Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 06 вересня 2019, 16:26
28904
33

Андрій ЯРМОЛЕНКО: «В Англії запитують про нового президента і війну»

Напередодні матчу з Литвою хавбек «Вест Хема» і збірної України дав велике інтерв'ю Sport.ua

| Оновлено 06 вересня 2019, 16:26
28904
33
Андрій ЯРМОЛЕНКО: «В Англії запитують про нового президента і війну»
Твіттер Вест Хэма. Андрій Ярмоленко

В ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua Ярмоленко розповів про те, як провів дев’ять місяців без футболу, що йому не сподобалося в «Боруссії», англійський гумор, назвав найкращого лівого захисника Прем'єр-ліги, а також спрогнозував, хто виграє Лігу чемпіонів і отримає Золотий м'яч.

Ваш гол у ворота «Норвіча» один з найбільш довгоочікуваних і емоційних в кар'єрі?
— Думаю, так. Це точно один з найважливіших м'ячів у моїй кар'єрі. За важливістю його можна порівняти з першим голом, який я забив в ворота «Ворскли». Я дуже довго чекав повернення на поле і дуже багато зусиль було докладено для того, щоб забити цей м'яч.

Святкувати ви побігли до медиків «Вест Хема» це емоційне рішення або заздалегідь вирішили таким чином віддячити медичному персоналу?
— Коли я відновлювався, то пообіцяв хлопцям, які мені допомагали весь цей час, що перший гол відсвяткую разом з ними. Я свого слова дотримав, а медичному персоналу велика подяка за те, як до мене ставилися, виходжували і всіляко підтримували. 

 

Що для вас було найважчим за дев'ять місяців поза футболом?
— Напевно, жити без відчуття, коли два рази на тиждень виходиш на поле і позбуваєшся емоції. Без цього було важко, потрібно було отримувати задоволення від чогось іншого.

Знаю, що ви їздили на реабілітацію до Белграда до Андреа Мілутіновича. Вас з ним познайомив Марко Девіч?
—Так. Познайомив він нас досить давно. Перед іграми плей-оф до чемпіонату світу з Францією у мене були деякі проблеми зі здоров'ям і Марко порадив звернутися до Андреа. Він мені допоміг відновитися після невеликого пошкодження — і я з тих пір постійно з ним працюю. Звичайно, велика заслуга лікарів «Вест Хема» в моєму відновленні, але і Андреа вніс великий вклад. Він один із найкращих фахівців в світі своєї справи.

— Хто із партнерів вас найбільше підтримував?
— Від усіх хлопців відчував підтримку. Хтось писав, хтось - дзвонив. Капітан команди (Марк Нобл, - Прим. Sport.ua) прийшов в лікарню після операції. Хлопці щодня запитували: «Як справи? Що потрібно? Чим допомогти?». Впродовж усього періоду я відчував підтримку.

 
 
Твіттер Вест Хема. Андрій Ярмоленко
 

У «Боруссії» ви через травму пропустили три місяці, в «Вест Хемі» дев'ять. Чув таку версію, що Ярмоленко травмується, тому що його організм не звик до серйозних навантажень щотижня. Самі собі задавали питання: чому?
— Мені складно сказати напевно. Я не знаю, чи пов'язано це з інтенсивністю, чи ні. Від травм ніхто не застрахований — таке у футболі буває. Найголовніше — залишатися позитивним, працювати і повертатися на той рівень, на якому був до травми. Не потрібно хнюпити носа.

 
***

Рік тому ваш трансфер з «Боруссії» до «Вест Хема» вийшов стрімким і напевно в якійсь мірі став несподіваним навіть для вас. Це так?
— В принципі так. Я теж не очікував, що так швидко піду з Дортмунда. Але зараз я дуже щасливий, що перебрався до Англії. У «Вест Хемі» я щасливий.

Який позитив ви винесли для себе за рік в «Боруссії»?
— Будь-яка гра, навіть програна — це досвід. У «Боруссії» у мене були і хороші матчі, і погані. Я вважаю, що отримав там великий досвід, спробував, що таке німецький футбол.

 
 
Твіттер Боруссії Д
 

«Боруссія», прощаючись з вами, оголосила, що взяла курс на омолодження складу, але при цьому незабаром підписала Вітселя, якому було 29 років. Якась образа на «Боруссію» залишилася?
— Я не дівчинка, щоб ображатися. Але те, як вони зі мною попрощалися, мені не сподобалося. Я вважаю, що «Боруссія» — великий клуб і він повинен з більшою повагою підходити до гравців, які виступають в команді. Дуже багато речей мені в Дортмунді не сподобалося. Якщо порівнювати з Англією, то там набагато краще ставлення до своїх футболістів.

У «Вест Хемі» краща атмосфера в роздягальні?
— В Англії на сто відсотків краща. Британці мені подобаються тим, що у нас з ними є схожість в менталітеті в плані гумору, жартів. Головне — розуміти мову.

Як вам англійський гумор?
— Мені подобається. Іноді він буває жорстким, але, в принципі, все нормально.

Згадайте якийсь останній розіграш.
— Наш новий воротар (Роберто, - Прим. Sport.ua) прийшов у взутті - в принципі, нормальному, але Снодграссу здалося, що воно смішне. Коли вся команда була в тренажерному залі, Снодграсс одягнув туфлі Роберто і навпроти нього почав робити вправу на стабілізацію. Воротар крутить велосипед, нічого не підозрюючи — і тільки потім помітив, що Снодграсс робить вправу в його туфлях. Було смішно.

У «Вест Хема» є топ-тренер, хороший підбір гравців, відмінний стадіон і фінансова база. Чого, на ваш погляд, не вистачає, щоб стати топ-клубом?
— Мені здається, зараз у «Вест Хема» є все, щоб увійти в топ-6 - відмінний склад, тренер, персонал. Минулого літа клуб підписав десять нових гравців, потрібен був час щоб гравці притерлися один до одного.

На початку чемпіонату ми показуємо непоганий футбол. Не хочу забігати наперед, але сподіваюся, що цей сезон буде вдалим для нас і ми закінчимо його в зоні єврокубків. Якщо порівнювати «Вест Хем» з «Боруссією» за підбором виконавців, то я не можу сказати, що «молотбійці» в чомусь поступаються за рівнем гравців.

Чи зможе «Вест Хем» в перспективі повторити шлях, який пройшов з середняків в топи «Тоттенхем»?
— Мені важко сказати. Можна також сказати, чому б не повторити шлях «Лестера», гравців якого ніхто не знав, а вони стали чемпіонами Англії. Але таке буває, напевно, раз в 50 років. У нас є всі передумови, потрібно тільки вірити, що ми можемо досягти великих висот.

Навіть після таких матчів, як з «Манчестер Сіті» (0:5 у першому турі - Прим. Sport.ua), не засмучуєтеся?
— «Манчестер Сіті» і «Ліверпуль» — дві команди, які стоять окремо в Англії. Ці колективи є головними претендентами на звання чемпіона, всі решта — трохи нижче. Ніхто з цієї поразки трагедії не зробив. Розібрали помилки, зробили висновки і рухаємося далі.

Який футбол прищеплює Мануель Пеллегріні?
— Тренер хоче, щоб ми грали в атакувальний футбол, який буде подобатися вболівальникам і від якого гравці будуть отримувати задоволення.

 
 
Твіттер Манчестер Сіті. Олександр Зінченко проти Андрія Ярмоленка під час літнього турніру в Китаї.
 

В Англії наразі багато говорять про Олександра Зінченка. Як вважаєте, він входить в топ-5 лівих захисників АПЛ?
— Мені важко сказати. Я його поважаю, як футболіста і як людини. Для мене він входить в топ-5. Можливо, якщо ви запитаєте когось іншого, він не буде входити. Для нього найголовніше, що кожен рік він прогресує. Ми всі переживаємо за Сашка і радіємо його успіхам.

Хто, на ваш погляд, найсильніший лівий захисник АПЛ?
— Напевно, Робертсон. Зінченко багато хто не вважає лівим захисником, оскільки спочатку він гравець середини поля. Якщо порівнювати Робертсона і Зіну, то у кожного можна знайти свої плюси.

Влітку «Вест Хем» підписав Аллера з «Айнтрахта». Він — топ-нападник?
— Так, він хороший форвард. За нього заплатили великі гроші і з перших матчів він показує свій рівень. Це відмінне придбання. Сподіваюся, він заб'є ще багато м'ячів у складі «Вест Хема».

У кого з гравців «Вест Хема» найбільший потенціал?
— Звичайно, у Деклана Райса. Вважаю, у нього велике майбутнє.

 
 
Твіттер Вест Хема. Андрій Ярмоленко і Деклан Райс.
 

Назвіть три найулюбленіших місця в Лондоні?
— Не можу назвати себе фанатом пам'яток. З родиною найбільше часу проводимо в лондонських парках. Найчастіше буваємо в тих, які розташовані поблизу нашого будинку.

За ритмом життя Лондон ваше місто?
— У Лондоні є все, що потрібно для життя. Єдине, до багатьох місць дуже довго добиратися (Посміхається). Нам, в принципі, все подобається.

Чого найбільше не вистачає, якщо порівнювати з Києвом?
— Друзів і родичів. У Києві я все-таки прожив 15 років. Але, їдучи грати на за кордон, я був до цього готовий.

***

Перед початком сезону ви говорили, що «Динамо» стане чемпіоном і навіть запропонували парі Даріо Срні на вечерю. Він ще не просив вибрати ресторан?
— Поки ні. Але я готовий. Якщо «Динамо» не виграє чемпіонат — нехай обирає будь-який ресторан.

Чого, на ваш погляд, зараз не вистачає «Динамо»?
— Вважаю, я не маю права висловлювати свою позицію. Це буде некрасиво по відношенню до хлопців. Коли я був в команді теж було по-різному — і чемпіонат вигравали, і на четвертому місці закінчували. Я розумію, в якому стані зараз перебувають хлопці. У мене залишилася група в WhatsApp з уболівальниками «Динамо». Я завжди прошу їх підтримувати команду. Зараз це — найважливіше. Вважаю, повинно бути менше розмов на камеру після матчів. Якщо у вболівальників є претензії — вони можуть приїхати на базу і поспілкуватися з гравцями.

Вашого спадкоємця в «Динамо» Віктора Циганкова кожне міжсезоння «сватають» у закордонні клуби. Яку пораду можете йому дати?
— Я не люблю давати кому-небудь поради. У кожної людини своє життя, свої погляди і своя думка. Я не знаю, як вони домовилися з президентом. Особисто мені скаржитися немає на що. Я все життя мріяв грати в «Динамо», і я задоволений, що залишив певний слід в цьому великому клубі.

З Коноплянкою обговорювали його перехід в «Шахтар»?
— Ні. Просто привітав його з переходом в хорошу команду. Це його кар'єра і йому самому вирішувати, де виступати.

Ви не вважаєте, що Коноплянка зробив крок назад?
— Не розумію, про який крок назад може йти мова. «Шахтар» — відмінна команда, яка виступає в Лізі чемпіонів, показує хороший футбол. Я не вважаю, що це крок назад.

***

Ігровий стиль збірної за час вашої відсутності змінився?
— Філософія не змінилася. Андрій Миколайович прищеплює атакувальний і розумний футбол, щоб ми контролювали м'яч і нав'язували супернику свою гру. Звичайно, під час кожного збору є певні нововведення, але глобальних змін немає.

— До травми у вас було беззаперечне місце в основному складі. Чи не переживаєте, що зараз потрібно відвойовувати право виходити з перших хвилин?
— Я ніколи не вважав себе недоторканним. Намагаюся виходити на тренування або гру і показувати, що я сильніший конкурентів. А тренерський склад вирішує, кому грати, виходячи з тактики. Я намагаюся робити максимум і віддаватися на кожному тренуванні. Вважатиме тренер, що я повинен грати в основі — вийду і віддам всі сили заради своєї країни. Вважатиме, що я повинен бути на заміні — підтримуватиму хлопців і переживатиму за результат.
 
 
УАФ. Андрій Ярмоленко і Андрій Шевченко
 

Андрій Шевченко сказав, що ви готові зіграти 90 хвилин. Чи задоволені своєю формою на даному етапі?
— Не можу сказати, що перебуваю в своїй найкращій формі. Я старанно працюю, щоб повернутися на хороший рівень. Всі повинні розуміти, що 10 місяців без футболу — це нелегко. Потрібен час, щоб повернути кондиції, які були. Я зіграв лише дві гри в стартовому складі - одну 55 хвилин, другу — 70.

Після вашої травми були побоювання, що вам не вдасться повернути швидкість, яка у вас була ...
(Перебиваючи). Я не знаю, хто вам сказав, що я був швидким гравцем. Я ніколи не був швидшим гравцем. Завжди грав за рахунок голови, правильно обраної позиції. Надшвидкості, як у Коноплянки, у мене ніколи не було. Що стосується вашого питання, то швидкість залишилася на тому ж рівні — не краще, не гірше. Це не мої відчуття, а результати тестів.

— Як вважаєте, чому з Люксембургом обидві гри вийшли найнапруженішими у відборі?
— Потрібно віддати належне Люксембургу. Можливо, років шість-п'ять тому вони були, як Сан-Марино, але зараз це непроста команда. У них є хороші футболісти, яких навіть «Динамо» підписує. 

З Литвою за напругою можуть бути такі ж матчі?
— Може бути все, що завгодно. Зараз немає такої великої різниці між збірними, середній рівень підтягнувся.

У Вільнюсі штучне поле. Після травми у вас немає протипоказань?
— Я консультувався з лікарями. Мені сказали: «Можеш грати, нічого не бійся». Сподіваюся, що поле там хорошої якості.

Чи назвете трьох гравців зі складу збірної Литви?
— (Задумався). Один гравець був у нас в «Арсеналі» — Саулюс Міколюнас. Але більше, мабуть, не назву. У нас поки не було тактичного розбору (розмова відбулася в середу, - Прим. Sport.ua). За два-три дні до гри нам надають всю інформацію. Знаємо навіть, хто на якому боці спить (посміхається).

***

 Наприкінці бліц, як в програмі у Дудя. Він, до речі, брав у вас інтерв'ю, пам'ятаєте?
— Хто? Дудь? Серйозно?

— Для українського сайту Трибуна. Після цього у нього пішла кар'єра вгору.
— (Посміхається).

— Отже, поїхали. Назвіть трьох найсильніших гравців, проти яких ви грали?
— Мессі, Роналду і Златан.

— Хто виграє Лігу чемпіонів в цьому сезоні?
— «Манчестер Сіті».

Хто отримає Золотий м'яч?
— Можливо, Ван Дейк.

Що англійці найчастіше запитують про Україну?
— Питають про нового президента і про війну. Цікавляться, яка ситуація в Києві і Донецьку. Також часто запитують про наших боксерів — Усика та Ломаченка.

На бій Ломаченко Кемпбелл, до речі, ходили?
— Я хотів піти, але потім вирішив, що краще прилетіти раніше до Києва і провести час з сім'єю.

Останній фільм, який справив на вас незабутнє враження?
(Задумався). Багато дивлюся фільмів і серіалів. Зараз почав п'ятий сезон серіалу «Гострі картузи».

Клопп або Гвардіола?
— Важко зробити вибір. Я багато питав у Дортмунді про Клоппа, про те, як він працює. Там всі в захваті від нього. Питав у Зінченка і у інших футболістів, хто працював з Гвардіолою, також всі в захваті. Жодного разу не чув нічого поганого. Для мене це складний вибір. Це два найкращих тренера в світі.

— Назвіть трьох найкрутіших діючих спортсменів?
— Леброн Джеймс, Мессі, Роналду і Ломаченко. Чотири!

Як ви ставитеся до того, що спортсмени йдуть у політику?
— У кожного своя голова на плечах і кожен вирішує, де йому бути. Я звик відповідати за свої дії.

Є вчинок, про який ви шкодуєте?
— У всіх людей є якісь моменти, які вони хотіли б змінити. Я не виключення.

Сергій ЦИБА

 

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 6
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Копяк
Нормальное интервью, без понтов... Учебное пособие для некоторых наших "звезд" футбола....
steelmaker
Взять более ранние интервью Ярмолы, и это, так сразу видно, что человек взрослеет и становится взвешеннее в суждениях и взглядах
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Istm
гарне інтерв'ю і гарні відповіді.
Андрію успіхів і здоров'я.
MADRIDISTA
На мою суб*єктивну думку Андрій значно цікавіше виглядає в Англії ніж в Німеччині, тому радий за нього та з нетерпінням очікую побачити його рівень проти МЮ, Челсі, Арсенала!
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
D.Lanskoy
Вау, уровень интервью просто очень и очень! Я уже начинаю думать, что у Ярмоленко получится стать неплохим тренером. Умные и достойные ответы.
Sauron
Уже много лет Андрюха является образцом как на поле так и вне его.
Толковый человек получился!
Андрей
Да, Ярмола вырос! Ну и то, что британцы совсем по-другому с прессой общаются, тоже наложило отпечаток. Молодец, выздоровления и качественной игры, хорошо бы двигаться в клуб ближе к верху, Челси, Тотен, не верю я в Вест Хэм, честно сказать.
SKIF1927
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
А есть что ответить о новом президенте? В смысле хорошего?
z.valenok01
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Сидорчук
Ярмола-молодец,а пиззздоболы настромляются на хххер!!!
Серж Пир
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
hohol10503
,ооооо ярмола все пылит. Я думал уже доигрывает где-то в Карпатах))))
tima fialko
Спорт Уа мабуть не став топити Ярмоленка уточненням "А що ж ти казав английцям про війну?"Вже боязно читати глибокі думки наших спортсменів про "политику"...
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bolshoi
Глядя на дешёвого фраера конопу, ещё больше зауважал Ярмоленко. После травмы и длительного перерыва выйти на уровень такого чемпионата, это круто.