Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 14 серпня 2019, 18:31
17844
13

Остання гастроль Хацкевича, або Квінтесенція всіх проблем Динамо

Sport.ua розбирає матч, після якого кияни попрощалися з Лігою чемпіонів

| Оновлено 14 серпня 2019, 18:31
17844
13
Остання гастроль Хацкевича, або Квінтесенція всіх проблем Динамо
Динамо від Шурика. Олександр Хацкевич

Планка все нижче й нижче - київське «Динамо», яке колись ставило рекорди за кількістю сезонів у груповому етапі ЛЧ поспіль, вилетіло з головного єврокубка вже на стадії третього кваліфікаційного раунду. Нижче - головні причини того, чому віце-чемпіон України програв скромному «Брюгге».

«Динамо» знову не підготувало склад до надважливого матчу

Ні матчу без сюрпризу: на відповідний півфінал проти «Брюгге» в стартовий склад потрапив Олександр Андрієвський. Півзахисник, у якого в поточному сезоні лише 25 хвилин в програному поєдинку з «Шахтарем», почав гру з перших хвилин і був замінений у перерві.

Хацкевич розповів про причини рішення на прес-конференції:

«Найбільш ефективним трикутником в центрі сьогодні я вважав трiйку Шепєлєв – Буяльський – Андрієвський. Всі футболісти в цій трійці - «ігровики», вони можуть і м'яч притримати, і хороший пас дати. У Саші хороший перший пас… Те, що ми його поміняли – треба було підняти вище гравця, так як у другій половині першого тайму один Жерсон виходив між двох центральних захисників, а наша п'ятірка падала. Хоча просили по ситуації того ж Буяльського підніматися, 1 Сашу Андрієвського – але тільки коли заміну зробили, Вітю підняли, почали вище зустрічати суперника».

Все логічно, все можна зрозуміти - крім одного. Чому ця тактика була обрана тільки в матчі-відповіді сезону? Проти «Львова» та «Карпат» не потрібні «ігровики», не потрібно зламувати насичену оборону? Андрієвський так собі відіграв свій тайм, але його навіть ніяково критикувати: багато хто розчинився б на поле, вийшовши з перших хвилин вперше в сезоні і відразу проти дуже серйозного суперника. З Буяльським Олександр в цьому чемпіонаті взагалі раніше не зіграв ні хвилини - ті півтайма в суботу він провів пліч-о-пліч з Гармашем. Проти «Шахтаря» Денис і Сергій Сидорчук зіграли більше години кожен, але вже через чотири дні жоден з них у відповідальному матчі не знадобився.

І такі речі навіть не дивують. З того моменту, як «Динамо» покинули зоряні півзахисники – Беланда, Велозу – клуб намагається врятувати ситуацію в середині поля, по черзі пробуючи в різних комбінаціях чи не десяток гравців. Буяльський, Шепелев, Гармаш, Андрієвський, Сидорчук, Шапаренко – всі вони в команді давно, в різний час їх напарниками/конкурентами були Федорчук, Ротань, Корзун, Калитвинцев, Че Че, де Пена… Півзахисникiв набралося на три команди, а класна трійка в центрі поля за три роки так і не утворилася.

На певному рівні така конкуренція починає тільки заважати. Й близько не фанат Андрієвського, але він, очевидно, був би набагато більш продуктивніший, якби грав щотижня, бажано з однієї і тієї ж парою (трійкою) хавбекiв. Звичайно, те ж саме можна сказати про майже будь-якого з півзахисників команди. У центрі поля як ніде важливо відчуття ліктя, і гравці, що виходять в такому поєднанні мало не вперше в житті, втрачають половину свого потенціалу.

У кожному з таймів початок було набагато активніше продовження

Інша цитата головного тренера «Динамо»:

«Почали здорово, агресивно, забили швидкий гол. Саме про такий початку матчу ми просили хлопців, але також говорили їм в разі успіху не зупинятися, високо зустрічати суперника. Але знову чомусь хлопці стали робити не крок вперед, а крок назад».

І дійсно, матч «Динамо» почало в такому темпі, що напрошувалося сакраментальне «Чи ти це?». Просто відчуйте кількість успішних дій «Динамо» при першому взятті воріт. Звичайну дальню передачу перехоплює Бурда, який тут же віддає Кендзьорi; від Кендзьори пас отримує Буяльський, який, незважаючи на пресинг трьох гравців (!), розвертається, віддає пас на Андрієвського і вбігає в карний майданчик. Андрієвський швидко віддає на Вербiча, який кидає в прорив по флангу Миколенка, а вже його передачу завершує Буяльський, який в потрібний момент навіть крок назад зробив, щоб було зручніше бити. Шик і блиск, оборона суперника була просто розкладена на кварки.

Другий тайм також, крім гола, включав чимало приємної активності на половині поля суперника - ще до результативного удару Шепєлєва Міньйоле ледь-ледь відбив його удар… Питання саме в тому, чому «Динамо» так, в рекордні терміни, здувалося в атакуючих поривах. Третій гол – чистої води втрата уваги суперником, Соль бив прямо в руки воротарю. Найбільше напружує оце «знову чомусь» у виконанні тренера, який працює з клубом третій рік і все ще не розуміє, чого чекати від своїх підопічних.

Кияни не підготувалися до козирю «Брюгге» у вигляді стандартів

До матчу на «Олімпійському» «чорно-сині» забили чотири голи в сезоні. Один, зрозуміло, з пенальті після фолу Караваєва, а три інших - після корнерів. «Брюгге» - дуже висока команда, її тренер вже пост-фактум зізнався, що при ньому кутові відпрацьовуються на кожному тренуванні… І при цьому суперник забиває після першого ж кутового, його центральний захисник завдає удар головою з 11 метрів – а Бурда викидається на Делі тільки в останній момент, коли вже пізно.

Це була не єдина небезпека суперника після подачі з кута поля. В середині другого тайму вони могли забивати саме таким чином два рази поспіль: Клінтон Мата не забив в ситуації, коли м'ячу, здавалося б, уже нікуди було більше подітися, а Ванакен вже через хвилину трохи не влучив у кут воріт. Другий гол, який за фактом поховав господарів, прийшов після успішного вкидання з ауту - і тільки третій був забитий з гри, та й то, коли у «Динамо» до атак почав підключатися навіть Бойко.

Дуже цікаво, наскільки детально вивчали кутові суперника динамівці перед повторним, та й першим матчами. Чи знали, хто зазвичай у «чорно-синіх» подає від прапорця, в яку зону, хто в неї вривається і т.д. Тому що по тому, що ми бачили на полі, дуже схоже, що відбивалися господарі «Олімпійського» навмання, просто розподіляючи між собою гравців.

До речі кажучи: горезвісна проблема воротаря «Брюгге» при стандартах нікуди за тиждень не поділася. Навіть легенди «Ліверпуля» публічно критикували Симона Міньйоле за те, що він ніколи або майже ніколи не виходить з воріт. «Динамо» виграло за поданими кутовими у суперника 9:5, але багато ви небезпеки згадайте після них, якщо не брати до уваги автогол Мехеле?

У «Динамо» спостерігався явний перекіс на лівий фланг

Тільки ледачий не відзначив ще по ходу матчу погану форму Віктора Циганкова, але чи багато разів він отримував м'яч в зручній позиції? Рідкісна команда до такої міри ігнорує свого капітана: майже всі свої атаки кияни провели зліва, експлуатуючи зв'язку Миколенко – Вербiч. Віктор же з м'ячем зустрічався в основному вже після зсувів в центральну зону, не маючи можливості проявити свої найкращі якості.

ФК Динамо. В атаці Беньямін Вербич

Заміни – ахіллесова п'ята «Динамо»

З шести замін, які зробив Олександр Миколайович в протистоянні з «Брюгге», три були проведені в перервах матчів. Ні травм, ні крупної переваги суперника в рахунку жодного разу не було, але рахунки 0:1 і 1:1 спонукали тренера до екстрених заходів (а заміна в перерві – це в сучасному футболі, безумовно, екстрена міра).

При цьому в Києві кожна заміна дивувала більше за попередню. Спочатку Андрієвський був замінений при першій нагоді, і навіть участь в гольовий атаці його не врятувала. Потім в ситуації, коли треба забивати, вийшов Артем Бесєдін, а не набагато більш забивний Фран Соль (у першого в минулому сезоні УПЛ два голи за 849 хвилин, у другого – один за 123). Нарешті, Соль з'явився на 83-й хвилині, але вже в якості третього форварда. Це гранично примітивний підхід, нападники при ньому тільки заважають один одному, потрапляючи в офсайд і дублюючи функції.

Власне, ніякої користі жодна з цих замін не принесла. Де Пена при третьому голі «Брюгге» зіграв так, що навіть фактор останніх секунд його не виправдовує. Бесєдін, звичайно ж, знову не забив, зайнявши місце Вербiча - і чесне слово, велике питання, чи не робив Хацкевич свою команду слабшою кожною з цих замін. Результативний удар Соля можна ще пов'язати з гольовим чуттям, але придбаний з такою помпою форвард повинен, на мій погляд, виходити набагато раніше, ніж на 83-й хвилині…

Питання є навіть по мотивації

Динамо від Шурика. Микита Бурда не дограв матч до кінця

Дивно таке говорити про матч з такими високими ставками, але судіть самі: Бурдi знадобилося 50 (!) секунд, щоб після демонстрації йому червоної картки покинути межі поля. Команді досить забити один гол, щоб повести в рахунку за сумою двох матчів, до фінального свистка залишилося трохи більше десятка хвилин – а центральний захисник долає три десятка метрів до бровки буквально перевальцем. Спасибі арбітрам матчу, які додали часу до другого тайму з урахуванням всіх можливих затяжок, але суддя з іншими принципами суддівства міг би цього і не зробити.

При всіх проблемах суперника «Брюгге» здорово пощастило пройти в наступну стадію

Так, «Динамо» вже не перше десятиліття йде по шляху регресу, з рідкісними сплесками ефективної гри. Але коли «Брюгге» ставлять мало не в приклад київському клубу, це дуже схоже на підгін завдання під відповідь.

До двадцятої хвилині «Брюгге» мало пропускати тричі: неприпустимий промах із вбивчої позиції допустив Вербiч, сантиметрів, щоб зробити гольовою другу передачу Миколенка, не вистачило Родрігешу. Якщо не відволікатися на одну половину протистояння, то і в Брюгге «чорно-сині» провели єдиний гол з пенальті, заробленого головним чином з волі випадку. Караваєв збив суперника у зовсім не критичній ситуації, і за сотню аналогічних епізодів він може так не помилитися ні разу.

Видалення Бурди несправедливе: він не повинен був отримувати перше попередження, ніякої гри рукою в епізоді не було. І класно кутові подавати, звичайно, корисно для результату, але «Брюгге» перший тайм провело так, що могло жодного кутового елементарно не заробити. Правда, після перерахування всіх випадковостей на користь суперника доводиться визнати: від настільки посереднього суперника вилітати особливо прикро.

Найращий українець в матчі грав за «Брюгге»

ФК Брюгге. Едуард Соболь після матчу заслужив похвалу від наставника.

Вирішальний гол суперник провів після вкидання не кого-небудь, а Едуарда Соболя. Другий номер «Брюгге» відмінно розвернувся на фланзі Кендзьори й Циганкова, дуже здорово загострював і не дав нічого, крім одного штрафного, створити опонентам. Далі на горизонті скромний ЛАСК, і в Соболя є всі шанси стати одним з дуже небагатьох українців, що грають в груповому етапі Ліги чемпіонів.

«Динамо» ж буде готуватися до матчів групового етапу Ліги Європи. Уже без Олександра Хацкевича, який не використавши жодну з трьох спроб вивести команду в групу Ліги чемпіонів, відправлений у відставку. Будемо сподіватися, що з новим тренером кияни не продовжать топтатися на місці, а зроблять якісний крок уперед. Чекаємо на зміни!

Віталій ПАСІЧНИЙ

Опитування

Голосів 1217
Хто має очолити київське Динамо після звільнення Олександра Хацкевича?

Юрій Вернидуб

444 голоса 36.48 %

Роман Григорчук

52 голоса 4.27 %

Андрій Шевченко

44 голоса 3.62 %

Сергій Ребров

45 голосів 3.7 %

Олексій Михайличенко

31 голос 2.55 %

Олег Блохін

43 голоса 3.53 %

Юрій Мороз

17 голосів 1.4 %

Олександр Петраков

36 голосів 2.96 %

Мірча Луческу

57 голосів 4.68 %

Інший український тренер

47 голосів 3.86 %

Інший іноземний тренер

388 голосів 31.88 %

Олександр Заваров

13 голосів 1.07 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал
Футбол | 27 квітня 2024, 02:52 0
Як Перес відреагував на гру Кепи, який вийшов замість Луніна за Реал

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Yuri Postol
Как уже достали динамовские сердца....Уже хочется в Динамо просто хорошего тренера,а не физрука.Тренера который настроит команду на лад.
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
avtv5555
Ну у нас есть еще много гастролеров, вот уже на горизонте нарисовались- Михайличенко,Заваров,Калитвинцев.