Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 04 липня 2021, 12:50
9406
3

Лебедина пісня Сколи, Йокіч – головна зірка, інша Іспанія

Sport.ua анонсує світову першість, що бере старт у Китаї

| Оновлено 04 липня 2021, 12:50
9406
3
Лебедина пісня Сколи, Йокіч – головна зірка, інша Іспанія
fiba.basketball

В останній день літа, що минає в Піднебесній візьме старт вісімнадцятий чемпіонат світу з баскетболу. Це буде перший турнір, в якому візьмуть участь тридцять дві команди (на минулій світовій першості в Іспанії в 2014 році між собою змагалися двадцять чотири збірні).

Кубок Світу вперше за останні десятиліття отримав чітку систему відбору, без кваліфікації на турнір за результатами континентальних першостей і що ще більш важливо, без роздачі wild-card для участі в турнірі, що викликало дуже багато роздумів і суперечок з приводу дій керівництва ФІБА. Взяла участь у відборі і збірна України, але, на жаль, не змогла подолати сито кваліфікаційного раунду. 

Тридцять два учасники світової першості були розбиті на вісім груп по чотири команди в кожній. Дві найкращі команди з кожної групи в результаті кваліфікуються у другий груповий раунд, де їх чекає об'єднання з двома кращими командами з сусідньої групи (A-B, C-D, E-F, G-H). Результат матчу між командами, що вийшли з однієї групи до другого раунду, буде враховуватися в другому груповому турнірі. За аналогічним принципом буде продовжений чемпіонат і для команд, що зайняли в групі третє і четверте місця. Вони продовжать боротьбу за підсумкові 17-32 місця.

Відразу впадає в око те, що нижня половина сітки (групи Е-Н) виглядає набагато могутніше, ніж її верхня частина (групи A-D). У ній і збірна США, яка приїхала на турнір в далеко не топовому складі, але все ж залишається дуже могутньою збірною, і сильні європейські команди (Франція, Греція, Литва, Німеччина), і дуже міцні збірні Австралії та Канади, які мають всі шанси стати відкриттями чемпіонату. У той же час у верхній половині сітки спостерігаються лише два реальних претенденти на нагороди - збірні Іспанії та Сербії, а також потужна, але з обмеженим кадровим ресурсом, збірна Аргентини.

Що ж, не будемо порушувати алфавітний порядок і познайомимося більш детально з командами верхньої половини турнірної сітки.

Група A

На кожному великому мейджорі в будь-якому виді спорту є так звані «група смерті» і «група життя». І ось господарі чемпіонату явно потрапили в таку «життєздатну» групу. Навіть незважаючи на те, що китайці були посіяні на жеребкуванні в першу корзину (на правах організатора), варіанти жереба для них були куди більш суворішими. Але в підсумку група А сформувалася в наступному складі: Китай, Венесуела, Польща, Кот-д'Івуар, і відразу ж отримала статус найслабшої групи на турнірі.

Для будь-якого з тріо суперників Китаю, вихід у другий етап явно буде вважатися великим успіхом. І ось, у всіх команд є реальна можливість виконати план на турнір в матчах з рівними собі суперниками. Напевно, набагато більш високі цілі перед собою ставить збірна Китаю, яка не шкодувала часу і коштів на підготовку до домашнього чемпіонату і провела ряд матчів у Літній Лізі НБА. І хоча зараз в складі господарів немає гравців калібру Яо Міна, міцні бойові одиниці у Китаю присутні.

Твіттер. Й Цзяньлянь

В першу чергу, це Й Цзяньлянь, який є зіркою за місцевими мірками. 213-сантиметровий бігмен за свою кар'єру провів 272 гри в НБА (в часовому відрізку з 2007 по 2012 роки), за підсумками яких набирав 7,9 очка в середньому за гру, а зараз Й Цзяньлянь є однією з головних зірок місцевої баскетбольної ліги. Безумовно, збірній Китаю стати в нагоді і досвід Цзяньлянь, адже для нього це буде вже третій чемпіонат світу (при тому, що в 2014 році збірна Китаю пропускала світову першість). Іншою могутньою опорою під кільцем у Китаю стане центровий Кі Жоу, а в задній лінії надії уболівальників Піднебесної покладатимуться на перспективного розігруючого Гуо Айлуна. В цілому, склад у господарів досить міцний і з огляду на турнірну сітку, Китаю цілком під силу повторити своє найкраще досягнення на чемпіонатах світу, яким є вихід в чвертьфінал турніру в 1994 році.

За другу путівку від групи А поведуть запеклу боротьбу три команди, що залишилися. Ключовим у цій боротьбі бачиться матч першого туру Польща-Венесуела. Його переможець вже в перший день чемпіонату може максимально наблизитися до виходу з групи. Ризикну поставити на наших західних сусідів, які мають в своєму складі достатньо гравців загартованих матчами Євроліги і Єврокубка.  

Група B

У групі В зіграють між собою збірні Аргентини, Росії, Нігерії та Південної Кореї.

Турнір стане завершальним в майці збірної для останнього представника «золотого покоління» збірної Аргентини Луїса Сколи, який нині виступає за «Шанхай Шаркс». 39-річний важкий форвард ставав Олімпійським чемпіоном ще в 2004 році, коли багато хто з учасників світової першості ще ходили в школу або взагалі навіть не доросли до цього етапу свого життя. При цьому ветеран зовсім не займає чиєсь місце. У нещодавньому фіналі Панамериканських ігор проти збірної Пуерто-Ріко, Скола набрав 28 очок і заслуженого став MVP вирішального поєдинку.  

Твіттер. Луїс Скола

Іншою потужною зброєю у латиноамериканців стане дует захисників мадридського «Реалу» Факундо Кампаццо - Ніколас Лапровіттола, які будуть основними дійовими особами в задній лінії своєї команди. Третім представником учасника Фіналу Чотирьох Євроліги сезону 2018/2019 стане форвард Габріель Дек.

Звичайно, нинішній ростер збірної Аргентини далекий від її найкращих зразків. Але тріо Скола-Кампаццо-Лапровіттола посилене добротними гравцями першості Іспанії, цілком спокійно може дотягнути збірну до чвертьфіналу (суперники по сітці не бачаться непереборною перешкодою), а далі все можливо.

Боротися з Аргентиною за вихід з групи будуть збірні Нігерії та Росії. У росіян не буде на чемпіонаті їх основного «забивали» Олексія Шведа. Один з кращих снайперів Євроліги не встиг відновитися до чемпіонату після травми. Втім, багато оглядачів і вболівальників вважають, що без нього збірній на турнірі буде краще, натякаючи на його егоїстичний стиль гри.  

Незважаючи на те, що збірні Росії і Аргентини змагатимуться в одній групі, команди вирішили провести між собою товариський матч перед самим стартом турніру. Поєдинок відбувся 26 серпня і завершився більш ніж переконливою перемогою латиноамериканців 85:64. Але радості аргентинцям ця перемога принесла мало, адже в поєдинку отримав травму Факундо Кампаццо. Тепер, цілком можливо, що один з ключових гравців команди може пропустити перші поєдинки чемпіонату.

Збірна Нігерії свою підготовку до світової першості перетворила на справжню мильну оперу. Африканська збірна, нібито, не отримала обіцяних перед чемпіонатом грошей на харчування, переїзди і тренування, і всерйоз погрожувала бойкотувати чемпіонат. Але всі проблеми були вирішені і Нігерія візьме участь в турнірі. Головним козирем у нігерійців, традиційно, стане їх атлетизм, завдяки якому африканській збірній цілком під силу вийти у другий раунд Кубка Світу, а гравці НБА Аль-Фарук Аміну і Джош Окогу повинні стати лідерами своєї команди.

Група С

До групи С жереб визначив одного з фаворитів турніру збірну Іспанії. А компанію їй складуть команди Пуерто-Ріко, Ірану і Тунісу.

Твіттер. Марк Газоль

Відразу ж варто відзначити, що це зовсім не та Іспанія, яка змагалася у відборі зі збірною України. У Китай збірна Іспанії відправляється в зовсім іншому складі, якому цілком під силу зайняти місце в першій трійці за підсумками турніру.

У фінальному ростері іспанців присутні чотири гравці НБА (Рікі Рубіо, Хуанчо Ернангомес, Віллі Ернангомес і Марк Газоль) і цілий розсип зірок Євроліги, таких як Серхіо Ллюль та Руді Фернандес.

Не обійшлося у іспанців і без втрат. Участь в чемпіонаті не прийме чемпіон Євроліги минулого сезону Серхіо Родригес. Не зіграють на турнірі і де-які помітні іспанські гравці НБА (в першу чергу, По Газоль), але і без них піренейці будуть однією з найсильніших команд на майданчиках Китаю.

За друге місце в групі С рівну боротьбу поведуть все три колективи, що залишилися і передбачити в ній переможця досить складно. Ризикнемо поставити на збірну Пуерто-Ріко, яка завжди є міцним і непоступливим бійцем на світових першостях.

Група D

У групі D віч-на-віч зійдуться збірні Сербії, Анголи, Італії і Філіппін. Безумовно, в цій четвірці виділяється команда Сербії, яка буде одним з основних претендентів на перемогу в турнірі. У розпорядженні головного тренера сербів Саші Джорджевича знаходиться одна з головних зірок чемпіонату світу (а то й взагалі, найголовніша) - бігмен «Денвер Наггетс» Нікола Йокіч. 24-річний Йокіч феноменально провів минулий сезон в НБА і за його підсумками справедливо був включений в першу збірну турніру. Йокіч може один на своїх плечах дотягнути збірну до медалей, його арсенал, як для бігмена, фантастично широкий. Як кращий доказ цього, слугуватиме той факт, що 24-річний (!) Йокіч вже побив рекорд Каріма-Абдул-Джаббара за кількістю тріпл-даблів в НБА для гравця з ростом 210+ сантиметрів.

Твіттер. Нікола Йокіч

Але тягнути збірну поодинці Йокічу не доведеться. Разом з ним в команді центровий Філадельфії Бобан Мар'янович, атакуючий захисник «Сакраменто Кінгз» Богдан Богданович і його колега по клубу Неманья Бьеліца, який виступає на позиції важкого форварда. Доповнюють картину захисник Мемфіса Марко Гудуріч і зірки Євроліги Стефан Йовіч і Васіліє Міцич.

Склад у сербів просто забійний. І був ще сильніше, якби не отримав травму в товариському матчі проти Литви топовий розігруючий сербів Мілош Теодосіч. Один з найкращих перших номерів в історії сербського баскетболу після свого зимового відрахування з «Кліпперс» спеціально не підписував контракт з іншим клубом, щоб відпочити і краще підготуватися до чемпіонату світу, але не судилося. Втрату Теодосіча (якщо не вважати такими початкову відмову від участі великокаліберних американських суперстар) сміливо можна вважати найбільшою серед усіх команд на чемпіонаті. З Теодосічем Сербія сміливо могла б вважатися головним фаворитом турніру. Без Теодосіча їй буде складно, але цілком під силу стати найсильнішою на планеті.

Компанію Сербії в наступному раунді з групи D повинна скласти збірна Італії, яка везе на турнір добротний склад спаяний з гравців НБА і міцних баскетболістів Євроліги.

Заперечити цього спробує збірна Філіппін, на чолі зі своїм лідером Андре Блатчем, який за дев'ять сезонів (з 2005 по 2014 роки) став помітною фігурою в НБА, але все-таки шанси італійців виглядають краще.

***

З командами, що грають в групах E-H, в тому числі і зі збірною США, Sport.ua познайомить уболівальників у другій частині матеріалу. А поки, щоб всі любителі баскетболу ще більше перейнялися атмосферою майбутнього баскетбольного свята, представляємо офіційний гімн світової першості, який виконали американський виконавець Джейсон Деруло і китайська зірка Тіа Рей - «Чемпіон».

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Оприлюднено момент, після якого Миколенко отримав травму в АПЛ
Футбол | 24 квітня 2024, 23:29 4
ВІДЕО. Оприлюднено момент, після якого Миколенко отримав травму в АПЛ

Віталій не зумів продовжити поєдинок «Евертон» – «Ліверпуль»

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
Марьянович уже давно в Даллас перешёл...
mayakovskiy1
Ну конечно, Йокич главная звезда, а не Яннис, который всего лишь MVP сезона))) Глупые американцы ничего не понимают
Yaroslav1107
Болеть за сербов себя не уважать, надеюсь что яннис с братьями выиграет чемпионат