Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 02 травня 2022, 01:29
4360
2

Вовки, Бізони й Зелені. Суперники Олександрії в Лізі Європи

Sport.ua розповідає про суперників команди Шарана в груповому турнірі Ліги Європи

| Оновлено 02 травня 2022, 01:29
4360
2
Вовки, Бізони й Зелені. Суперники Олександрії в Лізі Європи
ФК Гент

Після «Хайдука», «Астри» й БАТЕ єврокубковий жереб підніс «Олександрії» справжніх зубрів. З Франції в Україну приїде найтитулованіший клуб в історії країни, з Бельгії один з постійних учасників єврокубків, та навіть Німеччина делегувала команду, яка не так давно ставала чемпіоном. Стисло розповідаємо про кожну з них.

Вольфсбург

Тренер

Олівер Глазнер поки що для футбольної Німеччини майже така ж загадка, що і для футбольної України. Запрошення тренерів з Австрії – цікавий тренд для Бундесліги. Раніше «Кельн» вже зміг досягти успіху, зробивши ставку на Петера Штегера, й «Вольфсбургу» потрібні не менші тренерські подвиги, щоб залишитися хоча б у єврокубковій зоні.

Глазнер – рідкісний приклад легенди зовсім сильного клубу. За вирахуванням одного сезону в ласку, Олівер усю кар'єру провів в австрійському «Рідi», зіграв 516 матчів за першу команду. До останнього часу австрієць працював головним тренером тільки в цих двох колективах – правда, має велике значення і факт роботи асистентом в «Ред Булл Зальцбург», коли він допомагав Рогерe Шмідту. Тренер сповідує схему 3-4-3, причому це дуже схоже на принцип: за такою моделлю він тренував два останні роки в Австрії, по ній же почав у Вольфсбурзі.

За Глазнера говорить абсолютно приголомшливий успіх з ЛАСКом, коли він за чотири роки довів команду від нижчого дивізіону до віце-чемпіонського титулу. З іншого боку, всі ми розуміємо, що з проблемою першого досвіду роботи на топ-рівні австрійцю тільки належить справитися. Почав Глазнер, у всякому разі, відмінно, перемігши в трьох перших матчах сезону.

Лідери

Забивні форварди ростуть в Голландії як гриби, навіть той же «Вольфсбург» до свого сьогоднішнього бомбардира здорово виграв від придбання Баса Доста. Ваут Вегхорст був цілком успішний в Ередивізії, але ще важливіше, що він не розгубив бомбардирські таланти після переїзду на схід. Уже в першому сезоні він забив 18 м'ячів, при Глазнерi відзначився тричі в трьох матчах – цього хлопця треба боятися, він зараз просто в вогні.

ФК Вольфсбург. Адмір Мехмеді

Зброєносець Вегхорста – старий добрий Адмір Мехмеді, який після «Динамо» продовжує феєрити вже в третьому клубі Бундесліги. У минулому сезоні він набрав 11 очок за системою «гол плюс пас», ставши другим і в бомбардирському, і в асистентському рейтингах.

Зміни в міжсезоння

Саме місто Вольфсбург заснований для концерну «Фольксваген», однойменний клуб тим більше залежимо від його фінансової підтримки. У сезони до і після чемпіонства гроші «вовкам» виділялися охоче (хоча все одно не те щоб прямо рікою, той титул був видатним подвигом Фелікса Магата), після цього пішли кілька голодних років. Але досить несподіване повернення в єврокубки може обнадіяти: склад збережений і посилений.

Два новачки команди стали грати в основі з перших матчів сезону. Це центральний півзахисник Ксавер Шлагер і вінгер Жоау Віктор, що прийшли з «Зальцбурга» і ЛАСКа відповідно. Класичне посилення під тренера, Глазнер на новому місці отримав повну довіру (ще й контракт підписаний на три роки). Подивимося, що з цього вийде, але, у всякому разі, цей суперник «Олександрії» за літо як мінімум не став слабшим.

Історія зустрічей з українцями

Не перетиналися.

Сент-Етьєн

Тренер

Гіслен Прентан вже наближається до шістдесятиріччя, але провів всього 60 матчів в якості головного тренера. Більшу частину тренерської кар'єри він провів в якості асистента і тренера молодіжних команд: «Монпельє», «Бастії», того ж «Сент-Етьєна». З корсиканським клубом він працював в якості головного тренера, але так і не провів у його керма жодного повноцінного сезону: був призначений по ходу сезону-14/15 і звільнений по ходу наступного.

Саме після цього Прентан пішов працювати асистентом Жана-Луї Гассе в «Сент-Етьєн» - і змінив його минулого літа. «Зелені», треба віддати їм належне, красиво вирощують нових тренерів з-під старих: адже й сам Гассе був призначений головним після відходу Крістофа Галт'є, який відпрацював в клубі вісім років. Але поки Прентан тільки починає показувати своє тренерське обличчя. І в «Бастії», і в «Сент-Етьєнi» тренер робить ставку на схему 4-2-3-1, але в трьох стартових турах виграв тільки у «Діжона», одного з головних аутсайдерів ліги. Багато що покаже недільний матч з «Марселем».

Лідери

У найтитулованішого клубу Франції одна з головних легенд грає в воротах. Стефан Руфф'є в минулому сезоні останній тур просидів на лавці – і це був перший його невихід в основі в матчах Ліги за 10 (!) років. У «Сент-Етьєнi» Стефан грає вже дев'ятий сезон, дуже стабільний і, мабуть, побільше за Стіва Манданда заслуговував поїхати на переможний чемпіонат світу.

ФК Сент-Етьенн. Стефан Руффьє

Також у «Сент-Етьєна» в складі грають представники відразу двох африканських збірних. Вахбi Хазрі просто кращий у тунісців, на ньому будується вся атака команди. Про Ріяда Будебуза в збірній Алжиру такого, звичайно, не скажеш, але креатив у нього просто приголомшливий: потенційно гольові передачі він віддає в кожному матчі.

Зміни в міжсезоння

Будебуз приїхав з «Сельти» влітку, щоб замінити Ремі Кабеллу: атакуючий півзахисник поїхав в «Краснодар», де, до речі, досить швидко зламався. Ця втрата виглядає єдиною реально значущою для команди: так, за Вільяма Салібу «Арсенал» виклав цілих 27 мільйонів фунтів, але 18-річний захисник просто не встиг стати значущим гравцем для команди (півсезону в основі). З самого початку сезону в основі «зелених» виходять три новачки: крім Будебуза, це вінгер Денис Буанга, підписаний в «Німі» і центральний захисник Гарольд Мукуді, що прийшов з «Гавра». В цілому, «Сент-Етьєн» за літо, що минуло після завоювання четвертого місця, слабкішим теж не став.

Історія зустрічей з українцями

«Зелені» зупинили «Динамо», коли київський клуб був, можливо, ближче всього до завоювання Кубка Чемпіонів. Так, були три півфіналу Кубка/Ліги чемпіонів, але в 1976-му у киян була беззастережно велика команда, яка тільки що взяла Кубок володарів кубків, Суперкубок УЄФА і той же «Сент-Етьєн» обіграла в домашньому чвертьфіналі 2:0. На жаль, в матчі-відповіді «зелені» виграли 3:0 і дійшли до фіналу, пройшовши ще й ПСВ. І програли, між іншим, «Баварії» - хто-хто, а динамівці могли б поборотися із Зіркою Півдня…

«Дніпро» дістався до фіналу Ліги Європи, зігравши з «Сент-Етьєном» найтяжкі 0:0 і 1:0. Жоден з цих матчів не пройшов на його полі: домашній матч був перенесений до Києва. Через рік команди знову зіткнулися в групі ЛЄ, але в цей раз «зелені» вже виграли обидва матчі.

Гент

Тренер

Джесс Торуп грав в Німеччині та Австрії, але більше 90% тренерської кар'єри провів у Данії. «Есб'єрг», дві молодші збірні Данії, «Мідтьюлланн» - в цих командах він зробив собі ім'я, а з останнім колективом виграв чемпіонат. По ходу минулого сезону Джесс отримав запрошення в «Гент», в якому працює до цих пір. У новому сезоні данець зробив ставку на схему 4-3-1-2, яка допомагає розкритися обом форвардам.

Лідери

Як же мало в Європі клубів, при описі яких в цій графі можна назвати українців! Але «Гент», безумовно, такий – Роман Яремчук витягнув «буйволів» в цю групу Ліги Європи. Ще на першій стадії чемпіонату Бельгії Роман своїм дублем дозволив команді пробитися до першої шістки, а вже в кваліфікації ЛЄ забив чотири голи в п'яти матчах. Хто б міг таке уявити всього три роки тому, коли Роман грав в оренді за «Олександрію» і був не потрібен «Динамо»…

ФК Гент. Роман Яремчук

Короля грає свита, і Яремчуку явно комфортніше грати в компанії ще двох українців: Романа Безуса і Ігоря Пластуна. Кожен з них встиг навіть забити в поточному сезоні, причому не по разу: Пластун взагалі провів надважливий гол «Рієці» в кваліфікації… Але другою зіркою «буйволів» все ж правильніше назвати Джонатана Дейвіда: висхідна зірка канадського футболу забила 14 м'ячів в минулому сезоні, хоча по його ходу відсвяткувала лише 19-річчя. Так, нинішній «Гент» - ультраатакуюча команда, яка намагається грою вперед замаскувати недоліки ззаду. Саме тому вона іноді видає перфоманси на кшталт 6:3 або 6:1.

Зміни в міжсезоння

Опорник Біржі Верстрет влітку пішов в «Кельн», а правого захисника Арно Суке підписав «Монпельє». В цілому, стосовно бельгійських клубiв подібний пункт заповнювати зарано. Якщо англійські, німецькі та з натяжкою французькі клуби можуть зустрічати останні дні трансферного вікна з позиції сили (в кращому випадку пiдсилитися, в гіршому – просто не втратити), то «Гент» до дедлайну може продати того ж Яремчука. Верстрета «буйволи» спробують замінити молодим Елішею Овусу з «Ліона», а на місце Суке прийшов Алессіо Кастро-Монтес з «Ейпена».

Історія зустрічей з українцями

З таким веселим «Гентом» українські гранди вплутувалися в гольові перестрілки – і на рідкість легко перемагали. «Динамо» Газзаєва в кваліфікації ЛЧ виграло у «буйволів» 3:1 і 3:0, «Шахтар» в групі ЛЄ перемiг 5:3 і 5:0. Тепер слово за бронзовим призером УПЛ.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Читайте також: Двоє старих знайомих та італійська сенсація. Суперники Шахтаря в ЛЧ

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Al Zolo
может одно или два очка-будем обьективными
Ярослав Драгомарецкий
Опа Александрие