Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 20 березня 2023, 22:34
5969
1

Юве і Наполі видали спектакль. Анчелотті змінив гру, але цього замало

Максим Свірський розбирає центральний матч 2-го туру в Серії А

| Оновлено 20 березня 2023, 22:34
5969
1
Юве і Наполі видали спектакль. Анчелотті змінив гру, але цього замало
Твіттер Ювентуса

Вчора ми подивилися неймовірний матч «Ювентус» - «Наполі» (4:3). Суперники зіграли приголомшливий поєдинок на «Альянц Стадіум», забивши на двох 7 голів. Протистояння Півночі і Півдня принесло нам багато емоцій, але пора залишити їх осторонь і подивитися на матч більш детально.

1. Обидва тренери не мали багато травмованих футболістів і виставили практично оптимальні склади. За день перед грою у «Ювентуса» травмувався лідер не тільки на полі, а ще й в роздягальні - К'єлліні. Також матч пропускали вже давно травмований Перін, новачок Ремзі і молодий Марко Пьяца. Здивувало, що в старті Саррі випустив одразу двох більш оборонних гравців. У запасі залишилися Рабьо, Джан і Бентакур, але Матюїді і Хедіра зіграли важливу роль в перемозі. Також слабким місцем є позиція правого захисника, в цьому матчі в старті з’явився де Шільо, а Данило вийшов на заміну. Саме ці два зіркових гравця будуть конкурувати за ігровий час і явного фаворита я поки не бачу в цій парі.

У «Наполі» через травму матч пропускав тільки Мілік. Також багато хто очікував побачити з перших хвилин Лосано, але він використовувався в ролі «джокера». У Анчелотті такого великого вибору немає, тому саме більш-менш такий склад буде основним в сезоні 2019/20.

2. Темп на початку матчу був дуже високим, незважаючи на те, що це всього лише другий тур чемпіонату. Команди намагалися захопити територію, і, напевно, забити швидкий гол. Особливо високо в перші хвилини пресингував «Ювентус».

Туринці дуже грамотно перекривали лінії передач і робили пресинг-пастки, що не давало можливості суперникам переходити центр поля.

Такий темп був в перші 15-20 хвилин. За цей час «Юве» встиг забити два голи і змінити хід матчу. Якщо в перші 20 хвилин «Ювентус» пресингував на чужій половині поля, то після 2:0, вони стали діяти більш обережно. Також лінія оборони і активного пресингу опустилися, що дало можливість «Наполі» більше контролювати м'яч, в тому числі в середній і атакуючої третині поля. У перші 20 хвилин володіння м'ячем було 55:45 на користь «Юве», а вже в наступні 20 хвилин (від 20 до 40 хв) було 41:59 на користь команди Анчелотті.

Другий тайм знову «Стара синьора» розпочала досить активно і ще більш притиснула суперників. Саме в цей період Роналду забив третій м'яч і як здавалося, не залишив шансів «Наполі» на очки.

Після 3:0 підопічні Саррі повірили в перемогу і їх запал почав згасати. Особливо в порівнянні з «Наполі», який не здавався ні на хвилину і продовжував слідувати інструкціям головного тренера. Після був неймовірний камбек і надії на очки, а ще потім автогол Кулібалі.

3. «Ювентус» провів більш класний матч, ніж їх суперник і заслужено переміг. Так, «Наполі» неймовірним чином відігрався з 3:0, але по факту вони створили набагато менше моментів. У «зебр» були удар Хедіри в поперечину, його ж вихід один-в-один з Алексом Меретом, коли ж «Наполі», крім голів, небезпечних ударів так і не створив. Навіть ⅔ голів були забиті зі стандартів. Це безумовно говорить про слабкість «партінопейцев» в позиційній атаці.

4. У матчі «Ювентус» використовував схему 4-4-2. Але в білд-апі це були 2-3. Ключову роль при початку атак грав Міралем П'янич. Він був єдиним орієнтиром для розвитку атак в центрі поля. Невисоку позицію займали крайні захисники, особливо Данило. Алекс Сандро спочатку атаки перебував на лінії між центрбеками і опорним півзахисником. Бразилець часто підтримував атаку другим темпом, що безумовно давало ще більше можливостей в атаці.

5. «Наполі» виставив схему 3-2 при початку атаки. Правий захисник залишався позаду разом з центральними захисниками, а в другій лінії білд-апу перебували Аллан і Зелінські. Ді Лоренцо почав частіше підключатися до атак після рахунку 2:0. «Наполі» повинен був ризикувати, і вища позиція крайнього захисника була одним з рішень Папи Карло.

Ширину в атаці створювали Гулям і Кальєхон. Коли атака «Наполі» розвивалася вище, і вище, то схема була 3-5-2.

Поки в «Наполі» немає відтягнутого плеймейкера рівня Жоржиньо і «партинопейці» не знайшли йому заміну ще з минулого літа. Зелінський повинен був стати головним плеймейкером в цьому матчі і він з цим завданням не впорався. По-перше, йому не вистачає рівня пасу, по-друге, він здійснював позиційні помилки.

У цьому епізоді Лоренцо Інсіньє приймає передачу спиною до воріт і наступним ходом в розвиток атаки повинна стати або стінка, або пас назад. Але гравці «Ювентуса» перекривають варіант передачі на Гуляма, але в цей час з'являється простір де можна відкритися для стіночки і, судячи з позиції, таке забігання повинен був зробити один з опорників, Аллан або Зелінські. Позицію Аллан вибрав правильно, він взяв під свій контроль опорну зону. В цей час Зелінські знаходиться в зоні, де і так є 3 гравця.
Якщо Ді Лоренцо робить все правильно і займає свою позицію правого захисника, то Кальєхон і його партнер знаходяться там абсолютно марно. Іспанець в цей час, як правий атакуючий півзахисник, може піднятися вище і ширше, ніж він відвернув би увагу гравця «Юве» і можливість зміщення Фабіану Руїсу. А Зелінський в цей час повинен намагатися отримати м'яч і розвинути атаку, але він дуже далеко від м'яча. Можна було б пред'явити Мертенсу, так як він був ближче до тієї зоні, але він робить все абсолютно правильно. Бельгієць за рахунок швидкості встигає і відкритися у фланг для передачі, і забирає за собою гравця з центральної зони.
Позиційна атака «Наполі» - одне зі слабких місць команди, і цей компонент потрібно буде розвивати, тому що без нього буде складно команді, яка бореться за чемпіонство.
Коли потрібно було забивати дуже б допоміг Аркадіуш Мілік, який гарний у ролі класичного форварда. Так як часто виникали ситуації, коли біля штрафної «Юве» багато гравців-суперників, а в штрафний знаходився один низький нападник, які повинен був боротися проти 3-5 гравців.

Часто виникали ситуації, коли зона 14 була порожня і туди забігав гравець «Наполі», але Міралем П'янич дуже круто читав такі ситуації і зробив 3 перехоплення за гру.

6. Без м'яча «Ювентус» грав за схемою 4-4-2 з Роналду і Ігуаїном на вістрі. Дуглас Коста трохи сідав і грав правого півзахисника. Бразилець провів дуже крутий матч і, можливо, ми побачимо його переродження. Він дуже багато рухався, забігав за спину Гуляму, що напевно вплинуло на вихід Маріу Руя замість Гуляма на другий тайм.

У деяких моментах схема була навіть 4-2-2-2 через агресивні зміщення Хедіри і Матюїді, які при активному пресингу практично завжди були вище інших півзахисників своєї команди. Активний пресинг від «Юве» відбувався переважно на лівому фланзі.

«Ювентус» взагалі-то непогано відіграв в обороні і голи «Наполі» були абсолютно алогічні. Реалізація «партінопейцев» може створити оманливе враження від гри в обороні команди Саррі.

7. У «Наполі» гру без м'яча можна поділити на два етапи. 1) У високому пресингу; 2) В низькому блоці. У першому випадку схема була 4-4-2 ромб, де до Мертенса піднімався Фабіан Руїс. У другому випадку вони використовували схему 4-4-2 в лінію.

Гра в обороні була одним із слабких місць «Наполі» в цьому матчі. У багатьох випадках вони чисельно програвали в дуже важливих зонах. Також в деяких моментах виникали розриви між лініями захисту і півзахисту, куди і зміщувалися гравці «Юве».

8. Після перерви Анчелотті прибрав головні проблеми і все одно цього було недостатньо. Він зробив Фабіана Руїса головним плеймейкером у другому таймі, а Зелінський відправився на лівий фланг. Також дуже хороше враження залишив Лосано. Анчелотті прибрав Гуляма, який провалив перший тайм і випустив Маріо Руя.

9. Перший гол дуже вплинув на хід матчу. Якби не він, ми не знаємо, як би склався матч, але шансів на перемогу у «партінопейцев» було б побільше. Дуже прикро, що він прийшов через дуже образливу помилку. Це не був технічний брак від футболістів «Наполі», а проста помилка при розставлених гравців при кутових.

При кутових ззаду залишався один Аллан, на підборі було двоє гравців, один подає + один біля нього для розіграшу. Трапився відскік, після якого двоє гравців на підборі забігли трохи вище і трохи вужче. Лоренцо Інсіньє завдав удар, але Бонуччі його заблокував і м'яч пішов так, що почалася дуже швидка контратака «Ювентуса». На одного Аллана вибігло троє суперників і «Ювентус» був зобов'язаний забивати і відкривати рахунок.

У другому голі можна звинуватити Кулібалі, так як він залишався грати проти Ігуаїна, але я б цього робити не став. Ігуаїн зробив неймовірну обведення в середині штрафний і такий «нахабства» від аргентинця не варто очікувати.

Залишився один гол, який потрібно відзначити. Звичайно, це автогол Кулібалі. Багато хто вважає Кулібалі головним антигероєм матчу і навіть найгіршим гравцем зустрічі. Але якщо не брати до уваги автогол, то сенегалець провів дуже хороший матч. Він як завжди агресивно і успішно вступав у відбір і звичайно, його фірмові підкати.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
rasheed_iverson
Кулібалі відіграв мощно))