Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 28 жовтня 2019, 23:41
2431
1

Історичний успіх Робінсон, перемога Пінтуро. Підсумки зимового уїк-енду

Sport.ua підводить підсумки відкриття Кубка світу з гірських лиж

| Оновлено 28 жовтня 2019, 23:41
2431
1
Історичний успіх Робінсон, перемога Пінтуро. Підсумки зимового уїк-енду
twitter.com/fisalpine

В останній уїк-енд жовтня в Зольдені на Реттенбахському льодовику за традицією відбулося відкриття нового сезону Кубка світу з гірських лиж. Як завжди, чоловіки і жінки змагалися в гігантському слаломі, при чому, на відміну від попередніх двох років, вдалося обійтися без скасування чоловічого старту. Проте, погода в Зольдені була дуже теплою, що негативно позначалося на стані траси в других спробах.

Гірські лижі

Старти уїк-енду:

Субота, 26 жовтня:

Зольден (Австрія), гігантський слалом, жінки

Неділя, 27 жовтня:

Зольден (Австрія), гігантський слалом, чоловіки

Сенсаційна перемога Робінсон

У жінок новий сезон стартував з сенсації. У впертій боротьбі з Мікаелою Шиффрін свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу здобула 17-річна новозеландка Еліс Робінсон. Вона стала першою гірськолижницею, народженою в 21-м столітті, яка виграла етап Кубка світу і наймолодшою ​​переможницею гіганта з 1986 року. Також вона стала третьою в історії спортсменкою з Нової Зеландії, яка перемогла на Кубку світу. До неї це в 90-х вдавалося Клаудії Ріглер і Аннеліз Кобергер. З огляду на величезний потенціал Робінсон, у неї є відмінні шанси вже в найближчому майбутньому переписати всі національні рекорди.

При цьому Робінсон не можна назвати «людиною з нізвідки» - в світі гірських лиж вона вже давно відома як одна з найбільш перспективних спортсменок нового покоління. У минулому сезоні вона заявила про себе, зайнявши 17-е місце на чемпіонаті світу, після чого Еліс взяла золото на юніорському ЧС і сенсаційно стала другою на фіналі сезону в Андоррі, поступившись тільки тій же Шиффрін.


instagram.com/alicerobins0n

Буде дуже цікаво поспостерігати за тим, чи зможе Робінсон закріпитися на елітному рівні. Все ж етап у Зольдені проходить за місяць до початку основної частини Кубка світу, і багато грандів приїжджають на нього далекими від оптимальної форми (в цьому, наприклад, зізналася Петра Влхова, яка в суботу провалилася - 14-е місце). А Робінсон, як представниця південної півкулі, під час міжсезоння мала набагато більше можливостей тренуватися на снігу і підійти до сезону на піку форми. Так що її спад в подальшому не виключений.

З провалів також відзначимо 15-е місце Венді Холденер: ще одна суперниця Шиффрін (якщо такі взагалі є) в боротьбі за загальний залік розпочала сезон з невдачі. Американка, навіть програвши Робінсон, зробила перший крок до чергового БХГ - 17-річна Еліс, будучи вузькою спеціалісткою гігантк, їй поки явно не суперниця. Поруч з Холденер і Влховою, на 13-му місці, розташувалася і Вікторія Ребенсбург. А Соф’я Годжа, стартувавши з дуже пізнім 64-м номером, мало не дотяглася до потрапляння в другу спробу - 32-е місце.

Далеко не вперше приємно здивувала в Зольдені збірна Норвегії, яка навіть за відсутності Рагнхільд Мовінкель делегувала в топ-6 двох спортсменок: Міну Фюрст Хольтман і Марію Терезу Твіберг. І якщо четверте місце Хольтман ще можна було спрогнозувати, то прорив Твіберг з 26-го місця на 6-е в другій спробі став справжньою сенсацією. Хоча, звичайно, такий прорив став можливим багато в чому завдяки розбитій трасі під кінець другої спроби, через яку позиції втрачали ті спортсменки, які стартували в самому кінці.

А ось для збірної Австрії тривають кошмари у вигляді травм. У Зольдені постраждала Бернадетт Шільд, яка порвала хрестоподібні зв'язки і вилетіла на весь сезон.

Пінтуро починає похід за ВКГ

Схоже, завершення кар'єри Марселя Хіршера надихнуло Алексіса Пінтуро - француз нарешті відчув реальність своїх шансів на перемогу в загальному заліку і почав сезон із впевненої перемоги. Вдвічі важливіше для Пінтуро те, що його головний суперник у боротьбі за ВКГ, Хенрік Крістофферсен, провалився - 18-е місце.


twitter.com/fisalpine

Заявився на гігант і Домінік Паріс, і до очків італієць не дотягнувся зовсім трохи - 33-е місце. З швидкісників приємно здивував своїм 15-м місцем Маттіас Маєр. Александер Кілде став 21-м.

Перемога Пінтуро стала не єдиним успіхом французів в неділю - другим став Матьє Фавр. Невже на користь пішов розрив відносин з Шиффрін, який відбувся в міжсезоння? Так чи інакше, Фавр зробив заявку на те, щоб повернутися на свій рівень 2-3 річної давності, коли він в гіганті міг на рівних боротися з Хіршером і Пінтуро. Відзначимо сьоме місце Еріка Ріда - канадець потрапив в топ-10 вперше з слалому в Кітцбюелі в січні 2017 року.

Без сенсаційного успіху молодого гірськолижника не обійшлося і у чоловіків: у другій спробі з 23-го місця на шосте прорвався 19-річний норвезький талант Лукас Бротен, віце-чемпіон світу 2019 року серед юніорів в супергіганті. Американцеві Ріверу Радамусу, який став головним героєм того юніорського мундіаля в Валь ді Фасса, до очків не вистачило зовсім трохи - 32-е місце.

Відзначимо невдачу в другій спробі двох молодих талантів зі збірної Швейцарії - Марко Одерматта і Лоїка Мейяра. Одерматт на другий трасі грубо помилився і відлетів з третього місця на 13-е. А Лоїк Мейяр взагалі зійшов з траси після дев'ятого місця в першій спробі. Успішно розпочала сезон збірна США - в топ-5 потрапили Томмі Форд і колись кращий гігантіст світу, ветеран Тед Лігеті.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ледь не перемудрували. Шахтар урятував перемогу над Зорею
Футбол | 18 квітня 2024, 17:31 160
Ледь не перемудрували. Шахтар урятував перемогу над Зорею

Команда Пушича примудрилась пропустити за переваги за кількістю гравців, але вчасно схаменулась

Снігур розібралася з нейтральною тенісисткою на шляху до півфіналу в Кальві
Теніс | 19 квітня 2024, 14:00 6
Снігур розібралася з нейтральною тенісисткою на шляху до півфіналу в Кальві

Дар'я впевнено обіграла Вікторію Кан

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stranger
Спасибо за статью. Всегда жду с нетерпением старта горнолыжного сезона и, надеюсь, этот принесёт много положительных эмоций.
Жаль Бернадет Шильд и надеемся на ее скорейшее восстановление, хотя травма серьезная.
Обидно, что украинцев нету и близко в Кубке мира, хотя условия для тренировок в условном Буковеле присутствуют. Может Буковелю стоит замахнуться на проведение этапа Кубка мира, чтобы интерес к горным лыжам и в целом к зимним видам спорта вырос.
Что касается прогнозов, ставлю на победу Пинтюро и Шифрин в общем зачёте.