Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 20 березня 2023, 22:23
9759
9

Литва - нескладний суперник, якщо Україна не створить собі проблеми

Sport.ua розповідає про сьогоднішнього опонента команди Шевченка в матчі відбору на Євро-2020

| Оновлено 20 березня 2023, 22:23
9759
9
Литва - нескладний суперник, якщо Україна не створить собі проблеми
lff.lt

До поточного моменту збірна України в кваліфікації на чемпіонат Європи-2020 провела чотири поєдинки. З 10 очками в активі «синьо-жовті» є лідерами відбіркової групи В, а ось наш найближчий суперник - команда Литви - на останньому місці у турнірній таблиці. Щоправда, прибалти провели на матч менше, ніж українці, але розжитися в трьох зустрічах змогли тільки одним очком.

Волею календаря, на старті Литва двічі встигла зіграти зі збірною Люксембургу, проблеми в матчах з якою відчула на собі вже і команда Андрія Шевченка. Але якщо наші все-таки змогли виконати програму-мінімум, набравши 6 очок в іграх проти «футбольного карлика», то литовці на виїзді зазнали від Люксембурга поразки (1:2), а вдома, граючи більше половини матчу в меншості, звели зустріч до нічиєї (1:1).

Це все, що коротко варто знати про турнірні розклади напередодні матчу. Тепер більш детально поговоримо про сьогоднішнього суперника збірної України, торкнувшись ключових аспектів його «буття».

Головний тренер

Ще наприкінці минулого року Федерація футболу Литви повідомила про припинення співпраці з Едгарасом Янкаускасом, який працював з командою з 2016 року. На початку лютого у 2019 новим коучем литовців став Валдас Урбонас. Цей 51-річний фахівець практично всю свою тренерську кар'єру до нинішнього моменту провів на Батьківщині, за винятком нетривалого періоду роботи в сусідній Латвії зі «Спартаком» з Юрмали (з 20 вересня по 31 грудня 2017 року).

Головним досягненням в тренерській кар'єрі Урбонаса є виграш разом з «Екранасом» з Паневежиса п'яти чемпіонських титулів в Литві. Цікаво, що зробила це команда Урбонаса протягом п'яти сезонів поспіль - рівно стільки з нею пропрацював Валдас.

Після «Екранаса», який, до слова, у 2015 році припинив існування через накопичені борги, Урбонас попрацював з «Тракаєм», вже згадуваним «Спартаком» з Юрмали (в Латвії також встиг виграти титул чемпіона разом з «червоно-білими»), а з літа 2018 року і по лютий нинішнього трудився в «Жальгірісі», звідки вперше в своїй кар'єрі і перейшов на роботу з національною збірною.

Тактика

Під керівництвом Урбонаса збірна Литви встигла провести чотири поєдинки. Крім трьох зустрічей відбору на Євро-2020 проти команд Люксембурга та Сербії, прибалти в березні провели товариський матч з Азербайджаном.

Литва – Україна. Прогноз і анонс на матч відбору на Євро-2020

Улюбленою схемою Урбонаса є 4-2-3-1, яка допомагає команді відносно збалансовано діяти як в обороні, так і в атаці. Литва з такою розстановкою починала три поєдинки - обидві зустрічі проти Люксембурга, а також спаринг з азербайджанцями. По ходу домашньої зустрічі з «червоними левами» литовцям довелося перебудовуватися через вилучення свого футболіста, внаслідок чого вони перейшли на більш оборонну 4-4-1. Власне, результату в матчах проти далеко не найсильніших опонентів Урбонас не досяг (нічия і поразка з Люксембургом і нічия проти Азербайджану), а тому в поєдинку проти куди більш потужних сербів вирішив піти на зміну звичної для себе стартової формації.

На гостьову гру з балканцями Литва вийшла з яскраво оборонним поєднанням футболістів і розстановкою 5-4-1. Однак уже в першому таймі прибалти отримали в свої ворота три м'ячі, внаслідок чого Урбонас в перерві вніс корективи, і команда дограла матч у більш атакуючій 4-4-1-1. До слова, у другому таймі серби та литовці обмінялися голами, а матч завершився поразкою гостей з рахунком 1:4. Ніяких особливо далекосяжних висновків, крім банальної констатації факту, з цього робити не варто, адже Сербія, здобувши комфортну перевагу, не сильно-то й була налаштована розривати опонента на шматки.

Важливо відзначити, що серби дуже добре пресингували опонента по ходу всього поєдинку. Індекс PPDA у балканців склав 4,7, в той час як у литовців він дорівнював дуже непривабливих 23,8. За рахунок серйозного пресингу Сербія змушувала суперника дуже багато помилятися на флангах, а особливо - в центрі штрафного майданчику, де у Литви відбулася більша частина втрат з усіх, що трапилися в першій третині поля.

Ймовірно, Україні не потрібно буде винаходити свій велосипед і варто просто використовувати вже апробовану сербами тактику - високий пресинг протягом усього матчу. Внаслідок цього помилки у прибалтів з'являться самі по собі, і ними потрібно буде тільки ефективно розпорядитися.

До кого варто придивитися

Литва - 130-та в останній версії рейтингу ФІФА, що вийшла 25 липня. Ясна річ, що шукати в такій команді гравців топ-рівня не варто, проте свої лідери тут, звичайно ж, є.

В очних матчах з Україною придивитися варто як мінімум до двох гравців суперника - атакуючих універсалів Арвідасу Новіковасу і Федору Черних. Це такі собі Коноплянка та Ярмоленко литовського розливу, якщо таке порівняння взагалі буде доречним. Обом по 28 років, обидва можуть зіграти на будь-якому з флангів атаки. При цьому, якщо Новіковас також здатний ефективно діяти на позиції під нападаючим, то Черних, по необхідності, може якраз зіграти центрфорварда.

Відзначимо, що в поточному відбірковому циклі в активі збірної Литви всього три забиті м'ячі. Два з них провів Новіковас, один - Черних. Правда, в найближчому протистоянні з Литвою українцям не доведеться побоюватися Новіковаса - вінгер польської «Легії» через травму навіть не потрапив до заявки на найближчі матчі своєї національної команди проти України та Португалії.

Відмінності в грі з Україною

Основною відмінністю між нинішніми збірними Литви та України є те, що команда Андрія Шевченка намагається вести гру сама, а от підопічні Валдаса Урбонаса більш схильні пристосовуватися до дій суперника, вважаючи за краще «танцювати від печі». Все це позначається на ключовій статистиці, яку команди демонструють в нинішньому відбірковому циклі на чемпіонат Європи-2020.

«Синьо-жовті» значно більше володіють м'ячем, що дозволяє їм активніше грати через пас, причому в точності виконаних передач перевага також за українцями. Варто відзначати і стиль гри в пас обох команд - якщо Україна не так часто задіює довгі передачі (лише 8,5% від загальної кількості), то Литва куди більше робить ставку саме на цей компонент (13,7%).

Максимально простий футбол з максимумом боротьби - це саме про збірну Литви. Прибалти частіше за Україну вступають в єдиноборства і мають навіть кращу статистику по перемогах у них. І це при тому, що два з трьох матчів литовці провели проти Люксембурга, де, за ідеєю, відбиватися їм доводилося куди менше, ніж в матчах проти інших суперників по групі. Значить, Україні варто готуватися до серйозної протидії та боротьби буквально за кожен м'яч проти Литви.

На що ще варто звернути увагу - кількість втрат м'яча. Про цю «ахілесову п'яту» суперника ми вже говорили в аспекті протистояння литовців з сербами. Шевченку та його підопічним потрібно обернути цей мінус суперника в свій жирний плюс, і тоді особливих проблем з результатом виникнути не повинно.

А ось відверто недооцінювати Литву в атаці, навіть з урахуванням відсутності Новіковаса, не варто. Досить порівняти показники ударів обох команд, а також їх гостроту, виражену через xG-модель, щоб зрозуміти – суперник може створити проблеми, якщо це йому дозволити. Як і будь-який андердог, литовці будуть намагатися якомога частіше бити по воротах з усіх можливих позицій. При цьому, якість ударів в нинішньому циклі свідчить про те, що прибалти чітко розуміють, коли варто бити, а коли - ні, адже майже половина їх пострілів приходиться у отвір воріт (у України цей показник є значно гіршим).

У будь-якому випадку, Україна є виправданим фаворитом майбутнього протистояння. Проти Литви «синьо-жовтим» потрібно постаратися максимально зіграти в ту гру, яку ставить команді Шевченко та його тренерський штаб. Швидкий рух м'яча по полю, флангові забігання та часті простріли у штрафний майданчик суперника - все це в обов'язковій сукупності з інтенсивним пресингом не дасть Литві ані найменшого шансу на успіх. Що ж, «на папері» все виглядає не так вже й складно. Подивимося, як вийде на полі...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 4
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Плотницький поділився планами щодо збірної України
Волейбол | 02 травня 2024, 11:02 6
Плотницький поділився планами щодо збірної України

Лідер української команди – про майбутнє

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
...если Украина сама не создаст себе проблемы...
Извините, что не в тему, но сегодняшний обмен с Парашей это плевок всему народу Украины в душу.
Конституція України:
Стаття 25. Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.
Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі.
Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами.
Что сегодня сделал Зебил? Уровнял Конституцию Украины с роялем из 95 квартала.
Позор.
Леонід Леонідович
Шесть очей в двух матчах с Литвой и поражение сербов в игре с Португалией и мы в шоколаде +12 против сербов,это на 99% проход дальше.....
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
rosti79
osti79, 07.09.2019 12:02:48+2
Литва -днище днищееское даже Люксембургу проигрывают
stopor2016
Да слабаки они. Как Ю-21 фины вчера.