Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 16 жовтня 2019, 20:00
7811
3

15 років разом з Мессі

16 жовтня 2004 року аргентинець дебютував у складі «Барселони» в офіційному матчі

| Оновлено 16 жовтня 2019, 20:00
7811
3
15 років разом з Мессі
ФК Барселона. Перший матч Мессі в основному складі

Подія залишилася тоді практично непоміченою. Ну, вийшов на останні сім хвилин гри під 30-м номером, замінивши досить знаменитого бразило-португальця Деку, мало кому відомий 17-річний хлопчик. То й що? Хіба мало таких в історії «Барселони» було? Конвеєр "Ла Масії" працював справно, щорічно поставляючи поповнення для головної команди клубу, та і для інших іспанських клубів. Пробивалися далеко не всі...

Все-таки, фахівці, що пильно стежать за молодими надіями, прекрасно знали, що це не найперший, якщо подібний вислів є коректним, дебют Мессі. Уперше він зіграв за «Барселону» ще раніше - 16 листопада 2003-го в товариському матчі з «Порту», організованому з нагоди відкриття стадіону «Драгау», який готували до Євро-2004. Мессі тоді замінив на 75-й хвилині Фернандо Наварро. Юний аргентинець мав дві прекрасні можливості для взяття воріт команди Жозе Моурінью, що паралельно йшла тоді до завоювання Кубку чемпіонів. На жаль, одного разу, обікравши воротаря, він чомусь не став бити з улюбленої лівої, а вирішив ще обвести захисника, і в результаті м'яч втратив. У іншому епізоді воротар і захисник спільними зусиллями зняли м'яч з ноги у Мессі, що виходив на ударну позицію. «Порту» виграв - 2:0, а команду Моурінью (але вже «Реал») Ліонель засмутив тільки в квітні 2011-го. Ні з «Челсі», ні з «Інтером» цей фокус не пройшов.

Незважаючи на втрачені моменти, гра юного дарування проти «Порту» не залишилася без уваги преси. Деякі прозорливо оцінили його належним чином. El Mundo Deportivo взяла у хлопця інтерв'ю, в якому той сказав, що бачить себе на позиції атакуючого півзахисника, і розмістила його фото на обкладинці. А всередині написала: «Цей хлопець має ліву ногу Марадони, мудрість Кройфа і швидкість ухвалення рішень Роналдінью».

Донецький слід

А в жовтні 2004-го більшість звертала увагу на зовсім інші речі. Говорили, в основному, про те, як Франку Райкарду після першого не найвдалішого сезону вдається робота із створення нової «Барси». Говорили і про кадрові проблеми клубу. Ще б пак: на лаві запасних синьо-гранатових окрім відносно досвідчених Наварро та Іньєсти (так-так, Андрес тоді лише підбирався до основи «Барси», задовольняючись роллю джокера, але категорично відмовляючись переходити до «Реалу», куди його тоді звали) були зовсім молоді Мессі, воротар Рубен, захисник Пенья і нападаючий Ідальго.

Матч цей, незважаючи на швидкий гол Деку, не дуже складався для команди Райкарда. Мессі, що зіграв на правому краю атаки - позиції, яку займатиме наступні п'ять сезонів, змусив трохи похвилюватися камерунського голкіпера «Еспаньйола» Ідрісса Камені. Але не більше того. Після матчу він сказав у флеш-інтерв’ю банальну фразу, про те, що запам'ятає ці десять хвилин на все життя. У тому чемпіонаті Іспанії таких хвилин буде ще всього 77 у шести матчах.

Навіть у єврокубках Ліонель зіграє більше. Як ви думаєте, де? У Донецьку на «Олімпійському» проти «Шахтаря», відігравши там від дзвінка до дзвінка. Це був останній матч групового турніру. «Барса» вже гарантувала собі путівку до плей-оф, а в можливість виходу туди з першого місця, попереду «Мілану», не вірила, через те і виставила напіврезервний склад з Мессі, Верді і Хавіто (не плутати з Хаві, який теж грав) в «старті». І саме Хаві адресувалася передача Мессі на 90-й хвилині, але іспанця завалив Ігор Дуляй. Пенальті бив Іньєста і не зміг переграти прекрасного в той день Яна Лаштувку. Два голи Джуліуса Агахови так і залишилися єдиними в тому матчі.

Між іншим, це був вже третій матч «Барселони» з «Шахтарем». У лютому донеччани зіграли з каталонцями в Іспанії на передсезонному зборі. «Барса» виграла - 3:2. Мессі вийшов на заміну. Не забив. А в Лізі чемпіонів «Барселона» вибула після першого ж раунду плей-оф, поступившись за сумою двох матчів «Челсі». Ліонель не грав. А трофей того року дістався «Ліверпулю».

Його хотіли Капелло і ПСВ

«Я знав, що цей 17-річний хлопець стане великим гравцем, - згадував згодом Фабіо Капелло. - Він тоді грав у мого учня Франка Райкарда, який був у мене в «Мілані». Якось при зустрічі я сказав Франку: «Ну навіщо ти маринуєш хлопчака на лавці? Я знаю, що у нього є проблеми через те, що він аргентинець. Вважаю, він міг би деякий час провести у оренді в «Ювентусі». Райкард похитав головою: «Ні, ми самі що-небудь придумаємо». Незабаром я дізнався, що Мессі отримав іспанський паспорт і грав далі за «Барселону» без проблем».

 

Міг Ліонель опинитися і в іншій команді, що виростила чимало забивних форвардів (зокрема, тільки для «Барселони» - Ромаріо і Роналдо) – «ПСВ». Колишній президент цього голландського клубу нещодавно згадував: «У мене були хороші стосунки з президентом «Барселони» Жоаном Лапортою, і одного разу навесні 2005-го, під час засідання G-14, він підійшов до мене з розмовою з приводу Мессі. Лапорта сказав, що у них є успішний молодий хлопець, якого вони хочуть віддати нам в оренду, оскільки існуючі в Іспанії правила тоді заважали йому грати в «Барселоні». У «ПСВ» тоді була дуже хороша репутація. Нашим тренером був Гус Хіддінк, ми тільки стали чемпіонами країни, а в Лізі чемпіонів дісталися півфіналу. Ми обговорили цю пропозицію в нашому клубі, і усі були за. Проте потім мені подзвонив Лапорта і повідомив, що технічний персонал заперечує проти переходу. Наскільки я зрозумів, Франк Райкард і Хенк тен Кате не захотіли, щоб Мессі переїжджав до Нідерландів. Вони вважали, що це погана ідея, хоча Лапорта і Чикі Бегірістайн вважали по-іншому».

А під керівництвом Капелло Мессі все ж пограти довелося. Але недовго. Влітку 2013-го під час організованого в Перу благодійного матчу «Мессі та його друзі» - «Зірки решти світу» стався скандальний інцидент. Фабіо Капелло, запрошений на гру в якості тренера команди Мессі, прогнав братів аргентинця з лави запасних і тим самим розсердив лідера «Барселони», який негайно попросив про заміну і поїхав із стадіону, навіть не прийнявши душ.

Євген БЄЛОЗЬОРОВ


Чемпіонат Іспанії-2004/05. 7-й тур

«Еспаньйол» - «Барселона» - 0:1 (0:1).
Гол: Деку, 9.

«Еспаньйол»: Камені, Покеттіно, Лопо, Ібарра, Давид Гарсія, Іто, Моралес (Алекс Фернандес, 61), Де ла Пенья, Максі Родрігес (Амавіска, 60), Серрано (Коро, 74), Тамудо.

«Барселона»: Віктор Вальдес, Беллетті, Пуйоль, Олегер, ван Бронкхорст, Маркес, Хаві, Деку (Мессі, 83), Роналдінью, Ларссон, Ето'о (Іньєста, 67)

Покарання: Моралес - ван Бронхорст, Беллетті, Ларссон (попередження).

Суддя: Мехія Давила.


16 жовтня. 2004 року. Барселона. Олімпійський стадіон «Льюїс Компаніс». 34 400 глядачів.

 

 

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Руслан Шевченко
Конечно это Легенда. Пеле, Марадона, Месси, Рональдо..... Как бы там ни было это топ. Не умиляя достоинств условного Шевы или Ибры и прочих, но они просто отличные от других футболистов...
D.Lanskoy
Че-то как-то неживенько в этом посте, мало комментов. Как фанат Роналду передаю искренний привет фанатам Месси. Респектище, великий игрок, живая легенда. Человек, который наглядно демонстрирует, за что мы все любим футбол - что здесь звездой и величайшим игроком может стать парень небольшого роста и совершенно не атлетической внешности, но у которого быстрые ноги, светлая голова, невероятная техника и сумасшедшая работоспособность. Я против того, чтобы Месси получил в этом году ЗМ, я это аргументировал много раз, но в любом случае он уже вершина, таких игроков на своем веку я могу сосчитать на пальцах одной руки: Марадона, Платини, Зидан, Роналду, Месси (и то, Платини и Зидан с определенной натяжкой, с учетом их достижений в клубах и сборных). И в перспективе сравняться с ними из нынешних не видно никого, разве что, Мбаппе в очень оптимистических сценариях.