Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 16 червня 2021, 19:06
45510
197

За крок від Євро: збірна України обіграла Литву на ОСК Металіст

Дубль Руслана Малиновського забезпечив нашій команді перемогу

| Оновлено 16 червня 2021, 19:06
45510
197
За крок від Євро: збірна України обіграла Литву на ОСК Металіст
Sport.ua

Ніякої Португалії - всі наші думки і сподівання (певна річ, в першу чергу футболістів збірної України) напередодні зустрічі з Литвою повинні були бути повністю присвячені грі саме з цією прибалтійською командою. Суперник - не надскладний, скажімо прямо, але йому втрачати абсолютно нічого, тому гіпотетично міг створити проблеми нашій команді. І нехай виїзні 3:0 на користь «синьо-жовтих» особливо не гріють: в Харкові нашим, за ідеєю, повинно бути складніше, оскільки суперник, абсолютно не соромлячись, міг дозволити собі «паркувати автобус».

Але не це було головне. Саме гра проти збірної Литви для команди Андрія Шевченка перетворилася на по-справжньому визначальну. Як виявилося, жоден інший матч відбору на Євро-2020 не грав і вже не зіграє такої ж важливої ролі, як цей поєдинок проти прибалтів. Тому що підсумок цього протистояння міг і повинен був наблизити збірну України до чемпіонату Європи на відстань сущої формальності. А конкретно - не пропустити від сербів в останній грі відбору п'ять сухих м'ячів. У такий сценарій, скажімо відверто, важко повірити - аж надто хороша зараз збірна України. І ось для того, щоб і сталося це «занадто хороше», треба було перемагати напевно мотивованих «третьою стороною» литовців.

Головна наша проблема перед грою в Харкові - проблема вибору. Вона візуально має приємний відтінок, адже Шевченко міг дозволити собі виставити фактично дві рівноцінні команди, але, разом з тим, дуже важливо було вгадати зі стартовим складом, знайти саме оптимальне поєднання гравців атакуючого амплуа, яких в нинішній збірній вдосталь.

Було зрозуміло, що всім гідним місця в стартовому складі нашої команди не вистачить. В результаті цього місця не вистачило не тільки Циганкову, Буяльському та Коноплянці, що, взагалі-то, можна було передбачити, а й Яремчуку з Миколенком, що спрогнозувати було складно. Шевченко замість цих двох виставив в основі Мораєса та Соболя відповідно.

Старт матчу - за господарями. Моменти в Мораєса та Марлоса - поки що вище воріт. Схоже, українці пристрілюються. На восьмій хвилині «синьо-жовті» могли відкривати рахунок - Степаненко завершував передачу від кутового прапорця, але влучив у штангу. Кількома хвилинами пізніше отримав свій шанс і Зінченко. Але теж повз ворота. Ініціатива повністю у наших, їм місцями не вистачає зовсім трохи - точного удару. Хоча частіше - останньої передачі. Правда, і гості намагаються при першій же можливості огризатися.

Чітко видно, що господарі дуже хочуть забити м'яч, а тому явно поспішають, форсують події, зловживають індивідуальною грою. Але на 29-й хвилині все стало на свої місця. Нарешті пройшла «стінка», і Малиновський від душі розрядив свою гармату - 1:0. Трохи відлягло. Вже не потрібно нерозважливо поспішати, можна більш спокійно грати в свою гру. Відразу ж Ярмоленко міг подвоювати рахунок, але влучив у поперечину.

Тайм закінчувався під акомпанемент тиску збірної України. За рахунок високих швидкостей і тотального пресингу підопічні Шевченка не давали гостям навіть шансу на перепочинок. Але ось подвоїти рахунок господарям так і не вдалося. Перерва повинна піти їм на користь. Тренери, напевно, вкажуть на помилки, попросять діяти більш спокійно. А може, в нашій команді з'являться і нові обличчя.

Зі старту другого тайму замін не було. Але не було і стартової активності у виконанні українців. А ось гості здивували своєю спритністю. Нічого путнього з їх активності не вийшло, але тим не менше.

Литовців вистачило лише на десять хвилин. Українці швидко показали, хто в домі господар. Ярмоленко заробив небезпечний штрафний удар, а Малиновський виконав його ідеально - і вже 2:0. Відчутна заявка на перемогу.

Тепер можна і заміни робити. Шевченко зняв з гри Марлоса та Ярмоленка - вийшли Коноплянка і Циганков. Досить швидко наш тренерський штаб провів і останню заміну - Степаненка змінив Сидорчук. Напевно, Шевченко вже почав думати про гру з Португалією.

На 79-й хвилині Зінченко мав остаточно «поховати» команду гостей. Соболь видав ідеальну передачу на Олександра, але тому не вдалося з вигідної ситуації влучити в площину воріт. Кількома хвилинами пізніше перший по-справжньому небезпечний момент біля воріт П’ятова створили і гості. Правда, не без допомоги наших (помилився Соболь). Але голкіпер збірної України виявився на висоті. Як і його колега зі збірної Литви, який трохи пізніше не дозволив відзначитися Коноплянці.

Однак і двох забитих м'ячів цілком вистачило для перемоги. Україна здобула чергові три очки і зміцнила свою лідерську позицію в групі. Практично, наша команда вже однією ногою на чемпіонаті Європи. Щоб бути там двома ногами, залишається не впасти обличчям в бруд в Белграді. А може, той матч нам взагалі не знадобиться з точки зору турнірних перспектив, якщо в понеділок Україна не програє Португалії.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Відбірковий турнір Євро-2020. Група В.

Україна - Литва - 2:0

Руслан Малиновський (29, 58)

Тарас Степаненко (55) - Арвідас Новіковас (54), Артурас Жулпа (57)

Україна: Андрій П'ятов - Едуард Соболь, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Сергій Болбат - Тарас Степаненко (Сергій Сидорчук, 73) - Ромеро Марлос (Євген Коноплянка, 59), Руслан Малиновський, Олександр Зінченко, Андрій Ярмоленко (Віктор Циганков, 64) - Жуніор Мораєс,

Литва: Вітаутас Черняускас - Вітаутас Андрюшкявічюс (Домантас Шимкус, 62), Едвінас Гірдвайніс, Лінас Клімавічюс, Саулюс Міколюнас - Овідіюс Вербіцкас, Модест Воробйовас - Паулюс Голубіцкас (Юстас Ласіцкас, 73), Артурас Жулпа, Арвідас Новіковас - Кароліс Лаукжеміс (Гедрюс Матулявичюс, 77)

Арбітр: Харальд Лехнер (Австрія)

ОСК «Металіст» (Харків)

УКРАЇНА - ЛИТВА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 13:06 8
Хацкевич розповів, чи варто викликати Ярмоленка на Євро-2024

Колишній головний тренер «Динамо» вважає, що досвід Андрія завжди стане в нагоді Україні

Коментарі 197
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine_Kiev_Fan
Всех поздравляю с тем, что теперь мы хоть можем смотреть на игр нашей сборной с наслаждением а не как раньше с валидолом! Малиновский однозначно ТОП!
футфан
Україна на 99.9% на Євро. Браво Шева!!! Чекаємо перемогу на Поргалією
«УАФ– М а ф і я!»
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Amil Aliev
Малина - топ, Соболь - топ
Александр Домащенко
Нет оснований ставить под сомнение квалификацию тренерского штаба: стартовый состав был оптимальным. Мораес отдал голевую передачу, когда забивался важнейший первый гол, так что оправдал свое появление в стартовом составе. То же касается Ярмоленко: старался, оказывал давление на защиту литовцев, заработал штрафной, приведший ко второму голу. После замен структура игры несколько нарушилось, но необходимо было поберечь лидеров. Все идет по плану. С победой!
MaxUa
Самое главное, что не произошло никаких неожиданностей. Сборная сыграла уверенно, надежно и спокойно. Вышла с хорошим настроем на игру с не самым сильным соперником и обеспечила результат без нервотрепки. Такой настрой и профессиональное отношение к делу это само по себе большая ценность. Вот именно так нужно и дальше продолжать. С победой!
UKRAINE FAN
Зинченко после того как потерял место в старте сити как то блекло выглядит!
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Ильин
На классе, без сверхусилий, на матч с Португалией должны выйти свежими. Литва вообще ничего не создала опасного, всех с победой!
Lazio
До речі, якщо щось, то Україна і Бельгія - команди, які найменше пропустили круглого⚽
UKRAINE FAN
Успех над Португалией будет как вишенка на торту! Но главное не летать в облаках.
Виталий Макаренков
Ебальники позатыкали все и болеем за сборную
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Elblanko
шева шикарно трактує.
cucumber
Молодцы! Победа на классе! Могли бы и побольше забить. моментов то достаточное количество создали.
Юрий Филоненко
Спокойно, без суеты, добыли важные очки. Малина наше всё в ближайшем будущем.
Voxa Hvedyk
Малина!!!
serhivan
Що ж, для того, щоб переконати усіх українських вболівальників (та в першу чергу себе) у невипадковості останніх результатів, слід переконливо зіграти з португальцями. Так, щоб ні в кого не виникало сумнівів в тому, що цей відбір був і є нашим реальним рівнем. Доведіть почате до кінця!