Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 листопада 2019, 16:50
44660
32

Суркіс хоче повернути Лєднєва в Динамо. Чому так відбувається?

Оглядач Sport.ua пояснює, чому у боса «біло-синіх» з'явилася ідея забрати хавбека з «Зорі»

| Оновлено 03 листопада 2019, 16:50
44660
32
Суркіс хоче повернути Лєднєва в Динамо. Чому так відбувається?
ФК Зоря. Богдан Лєднєв

Відхід в кінці минулого сезону з «Зорі» головного тренера Юрія Вернидуба багато хто сприйняв, як «початок кінця» для луганської команди. Але керівництво клубу мало на цей рахунок кардинально протилежний погляд - зміна наставника була потрібна «Зорі» для «перезарядки батарейок» з метою продовження прогресу, що намітився ще пару сезонів тому, але в останній рік при Вернидубі почав давати збої.

З приходом Віктора Скрипника гра «Зорі» не тільки не погіршилася, а й, навпаки, з кожним поєдинком розквітає все новими і новими фарбами. Фахівець, який чимало попрацював у Німеччині, разом з широко відомою тамтешньою педантичністю привніс в команду і безліч інших дуже важливих факторів, які дозволяють «Зорі» всерйоз боротися в українській Прем'єр-лізі за медалі. Але головне - тренерські ідеї та задуми Скрипника, схоже, припали до душі футболістам команди, які з задоволенням виходять на поле, б'ються за себе, тренера і результат й абсолютно не подають ознак «страждального футболу». Багато хто саме при Скрипнику почав прогресувати з ще більшою швидкістю, ніж раніше це вдавалося їм при Вернидубі. Один з них - орендований у «Динамо» хавбек Богдан Лєднєв, який в 11 поєдинках УПЛ нинішнього сезону вже встиг відзначитися 7 голами та 2 результативними передачами, що вже спонукало президента київського клубу Ігоря Суркіса в публічній площині заговорити про швидке повернення 21-річного футболіста в столичну команду.

Але прогрес Лєднєва куди більш глибокий і серйозний, ніж може здатися на перший погляд. Так, на очах у всіх найважливіші в футболі цифри - голи й асисти. Адже ще в минулому чемпіонаті Богдан в 22 поєдинках зумів записати на свій рахунок лише 1 гол та 1 асист, а зараз - уже в рази більше. І це при тому, що розіграш УПЛ ще навіть не дістався до свого екватора!

Втім, поговоримо про більш масштабні зміни в грі Лєднєва, для чого вдамося до вивчення «просунутої» статистики від Wyscout. Порівнювати будемо середньоматчові показники гравця в минулому та нинішньому розіграші УПЛ - так буде максимально коректно й правильно.

Перш за все, ми бачимо, що середня кількість виконуваних техніко-тактичних дій в рамках одного матчу у Лєднєва в порівнянні з минулим сезоном не тільки не зросла, а й навіть трохи зменшилася. При цьому, відсоток вдалих ТТД отримав динаміку до зростання, що говорить про збільшення кількості якісних дій на полі з боку Лєднєва. Ключові складові показника ТТД - передачі та єдиноборства - у Богдана з кількісної точки зору також трохи «просіли», але ось з якісної - всерйоз покращилися. Це і є той аспект, де зі зменшенням кількості, але з ростом якості можна беззаперечно стверджувати про прогрес, адже ККД банально важливіший за кількість самих дій. Робота «вхолосту» і «заради галочки» не потрібна ніде - ні біля верстата на заводі, ні на футбольному полі.

А ось наступний блок статистичних показників, на яких хотілося б зупинитися більш детально, ще більше переконає всіх (навіть скептиків) у тому, що Лєднєв здійснив серйозний стрибок вгору в нинішньому сезоні. Справа в тому, що Богдан вдвічі частіше б'є по воротах суперника (зумівши зберегти таку ж точність, як і в минулому сезоні), що логічно дозволило вирости і його індивідуальному показникові очікуваних голів (xG). Крім того, маючи в своєму розпорядженні хороший тактико-технічний арсенал, Лєднєв куди частіше починає робити акцент на індивідуальній роботі з м'ячем, що і дозволяє йому, як кажуть, робити різницю на полі. Варто відзначати істотно збільшені показники обведень, дотиків в штрафному та забігів з м'ячем. Так, показник передач під удар партнерам має тенденцію до зниження, але це цілком зрозуміло, коли футболіст трохи частіше намагається брати ініціативу і відповідальність на себе.

Ще одним важливим показником підвищення якості роботи з м'ячем у виконанні Лєднєва є число втрат. Воно у Богдана в порівнянні з минулим сезоном зменшилося в 1,3 рази - дуже хороша цифра, яка свідчить про правильну динаміку в розвитку футбольних якостей гравця.

Не можна обійти увагою і зони дій Лєднєва на футбольному полі. Номінально в «Зорі» він найчастіше виходить на позицію центрального атакуючого півзахисника. Але якщо в минулому сезоні Богдан куди частіше зміщувався на улюблений правий фланг, де йому було простіше працювати з м'ячем, прибираючи його під ліву і виконуючи задумані дії, то зараз в грі Лєднєва намітилася тенденція до розширення «покриття» в бік центральної і лівої зони.

Так, Лєднєва як і раніше дещо тягне праворуч, але вже не настільки очевидно, як у минулому сезоні. Це дозволяє йому не перекривати зони для фулбеків, що здійснюють забіги з м’ячем, а також максимально відтягувати увагу на себе з боку захисників команди-суперниці. Крім того, працюючи більш широко в своїй зоні, Лєднєв допомагає команді як зробити флангову гру ефективнішою, так і урізноманітнити її за рахунок якісної роботи центральної осі. Навіть в штрафний майданчик суперника Богдан в поточному сезоні заходить не тільки звично справа, але і з району лівого флангу.

До слова, опиняючись на ударних позиціях, Лєднєв нині не соромиться якомога частіше бити. За кількістю ударів Богдан станом на сьогодні перебуває на другій сходинці в УПЛ після Віктора Циганкова з «Динамо». У представника київської команди статистики нарахували 42 удари за 12 турів, у його колеги з «Зорі» - 39. Цікаво, що за очікуваними голами Лєднєв не входить навіть в топ-10 відповідного рейтингу УПЛ. Він з показником 2,11xG йде лише на 23-му рядку, поступаючись, для прикладу, ряду представників «Динамо», зокрема Гармашу (2,14xG, 22-е місце), Де Пені (2,18xG, 21-е місце) і Жерсону Родрігешу (2,31xG, 19-е місце). При цьому, за кількістю забитих м'ячів Лєднєв нині - другий в УПЛ! З 7 голами Богдан поступається лише Жуніору Мораесу з «Шахтаря», який наколотив у ворота суперників 11 м'ячів. Але Мораес, знову-таки звертаючись до рейтингу гравців за очікуваними голами, лідирує і там з 8,65xG, в той час як про позиції Лєднєва ми вже поговорили. Іншими словами, Богдан в поточному розіграші УПЛ демонструє фантастичну ефективність і ККД на завершальній стадії атак.

У зв'язку з цим абсолютно логічно, що Ігор Суркіс задумався над ідеєю повернення Лєднєва в команду. Поки, правда, незрозуміло, чи вдасться босові «біло-синіх» втілити цю задумку в життя вже в зимове трансферне вікно, або ж доведеться чекати літа, коли у Богдана підійде до кінця термін дії орендної угоди. У будь-якому випадку, в нинішньому складі «Динамо» для Лєднєва відкрита пряма дорога в основу. З урахуванням гри Богдана, а також незрозумілих перспектив у Києві для Шапаренка, постійних проблем зі здоров'ям у Дуелунда і вже звичної нестабільності в діях Гармаша, саме Лєднєв виглядає № 1 на позицію центрального атакуючого півзахисника з числа футболістів, які перебувають на контракті в «Динамо».

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів
Футбол | 25 квітня 2024, 11:44 7
Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів

Екс-форвард «Динамо» та «Шахтаря» не планує залишатися у Бразилії

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
lgpaladin
Заря начала арендовать игроков у Динамо сроком на 2-а года,
чтоб вот такого не было - только заиграл, сразу забрали.
Потому-то Вернидуб каждый год команду заново и строил.
odiniznashih
Заря и правда кузница кадров. Там умеют раскрыть и засветить тех к в других командах оказывался лишним.
Только вот почему то вернувшись в свои команды большинство из них перестают прогрессировать. И чаще всего это проблема команд и их руководства , а не их самих.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kherson384
Игорь, не делай этого. Испортишь парня на лавке. Дай ему поиграть в основном составе в Заре год-другой.
nabooo
Вот только нужно учитывать, что Скрипник играет в контроль мяча именно через центр поля, поэтому Леднев часто с мячом и работает. А Динамо при Михайличенко играет в ультрасовременный вертикальный футбол, ри котором мяч от защиты летит на фланги под навесы или посылается через все поле сразу на форварда под рывок. Так что роль Леднева будет простая: зевать в центре поля и смотреть, как над головой летают мячи туда-сюда. Даже отличный матч против Шахты меня не убедил, что киевляне будут играть в нормальный футбол.
samird
Видел очень много матчей юношеского состава Динамо с Ледневым, Русиным, Смирным, Шапаренко. Как в чемпионате так и в Юношеской Лиге УЕФА. Так вот Леденев выглядел ярче всех. В том числе и Шапаренко. Но потом притормозил (явно просматривались психологические нюансы). И в первый год в Заре это было явно заметно. Сейчас явно взялся за голову и возмужал. Я считаю надо ему дать доиграть в ЗАре у Скрипника этот сезон, а летом (с учетом потенциальных продаж) возвращать. Один из перспективнейших украинских футболистов своего возраста. По потенциалу стоит рядом с Цыганковым, Миколенко, Шапаренко (у которого психологические нюансы никак не пройдут).
Vyaches Samojlov
ПС. Ну а пример "бегуна" из Шахтера - Зинченко - это скорее не только пример успешности игрока и важности его роли в своем прогрессе, но и - пример важности "советчика", эдакой "мохнатой руки" (без которой в его карьере ЯВНО не обошлось!), подключаемой на этапе "разгона" карьеры игрока (у Зины - это было где-то перед- и во время его российской карьеры).
Вы же понимаете, что:
А) "засветить" в соседнем чемпионате игрока (причем, уже во время известных событий между странами) - МАЛО, чтобы его вот так почти сразу - пригласили в состав сборной? Там явно была еще как минимум - чья-то "протекция";
Б) "засветить" его ТАМ же и в сборной, чтобы его захотел пригласить МанСити... - это ТЕМ БОЛЕЕ должна быть чья-то "протекция", и это вовсе не родители парня, не тренеры и даже не его агент;
В) "подсказать" игроку правильную тактику поведения уже в новом клубе (МС), где у Зины достаточно долгое время получалось, скажем так, "не очень", из-за чего он гулял по арендам и руководство клуба даже предлагало ему разорвать контракт (т.к. не очень видело в нем перспективы)...
Итог: Зинченко - СМОГ воспользоваться "помощью"; он попал в МС - в 16м году, начал попадать в старт - в конце 17-начале 18-го (был игроком ротации, скорее - скамеечником). В 18м зарекомендовал себя и с сезона 18/19 года - приблизился вплотную к основе МС (хотя, где-то благодаря скорее травмам "конкурентов" по позиции, нежели превзойдя их уровнем). И только в этом сезоне - Зинченко, еще не став игроком основы, стал эдаким "лакки-панчером" тренера (в значении - удачливый игрок в плане игры на команду в ОПРЕДЕЛЕННЫХ играх), довольно часто подключаемым к основе со старта, т.е. уже НЕ скамеечником.
Vyaches Samojlov
А вообще - я уже как-то прикидывал и освещал здесь схему "подводки" игрока-украинца к основе и его шансы туда попасть. Согласен, в принципе с теми, кто говорит, что на АТАКУЮЩИЕ позиции в Шахтере попасть украинцу почти нереально; правда, считаю что у Борячука все таки шансы есть, и он правильно делает, что тренируется с основой и ожидает своих шансов ТАМ, а не в аренде.
Во-первых, Мораес очень хорош, но он не молодеет; во-вторых, Борячук, тренируясь, общаясь с игроками основы ПРИБЛИЖАЕТ свой уровень понимания целей, стиля и характера игры именно Шахтера, а не (например) Мариуполя, Ференцвароша или...
Vyaches Samojlov
А Динамо "убивает" двух "зайцев, если возвращает успешного Леднева из ареднды (сможет ли договориться о ДОСРОЧНОМ - вопрос контракта между клубами): с одной стороны - усиливает свой состав активным и креативным игроком, умеющим (в отличии от многих уже имеющихся в составе, но "не блещущих") эффективно "завершать" атаки голами; с другой - ослабляет атакующий потенциал одного из основных конкурентов в этом году за ВТОРОЕ-ТРЕТЬЕ место (ибо в этом году оба клуба - и Заря, и Десна - хорошо "поддавливают" Динамо, заставляя его напрягаться не для борьбы за 1-е место с Шахтером, а для ЗАВОЕВАНИЯ второго места...
П.С. И, кстати, посмотрим, на сколько лет у Геллера хватит терпения арендовать игроков у Динамо (и на каком способе решения кадровых проблем в конце-концов он остановится).
roman_kros
Все прогнозовано. Черговий "сезон бабака" для Зорі.
Vyaches Samojlov
Карьера Зинченко в МанСити немного напоминает карьеру Бернарда в Шахтере: бразильца тоже купили ПОСЛЕ его "засветки" в сборной, причем за хорошие деньги, а "отбивать" их, прежде всего - в ЛЧ - он начал на 3-м или 4-м году карьеры за новый клуб (у Зины сейчас пошел 4-й сезон в МанСити, 3-й - собственно в клубе).
Но насколько многие здесь убеждали, что с Бернардом у Шахтера была ошибка (в плане игрока и потраченных на него денег), настолько же теперь в ПОДОБНОЙ же ситуации, ни у кого из них пока не поворачивается язык говорить ТО ЖЕ о Зинченко. А ситуации весьма похожи; но конечно же - не пытаюсь уравнять сегодняшние уровни Шахтера и МС, только тогда, когда БРАЛИ Бернарда - ШД был не намного слабее того же МС, когда он пригласил Зинченко, потому эти случаи и сопоставимы. Хотя, конечно, несопоставимы как фин. возможности, так и достижения клубов (потому МС и выигрывает последние годы до 90% игр у Шахтера). Но вклады Зинченко в победы МС и вклад Бернарда в победы Ш (в его время) - в принципе сопоставимы (как и цены игроков на время расцвета их таланта - у Бернарда 2013й, у Зинченко он наступает сейчас, в 2019м)...
Vyaches Samojlov
А также это подтверждение, что "дорастить" украинского футболиста в ведущих клубах никто и не берется (а то в этом все обвиняют Шахтер, но ведь у Динамо - политика та же!). Потому они и идут в аренду (просто одни - в Зарю и Колос, а другие - в Мариуполь и Десну). А вот - у кого выходит зарекомендовать себя классно в аренде - уже могут "пободаться" и за место в своем основном клубе (это о тех, кто что-то говорил о "побегах" воспитанников Шахтера, начиная с Зины...).
П.С. Пример того же Леднева в очередной раз доказывает - все - в руках (а точнее - "в ногах" и "в голове" самого футболиста).
Andriy Bilozir
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
cucumber
Суркис решил сгноить таки в дубле парня. Интересно что Леднев сделал плохого Суркису? Может как то плохо отзывался?
Dirkochelo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kerch30
А в оренду в Зарю отдать Цииташвили, Шапаренко, Дуелунда - чтоб не згнили в Динамо окончательно. А через полгода назад Русина, Леднева. В Динамо есть Соль, Родригез, Де Пена... и прочие кудесники мяча
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MaxUa
Сравнивать статистику футболиста за этот и прошлый сезоны, чтобы на росте количественных показателей делать вывод о том, что футболист работая над собой демонстрирует прогресс, можно только в одном случае - если больше ничего не изменилось. Не изменился тренер и тактические схемы, не изменился микроклимат, не изменились партнеры по команде и их позиции на поле, не изменилось амплуа футболиста. А если что-то или все изменилось, тогда уже не получится сказать, что прогресс игрока результат только его работы над собой. И точно также не выйдет уверенно спрогнозировать, что в новой команде у него обязательно получится, тем более если условия в ней как на футбольном поле, так и вне его, будут отличаться от нынешней команды.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ace Ventura
Динамо нужно продать всех этих бездарей - Соля, Беседина, Родригеса. Потому что они дно полное! Лучше уже за деньги с них 3 вырученные купить 1 нормального нападающего и вернуть с аренды Русина, Леднева, Супрягу.