Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 06 серпня 2019, 22:01
17089
32

Брюгге – не солодка булочка для Динамо. Прохід буде досягненням

Оглядач Sport.ua ділиться думками про першого суперника киян в нинішньому розіграші Ліги чемпіонів

| Оновлено 06 серпня 2019, 22:01
17089
32
Брюгге – не солодка булочка для Динамо. Прохід буде досягненням
Твіттер ФК Брюгге

У третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів «Динамо» міг попастися хтось із трьох суперників - «Брюгге», «Істанбул Башакшехір» або ЛАСК. Більшість шанувальників киян, які очікували на сприятливий жереб, сподівалися на майбутню зустріч з австрійцями, але в підсумку команді Хацкевича належить здійснити візит до віце-чемпіона Бельгії «Брюгге».

Мабуть, це самий неприємний опонент з трьох, адже ЛАСК банально слабкіший, а турецькі клуби традиційно зі скрипом входять в новий сезон, тому у «Динамо» в дуелі з «Істанбул Башакшехіром» була б певна перевага в цьому плані. Зрештою, чемпіонат Туреччини стартує лише 16 серпня, тобто після матчів третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, а ось Бельгія вже взяла старт і «Брюгге» перед першою зустріччю з «Динамо» вже встиг провести два успішних поєдинки в національній першості - проти «Васланд-Беверена» (3:1) та «Сент-Трюйдена» (6:0).

«Динамо» традиційно важко грає з бельгійцями

Перед тим, як переходити до розмови про «Брюгге» і шанси «Динамо» на прохід в раунд плей-офф кваліфікації, варто відзначити, що киянам завжди непросто даються поєдинки проти представників Бельгії. Та й взагалі українські команди за всю історію зустрічей проти суперників з Бельгії не мають переваги - 13 перемог, 7 нічиїх та 13 поразок при різниці м'ячів 52:46. Тільки остання є невеликим плюсом українців в єврокубкових баталіях з бельгійцями.

Найсильніше проти представників Бельгії грає «Шахтар». «Гірники» провели з командами з цієї країни 12 матчів, вигравши 6, 5 звівши до нічиїх та програвши лише одного разу (тому ж «Брюгге» в далекому вересні 1995-го з рахунком 0:1 в гостях). Також гарною статистикою в матчах з повпредами Бельгії може похвалитися «Зоря», але в її активі лише два поєдинки кваліфікації Ліги Європи-2015/16 проти «Шарлеруа», в яких луганчани добилися сумарного успіху з рахунком 5:0 (2:0 - на виїзді та 3:0 - вдома).

Що стосується «Динамо», то «біло-синіх» жереб 8 разів зводив з бельгійськими клубами. В активі киян тільки 3 перемоги при 5 поразках і негативна різниця м'ячів 15:16. З «Брюгге» столична команда раніше не перетиналася, але має досвід чотирьох зустрічей з «Андерлехтом», а також по два рази протистояла «Генту» та «Генку». Останнє протистояння «Динамо» з колективом з Бельгії відбулося в груповому раунді Ліги Європи-2013/14, коли кияни двічі програли «Генку» - 0:1 в Україні та 1:3 в Бельгії.

Примітно, що у «Брюгге» в цілому непоганий баланс матчів проти українських команд. Нинішній суперник «Динамо» провів 8 матчів проти «Шахтаря» (1 перемога, 5 нічиїх і 2 поразки), 3 - проти «Дніпра» (1 нічия і 2 поразки) та 2 - проти київського «Арсеналу» (2 перемоги). Втім, багато хто може резонно заперечити, що статистика минулих матчів у футболі нічого не означає (хоча забобонів щодо «зручних» або «незручних» суперників від цього не зменшиться), так що перейдемо до наступних пунктів.

У «Брюгге» хороший тренер, що прогресує від сезону до сезону

Попередні два сезони «Брюгге» очолював хорват Іван Леко, який цього літа подався за «довгим доларом» в ОАЕ, де прийняв місцевий «Аль-Айн». Втім, на заміну Леко прийшов, як бачиться, не менш, а можливо, навіть і більш сильніший та перспективний фахівець - 45-річний Філіпп Клеман, який в минулому сезоні привів до «золота» в Бельгії «Генк» з Русланом Малиновським, що виступав тоді в рядах цієї команди.

ФК Брюгге. Філіпп Клеман

Більшу частину кар'єри гравця Клеман, який діяв на позиції центрального захисника, провів якраз в «Брюгге». У 2011 році Філіпп завершив кар'єру футболіста й подався в тренери. Спершу він працював з молодіжною командою «Брюгге», потім - асистентом головного тренера першої команди, а також два рази виконував обов'язки коуча, коли «чорно-сині» з якихось причин тимчасово залишалися без «керманича».

В травні 2017 року Клеман отримав пропозицію очолити «Васланд-Беверен», з яким домігся непоганих, як для цієї команди результатів. На Філіппа звернули увагу в «Генку», який він і очолив в середині грудня 2017 року. За півтора сезони Клеман зумів налагодити гру команди і вивести її в беззаперечні лідери національного чемпіонату. Однак коли влітку покликали в рідній, та й просто більш багатий й амбіційний «Брюгге», Клеман довго не сумнівався. Посада головного тренера «чорно-синіх» - чергова сходинка вгору в тренерській кар'єрі фахівця, яка поки що розвивається виключно по висхідній.

Можна відзначити, що Клеман є дуже розважливим наставником, який здатний під кожного конкретного суперника підготувати свою команду належним чином. Скажімо, в минулому сезоні в «Генку» основною тактичною схемою команди була 4-2-3-1 з двома яскраво вираженими опорними півзахисниками. Однак, при необхідності, Клеман легко міняв її, використовуючи досить широкий спектр інших розстановок - 4-4-2, 4-1-3-2, 4-1-4-1 й дещо химерну і незвичайну 3-4-1-2 (так «Генк» грав в лютому на виїзді проти «Брюгге», поступився 1:3 і після того Клеман до подібної розстановки не повертався, але це ще раз підкреслює гнучкість цього наставника і його готовність до експериментів).

З приходом в «Брюгге» Клеман поки грає, використовуючи розстановку 4-1-4-1. Принаймні, саме так «чорно-сині» провели два стартові матчі чемпіонату Бельгії і домоглися в них успіху. Є вагома підстава вважати, що в домашній грі проти «Динамо» Клеман не відходитиме від тактики, що встигла добре себе зарекомендувати. Максимально можливі зміни - переведення одного із центрхавів на позицію опорника з трансформацією схеми в 4-2-3-1.

«Брюгге» солідно розпродався, але все одно дуже небезпечний

Нинішнього літа «Брюгге» вже встиг дуже активно попрацювати на ринку. На трансферах цей клуб заробив 61 мільйон євро, в основному завдяки щедрим англійським покупцям в особі «Астон Вілли» та «Борнмута». Перша віддала 25 мільйонів євро за форварда Уеслі та 12 мільйонів за півзахисника Накамбу, а другий виклав 18 мільйонів за лівого вінгера Груневелда. Крім того, бельгійці за 6 мільйонів євро відпустили в «Болонью» ключового центрбека в минулому сезоні Денсвіла. Ці чотири продажі - найістотніші втрати «чорно-синіх» в поточне вікно.

На заміну тим, хто пішов, й просто для посилення складу «Брюгге» витратив 13,4 мільйона євро. Головними літніми придбаннями команди стали Давид Окереке (8 млн євро зі «Спеції»), здатний зіграти форварда й зліва на фланзі атаки, а також центрбек Сімон Делі (2,5 млн євро зі «Славії»).

ФК Брюгге. Ханс Ванакен

Незважаючи на серйозні втрати, в складі «Брюгге» залишається чимало неординарних та небезпечних для «Динамо» гравців. Перш за все, увагу варто приділити атакуючому хавбеку Хансу Ванакену. У минулому сезоні цей 26-річний бельгієць став найкращим бомбардиром і асистентом команди в національному чемпіонаті, відзначившись 14 голами та 17 результативними передачами. Але і крім нього у «Брюгге» є кому забивати - мова, перш за все, про Сібе Схрейверса та добре відомого українським уболівальникам за виступами в «Зорі» Денніса Бонавентуре. Нігерієць, до слова, залишав Україну за 1,3 мільйона євро, а за два сезони в Бельгії його трансферна вартість зросла до 7,5 мільйонів, причому навіть за такі гроші «чорно-сині» не хочуть розлучатися з футболістом.

Також не можна не згадати про українця в рядах суперника «Динамо». Влітку нинішнього року «Брюгге» орендував у «Шахтаря» незатребуваного «гірниками» лівого фулбека Едуарда Соболя. Поки він провів обидва стартові матчі команди від свистка до свистка і, очевидно, Клеман бачить українця одним з основних футболістів у сезоні.

Прохід «Брюгге» буде успіхом для «Динамо», але з мотивацією проблем бути не повинно

Підводячи підсумок, потрібно розуміти, що «Динамо» попався досить серйозний і міцний суперник, який має хорошого тренера та сильних виконавців у кожній ланці. Часи, коли команди з Бельгії можна було дещо недооцінювати пройшли. Нинішнє «Динамо» в силу ряду причин об'єктивно не є тією командою, яка апріорі зобов'язана проходити суперника рівня «Брюгге». Звичайно ж, віце-чемпіон України має все, щоб успішно протистояти віце-чемпіону Бельгії, але від шапкозакидальних настроїв уболівальникам варто відмовитися однозначно.

У сучасних реаліях українські гранди вже не перебувають на сходинку вище своїх бельгійських опонентів. Та й не треба забувати, що Україна на початку нинішнього сезону пропустила Бельгію вперед в таблиці коефіцієнтів УЄФА.

Втім, «Динамо» буде чим скористатися - зміна тренера, відхід кількох ключових футболістів, адаптація новачків до ігрового стилю «Брюгге». Все це фактори, які здатні зіграти на користь «біло-синіх», де стабільності спостерігається побільше. Крім того, цю команду Хацкевич будує ось уже третій сезон і, очевидно, їй вже пора повернутися в число учасників групової стадії Ліги чемпіонів. Тому прохід «Брюгге» з боку «Динамо» можна буде впевнено називати досягненням команди Хацкевича. Звісно, не подвигом, а саме досягненням. Мотивувати «біло-синіх» на це має і те, що в раунді плей-офф кваліфікації у «Динамо» не виникне необхідності битися з кимось із топ-чемпіонатів - серед потенційних суперників киян будуть також міцні, але все-таки прохідні ЛАСК або «Базель».

Олексій СЛИВЧЕНКО

Поєдинок «Брюгге» - «Динамо» відбудеться у вівторок, 6 серпня, на стадіоні «Ян Брейдель». Початок зустрічі о 21:30 за київським часом.
 
Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Olexandr Olexandrov
"традиційно важко грає з бельгійцями "
Динамо традиційно важко грає з усіма своїми суперниками!
Дима Чуйко
Ну есл и Брюге не проходить то о какой тогда группе говорить? Зачем нужен такой тренер, с его молодёжью которая только надежды подаёт
Володимир Дуць
Не булочка, звичайно, та, усе ж, шансів побільше, аніж минулого сезону з Аяксом".
Доброгорский Юрий
Что бы не писали и кто бы не победил нужно настраиваться просто как на матч из серии матчев за которыми мы соскучались. Это будет интересно, зрелещно и волнительно. Удачи ДК в еврокубках и погоне за очками в копилку Украины!
APOCALYPSE APOCALYPSE
Пока Хацкевич управляет командой, то до тех пор нельзя быть уверенным в победе!
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dig_sum
Ясно одно, что никто не знает чего ждать. Разгрома Брюгге? Разгрома Динамо? Ничьи? Динамо может удивить как в хорошем, так и в плохом смысле. Интерес к матчу высок как никогда
Kevko
В Бельгии топ-6 это довольно неплохие команды. Об этом говорит и их спсобность ежегодно продавать лидеров в хорошие команды за хорошие деньги. Трудно согласиться, с учетом нынешнего состояния Динамо, с тем, что "если не проходить Брюгге, то больше говорить не о чем".
Ag1077
Только Динамо, только Победа! Хватит выхватывать люлей! Если не выходить в группу Л.Ч. То может и на поле не нужно появляться? Смойте позор последних десяти с хером лет. Проснитесь, вы же Команда! Ну или сплавляйте недотренера без шансов для него... А мы болелы-в таком случае-терпилы?
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Istm
по перших матчах не можу зрозуміти, за рахунок чого ДК може пройти бельгійців.
Маємо ті ж неточні паси у великій кількості, незрозумілі навіси, низьку командну швидкість. У бельгійців - гра в один дотик, точне пасування, досить висока техніка з м'ячем.
Сподівання мабуть на Бойка, на новачка Родрігеса і на індивідуальні якості Циганкова, Соля, Миколенка. (за умови, що вони будуть грати).
Ace Ventura
Интересно, Хацкевича уволят, когда Динамо Брюгге не пройдут???
George Abuladze
Болеем за Динамо, но как уже надоела эта игра от защиты с одним нападающим, на которого делают навесы, а он в окружении 3-х защитников. Хацкевич сам играл, разве Лобановский так его учил?
Istm
(...*в минулому році - звісно, мається на увазі "в минулому сезоні")
vismut58
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
nicksaf
Пройдём Брюгге, не пройдём, абсолютно всё равно. Это будет хорошая тренировка.
В ЛЧ очень сильные топ-команды могут попасться в групповом турнире. Пусть там ШД по 5-0 получает, он в турнир ЛЧ по блату проходит. Нашим командам уже трудно играть в ЛЧ.
Александр Домащенко
"Брюгге" - быстрая, техничная, тактически хорошо обученная команда без слабых мест. Но, конечно, она не сильнее "Шахтера", с которым "Динамо" соперничает в ЧУ, так что не нужно паниковать, шансы есть. Если не будет грубых индивидуальных ошибок, пройдут, я думаю.
Denmark1107
Стартові склади.
Брюгге: Міньйоле – Мата, Мітровіч, Делі, Соболь – Вормер (к), Ванакен, Рітс – Бонавентуре, Окереке, Тау
Динамо: Бойко – Кендзьора, Бурда, Кадар, Миколенко – Буяльський, Сидорчук (к) – Караваєв, Гармаш, Вербіч – Бєсєдін
Запасні: Бущан, Шабанов, Кадірі, де Пена, Циганков, Соль, Жерсон
P.S. Не доречно Ліверпуль з Міньоле допоміг брюгге😡👎
Bolshoi
Брюге добротный середнячок. Результат будет зависеть только от Динамо. Хорошо сыграют, пройдут дальше, наделают ошибок, ЛЕ тоже неплохой турнир.
tima fialko
Киівськи фани все одно виграють,"Динамо"виграє-усі раді,програє-виженуть Хацкевича,та сама реакція