Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 04 липня 2021, 16:01
10594
0

Тріумф Донбаса, Беленюк і Срна на трибунах, фанам – сало з самогоном

Оглядач Sport.ua ділиться враженнями про матчі Континентального кубка

| Оновлено 04 липня 2021, 16:01
10594
0
Тріумф Донбаса, Беленюк і Срна на трибунах, фанам – сало з самогоном
ХК Донбас

З 18 по 20 жовтня в Україну заглянув великий хокей. У ці дні в Броварах відбулися поєдинки групи С другого раунду Континентального кубка-2020. Три дні хокейних баталій подарували масу вражень всім любителям найшвидшої в світі гри, а заключний матч між «Донбасом» і ризьким «Мого» і зовсім став окрасою турніру. Але про все по черзі.

«Донбас» до турніру готувався грунтовно. По всім Броварам були розклеєні афіші, досить багато було реклами в соціальних мережах, майбутні хокейні баталії афішували відомі в світі спорту люди (наприклад, Жан Беленюк, Даріо Срна та гравці «Шахтаря»). Все це сприяло тому, що всі три дні на матчах господарів турніру заповнюваність трибун була, практично, повна. Звичайно, порожні місця зустрічалися і не одне, але сама арена «Термінал» передбачає значну кількість місць для любителів подивитися хокей стоячи (при цьому зручно спершись на металеві поручні). І таких вболівальників, які не сідали на вільні крісла, а підтримували клуб на ногах, було дуже багато.

При цьому знову проявилася знаменита риса наших уболівальників спізнюватися на матчі. Так, багато хто з них добиралися на поєдинки з Києва та інших міст, але якщо, наприклад, порівняти заповнюваність трибун на першій і на десятій хвилині суботнього матчу «Донбасу» проти «Корони» з Брашова, то різниця буде дуже помітною.

Але всіх гостей, і тих, хто прийшов вчасно, і тих, хто запізнився, організатори зустрічали радо. Перед стартом кожної гри «Донбасу» і в перервах між періодами глядачів в холі підбадьорював творчий колектив, що виконував українські народні і не тільки пісні. А всім бажаючим колоритно одягнені артисти пропонували по двадцять грам високоякісного самогону і класичний український бутерброд з чорного хліба, сала і огірочка, так би мовити, в знак гостинності і для активної підтримки своєї команди. При цьому зловживань таким фуд-кортом помічено не було, а на самих трибунах не було і натяку на сутички та конфлікти.

Не зайвим буде зауважити, що на матчі цікаво було приходити в будь-якій компанії. Чи то ти прийшов з друзями/подругами, зі своєю другою половинкою, з дітьми - для всіх було передбачено велику кількість різних активностей. У фан-зоні були в достатній кількості встановлені столи для настільного хокею, де весело проводили час дітлахи, та й чого гріха таїти, і дорослі. Значна частина території біля майданчика була доповнена різними фотозонами, де у великій кількості робили знімки любителі і особливо любительки гарних фото, та й сам функціонал ТРЦ «Термінал» передбачає багато цікавих місць для дозвілля.

Одним із сюрпризів для уболівальників стали запрошені зірки українського спорту, які брали участь в церемоніях відкриття матчів «Донбасу», а після роздавали автографи і фотографувалися з усіма охочими. У п'ятницю таким гостем став Жан Беленюк, в суботу символічне вкидання зробив воротар «Шахтаря» і збірної України з футболу Андрій Пятов (крім нього матч відвідали Даріо Срна і Віктор Коваленко), а 20 жовтня всіх уболівальників порадував своєю присутністю український боксер Артем Далакян (чемпіон світу за версією WBA в найлегшій ваговій категорії). Всі вони користувалися великою популярністю у вболівальників, але особливо «дісталося» Андрію Пятову. Коли воротар збірної України прямував до виходу з арени, його шлях можна було описати за схемою: два кроки - фото - автограф і знову по колу. Андрій нікому не відмовляв.

Атмосфера безпосередньо під час матчів також була на рівні. Між секторами танцювала група підтримки, запальні мелодії в паузах під час матчів, конкурси для вболівальників у великих перервах, все це налаштовувало на приємне проведення часу. Окремо хочеться згадати про фан-сектор українського чемпіона, який злагоджено підтримував свою команду з перших і до останніх хвилин.

Тепер безпосередньо про ігрову складову. У перші два дні турніру «Донбас» здобув дві впевнені перемоги над сербським і румунським чемпіонами. Паралельним курсом йшов і латиський «Мого», який обіграв тих же суперників, але в іншій послідовності. В цілому, «Црвена Звєзда» значно поступалася іншим учасникам турніру, але для дуже молодої сербської команди цей турнір став неоціненним досвідом, про що не раз говорив головний тренер балканців Йовіца Рус. Румунська «Корона» мала всі шанси поборотися за перемогу в турнірі, але епідемія травм і недокомплект хокеїстів стали для колективу з Брашова дуже сильним ударом.

Матч між «Донбасом» і «Мого» став своєрідним фіналом турніру. Хоча ні, слово «своєрідним» тут виглядає зайвим. За емоційним напруженням це був справжнісінький фінал. Команди багато боролися, вилучалися і дуже хотіли досягти переможного результату. Ключові події розгорнулися в заключній частині третього періоду. «Донбас» до цього вів в одну шайбу і впевнено тримав оборону, але в третьому періоді латиші накотили і спочатку зрівняли рахунок, а за три з половиною хвилини до кінця періоду вийшли вперед. Поразка господарів було більш ніж реальна, але за 140 секунд до кінця періоду форвард «Донбасу» Вадим Мазур своїм точним кидком змусив арену «Термінал» так голосно закричати, що уболівальників, напевно, почули люди в залах кінотеатру в іншому крилі комплексу.

Дві останні хвилини періоду «Донбас» провів у меншості, але зміг відстояти в захисті і матч плавно перейшов в овертайм. У додатковій п'ятихвилинці шанси забити були і у тих, і у інших, а атмосфера на трибунах була максимально напруженою, адже всі розуміли ціну помилки.

Нарешті, булліти. Першими починали латиші і не реалізували кидок. Далі ще п'ять нереалізованих буллітів на дві команди. А після настала кульмінація. Нападаючий «Мого» Рудольф Масловскіс виконує кидок, потрапляє в поперечину і шайба падає за спину Степану Горячевських. Латиш підкидає руки вгору, але суддя показує, що взяття воріт не було, і шайба повністю не перетнула лінію воріт. До суддів під'їжджає капітан «Мого» і розмовляє з ними, після чого рефері відправляються для перегляду відеоповтору. Довгі хвилини очікування і ось рішення - взяття воріт не було. Після на лід виїжджає форвард «Донбасу» Олександр Васильєв і забиває булліт. Далі Горячевських відбиває кидок Едгарса Курміса і арена тоне в переможних криках гравців, тренерів та вболівальників «Донбасу». Це було яскраво і запам'ятається надовго.

«Донбас» виграв турнір і подарував святкові дні всім любителям хокею. Святкові дні, за якими всі шанувальники найшвидшої гри у нас в країні дуже скучили. Здається, що вболівальники, які відвідали за три дні арену «Термінал» не пішли з неї розчарованими і були задоволені, що побачили одну з найяскравіших подій в українському хокеї за останні кілька років.

Олексій КОЛЯГО з Броварів

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст
Футбол | 28 березня 2024, 09:16 10
Х'юстон Динамо запропонував $3 млн за форварда Шахтаря – журналіст

Кевіном Келсі всерйоз цікавляться за океаном

Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 10:15 5
Саутгейт хоче, щоб УЄФА змінив одне з правил регламенту Євро-2024

Головний тренер збірної Англії хотів би бачити більше гравців у заявці своєї команди

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.