» з основної команди дворазового бронзового призера чемпіонатів світу Сергія Семенова, зробивши ставку на молодих біатлоністів. Під керівництвом словацького фахівця в літнє міжсезоння тренувалися Дмитро Підручний, Артем Прима, Руслан Ткаленко, Артем Тищенко, Антон Дудченко, Тарас Лесюк, Богдан Цимбал, Руслан Бригадир і Віталій Труш.
 
У плани підготовки Санітри не входили ні літній чемпіонат світу, ні передсезонний турнір в Шушені. Після того, як тренер привів Дмитра Підручного до золотої медалі чемпіонату світу, він, схоже, отримав карт-бланш від керівництва української федерації. Основна команда готувалася в хорошому, практично безтурботному настрої на декількох закордонних зборах. Лідери розуміли, що їхні путівки на Кубок світу не піддаються сумніву.
 
На літньому чемпіонаті світу в Раубічах і передсезонних змаганнях в Шушені чоловічу збірну України представляли тільки Сергій Семенов і Андрій Доценко, які не потрапили в основу. Незважаючи на далеко не найсильнішу конкуренцію, навіть зачепитися за топ-10 в жодній гонці українцям не вдалося.
 
 
Сергій Семенов
 
Команда Санітри нещодавно перевірила свої сили на відкритому чемпіонаті Швеції і виступила там дуже непогано. Дмитро Підручний виграв спринт, а Артем Прима став другим в короткій індивідуальній гонці. Втім, ще до контрольних гонок в Ідре старший тренер вирішив, що на перший етап Кубка світу в шведський Естерсунд поїдуть Підручний, Прима, Ткаленко, Тищенко, Лесюк та Дудченко.
 
Цимбал, Труш, Бригадир, Семенов і Доценко відправляться на Кубок IBU, але не виключено, що хтось із них протягом сезону отримає шанс виступити серед еліти. Однак, Санітра в одному з інтерв'ю ясно дав зрозуміти, що викликати Семенова на Кубок світу в грудні не планує.
 
Жінки
 
Ще до середини листопада складно було уявити, хто поїде від жіночої збірної України на Кубок світу, адже склад повинен був визначитися за підсумками передсезонного турніру в Шушені. Таке нововведення у відборі пов'язано в першу чергу з тим, що вперше за довгі роки українки мають небувалу конкуренцію.
 
Якщо ще кілька років тому у нас було чотири біатлоністки топ-рівня, а останні два місця квоти доводилося заповнювати далеко не завжди перспективними спортсменками рівня Кубка IBU, то зараз ситуація змінилася. Екс-білоруска Дар'я Блашко відбула дворічний карантин після зміни спортивного громадянства і постукала в основну команду. Крім того, з юніорського віку «виросла» Анна Кривонос та підтяглася до лідерів Катерина Бех.
 
На 5-6 місць в основній збірній було відразу 11 претенденток. За підсумками спринту і мас-старту в Шушені була сформована команда, в яку увійшли, дійсно, найсильніші на сьогоднішній день біатлоністки: сестри Віта і Валя Семеренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Дар'я Блашко і Надія Бєлкіна. Остання буде запасною і, швидше за все, пробіжить в Естерсунді тільки одну гонку.
 
Олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна сенсаційно в основну команду не потрапила. Через слабкі кондиції 32-річній біатлоністці доведеться доводити свою профпридатність на Кубку IBU. Разом з нею там виступатимуть Юлія Журавок, Ольга Абрамова, Валерія Дмитренко, Ганна Кривонос та Ганна Коваленко.
 
 
Віце-чемпіонка світу 2017 року естафеті Ірина Варвинець пропустить ще як мінімум один сезон, але планує в майбутньому повернутися. До Олімпійських ігор два роки, тож час ще є. Також ідеальним часом для декретної відпустки цей сезон визначила Бондар. Яна зробила паузу в кар'єрі, але обіцяє відновити виступи.
 
 
Яна Бондар
 
Решта світу
 
Що стосується зарубіжних біатлоністів, то в першу чергу хочеться згадати тих, хто за підсумками минулого сезону прийняв рішення про завершення кар'єри.
 
У жіночих гонках ми більше не побачимо трикратну олімпійську чемпіонку Анастасію Кузьміну, представниць Канади Розанну Кроуфорд і Меган Тенді, Діану Расімовічуте з Литви, німкень Луїзу Куммер, Анніку Кнолл і Лауру Дальмаєр. Остання, вигравши до 25 років все про що можуть лише мріяти більшість біатлоністів, послідувала прикладу легендарної співвітчизниці Магдалени Нойнер. Завершальним стартом у кар'єрі Дальмаєр стане Різдвяна гонка-2019.
 
 
Серед відомих біатлоністів-чоловіків зачохлили рушниці австрієць Даніель Мезотіч, представник Бельгії Міхаель Рьош, швед Фредрік Ліндстрьом, естонець Роланд Лессінг, словак Матей Казар, а також канадці Брендан Грін і Натан Сміт. Як бачимо, найбільш відчутні втрати у Канади.
 
Але поспішати засмучуватися не варто, адже новий сезон відкриє багато нових талановитих біатлоністів, які в найближчі роки увірвуться в еліту світового біатлону.
 
Що стосується оновлених складів збірних, то наш сайт відстежує заявки топ-країн. Ознайомитися з ними можна тут.
 
Кубок світу-2019/20
 
Звичайно ж, в першу чергу всі стежитимуть за гонками Кубка світу. Змагання будуть традиційно складатиметься з дев'яти етапів. Перший етап повертається в Естерсунд після перерви, пов'язаної з проведенням в Швеції чемпіонату світу в минулому березні. Словенська Поклюка цього разу прийме шостий етап, чеський Нове-Мєсто – сьомий, а в італійському Антхольці відбудеться світова першість.
 
 
Також варто відзначити, що гонки Кубка світу повертаються у французький Ансі – Ле Гран Борнан, там відбудеться третій етап. Американські етапи знову поступаються дорогою фінському Контіолахті, туди найкращі біатлоністи світу завітають в березні.
 
 
1 етап Естерсунд (Швеція): 30.11 – 08.12
 
2 етап Хохфільцен (Австрія): 13.12 – 15.12
 
3 етап Ансі (Франція): 19.12 – 22.12
 
4 етап Оберхоф (Німеччина): 09.01 – 12.01
 
5 етап Рупольдинг (Німеччина): 15.01 – 19.01
 
6 етап Поклюка (Словенія): 23.01 – 26.01
 
7 етап Нове-Мєсто (Чехія): 05.03 – 08.03
 
8 етап Контіолахті (Фінляндія): 12.03 – 15.03
 
9 етап Холменколлен (Норвегія): 20.03 – 22.03
 
У лютому відпочити від біатлону не вдасться: з 13 по 23 число в Антхольці біатлоністи виступлять в семи дисциплінах в рамках чемпіонату світу, а після двох днів перерви увагу буде переключено на естонський Отепяя, де з 26 лютого по 1 березня пройде чемпіонат Європи. Гонки ЧС увійдуть в загальний залік Кубка світу, а європейська першість – в залік Кубка IBU.
 
Інші змагання
 
Нас також чекають вісім етапів Кубка IBU, три етапи Юніорського Кубка IBU, чемпіонати світу та Європи серед юніорів, юнацькі Олімпійські ігри, чемпіонат України та багато іншого.
 
 
Лаура Дальмаєр – хедлайнер Різдвяної гонки
 
Крім змагань під егідою Міжнародного союзу біатлоністів, варто виділити кілька шоу-гонок. 28 грудня в Гельзенкірхені відбудуться традиційна Різдвяна гонка і Talent Team Challenge – аналог РГ для юніорів. У першій гонці Україну представить чемпіон світу Дмитро Підручний, а в другій з найкращими молодими біатлоністами планети позмагаються наші майбутні зірки – Катерина Бех та Богдан Цимбал.
 
З детальним розкладом усіх гонок сезону 2019/20 можна ознайомитися за посиланням нижче:
 
Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Звичайно Я
URA !!!! SUPER !!! BIATLON !!!