Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:17
18253
7

Экс-бомбардир Шахтаря, тінь Вальверде і майбутній забивала з Дніпра

Sport.ua - про суперника «Зорі» в плей-оф Ліги Європи - «Еспаньол»

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:17
18253
7
Экс-бомбардир Шахтаря, тінь Вальверде і майбутній забивала з Дніпра
Твіттер ФК Эспаньол

У вирішальному протистоянні за вихід в груповий етап Ліги Європи наша «Зоря» зіграє з іспанським «Еспаньолом». Перший поєдинок відбудеться в Барселоні 22 серпня, матч у відповідь - через тиждень в Запоріжжі. Досі команді Віктора Скрипника випадали цілком легкотравні опоненти. На цей же раз жереб вибрав дуже сильного суперника. Втім, ціна питання - вихід в групову стадію єврокубка - теж вельми висока.

***

Як і луганський колектив, «Еспаньол» свій шлях в нинішній Лізі Європи почав з другого кваліфікаційного раунду. На цій стадії «папуги» зустрілися з ісландським «Стьярнаном». Для іспанців цей суперник не став бар'єром. Швидше - легкою прогулянкою: 4:0 і 3:1. Без особливих проблем «синьо-білі» впоралися і з опонентом по третьому кваліфайні - швейцарським «Люцерном». Підсумок - дві впевнені перемоги з однаковим рахунком 3:0. Цікаво, що найкращим бомбардиром «Еспаньола» за підсумками двох кваліфікаційних раундів є наш старий знайомий - екс-форвард «Шахтаря» Факундо Феррейра, який перебрався до табору «іспанців» минулої зими з «Бенфіки» на правах оренди. Довгий час аргентинець не був гравцем основного складу «Еспаньола», але після того, як клуб продав головного забивалу - Борха Іглесіаса, шанси на потрапляння в основу у Факундо виросли. У всякому разі, на його рахунку вже чотири «кваліфікаційних» голи. Цілком можливо, що Феррейра зіграє і проти «Зорі». Хоча б тому, що під час перебування гравцем «Шахтаря» Факундо був справжнім фахівцем по «Зорі»: в його активі дев'ять м'ячів у воротах луганського колективу. Правда, днями Феррейра отримав не найкращу звістку стосовно найближчого майбутнього. Справа в тому, що «Еспаньол» всерйоз має намір придбати нападаючого мадридського «Атлетіко» Ніколу Калініча, який не входить в плани наставника «матрацників» Дієго Сімеоне. Цей футболіст знайомий нам, та й Феррейрі теж, за виступами за «Дніпро», і його гра дуже імпонує наставнику «папуг» Давиду Гальєго.

Твиттер ФК Еспаньол. Давид Гальєго

Тренерську долю цього наставника складно назвати простою. Свою профпридатність він доводив у різноманітних юнацьких командах «Еспаньола». І незважаючи на те, що результати Гальєго були дуже навіть непоганими, вище дубля йому злетіти не виходило. Навіть навесні минулого року, коли Кіке Флоресу вказали на двері, а на його місце в головній команді «Еспаньола» призначили Гальєго, Давиду вдалося «покермувати» командою лише п'ять матчів. В яких він здобув чотири перемоги і одну нічию. Результат, як для «Еспаньола», приголомшливий, але Гальєго не затвердили головним. Головним затвердили Рубі, а Гальєго повернули в дубль. Правда, Рубі теж виявився не ликом шитий. Під керівництвом цього тренера «Еспаньол» зайняв в минулому чемпіонаті Іспанії досить високе (як для себе) сьоме місце, яке дозволило кваліфікуватися в Лігу Європи. Але затримуватися в «Еспаньолі» Рубі не став - перебрався в «Бетіс». І лише після цього керівництво «іспанців» довірило тренерський місток Гальєго. Контракт з 47-річним «ентренадоре» підписано на два сезони.

***

Що стосується керівництва «Еспаньола». У 2015-му барселонський клуб був викуплений китайською корпорацією Rastar Group. За смішні для такої угоди 65 мільйонів євро. Фінансові справи в клубі помітно налагодилися, він вже міг собі дозволити серйозні закупівлі на трансферному ринку. Нові власники паралельно поглядають і на азіатський ринок, рекламуючи своє дітище. А в якості додаткового стимулу на цей рахунок був куплений китайський атакуючий півзахисник Ву Лей - найкращий футболіст китайської Прем'єр-ліги минулого року. До речі, один з м'ячів у ворота «Люцерна» забив саме він. Не в останню чергу через китайські фінансові «ін'єкції» «Еспаньол» і зміг прорубати вікно в Європу.

Твіттер ФК Eспаньол

Однак ні нові інвестори, ні наявність в команді серйозних футболістів істотно не вплинули на відвідуваність домашнього стадіону «Еспаньола». Серця вболівальників Барселони віддані, перш за все, однойменній команді. Тому за відвідуваністю домашніх поєдинків «Еспаньол» займає лише десяте місце в Прімері.

До речі, на євроарені «Еспаньол», на відміну від своїх іменитих сусідів по Барселоні, досить рідкісний гість. Останній раз «синьо-білі» грали в єврокубках в сезоні 2006/2007. Але грали, потрібно сказати, дуже непогано. Команда, очолювана тоді нинішнім тренером «Барселони» Вальверде, пробилася до фіналу Кубка УЄФА, де лише в серії пенальті поступилася «Севільї».

В історії «Еспаньола» є ще один єврокубковий фінал. І теж - в Кубку УЄФА. У вже далекому 1988 році «іспанці» по пенальті програли леверкузенському «Байєру». Тоді фінал складався з двох матчів. Перший, домашній, іспанці виграли - 3:0. У тому поєдинку від дзвінка до дзвінка відіграв Вальверде, майбутній тренер «Еспаньола» і «Барси». В Леверкузен «папуги» прибули в якості фаворита. І майже з трофеєм в руках. Але були жорстоко покарані за своє легкодумство. Та поразка до цих пір є найбільшою драмою в історії клубу.

***

Нинішній сезон каталонці почали з серйозних змін не тільки на тренерському містку. У команді теж відбулися серйозні пертурбації. Відразу два провідні гравці «папуг» пішли шукати щастя в інші клуби. Ермосо був проданий в «Атлетіко», а вищезгаданий Борха - в «Бетіс». На цих двох трансферах «Еспаньол» заробив понад 50 мільйонів євро. Однак розкидатися мільйонами клуб поки не поспішає. В активі «іспанців» - лише дві серйозні покупки: Варгаса взяли в «Велесі» за десять з половиною мільйонів євро, а в «Вальядоліді» придбали за вісім мільйонів Калеро. Решта новачки - або які повернулися з оренди, або прийшли в команду в якості вільних агентів.

Твіттер ФК Еспаньол

Незважаючи на те, що Феррейра роззабивався останнім часом, «Еспаньол» розраховує придбати до закриття трансферного вікна нападника. Як було сказано вище, серйозний інтерес є до Ніколи Калініча.

Незважаючи на те, що «Еспаньол» втратив двох своїх головних зірок, команда залишається досить потужною і збалансованою. Її середній вік - майже 27 років. Найстарший гравець - 37-річний голкіпер Дієго Лопес, який до «Еспаньола» встиг засвітитися в «Реалі» і «Мілані». Є й перспективні молоді гравці. Перш за все - Мелендо і Рока. За ними вже зараз вибудовується черга з бажаючих грандів.

Гальєго вважає за краще грати за схемою 4-2-3-1. Це основна ігрова модель «Еспаньола». Особливо на виїзді. Але іноді, особливо в домашніх поєдинках, особливо в матчах проти не найсильніших команд «синьо-білі» перебудовуються на більш атакуючий варіант - 4-3-3. До речі, в зв'язку з цим «Зорі» потрібно бути гранично уважною. «Еспаньол» - типова домашня команда. Левову частку своїх турнірних балів в минулому сезоні «папуги» видобули в рідних стінах - 11 перемог, три нічиї і лише п'ять поразок. Для порівняння: в гостях здобуто лише три вікторії.

Новий сезон команда Гальєго почала невдало, програвши вдома «Севільї» - 0:2. Програвши без особливих варіантів. Правда, цей нюанс навряд чи може послужити хоч якусь службу «Зорі». «Еспаньол» не приховує, що робить ставку на потрапляння в Лігу Європи. Тому 22 серпня команда має намір зіграти в інший футбол. Будемо сподіватися, що він не стане непідйомною проблемою для українських гостей.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу Еспаньол - Зоря. 

Опитування

Голосів 302
Ваш прогноз на перший матч раунду плей-офф кваліфікації Ліги Європи Еспаньол – Зоря (22 серпня)?

Перемога Еспаньола

191 голос 63.25 %

Нічия

76 голосів 25.17 %

Перемога Зорі

35 голосів 11.59 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Andrey Chichik
Скорее всего - без вариантов
Sunrise
Чем Эспаньол хуже Лейпцига - так это тем что им группа ЛЕ нужна. В чемпионате они всё-равно за ЛЧ не будут бороться. Это не тот случай когда команда из ТОП-чемпионата будет страдать чепухой в ЛЕ.
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alexey Antonenko
Хотят в ЛЕ играть - пусть либо будут готовы проходить кто попадётся, либо берут бронзу в чемпе. Последнее нынче не такая уж и проблема.
Marina_Oleshko
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
ВНИМАНИЕ!!!!!!!!! Здравствуйте дорогие мужчины. Меня зовут Марина. Я являюсь представителем самого популярного в Мире и СНГ сайта для поиска партнёра для интима.
ВОТ ЭТОТ САЙТ: >>>> sexxxpy.com
(скопируйте эту ссылку без скобок и вставь в адресную строку браузера. Сайт актуален для всех стран и городов). У нас на портале МИЛЛИОНЫ АНКЕТ ОДИНОКИХ ЖЕНЩИН разных возрастов. Система автоматически подберёт вам партнёра в зависимости от вашего местоположения. Сайт БЕСПЛАТНЫЙ.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️