Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
2718
0

Невдача Падуна, успіхи Кінтани. Підсумки першого тижня Вуельти-2019

Sport.ua підводить підсумки першого тижня Вуельти-2019

| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
2718
0
Невдача Падуна, успіхи Кінтани. Підсумки першого тижня Вуельти-2019
twitter.com/lavuelta

Кінтана всерйоз претендує на перемогу

У прев’ю Вуельти-2019 ми говорили про те, що шанси Найро Кінтани втрутитися в боротьбу за перемогу невеликі: він проводить в цілому невдалий сезон (вже який поспіль), та й сидить «на валізах», готуючись піти з Movistar в Arkea Samsic (сьогодні вдень про це нарешті оголосили офіційно). І навіть перемога колумбійця на другому етапі ще не говорила про його силу: Найро просто опинився в потрібний час у потрібному місці. Успіх Кінтани був тактичним (що дуже нетипово для колумбійця), але ніяк не демонстрацією чистої сили.

Перший гірський фініш на Хаваламбре ці припущення тільки підтвердив: Найро програв 42 секунди Вальверде і Роглічу, і 54 - Мігелю Анхелю Лопесу. Однак після цього Кінтана пішов в набір. На Мас де ла Коста Найро був уже на рівних з трьома іншими топ-претендентами, а вчора на короткому, але вбивчому етапі до Корталь д'Енкамп вже привіз їм усім час в загальному заліку і перехопив червону майку лідера. Безумовно, успіх Кінтани в Андоррі багато в чому обумовлений падіннями Рогліча і Лопеса, але, так чи інакше, в порівнянні з першим гірським фінішем відчутний прогрес на лице.


twitter.com/lavuelta

Кінтані варто поаплодувати за його професіоналізм, за те, що він їздить не як-небудь, хоча, можливо, це пов'язано швидше з бажанням заробити собі більш привабливий контракт. З чим ще пов'язана хороша форма Найро на Вуельті? Безумовно, з його відмінною відновлюваністю, яка дуже важлива на такій пізній стадії сезону. Багато в чому саме цей фактор став запорукою перемоги Кінтани на Вуельті-2016 після блідого виступу на Тур де Франс.

Чи виграє Найро нинішню Вуельту - сказати складно, однак те, що зараз він є серйозним претендентом на успіх, вже очевидно. Хоча не варто забувати про те, що на минулорічній Вуельті третій тиждень у виконанні колумбійця вийшов невдалим.

Рогліч в поул-позиції за червоною майкою

На першому тижні нинішньої Вуельти Пріможу Роглічу не щастило: він разом з партнерами по Jumbo Visma потрапив в завал на командній розділці в перший день гонки, а вчора впав під час проходження рівнинного гравійного шматка на підйомі до Корталь д'Енкамп. Сумарно через ці два інциденти Рогліч втратив більше хвилини. Незважаючи на це, до першого дня відпочинку він підійшов в статусі головного фаворита Вуельти.

Судіть самі: Прімож йде другим у загальному заліку, програючи всього 6 секунд Кінтані. При цьому відразу після дня відпочинку гонщиків чекає розділка на 36 км у Франції, після якої словенець не тільки перехопить червону майку лідера, а й отримає непоганий запас над прямими конкурентами. Після цього він зможе вести гонку від оборони, і допомагати йому буде дуже непогано укомплектована (навіть незважаючи на сход Стівена Круйсвейка) Jumbo Visma.


twitter.com/lavuelta

Головна загроза для Рогліча - це двоголовий Movistar з Кінтаною і Алехандро Вальверде в ролі лідерів. На гірських етапах першого тижня підопічні Еусебіо Унсуе вже чітко дали зрозуміти, в якому тактичному ключі збираються вести гонку: почергові атаки, на які Роглічу доведеться відповідати. Схожа тактика в травні принесла Movistar перемогу на Джиро в боротьбі з Нібалі і тим же Роглічем. Хоча той успіх Річарда Карапаса був також обумовлений його статусом андердог, якого у Кінтани з Вальверде немає - вони явні фаворити, і втекти на дві хвилини просто так їм ніхто не дасть.

Ще одним серйозним каменем спотикання для Рогліча може стати 13-й етап до Лос Мачукос. Виступ словенця на Мортіроло під час травневої Джиро показав, що з проходженням довгих крутих підйомів у нього є проблеми. Ну і, звичайно, можна лише повторити банальну істину: це Вуельта, це кінцівка сезону, і тут раптово може «обрубати» абсолютно будь-якого лідера.

Мігелю Анхелю Лопесу знову не щастить

По ходу першого тижня нинішньої Вуельти Мігель Анхель Лопес тричі захоплював лідерство в загальному заліку і тричі його втрачав: двічі Астана віддавала червону майку навмисно, ще раз Мігеліто її віддав через те, що проспав атаку Рогліча, Кінтани і компанії на другому етапі.

На першому гірському фініші на Хаваламбре Лопес виглядав лякаюче сильно: завдяки потужній атаці він скинув всіх інших генеральщиків і повернув собі лідерство в загальному заліку. Та атака стала гучною заявкою на перемогу у загальному заліку, однак на наступних етапах капітан Астани був вже не настільки сильний, і переваги в гірському ході над прямими суперниками ми вже не бачили.

А вчора на дев'ятому етапі в Андоррі удача знову повернулася до нього не тим боком: він, як і Рогліч, впав під час проходження гравійної ділянки підйому на Корталь д'Енкамп. У той час Лопес знаходився попереду з перевагою в більш ніж півхвилини над пелотоном після сміливої ​​атаки за 18 км до фінішу.


twitter.com/lavuelta

У підсумку на фініші Лопес програв 38 секунд Кінтані, 13 секунд Роглічу і Вальверде. Не так багато, з огляду на обставини, проте капітан Астани явно міг проїхати краще. Атака за 18 км до фінішу - сміливо і красиво, але не надто обачно з точки зору тактики, враховуючи, що Лопесу доводилося працювати на силовий рівнині і спуску проти групи фаворитів. Так, за Мігелем з відриву спустилися партнери по команді - спочатку Горка Ісагірре, потім - Якоб Фугльсанг. Але все одно йому довелося багато працювати самотужки на рівнині, і витрачати більше сил, ніж його прямі конкуренти.

Такі дії Лопеса говорять про одне: він нервує, розуміючи, що на розділці на 10-му етапі програє Роглічу багато - точно більше, ніж Вальверде, і, напевно, більше навіть ніж Кінтана. Лопес знаходиться у відмінній гірської формі, і в найближчі два тижні йому доведеться багато атакувати - більше, ніж будь-кому іншому з четвірки топ-фаворитів. Команда в розпорядженні Мігеля відмінна, особливо враховуючи, що Фугльсанг амбіцій у загальному заліку вже не має. Астана разом з Лопесом точно будуть одними з головних аніматорів нинішньої Вуельти - для цього є і необхідність, і відповідні кадрові ресурси.

Погачар - головне відкриття першого тижня

Якщо головним героєм першого тижня можна назвати Кінтану, то головним відкриттям точно став Тадей Погачар. Ні, звичайно, і до старту гонки все знали, що 20-річний словенець - великий талант, але були сумніви з приводу його здатності пройти на одному рівні всі три тижні. Це питання залишається відкритим, проте в будь-якому випадку навряд чи хтось припускав, що на першому тижні Погачар буде настільки сильний.

На перших двох гірських фінішах він був приблизно 5-6-м за силою гонщиком в пелотоні - після великої четвірки і приблизно на рівних з Рафалом Майкою. Однак те, що ми побачили у виконанні Погачара на 9-му етапі, вразило всіх. Він здобув красиву перемогу, виїхавши з Кінтаною з групи фаворитів, а потім скинувши колумбійця на останніх кілометрах. Красива перемога, яка дозволила Погачару стати наймолодшим переможцем етапів на Гран Турах в 21-му столітті.


twitter.com/lavuelta

До цього Тадей також атакував з пелотону на пологому і не дуже важкому гірському фініші на Арес де Маестрат на 6-му етапі, коли перемогу віддали відриву, а гранди проїхали гонку пасивно. Та атака принесла Погачару всього 2 секунди переваги за часом - навряд чи таке рішення було правильним з тактичної точки зору, але воно показало, що сил у гонщика UAE Emirates дуже багато.

Поки що по ходу гонки Погачар йде в набір, і якщо він зуміє продовжити в тому ж дусі, то, можливо, навіть втрутиться в боротьбу за призові місця. Тим більше, що після кризи Фабіо Ару на вчорашньому етапі капітанський статус Погачара в UAE Emirates не підлягає сумніву. Так чи інакше, один з молодих талантів на нинішній Вуельті зумів вистрілити і стати відкриттям першого тижня. Шкода, що ним став не Марк Падун, але про це далі.

У Падуна не вийшло в загальному заліку

Після травми Доменіко Поццовіво саме Марк Падун був призначений капітаном Bahrain Merida на загальний залік Вуельти. Звичайно, високого місця в загальному заліку від 23-річного українця не вимагали, але обережно, в дусі «а раптом вийде?» про його шанси на топ-10 - топ-15 говорили.

На жаль, перший тиждень вже показав, що в загальному заліку у Падуна нічого не вийде. Спочатку він чіплявся за максимально високе місце в загальному заліку: їхав від оборони і намагався мінімізувати свої програші. Однак на 7-му етапі з гірським фінішем в Мас де ла Коста Падун приїхав в відвалі з відставанням в 24 хвилини. Історія повторилася в неділю на 9-му етапі: знову фініш в відвалі, з відставанням в 32 хвилини. Через це в загальному заліку він звалився з 29-го місця на 70-е з відставанням вже в більш ніж годину.

Ніяких офіційних повідомлень від Bahrain Merida з приводу причин таких провалів Падуна не було. Звичайно, можливо Марк дійсно потрапив в глибоку кризу, але набагато більш імовірно те, що він свідомо віддав час в загальному заліку, щоб поборотися за перемогу на етапі з відриву на другому-третьому тижнях. Якби Падун продовжував чіплятися за високе місце в загальному заліку, то з відносно невеликим відставанням йому в відриви відбиратися було б набагато складніше.

Було очевидно, що межею мрій Падуна в загальному заліку в поточній форми було б потрапляння в топ-20 - явно не та мета, заради якої варто відмовлятися від шансів поборотися за перемогу на етапі. Тому, з високою часткою ймовірності, на другий-третій тижнях ми побачимо у виконанні Падуна відриви і боротьбу за окремі етапи.

Загальний залік Вуельти після дев'яти етапів:

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.