Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 24 вересня 2019, 23:21
35688
92

Чому перемога Мессі – це абсурд

Sport.ua – про силу інерції в плебісциті ФІФА

| Оновлено 24 вересня 2019, 23:21
35688
92
Чому перемога Мессі – це абсурд
Твіттер ФІФА

Вчора в Мілані відбулася церемонія нагородження найкращих за версією ФІФА за сезон 2018/2019. Вінцем цих урочистостей стало визначення найкращого футболіста. Переможця «шукали» з тріо: Вірджіл ван Дейк, Ліонель Мессі і Кріштіану Роналду. Перший потрапив в цей список за перемогу в Лізі чемпіонів, другий за блискучий сезон до півфіналу ЛЧ і виграш Ла Ліги, і третій за скудетто в складі «Юве» і перемогу в Лізі Націй.

В принципі, кожен з цієї аж ніяк не святої трійці мав відмінні підстави на перемогу. Підсумкова трійка претендентів відбиралася з більш широкого списку кандидатів. Відсівалися гідні, залишалися дуже гідні. Переможцем міг виявитися хто завгодно, навряд чи футбольний світ цьому занадто б здивувався. Він, цей світ, за останні десять років звик до домінування «солодкої парочки». Нічого не змінилося і цього разу. Переміг Мессі, залишивши за своєю не надто широкою спиною більш гідного.

У зв'язку з цим потрібно відзначити одну дуже важливу деталь. Лауреат нагороди ФІФА визначається шляхом голосування чотирьох футбольних «інстанцій», що мають при кінцевому визначенні лауреата рівні частки: тренерів національних збірних, капітанів національних збірних, журналістів та вболівальників.

Чому керівництво міжнародної футбольної федерації вирішило вдатися до послуг такого глобального, але різношерстого і суперечливого футбольного електорату, який часто мислить різними категоріями і смаковими «рецепторами»? Та все дуже просто. ФІФА за допомогою цього зрізу всього футбольного «господарства» намагається позиціонувати саме свій приз, а не нагороду «Франс Футбол», найбільш демократичною і всеосяжною. Напевно, щось в цьому дійсно є. Такий собі «Оскар для бідних». Але гарантовано присутній і підступ. Ім'я йому звичка.

***

Справа в тому, що ситуативно аж ніяк не один з цих чотирьох «прошарків» при голосуванні дуже підвладний емоціям, смаківщині. Згадайте, адже не так давно, особливо в рубіжні роки чемпіонатів Європи та світу, називатися найкращими футболістами заслуговували Хаві, Іньєста, Нойєр, Снейдер, Грізманн, але перст вказував виключно на двох Роналду і Мессі, Мессі і Роналду. За португальця дуже активно «топлять» вболівальники. І це не дивно, адже одних підписників в його Інстаграмі більше ста мільйонів. У свою чергу, аргентинець дуже популярний серед тренерів і капітанів збірних. Особливо периферійних. Так що подолати цю силу інерції вельми і вельми непросто.

Справжній прорив стався в минулому році, коли «дуумвірат» потіснив з Олімпу Модрич. Аж надто симпатичною була збірна Хорватії на останньому Мундіалі, тому вибір на користь Луки пояснити просто. У нинішньому ж році великих міжнародних змагань не було (ну, не вважати ж таким фінал Ліги націй). Тому, якщо слідувати здоровому глузду і логіці, переможця потрібно було шукати серед команди-тріумфатора Ліги чемпіонів. Але переможця знайшли в іншому місці.

***

Давайте підемо шляхом від зворотного. За загальною думкою, КріРо до трійки найкращих потрапив за «красиві очі». В принципі, в цьому бульварному розхожому твердженні є залізобетонні штирі доречності. Роналду виграв чемпіонат Італії, але зробити це з «Юве» аж ніяк не подвиг, оскільки немає достатньої фронди. Забив не так багато, як завжди (21 гол), а ще вилетів вже в чвертьфіналі ЛЧ від «Аякса». Єдиний його геніальний матч в минулому сезоні проти «Атлетико», коли Кріштіану забив три м'ячі, відігравши виїзну поразку 0:2. Інших подвигів за португальцем не числиться. Чесно кажучи, цього мало, щоб не просто вважатися, а бути найкращим в світі.

З Мессі складніше буде. До півфіналу Ліги чемпіонів-2019 Мессі був майже Богом. А після того, як в першій грі він поклав два м'ячі «Ліверу», став і зовсім Обраним для половини земної кулі. Але після виїзних 0:4 Лео був скинутий, розжалуваний і розібраний. Як наслідок не вийшло у Мессі і на Кубку Америки лише третє місце. Так, є титул чемпіона Іспанії, 36 м'ячів в сезоні теж говорять самі за себе, але в Лізі чемпіонів знайшлися більш гідні. Та й запам'ятовуватися має, як всі ми наївно вважали, саме останнє.

***

Таким останнім став «Ліверпуль». А якщо персоніфікувати цю команду, то її уособленням став ван Дейк. Розумний, швидкий, чіпкий, надійний, однаково успішно грає і на «другому» поверсі, і на «першому». Єдиний захисник в минулій Лізі чемпіонів, якого, судячи за статистичними даними, ніхто не зміг обіграти один в один. Мессі теж не зміг, не в останню чергу через це «Ліверпуль» і зумів зробити той феноменальний камбек. Найкращий футболіст Ліги чемпіонів-2019, найкращий футболіст чемпіонату Англії минулого сезону, найкращий футболіст «Ліверпуля» в році, що минає - все це Вірджіл ван Дейк. Якщо і є зараз ідеальний тип захисника, то це якраз 27-річний голландець з Мерсисайду. У позаминулій кампанії Лізі чемпіонів, в якій «Ліверпуль» теж пробився до фіналу, «червоних» уособлювали, в першу чергу, тріо форвардів - Мане, Фірміно і Салах, то в нинішній - саме ван Дейк. Тому всі можливі плебісцити, рейтинги і голосування з визначення кращого гравця-2019 будуть неповноцінними, якщо в них буде названий в якості переможця хтось інший, а не ван Дейк. Це був його рік, його сезон, його Ліга чемпіонів. Чомусь здавалося, що, крім цього очевидного фактажу, обивателів, які голосують, уже порядком задовбало не завжди виправдане щорічно повторюване домінування Мессі і Роналду.

У минулому році була зроблена перша боязка спроба відправити цей дует з його нагородами і регаліями в найбільший в світі футбольний музей. У році нинішньому цю тенденцію потрібно було закріпити. Але футбольний світ знову захотів бачити в якості кращого ідолів і бонз, а не простого хлопця, який навіть не намагається забронзовіти.

***

Він починав простим посудомийником, заробляючи по чотири євро на годину. У ніжному віці від нього відмовилися майже всі великі футбольні академії в Нідерландах - і «Аякса», і ПСВ, і АЗ. Він йшов до визнання крок за кроком, від «Гронінгена» до «Селтіку», від «Селтіка» до «Саутгемптону», від «Саутгемптона» до «Ліверпулю». Це шлях воїна, а не шлях Бога. Ось саме цим Вірджіл повинен був стати близьким відразу для всіх чотирьох «електоральних» груп ФІФА. Так, у Кріша і Лео теж знайдуться свої історії подолання труднощів, свої шляхи до успіху, свої гормони росту. Але вони, ці історії, загальновідомі. Вони вже встигли стати догмами, увійти в усі можливі хрестоматії. І порядком набити оскому. А ван Дейк - ось він, майже все той же хлопець з небагатого району Бреди, з неповної інтернаціональної сім'ї, з діагнозом «гнійне запалення тканин». Але тепер - уже подолав все це, зробив себе сам. І став справді найкращим.

Однак перемогти звичку не вдалося. І поки будуть голосувати прихильники футбольного гламуру або тренери збірної Гуаму чи Аруби, а вони будуть, Мессі з Роналду будуть перемагати до сорока років.

Тільки справжнього футболу в подібних перемогах буде небагато.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років
Футбол | 26 квітня 2024, 13:15 1
Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років

Олексій Рижков – про португальський клуб, який останнім часом пристойно прогресує

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 92
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Henriklarsson11
в чем абсурд? в том что игрок держит марку и остается в прекрасной форме больше десятилетия несмотря на возраст? так это наоброт делает его достижения ещё более значимыми. давайте закроем глаза на то что человек взял золотую бутсу прошлого сезона, стал одним из лучших ассистентов, лучшим бомбардиром лч, только потому что он уже был лучшим игроком много раз
Orest1504
Ця стаття абсурд.Мессі починає атаку зі своєї половини поля і сам же часто її завершує.Золота бутса і кращий асист.Хто поруч?
Максим Сербиченко
Автор статьи, пожалуйста, посмотри КПД Лео и КПД кого либо другого и потом скажи что должен получить тот кто выиграл ЛЧ) ФИФА даёт свою награду за все соревнования где учавствовал номинант, а не за один лишь финал ЛЧ) Абсурд то что эту статью опубликовали на таком портале!) вот это абсурд
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Тарас Чубак
Насправді весь бугурт від цієї нагороди скоріше за все лише з двох причин: 1. Мессі та Роналду набридли; 2. Фанати другого. Бо з точки зору гри, ну Мессі дійсно зіграв у сезоні дуже і дуже круто, і це підтверджується як статистикою, так і тим, що його команда далеко зайшла і була у двох кроках від треблу. Тобто тут і результати команди високі( але не найкращі) і сама гра. Тому інших причин, крім тих, що написані вище називати цю перемогу абсурдом та біситися у коментах я не бачу. Ван Дейк так само був дуже крутий і теж заслуговав, але його також як і Мессі з Роном піарили не мало(це нормально для зірок), але одне іншому не заважає. Наприклад, у перемогах Лівера ще більшу роль відіграв Аллісон, якщо б не він, Лівера не було б у фіналі ЛЧ( Барса створила моментів у другому матчі на 2-3 голи, якщо хто забув). А умовний Сіті у чемпіонаті Англії пропустив лише на один м яч більше ніж Лівер і при тому показники центра оборони у них навіть кращі. Тому я б більше переймався, чому Аллісона немає у трійці.
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Akkerman65
Я бы согласился с господином Василенко, если бы не хамство и оскорбления футболистов и тренеров. Абсурд, обыватели (тренеры, капитаны, журналисты, болельщики), Оскар для бедных (Валерий, кого из гостей в Милане вы имеете ввиду?). А что касается "не очень широкой спины" - я бы отреагировал без колебаний. Дал бы тебе, Валера, пощёчину. И последнее: это у Месси футбол не настоящий? Ау, журналист, отзовитесь!
sokolyk
Ван Дейка может никто и не может пройти один-в-один, но Месси это не нужно было! Из под кого забивали второй гол на Камп Ноу, не напомните? До сих пор не врубаюсь почему уже канонизировали ван Дейка, он - довольно деревяненький! Из под него забивалось порядком голов в Премьер-лиге и ЛЧ,
bonv
Мессі отримав і з цим ми його і вітаємо!
Псих Олейник
Как по мне, то эту статью писал ярый противник Лео Месси. Зачем на таком сайте о спорте мнение какого то псевдо-журналиста?!
dima_zp
Я не согласен. Этот приз лучшему игроку мира по итогам сезона. Лучшему футболисту. На протяжении года лучшему! Автор почему-то решил - что приз самому важному игроку Ливерпуля. Ведь Ливер выиграл ЛЧ..ну и что? Сомневаюсь, что вклад ВанДейка самый существнный, да и Ливер силен общекомандной игрой а не личностями. Я также не согласен с выбором Модрича в прошлом году! С этим принципом : "возьмите команду - победителя какого-то турнира, и выберете в ней самого важного". Модрича выбрали как капитана Хорватии, а сам он не был лучше Роналду. Не за красоту идет речь, ни за "глаза". Речь о том, что Ронналду-Месси на протяжении долгих лет стабильно выдают шикарные сезоны, эти ребята поразительные проффесионалы! Да плевать мне на один провальный матч Барсы, Месси показывал опять супер-класс, забивал, раздавал, вел комманды вперед. Он объективно лучший футболист. А если выбирать защитника - то он должен быть ну просто мега-авторитетный, как мальдини, неста, каннаваро. Да простят меня защитники и вратари - но в почете всегда будут креативные исполнители.
sportik.ua
Ніхто ж нікому не заважає почепити на стіну плакат того, кого він вважає кращим. А розказувати комусь, що вибір невірний, спираючись на власну незгоду з ним - моветон.
Максим Сербиченко
Автор статьи, пожалуйста, посмотри КПД Лео и КПД кого либо другого и потом скажи что должен получить тот кто выиграл ЛЧ) ФИФА даёт свою награду за все соревнования где учавствовал номинант, а не за один лишь финал ЛЧ) Абсурд то что эту статью опубликовали на таком портале!) вот это абсурд
Владимир Копяк
У меня сложилось такое впечатление, что статью писал человек далекий от реального мирового футбола, и все свои умозаключения излагал только под впечатлением, или по чьей-то просьбе, лекции руководителя пресс-службы ФК Ливерпуль. Но это такое... Да, многим надоело на протяжении многих лет видеть на футбольной Олимпе этих двоих настоящих профи футбола... Вспоминаю историю, уверен что молодежь не знает, наших фигуристов Белоусовой и Протопопова - Одимпийских чемпионов, которые на десяток лет обогнали всех в танцах на льду. Но кое-кому в СССР они стали поперек горла, ершистые были, имели свое мнение, и не только в спорте. Их просто похоронили в стране и им пришлось искать счастья за пределами совка. И там они еще долго были эталоном фигурного катания. Так и с этой парочкой.... Золотой мяч Модрича - позор ФИФА и журнала Франц-футбол, народ то знает, благодаря кому этот хорват получил этот приз... И где он сейчас? Мне очень понравились слова одного из ведущих тренеров мира по поводу Рональдо и Месси - " Рональдо лучший в мире, а Месси - это Космос" ... Как бы таким журналистам, как В.Василенко, не хотелось обратного.
tima fialko
Ридаю,нещасний Ван Дейк.Він і з бідного району,у нього і легені хворі,і він взагалі не зовсім білий...Мабуть треба написати всі його нещастя прямо на футболці.А Мессі і Роналду,що,з сімей мілліонерів і були завжди здорові?Звичайно,трохи набридло що цих двох стільки років обирають кращими,але це не привід бути необ"єктивним.Бо хто цього не визнає,не зовсім тямить у футболі.
Сергей Долина
Зачем такие глупые статьи, неадекватного писаки василенко, пропускать в печать. Месси лучший футболист мира! Его будут вспоминать в веках, а фамилию василенко, забудут через минуту .
380963678419
Автор му...
MBTUkraine
Цікаво чи автор хоч сам прочитав яку дурню він написав