Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 28 вересня 2019, 20:59
5891
5

Хто як змінився за літо. Клуби Європи з найбiльшою плинністю кадрів

Sport.ua розповідає про європейські команди, які переживають оновлення прямо зараз

| Оновлено 28 вересня 2019, 20:59
5891
5
Хто як змінився за літо. Клуби Європи з найбiльшою плинністю кадрів
Твіттер ФК Фіорентини

В топ-чемпіонатах зіграно 5-6 турів – критично мало для далекосяжних висновків, цілком достатньо для того, щоб відзначити тенденції. Колеги зi швейцарської компанії CIES Football Observatory днями опублікували дослідження, метою якого було визначити вплив на гру кожної команди з чемпіонату «великої п'ятірки» новачків. Спосіб для визначення обраний максимально об'єктивний: відсоток ігрового часу, приділеного новачкам у всіх стартових турах.

Команда

Процент оновления*

Фiорентина

69,5

Верона

58,5

Севiлья

54,3

Челсi

33,6

Атлетiко

30,5

Манчестер Юнайтед

25,8

Iнтер

23,5

ПСЖ

23,2

Боруссiя (Д)

22,5

Баварiя

21

Ювентус

20

Барселона

17,7

Арсенал

16,6

Наполi

14,3

Реал

10,3

Лiверпуль

8,3

Манчестер Сiтi

7,7

Мiлан

7,6

Тоттенхем

5

РБ Лейпцiг

3

Атлетiк

1,3


* - враховується ігровий час, отриманий у кожному клубі новачками, які не перебували в складі першої команди в сезоні-18/19

«Фіорентина»: нова команда, нові антирекорди

Лідерства можна було чекати від «Астон Вілли», яка купила з півтора десятка гравців, можна – від умовного «Реалу», але в підсумку  першим на всi 98 команд йде клуб, який у пісні Володимира Висоцького пропонував мільйон за Бишовця. «Фіорентина» в минулому сезоні догралась до образ від власних уболівальників: 16-е місце, довжелезна безвиграшна серія в кінцівці сезону і, як наслідок, відхід президента. Точніше, президентів: брати делла Валле витягли «фіалок» із Серії С2, і їх відставка стала кінцем великої 17-річної епохи.

Їх місце зайняв 69-річний мільярдер Рокко Комміссо, який відразу заявив про великі амбіції. «Ідеальний сценарій? Я приходжу на стадіон, а вболівальники пишаються командою і тим, що ми зробили», «Я тут не для того, щоб заробляти. Я хочу брати участь. Як? Перемагаючи» – такими коментарями відзначився людина, що утримала у Флоренції Федеріко К'єзу і яка підписала Франка Рібері, Мілана Баделя, Кевіна-Прінса Боатенга, Рашида Геззаля та безліч перспективних футболістів.

Команда в першому ж турі встановила рекорд молодості складу (23 роки і 188 днів), але тільки в останньому турі пішла з останнього місця. Безвиграшна серія тривала вісімнадцять матчів – востаннє раз так відчувала терпіння вболівальників «Віола» ще до Другої світової. Грандіозний контраст між словами президента і тим, що «Фіорентина» показує на полi… Втім, зіграти внічию з «Ювентусом» дорожче за деякi перемог, та й 3:4 з «Наполі» - не найгірший зі сценаріїв. Рібері вже встиг забити, проблиски в грі є – здається, цій команді просто потрібен час.

«Севілья»: повернення Мончі

Чічаріто, Люк де Йонг, Лукас Окампос, Роні Лопеш, Олівер Торрес – цього літа Біла Андалусія серйозно витратилась, щоб повернутися в Лігу чемпіонів. Всіх висот в XXI столітті вона досягла завдяки Рамону Родрігесу Вердехо на прізвисько «Мончі» - спортивному директору, який привіз в клуб не один десяток найяскравіших гравців. Таланти рівня Дані Алвеса приїжджали на «Рамон Санчес Пісхуан», розкривалися там в суперзірок і йшли за скажені гроші в топ-клуби – а «Севілья» все міцніла і міцніла, діставшись до регулярних перемог у Лізі Європи.

Мончі два роки тому покинув Іспанію та став спортивним директором «Роми». Він не став щасливим без «Севільї», а «Севілья» не стала щасливою без нього, поставивши на потік поразки. Зараз в клуб приїхав цілий ряд нових гравців: відразу за десятьох севільці заплатили від 4.5 до 25 мільйонів євро. Робити з усіх нових гравців команду відряджений Хулен Лопетегі, якому потрібно реабілітуватися після останніх провалів. Спочатку виходило непогано, але останні поразки від «Реала» й «Ейбара» викинули команду із зони Ліги чемпіонів.

«Лілль»: оновлення перед Лігою чемпіонів

«Доги» в попередньому сезоні шокували Європу, ставши найкращою командою Франції з тих, чиї гравці не прикурюють від стодоларових купюр. Крістоф Галт’є багато років витратив на «Сент-Етьєн», він привозив його й на матчі з «Дніпром» в сезоні імені фіналу Ліги Європи – але варто було йому змінити обстановку, як Крістоф обійшов з французьким середняком «Ліон», «Марсель» й вивів команду на новий рівень.

Якщо після «просто» виходу в ЛЧ питання, чи потрібно підсилювати склад, ще залишалося відкритим, то продаж найкращого бомбардира Ніколя Пепе зробив відповідь на нього очевидним. Ніколя пішов за 80 мільйонів, його партнер по атаці Леао і опорник Тьяго Мендес коштували 45 млн на двох – і за ці гроші «Лілль» придбав фактично нову команду. Син Джорджа Веа Тімоті під'їхав з Парижа, хавбек Ренату Санчеш – з «Баварії», глибина складу забезпечена десятком новачків за майже 85 мільйонів… Загалом, типова заміна однієї зірки безліччю перспективних гравців. «Лілль» нормально йде в чемпіонаті, але в ЛЧ почав зовсім погано, поступившись 0:3 в Амстердамі.

 «Челсі»: несподівано потужне оновлення

Статистика, звичайно, враховує гравців, що повернулися з оренд – інакше у «синіх» сиротливо стояв би нуль. Заборона проводити трансфери стала для Романа Абрамовича приводом провести перезавантаження. Досвідчений Мауріціо Саррі замінений молодим і перспективним Френком Лемпардом, а визнані зірки на зразок Азара і Ігуаїна – талановитою молоддю. Теммі Абрахам забивав десятки голів в Чемпіоншипі за різні клуби, Мейсон Маунт грав у того ж Лемпарда в «Дербі», шанси отримують навіть зовсім незміцнілі юніори на кшталт Томорі – як наслідок, більше третини часу в новому сезоні у «Челсі» мають ті, кого ще в травні на «Стемфорд Брідж» не було.

Лемпард може не дати результат в поточному сезоні, але його напрацювання принесуть користь «синім» надалі. Абрахам вже зараз один з найкращих форвардів Прем'єр-ліги, він допоможе клубу багатьма десятками якщо не голів, то виручених за нього мільйонів – і ким би не посилився «Челсі» після закінчення трансферного бану, довіра Лемпарда молоді вже принесла користь. Й, до речі, не варто говорити про те, що у клубу в цілому і тренера зокрема не було вибору. Вибір є завжди: на місці Абрахама запросто міг виходити досвідчений, «перевірений» Олів'є Жиру, з яким клуб точно не забивав би більше.

«Атлетіко»: зміна ігрової філософії

30 з невеликим відсотків мадридського гранда стоять 95% зміни ігрової філософії. Антуан Грізманн втомився тягнути «індіанців» до других-третіх місць і пішов у «Барселону», лідер півзахисту Родрі – в «Ман Сіті», а найперспективніший захисник Люка Ернандес – у «Баварію». За цих трьох команда отримала просто купу грошей (270 мільйонів євро), але на ці гроші потрібно було знайти нових зірок.

Грізманна замінив Жоау Феліш – можливо, найперспективніший гравець атаки серед футболістів нового покоління. Замість Ернандеса й Родрі під'їхали новачки з «Порту»: Феліпе і Ектор Еррера перевірені часом і в змозі утримати клуб на плаву. Набагато важливіше будь-яких персоналій еволюція командної тактики: щоб талант Феліша розквітнув фарбами, потрібно грати, в першу чергу, в атаку.

«Реал»: в Мадриді все спокійно

Велика частина європейських грандів все ж втрималася в межах від нуля до двох повноцінних новачків в основу (тобто <25% ігрового часу для новачків). Навіть три нові людини в команді – це вже революція для спорту, що базується на взаємодіях одинадцяти чоловік. До того ж чим сильніша команда, тим складніше її посилити – і рекорди наступності традиційно утримують топ-клуби, часом по десять років зберігають кістяк лідерів.

Зверніть увагу: навіть «Реал», який запросив в міжсезоння цілу команду дорогих новачків, вводить їх до складу зовсім революційними темпами. Зрозуміло, що Еден Азар заліковував травму, але Люка Йович і Едер Мілітао поки просто програють конкуренцію. І це, насправді, не так і дивно: сяяти в клубі рівня «Айнтрахта» – одне, а бути частиною такого клубу, як «Реал» – зовсім інше.

Багато новачків топ-ліг

До рекордного показника «Фіорентини» трохи не дотягнула «Верона»: 58,5% ігрового часу приділено новачкам. «Астон Вілла» була одним з лідерів всього європейського міжсезоння за витратами на гравців – і, нехай навіть частина їх провела в команді і попередній сезон, все одно більше половини часу Дін Сміт дає людям, які тільки-тільки познайомилися з Бірмінгемом. Дуже багато нових облич в «Уніон Берлін», «Лечче», «Кельні»… Тут все зовсім просто: зміна ліги означає принципову зміну навколишнього середовища, яке часто дійсно просто вимагає кадрового оновлення.

Хто на іншому полюсі?

Майже без обновлення обійшовся традиційний лідер таких рейтингів: «Атлетiк» з Більбао. Баски за своїми переконаннями не підписують гравців будь-якої іншої національності (без хоча б мінімальної частки баскської крові), з баскських футболістів левова частина і так в Більбао – відповідно, клуб на дуже багато відсотків залежить від вихованців. Але якби не проблеми з сухожиллям у Аліссона Беккера, з нулем лідирував би чинний переможець Ліги чемпіонів.

Вдумайтеся в це. «Ліверпуль» в червні цього року не просто повернув європейську корону, а ще й забезпечив собі абсолютно позамежні доходи. Близькі дев'ятизначним доходи від УЄФА, контракт майже на 100 мільйонів на рік (!) з Nike, традиційно величезні виплати від Прем'єр-ліги… Зараз у всьому світі мало клубів, які до такої міри міцно стоять на ногах – і ще менше команд, в яких хоче грати так багато футболістів.

«Червоні» могли цього літа провернути трансфер практично будь-якого гравця, якого вважали б за потрібне. І в такій ситуації, при таких вступних даних, вони вирішили не купувати нікого (перестановки на позиції запасного воротаря можна не враховувати всерйоз). Вони не стали робити покупок заради покупок, запрошувати гравців в команду, яку дуже складно посилити. Юрген Клопп говорив в інтерв'ю, що відновлення від травм Джо Гомеза і Алекса Окслейда-Чемберлена для нього те саме підписання нових гравців. Ще раніше тренер говорив: «Поки всі вірять в трансфери, я вірю в тренування».

Здорово, що в нинішньому шопоголічному світі є ще люди з такими принципами.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fnick
" Атлетико 30,5"??
Ушла почти вся основа, а пишут 30 процентов..
Кроме озвученных Грзмана Эрнанеса Родри
учтем Година и остальных..
Обновлено более Половины команды.
MaxUa
Исследование пытается определить влияние на игру клубов новичков по совокупному проценту игрового времени? После 5 туров? Серьезно?
И какие выводы можно сделать из этого так сказать исследования? В Реале новички отыграли 10,3%, а в Барселоне 17,7%. Первый возглавляет таблицу, а вторая плетется где-то вдалеке. И типа что это значит? Реал молодец, а Барселона нет?
В Севилье 54,3%, а она сейчас занимает достаточно низкое для себя 7 место. А это что значит? Типа как бы ошибочная политика?
У Ливерпуля % обновления выше чем у Тоттенхэма, при этом первый лидер, а второй стартовал плохо. А это что значит? Типа Тоттенхэму надо было больше вводить новичков в игру? А зачем, если прошлогодние результаты отличные? Ведь команда на ходу состав не меняет, ну вот и правильно, что в конце списка Сити и Ливерпуль.
Стоп, так ведь в конце списка и Милан, а его результаты совсем не блещут последние годы, а сейчас он вообще в хвосте плетется. А они тогда почему не обновляют состав? А хотя нет, минуточку, Фиорентина ведь лидер обновления, а располагается еще ниже чем Милан. А это что значит? Фиорентина слишком активно вводит новичков в состав?
Вот такого рода исследования практически ничем не отличаются от астрологии. Вывалили кучу цифр, а интерпретировать их можно совершенно как угодно. Но вообще исследование, конечно, в духе времени. Берется 1 интегральный показатель после чего на его основании пытаются делать выводы космических масштабов. Как, например, ВВП. Если в первой стране ВВП в 2 раза больше чем во второй, значит в первой стране жизнь в 2 раза лучше. И все, и больше знать ничего не надо. Очень удобно для тех, кто стремится заменить надоедливую необходимость размышлять простым сравнением стат.данных.
Руслан Сиренко
Дк б не мешало в этот список попасть