Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 04 липня 2021, 22:41
4131
2

Континентальний кубок. Третій раунд. Коли і з ким зіграє Донбас

Sport.ua розбирає групу «Донбасу» в третьому раунді Континентального кубка

| Оновлено 04 липня 2021, 22:41
4131
2
Континентальний кубок. Третій раунд. Коли і з ким зіграє Донбас
IIHF

З п'ятниці по неділю в польському Кракові та данському Воєнсі відбудуться матчі третього раунду Континентального кубка 2019/2020. Безумовно, вся увага українських любителів хокею буде прикута до групи F, яка базуватиметься в Кракові. У цій групі чемпіон України «Донбас» позмагається за одну з двох путівок до Суперфіналу турніру з білоруським «Нєманом», казахським «Бейбарисом» і господарями льоду - «Краковією».

Sport.ua пропонує ближче познайомитися з четвіркою учасників групи F і проаналізувати їх шанси на вихід в наступний раунд турніру

«Нєман» (Гродно, Білорусь)

У минулому сезоні хокеїсти з Гродно програли фінальну серію чемпіонату мінській «Юності» - 1:4, але завдяки участі мінчан в Лізі чемпіонів отримали право представити свою країну в Континентальному кубку. Для «Нємана» (як і для «Бейбариса» з «Краковією») матчі в Польщі стануть першими на європейському льоду, так як білоруський клуб (разом з казахським і польським) спочатку був розподілений в третій раунд турніру і чекав там своїх суперників.

Російський головний тренер «Нємана» Сергій Пушков і його штаб перед стартом нинішнього сезону зробили не зовсім типовий для білоруського хокею крен в сторону Скандинавії. У складі гродненців виступають п'ятеро легіонерів, серед яких четверо представляють Фінляндію. Найнебезпечнішим серед фінського десанту є 26-річний нападник Тімо Хільтунен, який займає третє місце за показником гол + пас в складі гродненського клубу. На рахунку Хільтунена 9 голів і 9 результативних передач.

ХК Нєман

Але найкращими снайпером і асистентом в команді є місцеві хокеїсти. Форвард Артем Кислий в 22 іграх закинув 12 шайб і зробив 11 ассистів, набравши в підсумку 23 бали за системою гол + пас, а його партнер по атаці Микита Ремезов роздав цілих 19 результативних передач, до яких додав сім закинутих шайб.

Пристойна у «Нємана» і воротарська бригада. Першим номером команди є 24-річний Максим Городецький, який в нинішньому сезоні провів 18 поєдинків в чемпіонаті Білорусі. Його замінює досвідчений 30-річний Віталій Трус (10 поєдинків в чемпіонаті), який ще не так давно вважався однією з основних воротарських надій Білорусі.

У національній першості «Нєман» на даний момент йде на першому місці, набравши 57 очок в 25 зустрічах. Відрив від «Юності», яка знаходиться на другому місці, цілком пристойний - 10 очок, але мінчани провели на три гри менше.

Потужний ростер і хороші результати у внутрішньому чемпіонаті дозволяють «Нєману» вважатися основним претендентом на вихід в наступний раунд із групи F Континентального кубка. Здається, і сам білоруський клуб розцінює турнір в Кракові, як перший крок на шляху до європейських звершень в нинішньому сезоні.

«Бейбарис» (Атирау, Казахстан)

Минулий сезон «барси» провели на високому рівні, здобувши перемогу в регулярці і вигравши плей-оф, завдав поразки у фінальній серії «Номаду» з рахунком - 4:1. У нинішньому сезоні хокеїсти з Атирау не можуть похвалитися такими результатами і на даний момент займають п'яте місце в національному чемпіонаті з одинадцяти команд. У двадцяти шести проведених матчах «Бейбарис» здобув шістнадцять перемог (п'ять в додатковий час) і програв десять поєдинків (два з них в овертаймі).

Ростер «барсів» являє собою традиційний для Казахстану мікс з місцевих і російських гравців, причому останніх в клубі з Атирау майже половина. З гравців, що не відносяться до цих двох країн, в команді присутній тільки один хокеїст і це український захисник Віталій Андрейків. 23-річний уродженець Львова проводить в Казахстані вже третій сезон. Після двох успішних років в складі «Кулагера» Андрейків пішов на підвищення і поповнив ряди «Бейбариса», тільки ось нинішній сезон поки у Віталія не складається. Українець провів за «барсів» всього лише десять ігор в яких набрав одне очко за результативну передачу.

Основними дійовими особами в складі «Бейбариса» є натуралізований росіянин Іван Кучин (24 очки в 25 матчах, 7 шайб + 17 передач) і уродженець Кемерово Вадим Мітряков (23 очки в 26 іграх, 4 шайби + 19 передач). За кількістю виконаних ассистів у Мітрякова найкращий показник в «Бейбарисі». Найкращим снайпером команди є легіонер з Росії Костянтин Куліков (20 очок в 26 іграх, 12 шайб + 8 передач).

Не надто вражає у «Бейбариса» воротарська позиція. Основним стражем воріт в чемпіонаті Казахстану у «барсів» є місцевий голкіпер Артем Мікушин, який провів 20 ігор в нинішньому сезоні. Статистика воротаря не вражає, коефіцієнт надійності в 2,27 і 91,9% відбитих кидків є далекими від ідеалів цифрами. Для порівняння: в минулому сезоні аналогічні показники у Мікушина становили 1,75 і 93,4% відповідно.

Казахський клуб зараз явно в пошуку своєї кращої гри. Тому для «Донбасу» перемога над «барсами» повинна бути в обов'язковій програмі для виконання завдання виходу в наступний раунд турніру.

«Краковія» (Краків, Польща)

За схожим з «Бейбарисом» сценарієм розвивається сезон і у польській «Краковії». Після успішного минулого чемпіонату, коли хокеїсти з Кракова тільки у фінальній серії з рахунком - 2:4 поступилися «Тихи» і отримали право представляти свою країну в Континентальному кубку, в сезоні нинішньому «Краковія» явно не виблискує.

Суперник «Донбасу» провів більше всіх ігор в національному чемпіонаті (дев'ятнадцять), але здобув в них тільки п'ять перемог (одна в овертаймі) і зазнав чотирнадцять поразок (вісім з них у додатковий час). Такі слабенькі результати принесли в актив «Краковії» 22 очки, з якими команда посідає восьме місце серед одинадцяти команд, які беруть участь в чемпіонаті Польщі.

У складі клубу з Кракова зібраний пристойний хокейний інтернаціонал, в якому окрім поляків знайшлося місце шістьом чехам, трьом словакам, а також одному канадцю і одному американцю.

Найрезультативнішим гравцем у нинішньому сезоні в складі «Краковії» є польський форвард Даміан Капіца (24 очки в 19 іграх, 8 шайб + 16 передач), він же з великим відривом є і кращим асистентом в команді. Найкращим снайпером в клубі значиться словацький форвард Ондрей Мікула (16 очок в 19 матчах, 10 шайб + 6 передач). Варто відзначити, що ці двоє хокеїстів є основними дійовими особами в атакуючих діях своєї команди, а їх результативність це підтверджує. Капіца і Мікула з великим відривом очолюють гонку бомбардирів в своєму клубі, в той час, як серед їхніх партнерів кращим показником за системою гол + пас є 10 набраних очок в 17 іграх (4 шайби + 6 передач) у чеського захисника Іржі Гули.

В цілому, старт сезону у «Краковії» явно не задався. Суперники поляків можуть скористатися нинішньою не найкращою формою польського клубу. Але і хокеїсти «Краковії» розуміють, що успішний виступ в Континентальному кубку допоможе їм переламати невдалий сезон, в першу чергу, в психологічному плані. Тим більше, що виступати поляки будуть перед рідними трибунами.

«Донбас» (Україна)

Після блискучої перемоги на турнірі в Броварах чемпіон України сповнений рішучості продовжити боротьбу на євроарені і після вояжу до Кракова. Розуміючи, що рівень суперників в Польщі буде вище, ніж на попередньому етапі «Донбас» за неповний місяць провів активну селекційну роботу по посиленню свого складу. За цей період склад українського клубу поповнили троє досвідчених хокеїстів.

Лінія захисту отримала нового гравця в особі 31-річного російського захисника Євгена Курбатова, на рахунку якого понад 250 матчів в КХЛ, а напад «Донбасу» поповнилося латиським форвардом Олегом Шишлянніковим і росіянином Віталієм Карамновим. Звичайно, всім новачкам ще необхідно повноцінно зігратися з партнерами, але гравці з хорошим досвідом виступів в КХЛ (Курбатов і Карамнов) і дуже пристойній за рівнем Альпійській лізі (в ній за італійський «Ріттен» в минулому сезоні виступав Олег Шишлянніков) явно повинні підсилити склад «Донбасу».

У той же час, чемпіон України розпрощався з білоруським захисником Максимом Каменьковим і українським нападаючим Сергієм Кузьміком, які не виправдали надій тренерського штабу.

Але покладатися команда в Польщі буде, в першу чергу, на досвідчених виконавців. Перш за все, мова йде про Євгена Бєлухіна і Олександра Матерухіна, які в останніх матчах демонструють хорошу результативність. Непогано налагодив український чемпіон і гру в більшості. Після Континентального кубка в Броварах «Донбас» провів в рамках чемпіоната УХЛ п'ять поєдинків, за які закинув шість шайб у більшості із загальних п'ятнадцяти взяттів воріт.

ХК Донбас. Олександр Матерухін

Чотири перемоги в цих п'яти матчах (включаючи три сухих) дозволяють припустити, що «Донбас» знаходиться в хорошому ігровому тонусі і тільки виїзна поразка в овертаймі від «Білого Барса» - 2:3 в передостанньому офіційному матчі перед польським вояжем навіває думки про важку боротьбу на євроарені.

***

В цілому, загострення пристрастей на матчах турніру очікується неабияке. Фаворитом на вихід з групи є білоруський «Нєман». За другу путівку в Суперфінал очікується вперта боротьба між трьома командами, що залишилися, шанси у яких приблизно рівні. І все-таки ключовим в ній бачиться протистояння «Донбасу» і «Краковії». Побічно, це підтверджує і розклад, адже ні для кого не секрет, що в подібного роду групових турнірах, господарі трохи підганяють розклад під себе. І ось поляки на фінальний для свого клубу поєдинок визначили протистояння з «Донбасом», явно вважаючи, що він вирішить багато.

У порівнянні з турніром в Броварах в групі F буде дві прохідних позиції, а не одна, що в якійсь мірі дає клубам право на одну помилку (читай, поразку). За ідеєю, двох перемог має вистачити для проходу в наступний раунд. Тільки ось на фініші завжди можлива потрійна закрутка, де і двох вікторій може виявитися недостатньо.

Побажаємо українському чемпіону не змушувати своїх уболівальників братися за калькулятори в останній день турніру, а впевнено пройти всю дистанцію в Кракові. Вихід з групи дозволить «Донбасу» взяти участь в Суперфіналі турніру, де український клуб давненько не бував.

Розклад турніру

15 листопада

15:00 «Нєман» - «Донбас»

20:00 «Краковія» - «Бейбарис»

16 листопада

15:00 «Бейбарис» - «Донбас»

20:00 «Нєман» - «Краковія»

17 листопада

15:00 «Бейбарис» - «Нєман»

20:00 «Донбас» - «Краковія»

Всі матчі «Донбасу» в прямих трансляціях покаже телеканал «Xsport». Sport.ua проведе текстові трансляції матчів «Донбасу» в третьому раунді Континентального кубку.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Омбудсмен просить Шевченка вжити заходів щодо члена своєї команди
Футбол | 19 квітня 2024, 14:23 12
Омбудсмен просить Шевченка вжити заходів щодо члена своєї команди

Скандал за участі Олександра Шевченка та Євгенії Сагайдак отримав продовження

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Bobyk
На жаль тут скоріше Донбас буде хлопчиками для биття ніж претендентом на друге місце.