Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 09 листопада 2019, 19:12
14708
6

Як Дончич стає кращим із кращих в НБА

20-річний словенський баскетбольний вундеркінд Лука Дончіч переписує історію НБА

| Оновлено 09 листопада 2019, 19:12
14708
6
Як Дончич стає кращим із кращих в НБА
nba.com

У ніч проти понеділка 04 листопада 2019 року, приблизно о 5 годині ранку за Києвом словенський захисник «Даллас Мейверикс» Лука Дончіч не лише привів свою команду до третьої виїзної перемоги в регулярному сезоні 2019/20, чого за «Ковбоями» не водилося вже давно, але і встановив ряд феноменальних досягнень. Спробуємо розібратися, як цей дуплет триплів буквально підірвав НБА, чітко вказавши на того баскетболіста, хто вже цього сезону не просто може стати MVP першості, але і світовим Королем баскетболу!

Універсал Лука Дончіч, що проводить свій другий сезон у НБА, зі своїми 201 сантиметром і 105 кілограмами (з рівним успіхом може грати на перших трьох позиціях: розігруючого, атакуючого захисника і легкого форварда) був вибраний під #3 на драфті-2018 «Атлантою Хокс» і практично миттєво обміняний на Трея Янга з «доплатою». Проте «Ковбої», яких так називають з часів утворення франшизи в не такому і далекому 1980 року, не помилилися, оскільки в особі словенця отримали не просто  гравця, який, без сумніву, стане великим, а і щасливий квиток на довге перебування «Даллас Мейверикс» серед ТОП-5 команд НБА, як мінімум, на 7-10 років!

Словенська школа баскетбола – фундамент успіхів Дончіча

Сербо-словенець (чи словено-серб) Лука Дончіч народився 20 років тому в Любляні (Словенія) в спортивній сім'ї і ввібрав в себе кращі якості батька-баскетболіста серба Саші Дончіча та словенської легкоатлетки Міріам Потербін. Як пише преса, його мама з трьох місяців знайомила майбутнього вундеркінда з баскетболом, приносячи його на ігри батька. За сімейною легендою, єдине місце, де немовля Лука ніколи не плакав, були трибуни спорткомплексів і палаців спорту. Вона ж потім, коли нашому героєві виповнилося 6 років, відвела його до спортивної секції. А потім, через рік з невеликим, допомогла зробити вірний вибір: з дзюдо, футболу і баскетболу Дончіч-молодший зупинився на останньому. У 2008 батьки майбутнього баскетболіста розлучилися, і Лука залишився жити з матір'ю, проте спілкування з батьком не припиняв. За словами батьків, уперше хлопчик торкнувся баскетбольного м'яча в 7 місяців і з дитинства захоплювався спортом, у тому числі, футболом. Штовхання м'яча ногою з віком довелося кинути - Дончічу почав заважати зріст, а ось тренування з «помаранчевою сферою» подобалися хлопцю все більше і більше.

У віці 7 років хлопець почав вчитися у початковій школі в Любляні, де і зробив свої перші баскетбольні кроки, при цьому юне дарування грало переважно з дітьми старше. Тепер спортсмен говорить, що саме це допомогло у тому числі і розвитку інтелектуального підходу до спорту; супротивники були більшими і швидшими за хлопчика, отже для перемоги доводилося думати над тактикою, і перемагати не силою, а вмінням і спортивною хитрістю.

Спортивним героєм маленького Луки був грецький баскетболіст Василіс Спануліс, який в усій красі «робив, як на конвеєрі» перемоги для пірейського «Олімпіакосу». Коли Луці Дончічу було 8 років, його батько почав грати за словенський клуб «Олімпія», і тренер баскетбольної школи покликав хлопчика спробувати себе в грі з однолітками. Очевидці розповіли, що в перші 16 хвилин Дончіч проявив себе настільки добре, що його відразу ж поставили в команду з 11-річними дітьми. І це стало традицією – «малолітній син полку» Лука Дончіч, який крушить більш вікових і фізично сильних суперників. А вся справа-то в тому, що Словенська Асоціація Баскетбольних Тренерів має свій кодекс етики для наставників, які навчають хлопчиків і дівчаток до 14 років, в якому закладені не лише успіхи Луки-Меджика, але і усього словенського баскетболу - чемпіона Європи-2017 (і це країна з населенням в 2 мільйони!). Приведемо вам наріжні постулати з цього «Зведення Правил», яке складається лише з 21 пункту.

Пункт 1: Ваша головна мета полягає в тому, щоб не перемогти за всяку ціну, а успішно учити молодих баскетболістів. Знайте, що спорт в молодших вікових групах, по суті, інструмент для навчання, відпочинку і розваг;

Пункт 5. Захоплюйте ентузіазмом тренувального процесу. Заохочуйте в секції взаємодопомогу і співпрацю, щоб діти зрозуміли, що вони єдина команда, а не група окремих осіб;

Пункт 12. Дотримуйтеся систематичності та послідовності в учбовому процесі, щоб не робити поганого впливу на баскетбольний розвиток дітей (зонний захист в ранньому віці і т.п.);

Пункт 15. Поважайте гідність гравців і тренерів протилежної команди. При великій перевазі в рахунку давайте можливість зіграти усім заявленим в складі гравцям, не знущайтеся зі заздалегідь слабкого суперника;

Пункт 20. Не звинувачуйте за свої помилки гравців, суддів або кого-небудь іншого. Тренери також можуть помилятися. Краще усвідомте це і спробуйте виправити;

Пункт 21. Тренування молодих гравців - дуже відповідальна робота, тому ви повинні постійно поповнювати свій багаж професійних знань в суміжних областях, таких як викладання, психологія, фізіологія і т.п.;

Якщо ви думаєте, що у ФБУ не знають про переможну методику словенців, то ви глибоко помиляєтеся, оскільки 2 роки тому офіційний портал федерації баскетболу України опублікував статтю  «Як у Словенії готують чемпіонів Європи», проте ж продовжують жити по-старому, один тільки рахунок кубкових матчів з приниженням здоровими суперліговськими дядьками БК «Хімік» юних 15-річних опонентів з БК «Маріуполь-2» (126:47 та о, Господи! 142:17) говорить красномовніше за всі заяви Бродського, Драбіковського і Шабанової про успіх і прогрес вітчизняного баскетболу!

Іспанські університети, як шлях до європейського визнання

30 квітня 2015 року у кінці сезону 2014/15 Лука дебютував у мадридському королівському клубі «Реал» в іспанській лізі Ендеса і став наймолодшим спортсменом, що грав за команду на цих змаганнях. Сезон 2015/16 став для Дончіча періодом гри за мадридський «Реал» в якості постійного гравця першої команди клубу, а саме, як гравця ростеру. У 16 років юнак дебютував в Євролізі: до того моменту зробити це до 17 років вдалося 20 гравцям.

Сезон 2016/17 став успішним у спортивній біографії юного спортсмена і забезпечив йому не лише популярність у місцевих «тифозі», але і увагу баскетбольних професіоналів. 4 грудня 2016 року особистий результат в переможній грі «Реалу» проти БК «Фуенлабрада» забезпечив Луці звання MVP тижня в лізі Ендеса. А 22 грудня, перемігши німецьку команду «Брозе», спортсмен став MVP тижня в Євролізі. І знову Дончіч виявився самим юним гравцем, удостоєним цього звання.

Усього в тому сезоні баскетболіст брав участь в 42 іграх іспанської ліги Ендеса, де в середньому за матч набирав 7,5 очок, 4,4 підбирання і 3 передачі. У Євролізі цифри склали: 7,8 очок, 4,5 підбирання і 4,2 передачі також з розрахунку середніх цифр за гру. І, як закономірний результат - звання «Зірка Євроліги, що сходить» і нагорода «Найкращому молодому гравцеві» від іспанського чемпіонату - ліги Ендеса.

Прогрес молодого баскетболіста продовжився і в наступному сезоні 2017/18, і він не просто поліпшив статистику команди, став новим лідером «Реалу» і його обличчям (особливо після того, як основний розігруючий і головний «далекобійник» іспанець Серхіо Льюль отримав розрив передньої хрестоподібної зв'язки).

24 вересня 2017 року, маючи на рахунку 27 очок, 8 підбирань, 5 передач і 3 перехоплення, Лука знову був визнаний MVP Євроліги. Масний знак оклику перебуванню в «Реалі» словенський вундеркінд поставив у Фіналі Чотирьох Євроліги - 2017/18, який пройшов практично на його батьківщині у Белграді з 17 по 20 травня, коли привів мадридців до завоювання 10 титулу Чемпіонів Євроліги-Туркіш Ейрлайнз. Спочатку в півфіналі проти московського ЦСКА - 92:83 словенець став найрезультативнішим гравцем у своїй команді, набравши 16 очок, а у фіналі проти турецького «Фенербахче» 85:80  на очах у 16967 глядачів в «Штарк Арені» при суддівстві українського арбітра Бориса Рижика - 15 очок, що лише на 2 менше, ніж у партнера по команді Фаб’єна Козера. І, як закономірний результат, звання MVP Фіналу Чотирьох по праву дісталося його наймолодшому володареві!

І ось вже в недалекому минулому, а точніше - 29 червня 2018 року, 19-річний (як і більшість новобранців НБА) Лука Дончіч покинув мадридський «Реал», щоб продовжити спортивну кар'єру в Асоціації. Але в душі словенець залишився вірний мадридцям, і обіцяв, що після завершення кар'єри в НБА він планує повернутися в «Реал». У одному з інтерв'ю Лука Меджик сказав: «Я завжди говорю, що мені дуже бракує людей з Мадриду, тому що це правда. Усі гравці, фізіотерапевти, персонал, тренери... вони були дуже милі зі мною. Коли все закінчиться, я, ймовірно, повернуся до Мадриду».

Кар’єра в НБА – прогрес продовжується у геометричній прогресії

З перших матчів в НБА Лука Дончіч показав усьому баскетбольному співтовариству, що гравців світового рівня готують не лише в школах та універах США і Канади, але і в європейських баскетбольних академіях.

Дебютувавши в НБА 17 жовтня минулого року в матчі проти «Фініксу» (100:121), наш герой набрав 10 очок, зібрав 8 підбирань і віддав 4 результативних передачі. 21 січня 2019 року у віці 19 років і 327 днів Дончіч зробив свій перший трипл-дабл в НБА: 18 очок, 11 підбирань і 10 передач в матчі проти «Мілуокі Бакс» (106:116), ставши другим наймолодшим володарем «потрійних подвійних цифр» за всю історію НБА після Маркелла Фульца, який зробив трипл-дабл у більш ранньому віці. У дебютному сезоні Лука зміг стати одним з відкриттів регулярної першості. У січні 2019 він третій раз поспіль був визнаний кращим новачком Західної конференції, а 7 лютого зробив свій третій трипл-дабл: 19 очок, 10 підбирань і 11 передач в переможному матчі проти «Шарлотт Хорнетс» (99:93) і став наймолодшим гравцем в історії НБА, що зробив три трипл-дабли, перевершивши на 117 днів досягнення Меджика Джонсона.

Своє місце на Матчі Усіх Зірок Лука Дончіч завоював своєю грою, але через складну і не об'єктивну систему відбору на ОСГ виступив лише в матчі новачків і другорічок. Проте, за підсумками року Лука Меджик, як звично називали його кореспонденти, завоював приз «Найкращий новачок НБА – 2019»!  У минулому регулярному чемпіонаті Дончіч в середньому набирав по 21,2 очки, збирав 7,8 підбирань, віддавав 6,0 передач, а також здійснював 1,1 перехоплення і 0,3 блок-шоту за 32,2 хвилини на паркеті.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🏆 @lukadoncic x #KiaROY! #NBAAwards

Публикация от NBA (@nba)

Вдало стартував словенець і в поточному сезоні, коли 24 жовтня відвантажив «Вашингтону» 34 очки, що на сьогодні є його найбільшою кількістю набраних очок в «регулярці» - 2019/20. Але і про трипл-дабли Дончіч не забув: спочатку зробивши його через день в матчі з «Нью-Орлеаном» (25 очок, 10 підбирань і 10 передач), а потім вистріливши «дуплетом» 2 листопада з «Лейкерс» (31 очко, 13 підбирань, 15 передач) і 4 листопада з «Клівлендом» (29 очок + 14 підбирань + 15 передач).

ЛеБрон Джеймс, який у своєму протистоянні з Лукою також відзначився трипл-даблом, назвав словенця крутим «мазафакером». ЛеБрон відмітив: «Очевидно, що він чудовий молодий талант, мені подобається його гра, його здатність не лише створювати моменти для себе, але ви, хлопці, знаєте, що мені подобається той факт, що він може відмінно попрацювати на своїх товаришів по команді. Це те, що я просуваю, це те, у що я завжди вірив. Він просто грає в правильний баскетбол»

Форвард «Клівленда» - Кевін Лав після зустрічі з «Далласом» дав інтерв'ю Cleveland.com, в якому теж дуже добре відізвався про зірку «Далласа», що сходить : «Я і справді думаю, що він - майбутнє цієї ліги. Він неймовірний. Я був вражений його грою минулого року, проте, він вивів її ще на більш високий рівень. Сьогодні, сидячи на лавці в четвертій чверті, я поглянув на рахунок, побачив його статистику і подумав: «Чувак, цей хлопець набрав 29, 15 і 14 з таким спокоєм, якого я в житті не бачив». Це показує, наскільки він великий гравець. Він не біжить стрімголов, він не хвилюється, його кидок став ще кращим. Та він просто чарівник!»

Ми підтримуємо думку зірок НБА, оскільки не лише, як і вони, час від часу даємо волю емоціям, а й оперуємо цифрами статистики, яка нам і говорить, що Дончіч - найкращий молодий гравець.

По-перше, у Луки Меджика (Луки мага, Луки чарівника і Луки фокусника), як його вже постійно називають коментатори в різних трансляціях матчів НБА, другий поспіль трипл-дабл в двох матчах, що для гравця, який не досяг 21 року, є кращим результатом в Асоціації!

Дончіч став першим гравцем в історії НБА, на рахунку якого виявилося не менше 29 очок, 13 підбирань і 15 передач в двох іграх поспіль. Лука переписав історію «Далласа» і став другим гравцем в історії франшизи, хто в двох матчах поспіль віддавав не менше 15 передач, повторивши досягнення Джейсона Кідда.

По-друге, Дончіч став першим гравцем в історії НБА незалежно від віку, який набирав мінімум 29 очок, 15 передач і 13 підбирань в матчах, що проходили два ігрові дні поспіль.

 

По-третє, Лука - тільки другий гравець в історії Асоціації, якому вдався дуплет трипл-даблів у зв'язаних матчах (in back - to - back games) в конфігурації 29 очок +10 підбирань + 15 передач! Раніше, в 1965 році подібне вдалося  учасникові 12 Олл Старз Гейм «Великому О» (Оскару Робертсону), який трипл-дабли буквально «штампував», будучи гравцем «Цинциннаті Роялз» (нині «Сакраменто Кінгс») та «Мілуоки Бакс», і одного разу закінчив сезон з середньостатистичним трипл-даблом. Його досягнення вдалося повторити лише Расселу Вестбруку, який набирав середній трипл-дабл в двох останніх сезонах.

Показники Робертсона за кар'єру склали: 25,7 очок, 7,5 підбирань,  9,5 передач і 1,1 перехоплення в середньому за гру в 14-ти сезонах в НБА.

Показники Дончіча в сезоні 2019/20 на сьогодні, 07 листопада, за 7 проведених «Далласом» матчів (5/2) складають: 26,7 очок, 10,3 підбирань, 9,5 передач і 1,5 перехоплення в середньому за матч!

У цьому статистичному викладенні враховані досягнення Луки в переможному непростому домашньому матчі ночі 7 листопада проти «Орландо Меджик» - 107:106, коли Дончіч після 6 очок в першій половині і відставання в рахунку 54:56, після великої перерви накидав «Магам» 21 очко і привів «Ковбоїв» до підсумкової перемоги.

Примітно, що, незважаючи на серію трипл-даблів (показники словенця - 27 очок, 7 підбирань і 6 передач), що перервалася, трибуни на його адресу скандували: «МВП, МВП!», а це дорогого коштує! Головне, чого зміг добитися Лука Дончіч за рік з невеликим перебування в НБА - це любов уболівальників, які розуміють, як і ми, що, не дивлячись ні на які рекорди, суми в платіжних відомостях і інших атрибутах «зоряності» того або іншого гравця,  «Лука Дончіч - світле майбутнє світового баскетболу, і це вже очевидно»!

Лука любить і вміє перемагати. І на честь перемоги збірної Словенії на Євробаскеті-2017 молода зірка зробив пам'ятне татуювання.

На передпліччі у Дончіча витатуйована латинська фраза «Non desistas, non exeries», яку можна перекласти, як «Ніколи не зупиняйся, ніколи не здавайся». Над нею зображення тигра - Дончіч любить цих тварин і навіть говорить, що хотів би завести власного, а доки, як тигр, б'ється на паркеті і закохує нас із вами у баскетбол.

Вальдемар ХОЛМСЬКИЙ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ptiza
Спасибо за информацию
Владимир Туленко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Серж Пир
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Туленко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lion
До лучших еще далеко.
vetpetrovsky
Давно хотел почитать про него +