Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 04 липня 2021, 12:51
5889
0

США без суперзірок, грізний Янніс і непередбачувана Австралія

Sport.ua продовжує розповідь про планетарний форум, що наближається

| Оновлено 04 липня 2021, 12:51
5889
0
США без суперзірок, грізний Янніс і непередбачувана Австралія
fiba.basketball

31 серпня в Китаї стартує чемпіонат світу з баскетболу.

У нижній половині сітки чемпіонату світу (групи Е-Н) зібралося набагато більше міцних команд, ніж в її верхній частині. Чого тільки вартий вічний фаворит будь-яких змагань в особі збірної США, збірна Греції на чолі з Яннісом Адетокунбо, дуже потужні команди Франції, Австралії, Німеччини та Литви, збірні Туреччини з Канадою також цілком здатні попсувати нерви фаворитам. У трьох з чотирьох квартетів (все-таки в групі G чітко проглядаються два фаворити), про які йтиметься нижче, очікується запекла боротьба за вихід у другий раунд турніру.

Але продовжимо рухатися за алфавітним порядком і поглянемо ближче на нижню половину турнірної сітки. Перша частина матеріалу тут.

Група Е

У групі Е виступить чинний чемпіон світу в особі збірної США, а компанію американцям складуть національні команди Туреччини, Чехії та Японії.

Перший матч на чемпіонаті американці проведуть першого вересня. Саме в цей день, рівно тринадцять років тому (1 вересня 2006 року), збірна США зазнала останньої поразки в фінальних стадіях чемпіонатів світу та Олімпійських ігор. Кривдником родоначальників баскетболу стала збірна Греції, яка обіграла американців в півфіналі світової першості з рахунком 101:95.

З тих пір в активі збірної США перемоги на трьох Олімпіадах поспіль (2008, 2012 та 2014 року) і двох останніх чемпіонатах світу (2010 та 2014). На нинішньому чемпіонаті збірна США також є одним з головних фаворитів, але продовжити чемпіонський хід нинішній версії зоряно-смугастих буде зовсім не просто.

Причиною цього стала масова відмова гравців виступати за збірну на чемпіонаті в Китаї. Звичайно, відмови траплялися і раніше, але таких масштабів в історії сучасного американського баскетболу не було ніколи. Починаючи від зірок планетарного масштабу, таких як Леброн Джеймс, Стеф Каррі, Джеймс Харден і закінчуючи далеко не топовими ДіАроном Фоксом і Беном Адебайо. Гравці відмовлялися з різних причин: травми, бажання провести час з сім'єю, підготуватися до нового сезону, відпочити після сезону попереднього і далі за списком. Деякі гравці давали задній хід ще до початку тренувальних таборів (більшість зірок першого ешелону), хтось відколювався на етапі попередньої підготовки, хтось перед самим турніром як у випадку з Кайлом Кузмою, який отримав травму перед самим чемпіонатом і донезмоги спростив вибір Греггу Поповичу. 

Твіттер. Збірна США під керівництвом легендарного Грегга Поповича.

У підсумку, на Кубок Світу поїде збірна США під номером десь 3-5. Тут кому як подобається, і з якого боку подивитися. Де це бачено, що дві найбільші зірки світової першості і учасники першої символічної п'ятірки минулого сезону НБА грають не в складі збірної США (мова йде про Ніколу Йокіча і Янніса Адетокунбо). Якщо судити по регаліям минулого сезону, то найбільшою зіркою у американців стане захисник «Бостона» Кемба Уокер, який був включений в третю символічну п'ятірку НБА.

Але є для американців і хороші новини. Їх дві. Перша - по ту сторону Атлантики така велика кількість хороших баскетболістів, що навіть така ось експериментальна збірна США буде вважатися одним з головних претендентів на перемогу в чемпіонаті. Маркус Смарт, Кемба Уокер і Деррік Уайт в задній лінії і Джейсон Тейтум з Майлзом Тернером у фронткорті цілком можуть привести американців до продовження переможних традицій.

Друга причина, по якій збірній США може вистачити нинішнього набору гравців, полягає в тому, що тренувати цю команду буде Грегг Попович. Гуру тренерського цеху НБА вирішив на заключному етапі своєї блискучої кар'єри попрацювати зі збірною і, схоже, саме він буде найбільшим суперстаром американського баскетболу на світовій першості.

В цілому, американці залишаються одними з основних претендентів на перемогу в турнірі. Як мінімум, через свій статус. Але тільки ось продовжити переможні традиції на нинішньому турнірі їм буде досить складно.

Пізнавати свої вміння на тлі збірної США і боротися за другу путівку від групи Е будуть збірні Туреччини, Японії і Чехії.

Чехи не зможуть розраховувати на турнірі на одного з двох своїх зіркових гравців Яна Весели. MVP минулого сезону Євроліги не зміг відновиться після травми. Тепер збірну Чехії буде тягнути на собі захисник «Чикаго Буллз» Томаш Саторанскі.

При таких розкладах фаворитом за другу путівку з групи стає збірна Туреччини, в складі якої зіграє тріо гравців НБА - Ерсан Ільясова, Чеді Осман і Фуркан Коркмаз.

Група F

В одній з найрівніших груп чемпіонату зійдуться Греція, Чорногорія, Нова Зеландія і Бразилія.

Перша символічна п'ятірка НБА, перша захисна п'ятірка НБА і, нарешті, MVP минулого сезону. Все це про Янніса Адетокунбо. 24-річний надатлетичний легкий форвард «Мілуокі Бакс» розривав своїх опонентів у найсильнішій лізі світу в минулому сезоні (середній показник результативності Янніса в регулярному чемпіонаті - 27,7 очка за гру + 12,5 підбирань, в плей-оф - 25,5 набраних балів + 12,3 підбирання). Страшно уявити, що може зробити Янніс проти не найпотужніших і стрибучих опонентів у складах суперників.

Твіттер. Янніс Адетокунбо

Греки нарівні зі збірною Сербії є одними з двох головних претендентів на перемогу. Також, як і у випадку з Ніколою Йокічем, зусиль одного Янніса може бути досить для дуже високого результату. І також, як і у випадку зі збірною Сербії, у Янніса буде відмінна підтримка. Кращий гравець «Панатінаїкоса» Нік Калатес, зірки «Олімпіакоса» Георгіос Прінтезіс і Костас Папаніколау, лайт-версія (правда, за всіма параметрами) Янніса в особі його молодшого брата Танасіса Адетокунбо, Янніс Бурусіс, чиї кращі роки вже позаду, але задати жару під кільцем він все ще може, роблять ростер збірної Греції більш ніж здатним боротися за медалі. 

Легкого старту для греків не передбачається. Збірні Бразилії, Чорногорії та Нової Зеландії є досить міцними горішками.  

У складі збірної Бразилії привертає увагу наявність у складі Леандро Барбози та Андерсона Варежао (пам'ятаєте таких за виступами в НБА?). Обом ветеранам бразильського баскетболу на даний момент по тридцять шість років, але вони готові згадати молодість і допомогти своїй збірній. Крім аксакалів бразильського баскетболу, в складі знайшлося місце трьом гравцям НБА (Крістіано Фелісіо, Діді і Бруно Кабокло) і чотирьом представникам першості Іспанії. Також варто відзначити і головного тренера збірної Олександра Петровича. Хорватський тренер зумів надати південноамериканській команді європейської чіткості і організованості.

Збірні Чорногорії та Нової Зеландії мають більш скромний кадровим потенціал, маючи в своєму розпорядженні по дві (Боян Дублевіч і Нікола Вучевіч у балканців) і одній зірці (Тай Уебстер у остров'ян), а тому поставимо на вихід з групи збірної Бразилії.

Група G

У групі G за примхою жеребу опинилися збірні Франції, Німеччини, Йорданії та Домініканської Республіки.  

В контексті першого групового етапу все просто. Франція і Німеччина повинні без проблем виходити з групи. Тільки ось апетит цих команд явно не обмежується другим раундом.

Твіттер. Ніколя Батюм

Французи в своїй грі розраховуватимуть на дует з НБА Ніколя Батум - Руді Гобер і снайперські здібності переможця Євроліги у складі московського ЦСКА Нандо Де Коло. В цілому, у французів зібралося на чемпіонат п'ять представників НБА (майже половина ростера) і з таким складом вони явно налаштовані на хороший результат. Сильно вдарити по таким планам можуть травми. Втрата перед стартом турніру Тома Ертеля і Адріена Моермана істотно знизила потенціал триколірних.

Збірній Німеччини також під силу дістатися, як мінімум, до чвертьфіналу. Захисник «Оклахоми» Денис Шредер вже повністю освоївся в збірній і став її головною зіркою після відходу великого Дірка Новіцкі. Вибухового Шредера і міцних бійців на кшталт Даниеля Тайса, Максиміліана Клебера і Маодо Ло, цілком достатньо, щоб вище піднятися в підсумковій таблиці чемпіонату.

Група Н

Нарешті, в останній четвірці зібралися команди Австралії, Сенегалу, Литви і Канади і саме цей квартет найбільше підходить під визначення «група смерті».

Група майже повністю (за винятком Сенегалу, але і той може вистрілити) складається з «темних конячок» і після третього туру команди можуть розташуватися в підсумковій класифікації в найрізноманітніших варіаціях.

Найбільш непередбачувано виглядає збірна Австралії. Острів'яни в товариських поєдинках встигли сенсаційно обіграти збірну США і розгромно програти їм, а також за аналогічним принципом завершити матчі з Канадою.

У складі австралійців не буде їхньої головної зірки, гравець «Філадельфії» Бен Сіммонс вирішив пропустити світову першість. Але і в його відсутності уболівальникам Австралії буде на кого покластися. В першу чергу, мова йде про захисника «Сан-Антоніо Сперз» Патріка Міллза, який накидав американцям повний кошик в переможному для своєї команди поєдинку.

Твіттер. Патрік Міллз

В цілому, склад австралійців являє собою традиційну суміш гравців НБА (Міллз, Деллаведова, Бейнс, Інглс) і хлопців з австралійського чемпіонату, серед яких виділяється чемпіон НБА Ендрю Богут. Якою командою в результаті постануть австралійці, є однією з найбільших загадок майбутньої першості.

Не менший інтерес представляє і збірна Канади. Північноамериканці не дочекаються на чемпіонаті багатьох своїх зірок (включаючи Кенні Олініка і Трістана Томпсона), але зможуть розраховувати на турнірі на захисника «Сакраменто Кінгз» Корі Джозефа. Іншим козирем у канадців стане персона головного тренера Ніка Нерса, який в нинішньому році показав, як вигравати чемпіонат НБА в умовах не самого шикарного кадрового потенціалу.

Багато на що здатна і збірна Литви. Прибалти зібрали потужний склад, в якому виділяються гравці НБА Домантас Сабоніс і Йонас Валанчюнас, а також європейські зірки Міндаугас Кузмінскас і Мантас Калніетіс.

 Впевнений, що чемпіонат світу буде надцікавим. Відсутність безумовного фаворита і наявність великого ряду міцних команд лише максимально підігріває до нього інтерес. Боротьба за чемпіонство очікується безкомпромісна і нехай в ній переможе найсильніший.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 24 квітня 2024, 15:49 1
Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді

На Еліну очікує непростий іспит проти найкращої іспанської тенісистки у рейтингу WTA

Старт плей-оф Євроліги. Реал розібрався з Басконією, Маккабі переміг Пао
Баскетбол | 24 квітня 2024, 00:22 0
Старт плей-оф Євроліги. Реал розібрався з Басконією, Маккабі переміг Пао

Стартував плей-оф найпрестижнішого клубного баскетбольного турніру

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.