Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 08 серпня 2019, 11:06
27716
61

Залягти на дно в Брюгге. Чому Динамо нічого не показало в Бельгії

Sport.ua розбирає причини програшу команди Олександра Хацкевича в першому матчі кваліфікації ЛЧ

| Оновлено 08 серпня 2019, 11:06
27716
61
Залягти на дно в Брюгге. Чому Динамо нічого не показало в Бельгії
ФК Динамо

Незважаючи на пiдсилення в міжсезоння й продаж суперником кількох провідних гравців, «Динамо» зазнало поразки від віце-чемпіона Бельгії. Спробуємо розібратися, як так вийшло.

Динамо не змогло скористатися очевидною проблемою суперника при стандартах

«Брюгге» здорово сколихнув інформаційний простір, за лічені години до матчу з киянами підписавши в «Ліверпулі» Симона Міньоле і відразу кинувши його на амбразуру, в основу. Коли стартовий склад суперника став відомий, то викликав реакцію: а чи варто город городити? Навіщо при живому і здоровому Хорваті довірятися нехай непоганому, але явно проблемному голкіперу, який і імена своїх партнерів не факт, що встиг вивчити?
 
Весь той час, що Міньоле грав за «Ліверпуль», він був бомбою уповільненої дії у штрафному майданчику «червоних». При безлічі «просто» помилок один компонент гри Сімона просідав особливо сильно: він страшенно грає при стандартах, один час «Ліверпуль» був однією з найгірших команд ліги по голам, пропущеним після кутових.

ФК Динамо

Неузгодженість з обороною, слабку гру на виходах Міньоле показав і в дебютній грі. Його помилками «Динамо» могло скористатися двічі: після одного з кутових (зверніть увагу: кутових розіграних) Симон дуже рано завалився на землю, і тільки захисник виніс м'яч з лінії. А на 83-й хвилині голкіпер абсолютно даремно вирішив грати на виході після подачі Кендзьори: не дотягнувся до м'яча, залишив ворота порожніми. Його щастя, що до навісу не дістався ніхто з динамівців.

Травма Шепелєва на тренуванні зіграла ключову роль

Уже на етапі знайомства зi стартовими складами центр поля «Динамо» видався надто «легким». Ніхто в сучасному футболі не просить чистих руйнівників на зразок Сергія Рибалки, але в трійці Сидорчук - Буяльський - Гармаш гра у відборі не є козирем, мабуть, ні в кого.

ФК Динамо

Важко, звичайно, змиритися з думкою, що нинішнє «Динамо» залежне від гравців рівня Володимира Шепелєва, але в Брюгге він би точно не завадив. Хавбек, який не забив жодного гола і не віддав жодної гольової передачі в минулому чемпіонаті, завжди брав своє невтомною грою у відборі, зіграв дуже велику роль в перемозі над «Шахтарем» в рамках Суперкубка України. Але - травма, яких останнім часом навколо «Динамо» занадто багато, завдала відчутного удару по ігровому механізму команди.
 
Через це пошкодження контрамарку в основу отримав Гармаш, але позначилася ця втрата в першу чергу на тих, хто виходив не замість, а разом з Володимиром. Віталій Буяльський на вихідних провів найрезультативніший матч в кар'єрі, Сергій Сидорчук видав чи не найкращі передачі - і після такого їм довелося зміщуватися вглиб і боротися за м'ячі для Дениса. У якого, до слова, теж нічого не вийшло.
 
Провалилися захисники «Динамо»
 
Вина Караваєва в голі «Брюгге» не тільки в очевидному фолі, коли Олександр, таке відчуття, упустив, де починається штрафна площа. З його обріза почалася і сама атака господарів, коли «клуб» заволодів м'ячем на лівому фланзі. Після цього гравці «Брюгге» зробили вісім поспіль точних передач, увійшли в штрафну, зробили небезпечну подачу - а після винесення м'яча Бурдою виявилися першими на м'ячі, надавши Караваєву можливість помилитися вдруге за хвилину.
 
Помилявся в цей вечір далеко не тільки Караваєв. Всього у «Динамо» в цьому поєдинку 97 (!) втрат. Більше за інших у Вербича - 11, а також у захисників - Бурди і Миколенка.

Кадар, наприклад, ще раніше дозволив себе обіграти, як якогось юніора, і нанести Окереке найнебезпечніший удар по воротах - пощастило, що той пробив вище воріт. Томаш Кендзьора в одному з епізодів так ніяково і слабо скинув м'яч головою воротарю, що змусив Бойка йти в найжорстокіший стик за межами штрафного - і тоді справа реально могло закінчитися виходом гравців «Брюгге» на порожні ворота.
 
І, як завжди в ситуації з індивідуальним провалом відразу декількох гравців в лінії, питання виникають до тренерського штабу. Чому «Динамо» зустрічало суперника так глибоко? Чому не працювала підстраховка, чому помилка будь-якого одного захисника відразу ж приводила до небезпечного моменту? Якби не таке притискання до воріт, опорник Рітс міг би в момент позиційної атаки «Брюгге» в принципі не зайти в штрафну, і фолити в штрафній Караваєву було б не на кому.
 
Ось, наприклад, схема відборів «Динамо». В останній третині поля тільки 7 відсотків відборів, у «Брюгге», наприклад, 15 відсотків.

Після рядового матчу чемпіонату тренер «Брюгге» поміняв тільки воротаря. Хацкевич ж справив цілий ряд змін
 
Ситуація майже ідентична: в обох випадках гранд чемпіонату, чинний віце-чемпіон грав перед поєдинком ЛЧ з пересічним представником своєї ліги і здобув велику перемогу. Якщо «Динамо» розгромило ФК «Львів» з рахунком 3:0, то «Брюгге» забив «Сент-Трюйдену» цілих шість сухих м'ячів - і після цього Філіп Клеман вирішив в полі не міняти нічого.
 
У «Динамо» ж в порівнянні з матчем вихідних з «старту» зникли Артем Шабанов, Володимир Шепелєв, Карлос де Пена - і навіть цього списку недостатньо, щоб перерахувати всі зміни. Кадар з лівого флангу оборони перемістився в центр, давши можливість пограти там Віталію Миколенку.
 
Як наслідок, при одночасному старті сезону в Україні і Бельгії команда, яка визначилася зі своїм складом, приймала команду, яка його тільки шукає - причому шукає прямо в перерві. Звичайно, ніщо не панацея, і догматичність може погубити не менше, аніж перманентна епоха змін, але ... Вам не здається, що той же Кадар помилявся б менше, якби грав завжди на одній позиції?
 
Простий пресинг «Брюгге» приводив до постійних помилок «Динамо» в передачах
 
На початку другого тайму був показовий момент, коли після пасу Соболя гостям вдалося перехопити м'яч, його отримав Циганков ... і тут же назад подарував супернику. «Брюгге» давав гравцям «Динамо» незрівнянно менше часу на прийняття рішень, ніж рядовий суперник в матчах УПЛ (ох уже ця класика - вісім гравців за лінією м'яча і мало не хвилина на роздуми для півзахисників, в яку зону подавати), і в такій ситуації помилялися у киян просто все.
 
Це як підвищення рівня складності в комп'ютерній грі або перехід на більш складних суперників в шахах. Чемпіонат Бельгії не такий і сильний, але в ньому атакують і мчать вперед майже всі команди - як наслідок, і пробиваються вгору ті, хто вміє приймати рішення на швидкості. В УПЛ можна залізти на друге місце, неспішно розігруючи м'яч, але потім в суперництві з тим же «Брюгге» доводиться з розчаруванням спостерігати, що навіть найкращі твої гравці (не тільки Циганков, але і Вербич не вразив, хоча мав набагато більше часу) будуть помилятися в рядових ситуаціях.
 
При цьому, потрібно зазначити, команда Олександра Хацкевича більше володіла м'ячем. Правда, в першому таймі, коли перевага у володінні було більш значним, це гостям не допомогло.

Справедливості заради, і суперник грішив помилками під пресингом. Де Пена вже в самій кінцівці так само зловив на обрізі Мітровіча, як до цього суперники зловили Караваєва. Правда, принципова різниця в тому, що гравці «клубу» зробили вісім поспіль точних передач, тоді як уругваєць вирiшив за краще протягнути м'яч і пробити повз ворота….

Хацкевич по ходу матчу йшов ва-банк

Так рідко буває, щоб перша заміна однієї команди проходила синхронно з останньої заміною іншої. Де Пена замінив Вербича на 64-й хвилині - під час, коли в футболі прийнято робити першу заміну, Олександр Хацкевич провів вже третю.

І такі метання, чесно кажучи, змушують задатися питанням, чи був взагалі у тренерського штабу «Динамо» чіткий план на гру. З Родрігешом і Циганковим на полі була принципово інша команда, ніж з Караваєвим і Бесєдіним.

Характерно, що тільки дивом заміна «Брюгге», яка так і залишилася єдиною, не перевершила по ефективності всі три динамівські. Після скидки Буяльського головою і назад Сібе Схрейверс мав відмінну можливість подвоїти перевагу своєї команди - і щастя всього футбольного Києва, що він пробив повз ворота.

Другий рік поспіль у «Динамо» в надважливому матчі дебютують новачки

Гаразд, критикувати тренера «Динамо» - вже дуже давно шлях найменшого опору. Давайте поговоримо про менеджмент клубу.

У матчі кваліфікації ЛЧ, який для кожного, хто живе за коштами клубу є визначальним в сезоні, за «Динамо» другий сезон поспіль виходять рятувати батьківщину новачки. Вчора дебютував Жерсон Родрігеш, рік тому ледь куплений Владислав Супряга взагалі з'явився в «старті», щоб відіграти два м'ячі у «Аякса». А якщо згадувати давніші часи, то в голову приходить і вихід Андре з тим же «Аяксом», і багато інших видатних дебютів.

ФК Динамо

При всій умовності порівняння воротаря та польового гравця Родрігеш переживав проблеми, схожі на тi, що впали на голову Міньоле. Він теж не познайомився з партнерами, не кажучи вже про розуміння їх навичок і стилю. Смішно, але давня гра збірної Люксембургу проти України могла зберегти його голові більше інформації про того ж Караваєва, ніж та пара тренувань, які він встиг провести в білій футболці.

«Брюгге» щороку продає футболістів за великі гроші, клуб вимушений комплектуватися по ходу сезону. З «Динамо», як всі ми знаємо, ситуація інша - і ми вже можемо задатися питанням, чому український клуб в який сезон поспіль входить в оптимальному стані...

Вiталiй ПАСIЧНИЙ

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначено першу команду Серії А, яка вилетить з еліти наприкінці сезону
Футбол | 27 квітня 2024, 01:36 0
Визначено першу команду Серії А, яка вилетить з еліти наприкінці сезону

«Салернітана» в гостях поступилася «Фрозіноне» у 34-му турі чемпіонату Італії

Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном
Футбол | 26 квітня 2024, 16:11 20
Гравець збірної України потрапив у гучний расистський скандал за кордоном

Данила Ігнатенка звинуватили у расистських висловлюваннях

Коментарі 61
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kevko
Посмотрите на стартовый состав Динамо. Заменим Караваева на Морозюка, и получим состав, который Хацкевич начал практиковать с самого начала. Третий сезон у руля - ничего не изменил, и ничего не может изменять. Набирайте бразильцев, из Европы, говорите о Попове, Цитаишвили, Супряге, Булеце и т.д., это все бесполезно, - Хацкевич не умеет развивать игроков. Ему удобнее - Сидорчук, Беседин, Буяльский, Кадар... Но команда не развивается, история с "молодыми талантами" Динамо заканчивается на Хацкевиче и Ко, практически так и не начинаясь
Olexandr Olexandrov
Божечки вони ще якісь розбори пишуть
Панове, розбір гри роблять, коли є гра в футбол, а не те, шо було вчора, та і не лише вчора...
Антон Корзун
В Києві буде 1:1 або 2:1 і виліт. Невже український футбол настільки деградував, що віцечемпіон УПЛ так х..о грає. ?
pavelko01
С «Динамо», как все мы знаем, ситуация иная – и мы уже можем задаться вопросом, почему украинский клуб в который сезон подряд входит не в оптимальном состоянии...
потому что гладиолус
Ace Ventura
Потому что тренер Хацкевич! дальше будет еще хуже!
Vladislav Pohily
По-моему единственный позитив который можно вынести из вчерашнего матча, это то, что будет еще ответная игра и будет шанс все исправить. Хотя счет конечно очень плохой. Пропустим дома 1 гол и в ответ надо 3 забивать. Без гола на выезде будет сложно.
tima fialko
У нашому совковому футболі ніяк не зрозуміють,що головне не "добывать очки"у любий спосіб,а саме грати у футбол.Це звичайно загрожує розгромними поразками-гра у відкритий,атакуючий футбол.Але тільки так можна зробити,виховати,технічних,класних,футбо
лістів,тренерів,команди.Так повинна працювати вся футбольна вертикаль починаючи с дитячого футболу.Грати,обігрувати,а не заважати грати іншим,а самим залишаючись вічно другорядними.
NikolayMaltsev
Как я писал вчера во время матча, Брюгге - днище полнейшее. Но Динамо, на фоне Брюгге смотрелось еще хуже. В чем причины? Физрук вообще не угадал со стартовым составом. Когда в старте вышло три опорника, и опорный форвард Беседин, стало понятно, что Динамо будет не в футбол играть, а бороться и терпеть. Созидать в центре поля было некому. Вербич, как и вышедший на замену Цыганков до сих пор не готовы к сезону. Хотя, физрук знал, какой тяжелый календарь у Динамо на старте. Вопрос: а чем физрук занимался на сборах?
P.S. Чистейшее тренерское(ой простите, физруковое) поражение.
Андрей Деко
Если тренер идиот, то команде ничего не поможет! Когда я увидел состав Динамо на первый тайм, все стало сразу понятно! Худшего состава не придумаешь, а Хац его выпустил на поле в ЛЧ!!!
dig_sum
Странные дела творятся в Динамо. Академия выпускает алмазы. Но в главную команду ставят каменщика вместо ювелира. Для УПЛ и ЛЕ его хватает, но для ЛЧ нет. 23-е место в списке УЕФА говорит о том, что Динамо может играть в ЛЧ, но почему-то не хочет туда. Кто соскучился и жаждет играть на самом высоком уровне - тот не делает кому-то одолжений и не страдает и мучается как вчера в 1-м тайме.
Владислав Ткаченко
Суркис виноват,а меня минусуют,лохи
Ukraine_Kiev_Fan
Еще раз попрошу не говорить за уровень игроков, он достаточно неплох в Динамо. 60% успеха зависит от тренера. Посмотрите на Зинченко до Гвардиолы и после работы с ним - он добавил? Безусловно, особенно в тактике. И будучи не самым сильным футболистом в отборе один-на-один, он осуществляет значимое количество тактических перехватов. Конечно такой пример не сопоставим но все же.... Вот элементарный пример некомпетентности нашего тренера. На матч с Брюгге запасным защитником поехал кто? Шабанов, а Попов, тот который был признан одним из лучших на ЧМ, у которого хороший первый пас даже не попал в заявку.
UKRAINE FAN
Команды практически одного уровня. Так что шансы на выход дальше 50 на 50
zahar12
потаму шо тренер мусаров нулячий. всегда был и всегда будет. ну не умеет он тренировать! а футболист был хороший, профи в стиле "бей-беги", но иногда красиво забивал и носился как лось када с банки выходил. авторам - не пишите новое - ищите старые статьи, только противников дынамы меняйте. 15 лет одно и тоже Слава Суркисам!
saper007
Ну що ж, з безсмертною вірою у прохід далі, залишається побажати всім нам витримки на 90, а то й 120 хвилин цього Хацкевич-style футболу. Воістину, нам це має зарахуватися в плюс десь там нагорі.
Penalty
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
 « УАФ - М а ф і я »
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Geniyfootball1985
Дно легло на дно! ещё раз Динамо показало свой уровень,это лига Европы!
Ag1077
И когда же на конец оно моё любимое Динамо с того дна подниматься собирается? На хера Сурок одну единственную светлую и почти бесплатную тренерскую голову Сергея Станиславовича слил? Лучше зарание сниматься с Лиги Чемпионов, чем позориться который год.
Istm
Краснодар - Порту 0:1.
молодці португальці.