Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 жовтня 2019, 00:12
4842
6

Михайло МЕТРЕВЕЛІ: «Шахтар близький до перебудови своєї ігрової моделі»

Експерт зазначає, що клубу з Донецька треба брати три очки в матчі ЛЧ

| Оновлено 22 жовтня 2019, 00:12
4842
6
Михайло МЕТРЕВЕЛІ: «Шахтар близький до перебудови своєї ігрової моделі»
ТК Футбол 1/2. Михайло Метревелі
Футбольний експерт Михайло Метревелі прокоментував поєдинки 11-го туру УПЛ, в яких «Динамо» переграло «Олександрію» (1:0), а донецький «Шахтар» розгромив «Колос» з Ковалівки (6:0):
 
«Хотів би відзначити таку тенденцію, і в цьому турі, і в минулих турах. Фактично всі команди грають на атаку. Нарешті крига скресла. Якщо в минулому році ми страждали і стогнали від стилю гри і критикували в ефірі практично всі матчі, за винятком «Шахтаря» і «Динамо», то зараз всі команди грають на атаку. Так-сяк, щось не виходить, якість гри залишає бажати кращого, але змінюється менталітет і свідомість. Як головних тренерів, так і акціонерів і президентів клубів. Наприклад, Санжару дають установку грати в атакуючий футбол – це віяння сучасного футболу.
 
Національна збірна при Шевченку та італійських фахівцях якраз і встановила ці високі стандарти гри українських футболістів. Це може бути основним прикладом і методологічним посібником для всіх тренерів. Центру ліцензування УАФ обов'язково потрібно культивувати модель гри нашої національної збірної, прищеплювати її всім тренерам, які навчаються і працюють зараз. Щоб і збірній було легко залучати гравців, особливо перед фінальною частиною Євро-2020, команді буде необхідно посилення. Але те, що національна ліга почала грати в атакуючий футбол, думаю, потрібно вітати.
 
Вперше «Шахтар» вийшов таким експериментальним і молодим складом: 22,7 – середній вік команди. Це дуже молода команда. Були цікаві поєднання і в опорній зоні, і фланги захисту, і в атаці Коноплянка – Тайсон. Те, що «Шахтар» здобув перемогу таким складом, ще раз доводить те, що результат гри робить 3–4 основних футболіста. Так в будь-якій команді хорошого рівня. Який був кістяк в тому матчі? Пятов, Патрік, Мораес і Тайсон. Навіть відсутність Марлоса практично не позначилося на якості гри «Шахтаря». Ці чотири футболісти ключові в складі «Шахтаря». Плюс, ще не було Ісмаїлі. І Коноплянка починає додавати.
 
Звичайно ж, в матчі Ліги чемпіонів буде інший футбол. Взагалі, мені здається, що «Шахтар» близький до перебудови своєї ігрової моделі. Структура гри буде змінюватися на більш сучасну манеру – 4–3–3. Для цього потрібен інший набір. Я точно знаю, що президент «Шахтаря» Рінат Ахметов вже давно думає про те, щоб перебудувати гру, це було ще при Луческу, щоб команда грала 4–3–3. Була ідея, що ця трійка в середині поля, яка повинна бути ключовою, в ній повинен був грати Зінченко. Тоді він виступав в Уфі, і президент «Шахтаря» хотів повернути його. Напевно, в цій трійці грали б Зінченко, Степаненко і Патрік.
 
У «Шахтаря» в Лізі чемпіонів настає пора ключових матчів. Особливо ключовим буде гра проти «Динамо» Загреб. Потрібно обов'язково брати три очки. Тому що виїзд буде дуже складним. «Динамо» Загреб проти «Аталанти» довів, що там буде дуже складно. У чому проблема «Шахтаря» в останніх матчах Ліги чемпіонів, наприклад, минулого розіграшу? Це фаза переходу з атаки в оборону. Тут проблема, завжди можуть зловити на контратаці. Тому, потрібно зіграти компактно. Гра в Мілані показала, що Каштру працює над цим і оборонний блок діє більш ефективно. Пресинг і високий тиск вже є. «Шахтар» в цьому компоненті тільки будує гру. Але думаю, що все буде добре.
 
Матч «Динамо»? Великими відрізками «Олександрія» виглядала дуже добре і перегравала «Динамо». «Олександрія» зараз набирає дуже хорошу форму і видно, що це ще далеко не межа. Команда удосконалює свою гру. У «Динамо» фрагментами виходило, фрагментами – ні. Знову-таки, вибір гравців відповідний – тренери дають комусь відпочити перед іграми в Лізі Європи. Зіграли без Вербича, і з Солем. Є певні моменти.
 
«Олімпік» і «Ворскла» грали без оглядки на ворота. Більше проблем зараз буде у «Ворскли». Вибиратися з підвалу турнірної таблиці дуже складно. «Олімпік» може зловити якийсь кураж і виграти матчі хорошого рівня. Але найголовніше, що дві команди з нижньої частини турнірної таблиці грали без оглядки на ворота. Вони багато атакували і це здорово. На початку «Ворскла» мала забивати, але їй не пощастило. У «Олімпіка» є гравці, які вміють комбінувати і забивати. Тренер прийшов в середині сезону, не було часу на підготовку. Потрібно дотерпіти до зимової перерви. Всім командам внизу таблиці потрібно боротися за кожне очко і не зменшувати обертів».
 
Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 14
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

У Металісті 1925 спростували інтерес до Ракіцького
Футбол | 25 квітня 2024, 18:12 0
У Металісті 1925 спростували інтерес до Ракіцького

Харківський клуб не збирається підписувати ветерана

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
Цікаво буде подивитися на матч Шахтар-Динамо З. Перемога над Аталантою що в одних, що в інших дуже неоднозначні. У загребі влітало все що може і не може, Шахтар теж реально просто відскочив в Мілані... Можу сказати одне напевно - хорватів потрібно ставити на місце, а то виграли в макаронників, вимучили мінімальну поразку в Англії і відчули себе Барселоною. Сподіваюся кроти в Харкові розставлять все по своїх місцях....
tima fialko
Якщо справді з"явилась тенднція до атакуючого футболу,це можно тільки вітати.Але робити по грі з "Колосом"такий грандіозний висновок для "Шахтаря"несерьозно.Ще перед глазами "атакуючий"футбол з "Сіті"...Сприймаю статтю Метревелі як побажання на майбутнє.А атакуючий футбол повинен в першу чергу йти з дитячих,юнацьких команд,це вірний шлях для вирощування зірок.
Vbolivalnyk-Peter
Гадаю скоро до кротів повернеться циган (якщо не вмре). Бразилії такого рівня, як виховував Луческу у Шахтаря і близько на горизонті не видно. Ще рік- два і підуть Ісмаїлі та Тайсон, і що тоді?
stopor2016
"Миша , у тебя лицо скучное , тебе никто денег не даст !" (с)
MaxUa
Про перестройку игры понравилось. Есть несколько основных игроков, которые скоро покинут клуб. Прямо сейчас полноценной замены им нет. Что делать? Правильно - нужно пафосно заявить о том, что "настало время перейти на более современную игровую модель". Объяснение беспроигрышное, потому что словосочетание "более современное" навевает ассоциации о прогрессивном движении вперед, а прогрессивное движение вперед любят все.
Kevko
Оригинальный "экспертный анализ": 90% слов уделены Шахтеру, 5% - Динамо, 5% - всем остальным. Ну и на кого работают такие "эксперты"?