Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Суперкубок УЄФА
14.08.2019 22:00 – FT 2 : 2
5 : 4 Серія пенальті Серія пенальті
Суперкубок УЄФА
| Оновлено 15 серпня 2019, 14:01
19870
21

Ліверпуль вирвав у Челсі Суперкубок УЄФА

Володаря трофея визначила серія післяматчевих пенальті

| Оновлено 15 серпня 2019, 14:01
19870
21
Ліверпуль вирвав у Челсі Суперкубок УЄФА
twitter.com/lfc

У протистоянні за Суперкубок УЄФА зустрілися два представники англійського футболу - «Ліверпуль» і «Челсі». Мерсисайдці в минулому сезоні підкорили Лігу чемпіонів, а «сині» стали переможцями Ліги Європи. Цікаво, що саме «Ліверпуль» останнім з команд Туманного Альбіону вигравав Суперкубок УЄФА, коли в 2005-му році в матчі за почесний трофей обіграв московський ЦСКА (3:1). Один раз таке досягнення підкорилося і «Челсі»: в 1998-му лондонський клуб з мінімальним рахунком здолав мадридський «Реал».

Сьогоднішнє протистояння не тільки визначило команду, яка виграла Суперкубок-2019, а й увійшло в історію. Вперше матч великого турніру УЄФА за участю чоловічих команд було довірено обслуговувати жіночій бригаді арбітрів. Почесна місія дісталася головному арбітру француженці Стефані Фраппар, а також асистенткам арбітра Мануелі Ніколозі (Франція) та Мішель О'Ніл (Ірландія). Саме ці три панночки в цьому році працювали на фіналі жіночого чемпіонату світу між збірними США і Нідерландів, який відбувся в Ліоні.

У сезоні, що стартував, команда Юргена Клоппа вже могла завоювати один трофей, але Суперкубок Англії дістався «Манчестер Сіті». Переможця дуелі визначала серія післяматчевих пенальті, а в цілому мерсисайдці своєю грою справили позитивні враження. У першому турі чемпіонату «червоні» не зазнали проблем з «Норвічем», обігравши суперників з рахунком 4:1. Але матч проти «канарок» ознаменувався для «Ліверпуля» і негативним моментом, адже травму отримав голкіпер Аліссон Беккер. Мерсисайдцям довелося в терміновому порядку підписати угоду з 35-річним Енді Лонерганом, який проходив з «Ліверпулем» літні збори. Що стосується «Челсі», то перший поєдинок нової першості обернувся для «синіх» справжньою катастрофою. Команда Френка Лемпарда зазнала велику поразку від «Манчестер Юнайтед» (0:4), що могло негативно позначитися на психологічній впевненості лондонців.

Передматчеві котирування букмекерів однозначним фаворитом протистояння визначали «Ліверпуль». І спочатку мерсисайдці сповна виправдовували цей статус. «Червоні» заволоділи територіальною перевагою, багато володіли м'ячем і намагалися підібратися до штрафного суперників. Втім, така перевага дозволила підопічним Клоппа створити тільки одну по-справжньому гольову можливість. Салах зробив ривок лівим флангом, і з його ударом з кута штрафного в падінні впорався голкіпер.

Але домінування номінальних господарів поля тривало недовго. «Сині» відсунули гру від своєї штрафної, а потім почали загрожувати воротам суперників. Перший «дзвіночок» для «Ліверпуля» пролунав, коли Педро, який увірвався в штрафну, з гострого кута завдав сильного удару і м'яч потрапив у поперечину. Незабаром тільки своєчасний вихід Адріана завадив відзначитися Ковачичу. Помітною активністю в складі «Челсі» виділявся Пулішич, і саме він став співавтором взяття воріт «червоних». Американець вирізав передачу на хід Жиру, який точно пробив повз голкіпера. Через кілька хвилин сам Пулішич відправив м'яч у сітку, але арбітр зафіксувала офсайд.

Відігралися мерсисайдці відразу після перерви. Фірміно, котрий вискочив один на один з Кепою, проштовхнув м'яч на Мане, і сенегалець свій шанс не втратив. Окрилені успіхом «червоні» створили ще кілька гострих ситуацій, після чого темп гри впав. Підопічні Клоппа володіли територіальною перевагою, але без швидкості не могли розкрити оборонні редути суперників.

І все ж, саме футболісти «Ліверпуля» могли не доводити справу до додаткового часу. Просто шикарна можливість була не використана на 75-й хвилині. Спочатку Кепа в падінні впорався з ударом Салаха, а після добивання ван Дейка м'яч від голкіпера відскочив в поперечину. Міг забивати і Мане, який з гострого кута пробив повз голкіпера, але не влучив у ворота.

Те, що не вийшло зробити в основний час, сенегалець зробив в першому додатковому таймі. На 95-й хвилині Мане з центру штрафного точним ударом замкнув передачу Фірміно, який вийшов на поле якраз після закінчення основного часу. Але радість мерсисайдців тривала зовсім недовго. Адріан необережно зіграв на виході, збивши в штрафному Абрахама. Арбітр безапеляційно вказала на 11-тиметрову позначку, а пенальті точним ударом реалізував Жоржиньо.

Надалі команди діяли дуже обережно, але у «Челсі» були шанси не доводити справу до післяматчевої лотереї. «Ліверпуль» виручив Адріан, який в стрибку відбив м'яч після удару Маунта, а Педро зовсім трохи не вистачило точності.

Переможця протистояння визначала серія пенальті, в якій героєм став Адріан, який відбив нехитрий удар Абрахама. «Ліверпуль» завоював Суперкубок УЄФА-2019, ставши чотириразовим володарем цього трофею (1977, 2001, 2005, 2019). А «сині» пережили дежа-вю. У 2013-му вони програли Суперкубок УЄФА мюнхенській «Баварії» саме після серії пенальті. Причому той матч закінчився з рахунком 2:2 з двома голами в додатковий час.

Суперкубок УЄФА.

«Ліверпуль» - «Челсі» - 2:2 (по пенальті - 5:4)

Садіо Мане (48, 95) - Олів'є Жиру (36), Жоржиньо (101, з пенальті)

Серія пенальті: 1:0. Фірміно, 1:1. Жоржиньо, 2:1. Фабіньо, 2:2. Барклі, 3:2. Орігі, 3:3. Маунт, 4:3. Александер-Арнольд, 4:4. Емерсон, 5:4. Салах, 5:4.Абрахам (воротар)

Джордан Хендерсон (85), Трент Александер-Арнольд (107) - Сезар Аспілікуета (79)

«Ліверпуль»: Адріан - Енді Робертсон (Трент Александер-Арнольд, 91), Вірджіл ван Дейк, Жоель Матіп, Джо Гомес - Джордан Хендерсон, Фабіньо, Джеймс Мілнер (Жоржиньо Вейналдум, 64) - Садіо Мане (Дивок Орігі, 103), Мохамед Салах, Алекс Окслейд-Чемберлен (Роберто Фірміно, 46)

«Челсі»: Кепа Аррісабалага - Емерсон, Андреас Крістенсен (Фікайо Томорі, 85), Кюртен Зума, Сесар Аспілікуета - Матео Ковачич (Росс Барклі, 101), Н'Голо Канте, Жоржиньо - Педро Родрігес, Олів'є Жиру (Теммі Абрахам, 74 ), Крістіан Пулішич (Мейсон Маунт, 74)

Арбітр: Стефані Фраппар (Франція)

Стадіон «Водафон Арена» (Стамбул, Туреччина)

ЛІВЕРПУЛЬ - ЧЕЛСІ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Voller
Оце видовище, оце топовий рівень гри!
Шикарний матч! Француженкам респект!
russol30
Такими і мають буди суперкубки, Ліверпуль ❤
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
roman_kros
Це був крутий матч. З цих двох ігор Челсі які я бачив - дуже похоже, що в Клопа, Гвардіоли, Почетіно появився ще один хороший опонент в АПЛ. Одна важлива деталь для Суркіса, - Лемпард очолив клуб не через "челсійстке серце", а тому, що людина давала хороші результати з посередньою командою. Я писав, що тренер хорошого тренера за 3 тижні лекцій від умовного Сабо не вийде, тут в першу чергу сама людина повинна мати дар до тренерства, от команда Лемпарда мені подобається, вчора я побачив двох тренерів, які самі кайфували від футболу і пересічному вболівальнику на це було приємно дивитися.
Ще один момент, який сподобався - це суддівство, тут все просто ідеально було, стереотип про жінок-рефері в футболі був просто зничений.
Lazio
Після перегляду сьогоднішнього матчу від душі вітаю команду і вболівальників Динамо Київ... Вам за майже добу повезло двічі.... І від позору Брюгге спасло і шанс появився на нормального тренера....
Інакше на фоні таких суперників, які сьогодні розіграли Суперкубок УЕФА.... Боже, мені страшно подумати...
bzzzzz
Насколько всетаки хороший голкипер может решать.
Если бы Алиссон в раме был, я думаю Челси и двух этих мячей не забил бы
Libero GO
Вітаю мій любий ЛІВЕР з перемогою. Можливо, не такою яскравою, як у 2005-му чи такою, як у матчі-відповіді з Барсою, але... Перемога є перемога. До речі, до Клоппа повертається вдача (виграв серію пенальті з не дуже впевнено граючим воротарем, чи то так здалося). Стосовно блідого Окслейда (травма в нього була важка, згадайте, як грав Салах після незначної травми в тому році, та й зараз помітно бережеться) та не достатньо потужної гри в цілому - думаю, це тимчасово і вже у вересні Ліверпуль буде схожим на себе. Нарешті клуб повертається на свій рівень і стає провідною силою в Європі...
bzzzzz
ну если они Кондратюка на разбор матча приглашают, то что уж тут говорить...
nomah2
Комментатор на канале ,еще тот профи ...
Несут ,что хотят . Думает обладает чувством юмора- Жванецкого .
scorpio16
Матч супер, Ливер с выходом Фирмино вообще кардинально поменялся. Челси с Лэмпардом , мне кажется будет всё ок , если дадут время. Понравилась игра, интересно будет понаблюдать в дальнейших играх
Юрий Филоненко
Как же я ждал чтоб заткнулся этот Круторогов в конце. Так и не послушал гимн Ливерпуля. С победой, красные.
Добрый день .
Youll never walk allone
D.Lanskoy
Матч был отличный, Челси, который мне категорически не нравится последние сезоны, показал неожиданно красивую и содержательную игру, они вполне могли бы выиграть, и совершенно заслуженно, впрочем, как и Ливерпуль, за который я болел. Но если с Челси понятно, они ослабели по составу и набрали молодежи, которая, кстати, смотрится хорошо, но ошибается, Ливер как-то многовато допускает ошибок. В первом тайме я был в шоке от игры Ван Дейка - чувак не мог нормально делать вне игры, не успевал вернуться и виноват в первом голе, а потом и в голе Пулишича, который, к счастью, не засчитали (хотя, на мой взгляд, могли бы, если и офсайд там был, то очень тонкий). Дальше он немного исправился, но все равно, оборона была так себе, в атаке тоже лажали. С такой игрой будет сложно выиграть чемпионат, соперники сильные и ошибок не простят.
Микола Унгурян
матч просто супер.
і щодо рефері-жінок - дуже сильно відсудили і що помітно що чоловіки не лізли сперечатись з суддями, як це буває доволі часто коли судять чоловіки
Brian
С победой, легенда!!! Лучший тренер после сэра Алекса завоевал очередной титул!
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил