Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 листопада 2023, 13:51
12681
2

10 найкращих гравців попередніх чемпіонатів світу U-17: хто вони і де зараз

Напередодні вирішального матчу на ЧС-2019 U-17 Sport.ua згадує колишніх героїв світових першостей

| Оновлено 22 листопада 2023, 13:51
12681
2
10 найкращих гравців попередніх чемпіонатів світу U-17: хто вони і де зараз
ФК Манчестер Сіті. Філ Фоден

Розіграші чемпіонатів світу серед юніорів в футбольному світі часто проходять малопомітно і без особливого пафосу. Ось і зараз в Бразилії добігає кінця вісімнадцятий чемпіонат світу серед гравців віком до 17 років, а більшість пересічних уболівальників навряд чи взагалі чули про хід цього турніру. Втім, в настільки насиченому інформаційному просторі, як зараз, знайти те, що цікавить, не складе труднощів буквально в пару кліків, а тому ми не будемо особливо занурюватися в перипетії змагального процесу, зазначивши лише, що сьогодні (або, якщо брати за київським часом, то вже завтра рівно опівночі) у фінальному протистоянні в бразильській Гамі зійдуться для з'ясування найсильнішого збірні Бразилії U-17 та Мексики U-17. Перші є трикратними чемпіонами світу в цій віковій категорії (1997, 1999, 2003), другі - дворазовими (2005, 2011).

Хто стане тріумфатором чергового юнацького чемпіонату світу - дізнаємося вже зовсім скоро, а поки пропонуємо згадати кращих гравців (володарів «Золотого м'яча») останніх десяти розіграшів цього турніру.

Найкращий футболіст ЧС-1999 U-17 - Лендон ДОНОВАН (США)

У 1999 році розіграш світової першості серед юнаків, які не досягли 17-річчя, відбувся в Новій Зеландії. Чемпіоном вдруге в історії стала Бразилія, а ось найкращим гравцем турніру назвали американця Лендона Донована, чия збірна в матчі за третє місце поступилася Гані з рахунком 0:2.

Влітку 1999 року Лендон Донован перебрався з США в академію леверкузенського «Байєра», пробувши на контракті в цьому клубі до 2005 року, але зігравши за «фармацевтів» всього 9 поєдинків. У 2005 році Донован був проданий за 1 мільйон євро американському «Лос-Анджелес Гелаксі», де зумів по-справжньому розкритися (315 матчів, 137 голів). В Європу Лендон повертався ще кілька разів (в «Баварію» і «Евертон»), але лише на правах оренди і без будь-якого гучного тріумфу. Ставши культовою фігурою для футболу США (157 матчів і 57 голів за національну збірну цієї країни), Донован до теперішнього часу двічі офіційно оголошував про завершення кар'єри футболіста, але всякий раз продовжував виходити на поле (в 2019 році він виступав за «Сан-Дієго Соккерс»). Більш того, він вже встиг обзавестися власним клубом («Сан-Дієго Лойал»), який буквально кілька днів тому особисто очолив ще й в якості тренера.

За час кар'єри Донован чотири рази визнавався найкращим футболістом США, таку ж кількість разів вигравав зі збірною Золотий кубок КОНКАКАФ, а також шість разів ставав володарем Кубка МЛС.

Найкращий футболіст ЧС-2001 U-17 - Флоран СІНАМА-ПОНГОЛЬ (Франція)

Наступний розіграш ЧС U-17 прийняв Тринідад і Тобаго, а найкращою командою турніру стала Франція, в рядах якої виблискував Флоран Сінама-Понголь, визнаний не тільки найкращим гравцем змагання, а й забивши 9 м'ячів, його топ-бомбардиром.

Втім, ігрова кар'єра Сінама-Понголя не стала настільки яскравою, як очікувалося. У 2003 році він перейшов з «Гавра» до «Ліверпуля» за 400 тисяч євро, але стати скільки-небудь значимим гравцем для «червоних» не зміг. У 2007 році англійський клуб зумів продати Флорана в «Рекреатіво» за 4 мільйони євро. У стані «деканів» Сінама-Понголь дещо ожив і відрізнявся в цілому пристойною результативністю, що влітку 2008 року призвело до його переходу в «Атлетико» за 10 мільйонів. Але й другим шансом закріпитися в топ-клубі Флоран скористатися не зумів. Через півтора року його продали в лісабонський «Спортинг», а потім в його кар'єрі були «Сарагоса», «Сент-Етьєн», «Ростов», «Чикаго Файр», «Лозанна», «Данді Юнайтед». З 2016 до 2018 року Сінама-Понголь виступав в Таїланді за «Чайнат Хорнбілл», а в лютому нинішнього року повернувся в рідний для себе французький клуб «Сен-Пьєрруаз», де провів півроку, а потім завершив кар'єру.

Найзначнішим трофеєм в кар'єрі Сінама-Понголя є кубок Ліги чемпіонів, який він завоював разом з «Ліверпулем» у сезоні-2004/05. У тому розіграші на рахунку Флорана 3 матчі і 1 гол. Також з «червоними» вигравав Кубок Англії, Суперкубок Англії та Суперкубок УЄФА, а з «Ростовом» ставав переможцем Кубка Росії.

Найкращий футболіст ЧС-2003 U-17 - Сеск ФАБРЕГАС (Іспанія)

Іспанія в 2003 році на турнірі в Фінляндії програла у фіналі Бразилії, але найкращим футболістом змагання став саме її представник - Сеск Фабрегас, який став до того ж топ-бомбардиром чемпіонату з 5 голами на рахунку.

Після юнацького мундіалю Сеск перебрався з академії «Барселони» в «Арсенал», про що згодом боси «блаугранас» всерйоз пошкодують. За «канонірів» провів дуже якісні вісім сезонів, ставши одним з ключових футболістів команди, а потім за 34 мільйони євро повернувся в «Барселону». Там надовго не затримався і через три роки знову відбув до Англії, але вже в «Челсі», який виплатив за Сеска 33 мільйони євро. У січні нинішнього року Фабрегас став непотрібним «синім», і ті відпустили іспанця в «Монако» в обмін на вельми скромні 9 мільйонів. У французькому чемпіонаті в рядах «монегасків» Сеск виступає і по сей день, хоча похвалитися високими результатами ні він особисто, ні його нинішня команда, на жаль, не можуть.

За час ігрової кар'єри Сеск Фабрегас здобув чимало трофеїв, але найбільш цінними з них є перемоги на чемпіонаті світу (2010) і два тріумфи на чемпіонатах Європи (2008 та 2012) зі збірною Іспанії, в рядах якої хавбек всього провів 110 матчів і забив 15 голів, завершивши виступи в 2016 році.

Найкращий футболіст ЧС-2005 U-17 - АНДЕРСОН (Бразилія)

У 2005 році на турнірі в Перу збірна Бразилії дісталася до фіналу, де була нещадно бита мексиканцями (0:3), але це не завадило організаторам найкращим футболістом чемпіонату визнати Андерсона.

До Європи цей вихованець «Греміо» переїхав ще на початку 2005 року - за 8 мільйонів євро його контракт викупив «Порту». У стані «драконів» Андерсон встиг непогано себе показати, чим привернув увагу скаутів «Манчестер Юнайтед» і самого Алекса Фергюсона. У підсумку англійці віддали за хавбека 31,5 мільйон євро і допустили, мабуть, одну з головних трансферних помилок в своїй новітній історії. Незважаючи на те, що Фергюсон дуже вірив в Андерсона і давав йому можливість грати, той не зміг стати системоутворюючим футболістом для «червоних дияволів». Як тільки шотландський коуч відправився на спокій, бразилець Андерсон вилетів з команди, як пробка - спершу в оренду в «Фіорентину», а потім на правах вільного агента був відпущений в бразильський «Інтернасьонал». Провівши на батьківщині три роки, в серпні 2018-го Андерсон підписав контракт з турецьким «Адана Демірспором», але у вересні 2019-го у віці 31 року вирішив завершити кар'єру.

Найбільших успіхів в кар'єрі Андерсон домігся в «Манчестер Юнайтед», ставши з цією командою чотириразовим чемпіоном Англії, а також вигравши Лігу чемпіонів в сезоні-2007/08 (9 матчів і жодної результативної дії).

Найкращий футболіст ЧС-2007 U-17 - Тоні КРООС (Німеччина)

Турнір відбувся в Південній Кореї, а його переможцем стала команда Нігерії, яка здолала у фіналі в серії пенальті іспанців. Але найкращим футболістом чемпіонату був визнаний німець Тоні Кроос, чия команда фінішувала лише на третьому рядку, вигравши у «втішному фіналі» в Гани з рахунком 2:1.

Будучи гравцем академії «Баварії», Тоні Кроос після участі в юнацькому чемпіонаті світу почав залучатися до роботи з першою командою, а в кінці вересня 2007 року дебютував за мюнхенців у Бундеслізі. За наступні сім років виріс не тільки до ключового гравця «Баварії», а й до одного з лідерів збірної Німеччини. Влітку 2014 року контракт Крооса за 25 мільйонів євро викупив «Реал», де Тоні виступає і по сей день, будучи важливим футболістом при всіх головних тренерах мадридців. У травні нинішнього року Кроос підписав новий контракт з «Реалом» на чотири сезони, який вже виявив бажання відпрацювати до кінця.

До 29 років Кроос виграв чимало трофеїв на клубному рівні (зокрема, чотири Ліги чемпіонів), але головним тріумфом для нього, мабуть, є перемога зі збірною Німеччини на чемпіонаті світу-2014. На тому мундіалі Тоні провів 7 матчів і відзначився 2 забитими м'ячами.

Найкращий футболіст ЧС-2009 U-17 - Сані ЕММАНУЕЛЬ (Нігерія)

У 2009 році юнацький чемпіонат світу U-17 вперше прийняла Нігерія, але команда цієї країни в фіналі досить несподівано програла Швейцарії (0:1). Втім, найкращим гравцем турніру організатори визнали нігерійця Сані Еммануеля.

На момент проведення чемпіонату світу Еммануель вже встиг перебратися в Європу, де виступав за молодіжні команди шведського «Боденса». Влітку 2010 року Сані викупив «Лаціо», де покладали на африканця великі надії, але виправдати їх він виявився не в змозі. Після оренд в «Салернітану» і швейцарський «Біль-Б'єнн», римляни вирішили відпустити Еммануеля на правах вільного агента в ізраїльський «Бейтар». Там в 2014 році форвард провів лише один матч, а через рік перебрався до шведського «Оскарсхамна», де зіграв вже 4 поєдинки і забив 1 гол. Через три місяці шведи розірвали контракт з гравцем, що колись вважався талановитим. Згодом Еммануель завершив кар'єру футболіста в 22 роки...

Найкращий футболіст ЧС-2011 U-17 - Хуліо ГОМЕС (Мексика)

На домашньому для себе чемпіонаті світу мексиканці змогли завоювати другі в історії «золоті» медалі. Найкращим же футболістом турніру був визнаний атакуючий півзахисник збірної Мексики Хуліо Гомес.

На момент участі в турнірі Хуліо Гомес був гравцем найстарішого клубу Мексики - «Пачуки», але закріпитися в її рядах хавбеку не вдалося. Намагаючись знайти себе і реалізувати потенціал, Гомес кілька років поневірявся по орендах, поки нарешті в 2017 році «Пачука» не відпустила його на правах вільного агента в досить скромний навіть за мексиканським мірками «Сакатепек». Там він затримався лише на півроку, а потім за півтора року змінив ще дві команди. З літа 2019-го Хуліо Гомес є вільним агентом, опинившись незатребуваним на футбольному ринку навіть власної країни, причому всього лише в 25 років.

Найкращий футболіст ЧС-2013 U-17 - Келечі ІХЕАНАЧО (Нігерія)

Нігерія в 2013 році оформила свій четвертий титул чемпіона світу U-17, перемігши на турнірі в ОАЕ у вирішальному поєдинку команду Мексики з рахунком 3:0. Не дивно, що після такої переконливої ​​перемоги, кращим гравцем турніру був названий також представник чемпіона - Келечі Іхеаначо.

На момент участі в чемпіонаті світу Іхеаначо був представником нігерійської «Тайє Академії». Уже в січні 2014 року боротьбу за Келечі виграв «Манчестер Сіті», який виплатив нігерійцям 1,1 мільйон євро. Вже восени наступного року Іхеаначо дебютував за «городян» в Прем'єр-лізі, провівши в цілому досить вдалий сезон - 26 матчів (7 - в стартовому складі), 8 голів. Але потім прогрес Келечі сповільнився і згодом «Манчестер Сіті» вирішив прийняти пропозицію від «Лестера» і продати нігерійського форварда за 27,7 мільйонів євро. З літа 2017 року Іхеаначо на контракті в стані «лисиць», але є гравцем найближчого резерву. До слова, в поточному розіграші АПЛ Келечі поки не провів жодного поєдинку.

Крім перемоги на чемпіонаті світу U-17 зі збірною Нігерії, в колекції трофеїв Келечі Іхеаначо поки значиться лише Кубок англійської ліги, здобутий футболістом разом з «Манчестер Сіті» в сезоні-2015/16.

Найкращий футболіст ЧС-2015 U-17 - Келечі НВАКАЛІ (Нігерія)

Через два роки на турнірі в Чилі нігерійці змогли підтвердити звання кращої команди планети у віці до 17 років, здолавши у фіналі Малі з рахунком 2:0. Кращим гравцем змагання став нігерійський хавбек Келечі Нвакалі.

Нвакалі є вихованцем «Даймонд Футбол Академі» з Нігерії. Після чемпіонату світу він привернув увагу «Арсеналу», який оформив покупку африканця за 3,5 мільйона євро. Однак за три роки Нвакалі так і не зміг пробитися в першу команду «канонірів» і дебютувати в її рядах. Після оренд в «Маастрихті», «Венло» і дублі «Порту», ​​влітку нинішнього року Келечі на правах вільного агента перейшов до іспанської «Уески», де до цього моменту не провів жодного поєдинку за команду в рамках розіграшу Сегунди.

Найкращий футболіст ЧС-2017 U-17 - Філ ФОДЕН (Англія)

У 2017 році розіграш чемпіонату світу U-17 приймала Індія. Чемпіоном вперше в історії стала команда Англії, яка обіграла у вирішальному поєдинку Іспанію з рахунком 5:2. Кращим же футболістом юнацького мундіалю організатори визнали хавбека англійської збірної Філа Фодена.

Фоден є вихованцем академії «Манчестер Сіті». До ігор за першу команду «городян» почав залучатися вже після участі в ЧС U-17, а в Прем'єр-лізі дебютував в грудні 2017 року. З тих пір більш менш регулярно потрапляє в заявку «Манчестер Сіті» на офіційні матчі, хоча підпускається до ігор досить обережно. У той же час, наставник «городян» Хосеп Гвардіола вже кілька разів зізнавався, що є шанувальником таланту Фодена і вірить в його прекрасне футбольне майбутнє.

Примітно, що до 19 років Філ Фоден вже є дворазовим чемпіоном Англії, дворазовим переможцем Кубка англійської ліги та Суперкубка Англії, а також володарем Кубка Англії. 7 трофеїв до 19 років на такому рівні - фантастичне досягнення, хоча об'єктивно роль Фодена в більшості цих нагород поки далеко не настільки значна, як хотілося б самому Філу та шанувальникам його таланту.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Грузинські гравці після виходу на Євро залишили послання країні 404
Футбол | 27 березня 2024, 13:49 5
ВІДЕО. Грузинські гравці після виходу на Євро залишили послання країні 404

Збірна Грузії вперше в історії зіграє на чемпіонаті Європи

Дель Потро розповів, коли закінчаться дискусії про найвидатнішого тенісиста
Теніс | 28 березня 2024, 10:31 2
Дель Потро розповів, коли закінчаться дискусії про найвидатнішого тенісиста

Хуан Мартін упевнений, що для цього Новаку Джоковичу потрібно виграти ще кілька турнірів Grand Slam

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
norma_zap
Итого из десяти звёздами стали только Фабрегас и Кроос, ну и хорошие перспективы у Фодена, и Донован звезда в рамках футбола США, остальные (как правило не европейцы) в лучшем случае попадали в топ клуб но, не раскрывались. Скорее всего они своевременно не усвоили разницу между высококлассным футболом-игрой и высококлассным футболом-работой.