Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 17 листопада 2019, 00:04
18985
19

Як Малиновський стає важливим гравцем в структурі Аталанти

Оглядач Sport.ua – про роль хавбека збірної України в клубі з Бергамо

| Оновлено 17 листопада 2019, 00:04
18985
19
Як Малиновський стає важливим гравцем в структурі Аталанти
ФК Аталанта. Руслан Малиновський

Нещодавно агент Руслана Малиновського – Вадим Шаблій в одному з інтерв'ю заявив, що його клієнт вже коштує 30 мільйонів євро і готовий грати в топ-клубах калібру «Реала», «Челсі» або «Манчестер Сіті». Не заперечуючи слова агента, оглядач Sport.ua на прикладі останніх матчів клубу з Бергамо спробував оцінити роль українця в структурі гри «Аталанти», і прийшов до висновку, що Малиновський стає одним з лідерів команди.

Атака

В «Аталанті» Малиновському відводиться досить різнобічна роль в атакуючих діях. На «папері» досить часто він виходить у позиції правого/лівого інсайда або єдиного атакуючого півзахисника залежно від того, яку формацію обере Гасперіні, де найчастіше вибір йде між 3-4-1-2 і 3-4-2-1. Але в цей же час при білд-апі може спускатися досить глибоко і виконувати роль чи не розігруючого опорника. У поєдинку з «Шахтарем» Малиновський виконував саме таку роботу, опускаючись за середню лінію «гірників» і намагаючись розігрувати м'яч з опорної зони. Схожі дії він робив і в першому поєдинку проти «Манчестер Сіті», лише з невеликим коригуванням в силу високого пресингу «городян». При дуже непоганому баченні поля і якості передач, ця роль для Руслана є цілком виправданою. А ось в зустрічі з «Лаціо», який грав у п'ять захисників, Руслан глибоко не опускався, намагаючись знайти позиції між лініями вище.

По безпосередньо грі з «Шахтарем», то Малиновський там відіграв єдиного атакуючого півзахисника у формації 3-4-1-2, але грав частенько роль опорника при побудові атаки, заходячи в зону між двома центральними півзахисниками «Шахтаря», де в цей же момент один центральний півзахисник «Аталанти» піднімався вище між ліній. Отримуючи м'яч від центрбеків, Малиновський витягав на себе опорника «Шахтаря» Тараса Степаненка, що в перспективі давало свободу гравцям «Аталанти» в зоні між лініями захисту і півзахисту «Шахтаря». Навіть якщо Степаненко не піднімався занадто високо, він все одно був орієнтований на центр, і зона напівфлангів між лініями була відкритою.

У інших випадках Малиновський просто намагався відвалитися нижче, запропонувати себе для пасу в стороні від Мораеса і далі зробити верхову передачу в лінію атаки. У цій грі спроби пошуку зон між лініями були рідкісними.

В матчі з «Манчестер Сіті» більшою мірою все було аналогічно: Малиновський куди частіше опускався для побудови білд-апу в його початковій фазі і куди менше чекав м'яча вище, не намагаючись знайти зони між лініями. Відмінність тут полягає лише в тому, що пропонував себе центрбекам Руслан не за лінією півзахисту суперника, а за першою лінією його пресингу, за спинами Агуеро, Фодена і пари вінгерів в особі Стерлінга та Мареза. Ще один момент, який більше властивий виходам в контратаку, але також простежується і при позиційній атаці: Руслан у штрафний не входить, десь уповільнює свій рух і підходить до лінії другим темпом.

А ось у зустрічі з «Лаціо», який грав у п'ять захисників, Руслан глибоко не опускався, намагаючись знайти позиції між лініями вище. Спочатку, виходячи, як правий інсайд, він так і грав у правому напівфланзі. Більшість атак за участю Малиновського відбувалися за чи не одним і тим же сценарієм, лише з різними варіантами закінчення. При просуванні м'яча фулбеком «Аталанти» вище по флангу на нього висувався фулбек «Лаціо», лівий центральний півзахисник намагався подвоювати пресинг у фланзі, тоді як на можливий пас на Малиновського у напівфланзі повинен був реагувати опорник «орлів». Враховуючи вміння Руслана розгортатися з м'ячем на його прийомі, з його умінням на неправдивому русі корпусу йти під сильну ліву ногу, цього опорника він практично завжди обходив.

А вже далі були два варіанти: або віддати розрізну передачу в напівфлангову зону на партнерів, що забігають у штрафний, або ж завдати прямого удару. І перше, і друге Малиновський може робити відмінно.

Оборона

В обороні «Аталанта» частенько намагається зустрічати суперника досить високо, причому це стосується і гри з «Манчестер Сіті». Завдання Малиновського по опіці міняються від суперника до суперника, але в цілому можна сказати, що в цьому компоненті він показує себе добре. Чіпкий, непогано грає у відборі 1в1, а головне - читає гру і своєчасно перемикається по пресингуємих гравцях. Бувають проблеми, коли іноді втрачає гравця за своєю спиною, але це вкрай рідко. У низькому блоці аналогічно проявляє себе добре. На прикладі гри з «Манчестер Сіті», де Малиновському довелося попрацювати в обороні найбільше, можна побачити все вищесказане. До речі, опікав Руслан опорника №8 (Гюндоган) як вгорі, так і внизу.

Стандарти

Малиновський подає практично всі кутові. Стосовно штрафних, то і тут у Руслана привілеї над партнерами, як на штрафних з прямим ударом, так і флангових з середньої дистанції з обох флангів. Ну, а момент із пробиттям пенальті в матчі з «Манчестер Сіті» в першому таймі за рахунку 0:0, говорить лише про тотальну довіру до Малиновського.

В обороні на кутових Руслан закриває дальню штангу незалежно від того, чи є на ній суперник, чи ні. Під час флангових штрафних «Аталанта» використовує при обороні зональний блок 5-3. Малиновський розміщується у верхній трійці з краю.

Резюмуючи, варто відзначити, що Малиновський добре бачить поле, вміє робити якісні загострюючі передачі, як верхом, так і низом, читає гру при обороні. Також він дуже непоганий на стандартах в якості гравця, що подає і, зокрема, при прямому ударі по воротах з його траєкторією падаючого м'яча. Одним з головних достоїнств можна назвати відсутність боязні розгортатися з м'ячем на прийомі, маючи біля себе гравців (добре крутить головою до прийому, знаходячи коридор для відходу), що істотно загострює атаку.

Маючи такі якості, а також можливість грати як внизу, так і вгорі при побудові атаки, думається, місце в основному складі йому знаходитиметься все частіше і частіше. Мінуси є, але вони занадто малі порівняно з тим, що Малиновський може дати «Аталанті».

Антон ПРИЙМАК

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Дві серії пенальті. Визначено фінальну пару Юнацької ліги УЄФА
Футбол | 19 квітня 2024, 21:19 0
Дві серії пенальті. Визначено фінальну пару Юнацької ліги УЄФА

Мілан у футбольній лотереї здолав Порту та зіграє у фіналі з Олімпіакосом

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
olex.mykhailov
Він працьовитий,тому думаю постійна основа-це питання часу! Вдачі Руслану!
Kevko
Журналисту платят за количество опубликованных букв и масштабы привлеченной аудитории. Поэтому приходиться постоянно что то выдумывать. Вот и в этот раз - что то придумал
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kvlad200760
Ну чого ви напали на Руслана?По перше -нова команда з якою він не проводив збори а потрапив в останній момент.По друге -вимагати від нього лідерської гри при наявності в складі багаторічного лідера Гомеса,та інших гравців це дуже поверхневе бажання! По третє- треба ж і до суперників звикнути,Юве.Інтер,Наполі,Рома,Мілан та інші то вам суперники бельгійського чемпу. Тож на мій погляд поки що йде вбудова Малиновського як в гру команди так і в італійський чемпіонат!
digsum
0 голов (если пеналь не считать), 0 ассистов, при том что это не игрок обороны. Очень важный игрок в структуре. Желаемое за действительное)
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lucky Lucky
Пока что он всё больше становится игроком резерва.
UKRAINE FAN
Как? Ни как!
Srukis
Через год - полтора Малиновский будет лидером Милана