Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 вересня 2019, 11:50
32309
46

Хто такий новобранець Шахтаря Вітао

Sport.ua - про незвичайний бразильський трансфер чемпіона України

| Оновлено 05 вересня 2019, 11:50
32309
46
Хто такий новобранець Шахтаря Вітао
ФК Палмейрас. Вітао

Пізно ввечері 2 вересня, вже на самому фініші роботи трансферного вікна, «Шахтар» зробив вкрай несподіваний трансфер 19-річного центрального захисника «Палмейраса» Вітао. Крім того, що напередодні угоди в пресу абсолютно не потрапляли ніякі чутки про підготовлювану операцію, дивним виглядає ще і той факт, на якій позиції виступає юний новобранець «гірників». Вітао стане лише другим центральним захисником з Бразилії в історії «Шахтаря» після Леонардо, втім про останнього навряд чи варто згадувати, якщо тільки ви не хочете сумувати або зловтішатися (в залежності від присутності або відсутності симпатій до «Шахтаря» відповідно).

За неофіційною інформацією за Вітао «Шахтар» віддав 4 мільйони євро. Однак це лише за 60 або 70 відсотків (тут дані різняться) економічних прав на футболіста, які безпосередньо і належали «Палмейрасу». Про долю решти прав інформація в бразильській пресі поки відсутня, але не виключено, що «Шахтар» вже викупив або домовляється про їх викуп. Втім, фінансові нюанси - справа вторинна. Куди важливіше розуміти, хто ж такий Вітао та що він може дати «Шахтарю»? Ось це і постараємося прояснити.

Тихий хлопчик з батьківщини Фернандіньо та Жадсона

Вітор Едуардо да Сілва Матос, або просто Вітао, народився 2 лютого 2000 року в муніципалітеті Жакарезінью, який входить в штат Парана. До 2014 року виступав у місцевій школі під назвою Little Cracker. Саме там Вітао робив свої перші кроки у футболі, посівши на полі позицію центрального захисника. Коли хлопцеві виповнилося чотирнадцять, він зважився пройти перегляд у академії PSTC (Parana Soccer Technical Center), яка розташовується в Лондріні (все той же штат Парана). Цікаво, що уродженцями Лондріни є два бразильця, які залишили глибокий слід в сучасній історії «Шахтаря» - Жадсон та Фернандіньо.

Переїзд в PSTC дався Вітао непросто («Я провів рік в PSTC, і це було дуже складно, тому що я ніколи раніше не покидав рідну домівку, і не звик бути далеко від сім'ї та друзів», - розповідав згодом футболіст), однак там юний талант не затримався. На одному з турнірів його пригледіли скаути «Палмейраса», куди в 2015 році Вітао й переїхав. Цікаво, що час в PSTC став справжньою вітриною для молодого захисника. До того, як опинитися в «Палмейрасі», він двічі проходив перегляди в інших клубах («Корітібі» та «Атлетико Паранаенсе»), але вразити тамтешніх тренерів не зміг. 

У новій команді «тихий і сором'язливий хлопчик», як характеризували Вітао, адаптувався досить швидко. На полі він демонстрував гарну агресивність й напористість, чого в принципі позбавлений в побутовому житті. Все це призвело до того, що Вітао в 2015 році був викликаний до лав юнацької збірної Бразилії U-15 для участі в чемпіонаті Південної Америки відповідної вікової категорії. Той турнір проходив в Колумбії і завершився перемогою бразильських талантів - у фіналі вони здолали Уругвай в серії пенальті.

Через два роки Вітао вже в складі збірної Бразилії U-17 виграв чемпіонат Південної Америки серед команд віком до 17 років. У тому складі бразильців саме Вітао був капітаном, що свідчить про лідерські якості цього гравця.

У «Палмейрасі» справи у Вітао до пори до часу також тільки просувалися виключно вгору. «Мене дуже добре прийняли в «Палмейрасі», і це дуже допомогло мені на початковому етапі. Поступово я почав завойовувати свій простір в команді і сьогодні розумію, що мені потрібно рухатися далі, адже одного разу я хочу стати важливим гравцем для першої команди клубу», - говорив Вітао декілька років тому.

Молодого захисника неодноразово залучали до спарингів першої команди «Палмейраса», але ось в офіційному матчі Вітао дебютував лише в березні нинішнього року. Він вийшов в стартовому складі на матч Ліги Пауліста проти «Понте-Прети», але на 71-й хвилині був замінений. Ротація була викликана не поганою грою юнака, а бажанням тренерського штабу «Палмейраса» змінити тактику на більш атакуючу. Це їм вдалося, завдяки чому «зелено-білі» здобули важку перемогу 1:0.

Інтерес європейських грандів

Ще в 2017 році в бразильській пресі з'явилися відомості про предметний інтерес до Вітао з боку «Манчестер Сіті». Представники англійського клубу навіть прилітали в Сан-Паулу на переговори з батьками футболіста, а також представниками «Палмейраса». Однак тоді бразильському клубу вдалося переконати Вітао залишитися, підписавши з ним професійний контракт. Платити ж солідну клаусулу, обумовлену в цьому договорі, «Манчестер Сіті» не захотів й охолов до кандидатури захисника.

CBF. Вітао

Через рік інтерес до талановитого бека почав проявляти мадридський «Реал». Емісари «вершкових» вели переговори про перехід Вітао, але той знову вирішив підписати контракт з «Палмейрасом», який висловив готовність істотно підвищити оклад футболіста, збільшивши суму клаусули до 30 мільйонів євро. Мадридці, покрутившись навколо гравця ще трохи, відбули на батьківщину, спіймавши облизня.

Нарешті в лютому нинішнього року Вітао потрапив в сферу інтересів «Барселони». На цей раз все було куди серйозніше - в Іспанію особисто літав спортивний директор «Палмейраса» Алешандро Маттос разом з агентом Вітао. Вони кілька днів вели переговори з «блаугранас», бажаючи виручити від трансферу близько 8 мільйонів євро. Подейкують, що до того моменту «Барселона» стежила за захисником вже близько 10 місяців і розглядала його на перспективу, бажаючи поки обкатати в молодіжній команді.

Тоді ж, в лютому, бразильська преса повідомляла, що керівництво «Палмейраса» готове продати свою підростаючу зірку, так як для Вітао не було прямо зараз гарантованого місця в першій команді. Не бажаючи ризикувати і вбивати талант захисника в молодіжній команді, «зелено-білі» і підшукували цікавий з економічної точки зору варіант для продажу Вітао. До слова, буквально через день після новини про інтерес до Вітао з боку «Барселони», в пресі з'явилися чутки про зондування ґрунту на предмет покупки гравця і з боку «Шахтаря».

Домовитися в лютому з «Барселоною» «Палмейрас» не зміг, але вже в червні італійські ЗМІ писали про інтерес до Вітао з боку «Роми». Не виключено, що увагу на талановитого бека італійському клубу порадив звернути екс-наставник «Шахтаря» Паулу Фонсека, який очевидно володів даними селекції «гірників» по цьому гравцеві. Але «Рома» була зайнята іншими цілями, через що вже на фініші вікна Вітао опинився саме в «Шахтарі», причому за досить адекватні гроші, якщо вірити бразильській пресі.

Чим гарний і що вміє?

Вітао, як уже зазначалося, грає на позиції центрального захисника. Він правоногий, але для нього немає проблеми зіграти як правого центрального, так і лівого центрального бека. Серед головних його достоїнств відзначають непогану позиційну гру, сміливість і готовність вступати в боротьбу буквально за кожен м'яч. Крім того, Вітао досить якісно виглядав в грі на випередження, як мінімум на юнацькому та молодіжному рівнях.

 

 

Вітао досить органічно був вписаний в гру «Палмейраса» через пас. В середньому в матчах нинішнього календарного року на рахунку цього захисника статистики фіксували по 45 передач, з яких 90% виявлялися точними. Досить непогано цей бразилець грає вперед - принаймні, в останню третину поля від нього йшло в середньому по 5,7 передач за гру (67% точних), а в штрафний майданчик суперника - по одній передачі за матч (тут точність вже не настільки велика - лише 38%).

Гра в молодіжній команді «Палмейраса» нечасто змушувала Вітао вступати в єдиноборства за м'яч. На його рахунку по 8,9 дуелей в середньому за гру, з яких переможцем він виходив в 56% випадків. Втім, для «Шахтаря» це не стане проблемою, тому як в поточному календарному році лише у Хочолави середньоматчовий показник єдиноборств перевищує 10, у Кривцова та Матвієнка - він десь на рівні того, який має Вітао.

Дуже важливою якістю центрального захисника для «Шахтаря» є вміння віддати першу передачу. З цим у Вітао серйозних проблем немає. Більш того, у нього досить непогана статистика довгих пасів (в середньому - 5,5 за матч при 60% точності). Гру цей бек воліє вести не надто квапливо, але завдяки цьому він встигає відмінно оцінити позиції своїх партнерів, а потім вирізати якісний лонгболл у вільну зону.

 

 

Важливо відзначати, що Вітао - досить негрубий футболіст. Він намагається якомога рідше фолити (по 0,7 порушень за гру в середньому), що прямо позначається на кількості одержуваних їм карток (в нинішньому році 0,14 по жовтим та 0,05 в середньому за матч по червоним). Хоча яскравих «бігунків» наздоганяти для цього бека непросто - все-таки він досить фактурний (186 см), хоча все ще й дуже худорлявий (75 кг).

Що чекає Вітао в «Шахтарі» загадувати зараз складно, але свій шанс він має отримати. У Луїша Каштру не так багато центральних захисників, а тому по ходу сезону у молодого бразильця обов'язково з'явиться можливість проявити себе. Що зрозуміло вже зараз - з цим футболістом навряд чи будуть виникати проблеми, пов'язані з професіоналізмом. Він дуже чітко розуміє свою місію в родині, а тому налаштований домагатися серйозних висот у футболі, щоб мати можливість зробити життя своїх родичів більш безтурботним.

«Вдома всі говорять, що я - гордість родини. Все тому, що кожному з моїх родичів, по суті, нічого розповісти про себе. Вони самі звичайні люди, що знаходяться внизу соціальної драбини. Я хочу забезпечити їм краще становище в житті, тому що бачити свою сім'ю щасливою - це безцінне. Також я хочу увійти в історію клубів, де буду грати. Саме тому мене не лякають труднощі, їх я готовий долати», - погодьтеся, прекрасні слова Вітао, що демонструють рівень його розуміння життя та своєї ролі в цьому світі. І все це, на секундочку, в 19 років! А значить, в українську Прем'єр-лігу їде безумовно цікавий гравець, до якого варто придивитися...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Екс-гравець Ліверпуля: «Я подумував про те, щоб накласти на себе руки»
Футбол | 27 квітня 2024, 03:15 0
Екс-гравець Ліверпуля: «Я подумував про те, щоб накласти на себе руки»

Стівен Ворнок зробив відверте зізнання і розповів про свою кар'єру

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 46
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Серьозний хлопець.Суміш Ракицького з Фернандіньо.Непогане придбання для захисту "Шахтаря".
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
New Zealander
Здесь о Витао хорошее видео - https://www.youtube.com/watch?v=L-mm42WExx8&feature=youtu.be
Руслан Сиренко
Учитывая какое сейчас состояние чукра удивительно вообще что шахта заманивает сюда, наверное прут побрльшей части только потому шо знают шо копанка бразильская ну и $
Ace Ventura
Почему Динамо не покупает капитанов молодежных сборных???
Chester_787
trasher87 мне интереснее, что тебя так гложут ОТСТУПНЫЕ, тебя что отступнили кроты? пропиши ка дырки педровичей с солью, и пенкой отступные
New Zealander
Купить бы у Аталанты Луиса Муриеля
scouser
пора ТК Денисов возвращать на экраны трансляции бразильской Серии А, чтоб проще следить за тамошними новыми талантами
dyryavo_s_dnepra
И опять, ветка про игрока самого популярного клуба Украины,а дерьнамовские фаны тут в скудоумноумном юморе в стиле 95 квартала соревнуются))) Вы бы лучше думали как 10 очей на старте отыграть))) (вариант с возвратом хацкевича не принимается)
dima.krot
Крайне неожиданный трансфер? Для кого? Для журналистов Sport.ua? Другие сайты свистели об этом уже недели две.
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
yuryan
Вболіваю за Динамо ціле своє життя... але те що зараз робить в клубі... більше виглядаю на «пральню» ніж футбольний клуб!
Bolshoi
Все потому, что каждому из моих родственников, по сути, нечего рассказать о себе. Они самые обычные люди, находящиеся внизу социальной лестницы. Я хочу обеспечить им лучшее положение в жизни,
_----------_------------
Похоже что Шахтёр уже половину Бразилии кормит.
Miroslav1981
Игру этот бек предпочитает вести не слишком торопливо .. главное не забывайте его будить в игре с МанСити..,а то накидают, как прошлый раз
Bolshoi
Подытожим прочитанное.
Медлительный, половина пасов неточные, тощий, не фолит потому что не может догнать соперника, купили за 6 млн половину игрока.
На анекдот похоже.
zhyr
Читаєш і не розумієш, в чому най-бка? Вели переговори по трансферу МС, Реал, Барса, а перейшов в Шахтар? Між чемпіонатами просто прірва, фінансові можливості Шахтаря теж явно нижчі ніж в топ-клубів. Якщо він настільки крутий, то міг би перейти в добротну команду з топ чемпіонату. Зараз УПЛ явно не найкращий варіант для розвитку своєї майстерності.
hohol10503
Слава Донбассу!
Позор секте свидетелей еврея динамовского!
Miroslav1981
Будет конкурировать с Додо, за место на лавке
pol55
Штат Парана,мож даже знает пару укр-х слов,или хотя бы слышал об Украине.
rugby1970
Снимите и новость, и фото с этого места! Сутки "любуемся", неужели нет более достойных новостей??? Или весь спорт в вашем понимании своидится к шахтеру, коноплянке, милевскому и.т.п.???