Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 серпня 2019, 22:15
18623
39

Шахтар переміг Динамо за рахунок виконавців та помилок суперника

Тактичний розбір поєдинку грандів українського футболу

| Оновлено 11 серпня 2019, 22:15
18623
39
Шахтар переміг Динамо за рахунок виконавців та помилок суперника
ФК Шахтар

Розбираємося, за рахунок чого «Шахтар» здолав на виїзді «Динамо» (2:1) і одноосібно очолив турнірну таблицю.

1. Обидва гранда українського футболу стартували в новому чемпіонаті з переможних результатів. Кияни двічі гостювали у Львові, де обіграли «Карпати» (2:0) і ФК «Львів» (3:0). Донецький клуб спочатку в Олександрії впорався з «бронзовим» призером минулої першості (3:1), а потім в Харкові розгромив «Карпати» (3:0).

Менше двох тижнів тому «Динамо» і «Шахтар» протистояли один одному в матчі за Суперкубок України, і тоді трофей дістався команді Олександра Хацкевича, яка обіграла «гірників» з рахунком 2:1. До відповідального поєдинку «біло-сині» підходили не в найкращому настрої, адже минулого вівторка вони з мінімальним рахунком поступилися «Брюгге» в першій зустрічі 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Так що, після невдалої гри в Бельгії для киян була вкрай важлива перемога над принциповим суперником, а футболісти «Шахтаря» хотіли взяти реванш за програний Суперкубок.

2. Потрібно зробити поправку на результат, так як у «Динамо» зараз дуже непростий календар. За останні 14 днів «кияни» зіграли 5 зустрічей. І ще один дуже важливий поєдинок буде зіграно у вівторок проти «Брюгге». Так як, підопічним Хацкевича потрібно буде відіграватися сили на цей матч потрібно було б заощадити, але календар УПЛ був проти такого розкладу. Адже, по-перше, економію сил або ротацію вболівальники явно б не зрозуміли. По-друге, перевага «Шахтаря» відразу на початку чемпіонської гонки позитивних емоцій «біло-синім» не додасть.

У «гірників» з календарем все відмінно. Команда відразу кваліфікувалася в груповий етап Ліги чемпіонів і ніяких відбіркових раундів не грає. Луїш Каштру може відразу сконцентруватися на чемпіонаті і починати випереджати «Динамо» в турнірній таблиці.

3. «Динамо» нарешті готувалося в повному складі. Від травм відновилися головні атакуючі гравці «Динамо». Так, Циганков і Соль ще далекі від своєї ідеальної форми, але українець вже вийшов в старті, хоч і відіграв лише 60 хвилин, а іспанець вийшов на заміну. Також матч в запасі починав Беньямін Вербич, але потрібно визнати, де Пена зараз знаходиться в кращій формі і може більше принести користі команді. А у «Шахтаря» були деякі проблеми, але вони були мінімальні. Матч пропускав Віктор Коваленко. Він - непоганий гравець, але вважати його основним буде неправильно. На його позиції відмінно себе проявляє атакуючий півзахисник Алан Патрік і Марлос.

4. Переходимо до гри, адже тут були деякі зміни в порівнянні з зустріччю за Суперкубок. У поєдинку в Одесі Хацкевич використовував Шепелєва як гравця, який опускається в лінію до центральних захисників і виконує функції плеймейкера. У цьому матчі в білд-апі було кілька схем. 2-3 (основна), 2-4 і 3-x. В основній схемі центральним півзахисником є ​​Сергій Сидорчук. Але він не дуже підходить під роль «розігруючого» і в «Динамо» дуже часто виникали проблеми з виходом з оборони, тому були два варіанти продовження гри.

Перший: вертикальна передача, переважно на фланг і на «другий поверх». Зрозуміло, що виграти 100% верхових єдиноборств неможливо і цей шлях часто приводив до втрати м'яча, але найбільш часто динамівці використовували саме цей варіант. Другий: опускання Шепелева в другу лінію білд-апу і спроби виходу через короткий або середній пас. Через ці опускання часто схема білд-апу була 2-4.

Також в деяких моментах матчу в лінію до центральних захисників сідав один з півзахисників. У більшості випадків це був Сидорчук, рідше Шепелєв. Чому Володимир не грав таку роль постійно - ви побачите нижче. Три гравці в першій лінії дозволяли крайнім захисникам підніматися вище і створювати ширину атаки.

5. Білд-ап «Шахтаря», як і в одеському матчі, не мав чіткої структури. Але в цьому матчі часто в глиб опускався Степаненко. У таких ситуаціях «Шахтар» мав велику чисельну перевагу, що дозволяло спокійно розвивати атаки, в тому числі позиційні.

Уже не перший матч при Каштру Марлос не грає крайнього атакуючого півзахисника, а знаходиться більше в центральних зонах. Але в цьому був і мінус. Було багато випадків, коли захисник з м'ячем розвиває атаку, просуваючи м'яч вперед. У такі моменти гравці

«Динамо» не дозволяли собі кинути зони і почати пресингувати суперника, тільки тоді коли, гравці «Шахтаря» заходили досить далеко. Тобто, захисник без опору починає бігти в вільну зону, але туди часто зміщувався Марлос. Цей зсув змушує гравця віддати короткий пас на бразильського українця. І в деяких епізодах це вбивало темп атаки.

6. Переходимо до гри без м'яча. У цьому компоненті команди також підбудовувалися один-до-одного. В Одесі «Динамо» грало в прості 4-4-2. Вчора ж ми побачили якийсь гібрид 4-5-1, 4-1-4-1 і 4-4-2. Якщо роль другого нападника в матчі за Суперкубок грав Гармаш, то вчора цю роль виконував Шепелєв. Він зробив дуже багато роботи в пресингу і був дуже корисний без м'яча. Я думаю, що саме через це він не був витягнутим плеймейкером. На позиції форварда вийшов новачок Жерсон Родрігеш, який більш мобільний і швидкий, ніж Бесєдін. Він переважно контролював центр і пресингував гравця, який найближче до нього. Шепелев ж більше бігав в зони, де суперник контролював м'яч. У багатьох випадках Сидорчук розташовувався нижче всій лінії півзахисників, таким чином страхуючи опорну зону

«Шахтар», в свою чергу, повторив схему киян в матчі за Суперкубок. «Гірники» використовували 4-4-2. Цікаво, що до Мораеса піднімався Марлос, який не славиться оборонної грою. Каштру відмовився від періодичного агресивного пресингу, сподіваюся, що тимчасово. Адже, на українських полях таке побачити можна не часто.

7. Відразу зробимо застереження, що гол був забитий справедливо. І апеляції Бурди і де Пени не несли ніякого сенсу. На скріншоті видно, що в штрафному у «Динамо» проти Мораеса відразу 3 гравця, і перекрити його не повинно було б стати проблемою. Два центрбека - Бурда і Кадар грають «по м'ячу» і це скоріше помилка тренерського штабу. Адже, в таких ситуаціях повинен хоч хтось один опікати форварда. Але центральні захисники звернені спиною до Мораеса і просто не бачать його вбігання до воротарського майданчика. Також хотілося б відзначити не тільки замикання Мораеса, яке було ідеальним і за рішенням, і по виконанню, пас і прорив Соломона, а й ще круту гру Болбата. Мало хто помітив, але його роль в цьому голі не мала. При контролі м'яча на правому фланзі саме він віддає небезпечну передачу, відрізаючи двох суперників. Потім він вбігає в штрафний майданчик, але не відкривається, а зупиняється і «привертає увагу» де Пени, який вже не може страхувати Миколенка, а повинен накривати Болбата.

Другий гол дуже показовий. «Динамо» не зробило нічого крутого, як наприклад «Шахтар» в першому голі, а просто скористалося помилками суперника. Причому вони були дуже простими. Спочатку де Пена приймає м'яч після закидання, потім Степаненко просто падає і цим дає нереальний простір для Гармаша. Денис вирішує просто вдарити, раптом пощастить, і Пятов не може нормально зловити м'яч в руки. Знову, супер-проста помилка. І, нарешті, Матвієнко програє верхову боротьбу Жерсону у воротарському. Це скоріше нагадує добірку помилок «Шахтаря», а не гол.

Третій м'яч був створений на майстерності. «Динамо» розташовувалося вузько і простору на фланзі було дуже багато. Тому після пасу на Марлоса з лівого флангу в центр з'явився варіант пасу на Болбата, якого побіг крити Миколенко. Саме через це виник простір, куди увірвався Марлос і зміг нанести удар.

В цілому, команди зіграли не дуже добре. Фізичний стан гравців ще не на оптимальному рівні, тому що на останніх хвилинах першого тайму темп матчу був дуже низьким. Домашня поразка від головного суперника дарує ще більше розмов про відставку Хацкевича. Чекаємо на «Брюгге», і будемо розбиратися.

Максим СВІРСЬКИЙ

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 39
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kevko
Динамо не играет в футбол уже третий год. Динамо просто мучается на поле и фактически издевается над своими болельщиками.
NEV77
Это токо начало
dig_sum
Украинский футбол на данный момент печален. У одних правят бал бразильские пенсионеры при достаточно квалифицированном менеджере, у вторых собран цвет украинского футбола последних лет, но бездарный наставник. Оба клуба в этом сезоне на евроарене ничего не покажут
Анатолий Власович
Я никогда не понимал, зачем обычному болельщику эта аналитика? Зачем нам знать куда не до бежал или не так открылся или ещё что. Значит автор статьи видит это все и знает, что нужно сделать, а земляк Лукашенко, та и не только он, все тренера не видят. ЗАЧЕМ ОНО МНЕ НУЖНО???
симон петлюра
последние 4 года шахтёр динамо побеждают кому повезёт вчера повезло одним завтра другим посмотрим
doktor09
На что может рассчитывать команда, у которой 9-10 игроков за линией мяча? Ясно, что на случай или заведомо слабого соперника. В суперкубке случай помог, кады он в очередной раз поможет-не знает даже Всевышний. А экономить на тренере-себе дороже...
yatsiykvova
Пародія на фут - ГАААААВНЮКИ-других слів нема !
Юра Вареник
Даже нету желание комментировать бульбаша и игру Динамо
Ярослав Драгомарецкий
Гениальный заголовок "Шахтер обыграл Динамо за счет исполнителей и ошибок соперника"
Так можно написать про любой проигранный матч
Микола Унгурян
у випадку перемоги ДК заголовок міг би звучати ідентично.
Так, 2 гола це відверті помилки, ну і гол Марлоса також можна сказати Бойка, хоча там і був рикошет
Андрей Петров
А в каком матче команда победила без мастерства исполнителей? Наверное, этот Свирский долго морщил свой "сократовский" лоб, прежде чем такую глупость написать.)))
AdvocatusDei
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bogdan Barman
Скорее всего Динамо забило гол из-за ошибки соперника. Хац фантастический персонаж, фартовый очень.
Игры нет - результат / голы есть.
Минимум Ф-2 должно быть. Ну серьёзно, что это такое, это даже не бей беги. Такое что-то
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Nót Sure
Можно ещё так написать: "Шахтер выиграл, потому что Динамо проиграло"
KoPoJIb_KpoToB
Шахтер обыграл Динамо в Киеве за счет картофельного Симеоне ,который играя дома , должен был ставить треугольник в атаке Пена-Соль-Родригеш , Опорника - Каддири в центре . И показывать действительно 40 тысячам болельщикам Динамо ,зачем они сидели 90минут в адскую жару . Что прошли они не зря . А в итоге мы увидели ужаснейшую игру на отбой , с автобусом полным картофеля . И не надо нам оправданий, играть дома при такой поддержки болельщиков - это позор . И я ,как болельщик Шахтера , жду когда этот позор закончится . УПЛ нужны сильные, волевые клубы.
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил