Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:51
1602
0

Бенефіс Беннетта, перемога Де Плюса. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:51
1602
0
Бенефіс Беннетта, перемога Де Плюса. Підсумки тижня в велоспорті
twitter.com/binckbanktour

12 - 18 серпня - BinckBank Tour (Бельгія, Голландія)

Минулого тижня в Світовому турі проходила престижна багатоденка BinckBank Tour, більш відома під своїми колишніми назвами - Тур Бенілюксу або Енеко Тур. За традицією, більша частина гонки стала парадом спринтерів. А точніше - одного спринтера, Сема Беннетта, який виграв перші три етапи гонки - справжнє домінування. Тепер ірландський спринтер в чудовому настрої їде на Вуельту, де буде головним фаворитом нечисленних спринтерських етапів іспанського Гран Тура.

Одночасно з бенефісом Беннетта ми спостерігали і за провалом Ділана Груневегена. Голландець, якого ще півтора місяці тому багато хто називав найсильнішим спринтером світу, на BinckBank Tour виступив вкрай невдало. Лише одного разу він зумів по-справжньому втрутитися в боротьбу за перемогу - на третьому етапі він програв лічені міліметри все того ж Беннетту. На старт шостого етапу, індивідуальної розділки, Ділан не вийшов.

Тиждень тому ми висловлювали побоювання з приводу шансів Груневегена на BinckBank Tour, адже за день до старту багатоденки він проїхав дуже важку групову гонку на домашньому чемпіонаті Європи в Алкмаарі і стартував на гонці з серйозним недовідновленням. Так чи інакше, спринтер Jumbo Visma розчарував - як і на Тур де Франс, де здобув лише одну перемогу на етапі. Розмови про його статус спринтера №1 в світі дуже швидко стихли.


twitter.com/binckbanktour. Сем Беннетт

Насправді, нинішній BinckBank Tour в черговий раз довів, що найкращого спринтера як такого в світовому велоспорті зараз немає. Є група з 7-9 фінішерів приблизно одного рівня, і розстановка сил тут і зараз дуже сильно залежить від їх поточної форми, сили їх спринтерських поїздів і інших дрібних факторів. Домінуючих спринтерів на кшталт Кевендіша, Чіполліні, Петаккі або Кіттеля в світі зараз немає. Приклад Беннетта це дуже яскраво ілюструє: минулого тижня він виглядав спринтером №1 в світі, хоча в цілому є лише третім спринтерським вибором у своїй же команді, Bora Hansgrohe: на Джиро його не взяли, віддавши перевагу Паскалю Акккерманну, а на Турі зробили вибір на користь Петера Сагана. І тільки на Вуельті Беннетт нарешті дочекався свого шансу.

Що стосується загального заліку, то досить несподівану перемогу здобув Лауренс де Плюс. Голландець з Jumbo Visma був єдиним, хто відібрався в лідируючі групи на обох ключових етапах гонки - четвертому і сьомому. На горбистому четвертому етапі він втік від пелотону разом з Тімом Велленсом і Марком Хірші. При цьому в підйомах саме Де Плюс виглядав сильніше за всіх - він кілька разів атакував, і його попутники зуміли втриматися за ним на зубах. Після цього він блискуче виступив на розділці, де зайняв дев'яте місце.

Однак вирішальний крок до перемоги в загальному заліку був зроблений на наступний день: на легендарних брущатих підйомах Тура Фландрії, Муур ван Герардсберген і Босбергу, він зумів виїхати разом з топовими північними класиками - Грегом Ван Аверматом і Олівером Насеном, в той час як головні суперники Де Плюса в загальному заліку, Велленс і Хірші, залишилися в пелотоні. 37 секунд переваги над ними на фініші етапу - і Де Плюс виграв генеральну класифікацію.

24-річний голландець відмінно виглядав і на Тур де Франс, де був одним з найсильніших гірських грегарі. Тому, його потужний виступ на четвертому етапі нікого не здивував, а ось те, що на фламандській бруківці він зможе на рівних боротися з такими грандами, як Ван Авермат і Насен, стало справжнім сюрпризом. Де Плюс не тільки добився найгучнішого успіху в своїй кар'єрі, а й відкрив нову грань свого таланту.


twitter.com/binckbanktour. Лауренс Де Плюс

Велленс, незважаючи на невдачу на заключному етапі, на подіумі утриматися зумів: третє місце з перевагою всього в одну секунду над Ван Аверматом. Перемога на етапі і третє місце в генеральній класифікації - відмінний результат для Lotto Soudal. З моральної точки зору бельгійської команді успіхи зараз дуже потрібні, враховуючи недавню загибель Бьорга Ламбрехта на Турі Польщі.

А ось хто став головним розчаруванням BinckBank Tour, так це Deceuninck Quick Step. Команда Патріка Лефевра приїхала на гонку відразу з трьома топ-фаворитами - Філіпом Жільбером, Бобом Юнгельсом і Зденеком Штибаром. У підсумку найкращий з представників Deceuninck Quick Step, Жільбер, зайняв в загальному заліку лише 13-е місце. Штибар виглядав блідо на всіх ключових етапах, а Юнгельс всі шанси в загальному заліку втратив ще на рівнинних етапах на початку гонки, після чого навіть в своїй коронній розділці не вразив - лише шосте місце. На заключному етапі Боб відпрацював на Штибара і Жильбера, після чого зійшов з гонки. Скрасити невдачі Deceuninck Quick Step зуміла перемога Альваро Одега на п'ятому етапі. При цьому зі штатним спринтером у Deceuninck Quick Step на BinckBank Tour була плутанина: після невдач Одега на перших етапах підопічні Лефевра навіть спробували зробити ставку в спринті на Флоріана Сенешаля, проте максимум, чого домігся француз - п'яте місце на третьому етапі.

Розчарував і Ділан Ван Баарле. Гонщики такого плану в Ineos дуже рідко отримують можливість проявити себе в ролі капітана на багатоденці, однак BinckBank Tour голландцеві підходив ідеально. Своїм шансом Ван Баарле скористатися не зумів - лише 18-е місце в загальному заліку, пов'язане в першу чергу з невдачею на горбистому четвертому етапі, де він програв більше двох хвилин.

Підсумковий загальний залік BinckBank Tour 2019:

Дайджест новин

У п'ятницю ввечері сумні новини прийшли з Італії - під час відпочинку на Сицилії від серцевого нападу у віці 76 років помер один з титанів світової велоспорту - легендарний Феліче Джімонді. 3-кратний чемпіон Джиро, переможець Тур де Франс і Вуельти, чемпіон світу, переможець чотирьох монументів (двічі Ломбардія, по разу - Париж - Рубе і Мілан - Сан Ремо) - список досягнень, який робить Джімонді одним з найтитулованіших гонщиків в історії. Перемог у послужному списку «Фенікса» могло бути і набагато більше, однак йому не пощастило народитися і виступати в одну епоху з неперевершеним Едді Мерксом. Протистояння Джімонді і легендарного бельгійського «Канібала» по праву вважається одним з найзнаменитіших в історії світового велоспорту - про нього навіть написана пісня, виконавцем якої є Енріко Руджері. Назва пісні, «Gimondi e il Cannibale», перекладу не потребує:

Герейнт Томас потенційно вважався одним з головних фаворитів Вуельти. Однак гонщик Ineos прийняв рішення відмовитися від участі в іспанському Гран Турі. Його головна ціль на кінцівку сезону - розділка на домашньому чемпіонаті світу в Йоркширі, і переможець Туру-2018 вирішив готуватися до неї не через Вуельту.

Більшість новин в серпні за традицією приходять з трансферного ринку. Сьогодні вранці було офіційно оголошено про гучний перехід, про який багато говорилося вже як мінімум півтора місяця: Том Дюмулен підписав дворічний контракт з Jumbo Visma. Голландська команда збирає дуже серйозний склад на Гран Тури: на роль капітанів крім Дюмулена є Прімож Рогліч і Стівен Кройсвейк, є і дуже сильні гірські грегарі: Джордж Беннетт, Антван Толхук, Роберт Гесінк, герой минулого тижня Де Плюс і багато інших. Ймовірно, у нас на очах народжується грізна друга сила, яка може кинути виклик Ineos на Тур де Франс.

Те, що перехід Дюмулена з Sunweb в Jumbo Visma вже майже вирішена справа, стало зрозуміло ще за кілька днів до цього. Sunweb підписав гонщика Lotto Soudal Тіша Беноота - очевидно, якраз на ті гроші, які звільняться після переходу Дюмулена. Цей перехід також говорить про зміну пріоритетів у Sunweb - в наступному сезоні команда планує зробити ставку на одноденки: під них у колективу явно більш відповідний склад гонщиків.

Сама ж Lotto Soudal відразу ж знайшла Бенооту заміну - більш вікову, але і набагато більш імениту і титуловану. Йдеться про Філіппа Жільбера. Відзначимо, що контракт з легендарним 37-річним бельгійцем підписаний відразу на три роки - дуже незвичне явище для настільки вікових гонщиків. Ймовірно, саме тривалість контракту стала вирішальним аргументом для Жільбера при переході в Lotto Soudal. Оскільки з чисто спортивної точки зору перехід з Deceuninck Quick Step зараз виглядає явним кроком назад. Хоча не будем забувати, що саме в складі Lotto Soudal (а точніше - тоді ще Omega Pharma Lotto) Жільбер перетворився з перспективного, але трохи нетямущого шибайголови в гонщика екстра-класу. Саме в цій команді він провів найкращий рік своєї кар'єри - 2011-й, коли він став другим в історії володарем «Великого шолома» Арденнських класик.

Відбувся минулого тижня і ще один гучний трансфер - Ден Мартін переходить з UAE Emirates в Israel Cycling Academy. Ізраїльський проект почав на ділі підтверджувати свої амбіції увійти в Світовий тур в 2020 році.

Наступний тиждень

У найближчі 5 днів гонок Світового туру не заплановано. А вже в суботу, 24 серпня стартує Вуельта-2019. До старту заключного Гран Туру сезону у нас вийде окремий матеріал. Не пропустіть!

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.