Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 17 листопада 2019, 00:05
10205
2

Улі Хенесс: людина, яка зробила Баварію великою

Легендарний бос німецького клубу йде на пенсію

| Оновлено 17 листопада 2019, 00:05
10205
2
Улі Хенесс: людина, яка зробила Баварію великою
https://fcbayern.com/de. Улі Хенесс

Здається, що «Баварія» править німецьким футболом вічно, але колись все було зовсім інакше. Зірка Півдня і грала у другому дивізіоні, і навіть у своєму місті вважалася клубом номер два. Сьогодні на пенсію йде людина, яка зробила все, щоб «Баварія» стала європейським грандом – спочатку в футболці і бутсах, а потім в діловому костюмі.

Кілька днів тому Франц Беккенбауер написав відкритого листа, в якому були, крім усього іншого, такі слова:

«Дорогий Улі, для початку я хотів би підкреслити одну річ: «Баварія» ніколи не стала б такою, якою вона є сьогодні, якби не ти… За межами поля після занадто раннього завершення кар'єри ти почав працювати так старанно, як ніхто інший. Я б хотів, щоб ти провів на газоні ще кілька років, але твоя історія в якості менеджера, президента і керівника наглядової ради є воістину унікальною для футбольного світу. Що найбільше мені подобається в цій історії, так це її людська сторона.

Ти зробив «Баварію» своєю сім'єю. Ти допомагав кожному, хто потребував допомоги і атакував кожного, хто нападав на твоїх близьких. Якщо ти помічав, що з командою щось не так, то ти відразу звертався до неї. Вже протягом 50 років кожен футболіст відгукується про Улі Хенесса з великою повагою. Тому що в складні моменти ти все брав на себе».

Чи міг подумати простий син м'ясника, який в шістдесяті умовляв маму відпустити його займатися футболом, що про нього будуть говорити як про патріарха, символ «Баварії»? Улі Хенесс завжди був простим і чесним, на жодному етапі кар'єри не давши собі захворіти зірковою хворобою. А приводів, між тим, у нього було більше, ніж у багатьох.

До облачення в костюм

Хенесс з юних років показав себе як талановитий і класний гравець: вже в 17-річному віці він став героєм перемоги юнацької збірної над англійцями 6:0, а за збірну ФРН U-23 дебютував вже в 19. Улі відзначали як гравця швидкого і, головне, креативного: на позиції під нападником він моментально приймав рішення і віддавав розрізнi передачі.

Проблемою німецького футболу кінця шістдесятих – початку сімдесятих було те, що навіть найяскравіші футболісти того часу заробляли невеликі гроші: національний чемпіонат з'явився тільки в 1964-му році, ані ТБ, ані спонсори не приносили значні доходи. І Хенесс зважився поєднувати навчання з тренуваннями: вставав о шостій, йшов на тренування, після нього – у школу, потім на друге тренування, а потім робив домашні завдання. Навчався Улі на совість, і розуміння не тільки футбольних істин дуже сильно стало йому в нагоді.

Вже у 17 років Хенесс перейшов до «Баварії». Його по збірним зауважив легендарний Удо Латтек: найкращий тренер в історії Зірки Півдня, перша людина, при якому вона злетіла до небес. Бюджет у клубу був маленький, але Улі погодився на аматорський статус в перші два роки: підробляв оператором франкiровальної машини. Було через що: велика команда з Мюллером, Беккенбауером, Майєром манила чи не кожного німецького хлопчика.

З Гердом Мюллером

Пройде час, і з Хенессом в складі вона почне вабити і кожного європейського гравця: після появи в команді Улі «Баварія» завоювала три Кубка чемпіонів, ставши справжньою Зіркою Півдня. Зоряним часом Хенесса став фінал КЄЧ з «Атлетіко», якому він оформив дубль. «Доповненням» до клубних перемог стали виграші чемпіонатів світу та Європи, причому в тій же компанії: Майер, Беккенбауер, Шварценбек, Мюллер, Брайтнер… Хенесс був невід'ємною частиною, можливо, найсильнішої команди в історії футболу.

На жаль, один з виступів на самому піку змусив Хенесса дуже рано закінчити кар'єру. У черговому фіналі Кубка чемпіонів, з «Лідсом», правий захисник Грей травмував супернику коліно. Футболіста довелося замінити, матч все одно виграли, та й взагалі Хенесс після цього провів майже сотню матчів, але рецидиви змусили Улі повісити бутси на цвях в 27 років.

Він завжди ненавидів борги

Тут варто зупинитися і пояснити, що з себе представляла «Баварія» рівно сорок років тому.

На відміну від «Реала», «Ювентуса» й більшості інших клубів, які зараз входять в європейський пантеон, «Баварія» зовсім не була топ-клубом з перших років свого існування. Досить сказати, що її взагалі не включили в список учасників першого розіграшу Бундесліги: від регіону взяли «Мюнхен-1860» і «Нюрнберг», просто тому що заслуг і досягнень в німецькому футболі у цих клубів станом на 1963-й рік було більше.

Геніальний, майже безпрецедентний для історії футболу прорив (в середині шістдесятих – клуб нижчої ліги, в середині сімдесятих – найсильніший клуб світу) «Баварії» був забезпечений безліччю вдало сформованих факторів. Перш за все, це поява в команді декількох геніальних гравців: тих самих Мюллера, Майєра, Беккенбауера, що опинилися в Мюнхені майже одночасно. Цих майстрів тренували люди, які приходили і йшли в ідеальному порядку: Златко Чайковські впровадив юніорів у дорослий футбол, Бранко Зебец навчив грати на результат, а Удо Латтек зіграв класичну роль топ-тренера, вивівши команду на світовий рівень.

Але, звичайно, величезну роль в такому вертикальному зльоті зіграв і президент. Вільгельм Нойдеккер витягнув клуб з фінансової ями, в якій вона опинилася після Другої Світової (а положення було просто катастрофічним: президент-єврей з приходом до влади Гітлера втік з країни, і «Баварія» тоді звалилася на саме дно), реорганізував академію і скаутську систему, та й взагалі зробив її великим клубом. Та ж сама історія Хенесса демонструє майстерність підписувати гравців на зльоті: гравець, який ще не дебютував у професійному футболі, перебрався в топ-клуб і зовсім там не загубився.

Минув час, і залишати Зірку Півдня прийшов час і Нойдеккеру. Авторитарний, важкий в спілкуванні президент дійшов до відкритого конфлікту з командою, що і вилилося в його відставку в 1979-му році. Хенесс, який тільки закінчив кар'єру, був призначений генеральним менеджером клубу. Новим президентом клубу став тезка Нойдеккера Хоффманн, але він відразу сказав: «У мене функції виключно представницькі. У вас розв'язані руки: у Вас, Пауль Брайтнер, у футбольній частини, й у Вас, Ульріх Хенесс – у фінансовій». Тут саме час зазначити: не мало ніякого значення, яка посада була написана в конкретний момент у Хенесса (Брайтнера, Беккенбауера, Румменігге) – клубом вони керували разом, а дебет і кредит завжди залишалися за Улі.

Момент, коли Хенесс взявся за справи, не назвеш простим. Команду тільки-тільки покинув Мюллер (а ще Хенесс з Брайтнером, так), два роки як покинув Беккенбауер, 35 років виповнилося і Майєру - а боргів у команди й так накопичилося на 3.5 мільйона марок, де вже тут пiдсилюватися. При цьому зрозуміло, що звикла до постійних перемог публіка вимагала нових і нових титулів, їй не можна було просто показати фінансову звітність.

І Хенесс прийняв кермо влади, вчепився в них залізною хваткою. Він використовував видатну популярність команди, її знайомий усій планеті бренд: підписував рекламні контракти, знаходив спонсорів, налагоджував зв'язки з телебаченням, яке тільки-тільки заглядало на футбольний ринок. Розрахувавшись з рештою боргів після Нойдеккера, Хенесс не вводив клуб в них ніколи – навіть кредит по «Альянц-Арені» баварці погасили раніше, ніж це було необхідно.

Родзинки роботи

Першим трансфером в кар'єрі Улі Хенесса став рідний брат. Дітер Хенесс не досяг тих успіхів, що Улі, але в будь-якому випадку був великим нападаючим і став тією самою заміною Герду Мюллеру. За брата Дітер заплатив 175 тисяч марок, а той в 224 матчах чемпіонату за «Баварію» забив 102 м'ячі. Цікаво, що через роки Дітер теж став футбольним босом, керував «Гертою», але й на цьому поприщі не домігся того ж, що старший брат.

Домагався, щоб його футболіст грав два матчі в день. До своїх підопічних Улі завжди був дуже суворим, й одного разу це на собі відчув не хто інший, як Марк Хьюз.

 «Я повинен був зіграти в кваліфікації чемпіонату Європи проти Чехословаччини, нам була дуже потрібна перемога. Тижнем раніше я підписав контракт з «Баварією». За обідом президент Улі Хенесс запитав, у скільки починається матч Уельсу, і сказав: «Ось і славно, значить, ввечері ти зможеш зіграти і за нас». Улі прибув на гру Уельсу, а потім ми стрибнули в літак і полетіли на матч «Баварії» - по суті, просто на іншу сторону чеського кордону».

Хенесса не зупинив навіть той факт, що вони встигали тільки до другого тайму: його випустили на заміну. Але найбільш показово тут навіть не це. Зверніть увагу: розповідаючи цю історію, Марк жодного разу не згадав тренера «Баварії». Улі не те що не відповідав принципом «директора потрібні, щоб підписувати чеки», а демонстративно плював на нього. Завжди він означав більше, ніж будь-який тренер Зірки Півдня, і при цьому його завжди поважали: гравці – за чемпіонські медалі, тренери та інші керівники – за неоціненний внесок у розвиток «Баварії».

Дивом вижив в авіакатастрофі. Всього цього, однак, могло і не бути – життя Хенесса мало не забрало падіння літака в 1982-му. З чотирьох осіб, які летіли на крихітному одномоторному літачку, він один залишився живим – і тільки тому, що поруч проходив мисливець.

 

«Баварія» - не єдина справа в житті Хенесса. Син м'ясника ще в 1983-му організував фабрику з виробництва ковбаси. Тоді це було підприємство на 19 осіб, а зараз «HoWe» випускає ковбаски мільйонами і є дуже прибутковим.

Для мене головний символ роботи Хенесса – те, якою акулою була «Баварія» на трансферному ринку. До літа 2019 їй навіть трансферний рекорд Бундесліги не належав: «Вольфбсург», який в свій час кидався грошами направо й наліво (і мало не вилетів в роки голодні), за Дракслера виклав більше, ніж Зірка Півдня за будь-яку зі своїх суперзірок.

Нойер прийшов з «Шальке» за 30 мільйонів, Боатенг – з «Ман Сіті» за 13.5, Левандовскі – вільним агентом з «Боруссії», Кімміха і Мюллера виростили самі… І це навіть нікого не дивувало: поки «Реал» і «Барса» викладали дев'ятизначні суми за гравців, «Баварія» залишалася їхнім конкурентом, витрачаючи не більш середняків АПЛ.

Сам Хенесс говорив: ««Bayern» – це частина мене, це моя друга сім'я. Коли я чую, як співають фани на трибунах, у мене мурашки біжать по шкірі. Коли ми граємо десь на виїзді, а нас чекають вже тисяч двадцять наших уболівальників, я думаю – як же ми повинні бути вдячні цим людям! І я кажу гравцям, коли вони грають як лайно (Scheissdreck): «Побачите, що вас чекатиме через тиждень!»

При всьому при цьому про Хенесс складно говорити, використовуючи епітети «великий», «легендарний» і тому подібні. Всю свою кар'єру в клубі він поводився, як і належить синові м'ясника: виступав без натяків, різко, по суті і відразу через пресу. Ульріх вважає, що він, а не тренер або гравці, повинен брати удар на себе, і всі ці 40 років не боявся вступати до перепалки з конкурентами: від «Кельна» до «Манчестер Сіті».

Улі не чуже благородство. Колись «Баварія» оплатила борги легендарного «Санкт-Паулі», врятувала гамбурзький клуб від перекладу в аматорську лігу. Коли Хенесса запитали, навіщо він це зробив, він відповів просто: «Це ж найстаріший клуб, наша історія…». Нинішній лідер Бундесліги теж міг би не існувати, якби не Улі: в 1992-му «Баварія» погодилася перерахувати менхенгладбахської «Боруссії» гроші за Штефана Еффенберга в повному обсязі і раніше, ніж спочатку домовлялися – щоб врятувати від банкрутства.

Рятувала вiд розформування Зірка Півдня й дортмундську «Боруссію», зайнявши в 2003 році два мільйони євро. Про допомогу конкретним гравцям я взагалі мовчу: саме Хенесс витягнув Герда Мюллера з безодні алкоголізму, особисто доглядав вдома гравця Ларса Лунде, коли той потрапив в автокатастрофу, постійно допомагає різним фондам і т.д і т.п.

А ще Хенесс відсидів близько двох років у в'язниці. Раніше мене дивувало: як же так вийшло, що саме такий порядний бос футбольного клубу в звичайному житті так безглуздо спалився на несплаті податків? Через деякий час мені здається: в тому і справа, що Улі завжди поділяв свою діяльність в клубі і за його межами. «А ти не плутай свою особисту шерсть з державною!» - говорив відомий кіноперсонаж, і Хенесс, навіть скоюючи злочини (за мірками України, втім, гомеопатично дрібні) в побутовому житті, залишався зразком керівництва футбольним клубом.

П'ятдесят років тому «Баварія» довірилася юнакові з «Ульма» – і придбала ідеальну фігуру в атаці на багато років. Сам Хенесс погодився два роки грати за дубль, отримуючи копійки – і отримав місце в команді мрії. Сорок років тому клуб дав ключову посаду в клубі людині, якій потрібно знайти себе – і став ще сильнішим. Хенесс і «Баварія» стали ідеальним союзом на довгі роки, навіть жіночий на нашій мові рід імені клубу в даному випадку виглядає символічно.

Хенесс – приклад того, як треба керувати футбольним клубом, для всіх президентів у світі. Займатися його справами кожен день, контактувати з гравцями не через помічників – при цьому не боятися призначати сильних і харизматичних фахівців. Забути про «я», але й не поспішати з «ми». Рости і вдосконалюватися разом з клубом, відповідаючи духу часу. Керувати так, щоб кожен з тисяч працівників в клубі знав: в цьому клубі є Головна Людина, яка дізнається про будь гидоти, яка в ньому відбудеться. І так, щоб навіть Кайзер в день, коли ти йдеш на пенсію, писав тобі: ««Баварія» ніколи не стала б такою, якби не ти»…

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барселона може вимагати переграти матч проти Реала
Футбол | 22 квітня 2024, 17:37 7
Барселона може вимагати переграти матч проти Реала

Про це повідомив президент клубу Жоан Лапорта

Таблиця Ла Ліги після Ель Класіко, перемоги Жирони та поразки Атлетіко
Футбол | 23 квітня 2024, 12:00 0
Таблиця Ла Ліги після Ель Класіко, перемоги Жирони та поразки Атлетіко

19–22 квітня відбулися матчі 32-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Кстати, не так давно пробегала информация, что Ули вроде бы довольно резко заявил Леву: либо тот урезонит амбиции Штегена, поскольку только Нойер может быть номер 1, либо сборная может не досчитаться игроков из Баварии. Не знаю, может не так перевели, но вообще необычно слышать подобные пикировки.
Ag1077
БАВАРИЮ сделали легендарной слегка другие Бекенбауэр Руминиге