Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
2146
3

Тріумф Евенпула, старт трансферного вікна. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
2146
3
Тріумф Евенпула, старт трансферного вікна. Підсумки тижня в велоспорті
instagram.com/remco.ev

Субота, 3 серпня - Класика Сан Себастьян (Іспанія)

Всього тиждень тому завершився Тур де Франс, проте сезон світового велоспорту на цьому не зупиняється. Наступною зупинкою Світового туру була Класика Сан-Себастьян - найпрестижніша одноденка в Країні Басків. Вона стала прощальною гонкою в кар'єрі іменитого баскського гонщика - 39-річного Маркеля Ірісара з Trek Segafredo.

Головним фаворитом вважався Алехандро Вальверде, який вигравав цю гонку в 2008 і 2014 роках. Капітан Movistar виглядав відмінно на Тур де Франс, особливо в кінці гонки, та й Класика Сан-Себастьян йому відмінно підходить за спеціалізацією. Однак в результаті Вальверде лише замкнув топ-10. Багато топ-фаворитів, які приїхали на гонку після Тур де Франс, до фінішу взагалі не дісталися - йдеться про Жуліана Алафіліппа, Егана Берналя, Мікела Ланду і братів Єйтс.

У підсумку гонка завершилася сенсаційною перемогою Ремко Евенпула. 19-річний бельгійський вундеркінд спочатку випадав з пелотону в підйомах, коли в групі було ще приблизно 50 осіб. Однак гонщик Deceuninck Quick Step зумів повернутися в пелотон і на рівнині затіяв парну атаку з чемпіоном Латвії Томом Скуйіньшем приблизно за 17 км до фінішу. Не можна сказати, що пелотон з легкістю відпустив цей дует: Movistar працював попереду дуже активно. Однак до заключного підйому дня Евенпул підійшов приблизно з 45 секундами запасу над основною групою. На пагорбі він скинув Скуйіньша і поїхав самотужки, при цьому за весь підйом програвши пелотону приблизно 10 секунд.


twitter.com/dklasikoa

На заключному спуску і рівнині наздогнати Евенпула було вже неможливо. У 19 років бельгієць виграв свою дебютну одноденку Світового туру і став наймолодшим в історії переможцем Класики Сан-Себастьян. Ремко показав дивовижну здатність дуже швидко відновлюватися в рамках гонки і феноменальний індивідуальний хід. І це в 19 років в дебютний сезон на дорослому рівні - Евенпул в черговий раз довів, що всі свої величезні аванси він отримав не дарма.

Перемогу в гонці здобув чинний чемпіон світу в категорії U-19, а топ-3 замкнув чемпіон в категорії U-23 Марк Хірші, який насправді всього на рік старший за Евенпула. Швейцарець також проводить дуже непоганий дебютний сезон. У квітні він замкнув топ-10 на Північній класиці Е3 Харельбеке - універсалізм вражає. Компанію на подіумі їм склав діючий олімпійський чемпіон Грег Ван Авермат.

А наші хто?

Виступав на гонці і українець Марк Падун. За кілька днів до старту Класики Сан-Себастьян травму отримав Ділан Тойнс, який планувався на роль лідера Bahrain Merida на цих перегонах. Через це команда Брента Коупленда приїхала в Сан-Себастьян обезголовленою, і краще за все в цьому складі проявив себе саме Падун. До вирішального підйому гонки він приїхав в пелотоні, однак при цьому не мав біля себе жодного партнера по команді, що ускладнювало життя уродженцю Донецька.

В результаті Падун зайняв 18-е місце - непоганий результат. Тиждень тому українець, нагадаємо, виграв італійську багатоденку Адріатика - Іоніка. Після того, як перша половина сезону у Падуна повністю вилетіла через тендиніт, українець повернувся в гонки дуже навіть успішно. Марк планується до складу Bahrain Merida на Вуельту, і зараз його перспективи на іспанському Гран Турі виглядають цілком оптимістично.

Наступний тиждень

3 - 9 серпня - Тур Польщі

Четвер, 8 серпня - Чемпіонат Європи, гонка з роздільним стартом

Неділя, 11 серпня - Чемпіонат Європи, групова гонка

Ще в суботу стартувала багатоденка Світового Туру Тур Польщі. У минулий уїк-енд на ній відбулися два спринтерських етапи, а головні з точки зору загального заліку події пройдуть вже на цьому тижні. Перший етап виграв екс-чемпіон Німеччини Паскаль Аккерманн, який після тріумфальної для себе Джиро влітку виграв стартовий етап Туру Словенії, а потім зійшов з дистанції чемпіонату Німеччини, не зумівши захистити свій минулорічний титул.

А ось другий етап подарував сенсацію - на рівнинній дистанції переміг спринтер широкого профілю Лука Мезгец. Для 31-річного словенця це перша перемога на рівні Світового туру з 2014 року, коли він виграв заключний етап Джиро д'Італія.

Перед стартом Тур де Франс багато хто обурювався, чому Dimension Data не привезли на «Велику петлю» Марка Кевендіша. Однак на Турі Польщі ми отримали відповіді на всі питання: легендарний спринтер надалі знаходиться в дуже поганій формі і навіть близько не бореться за найвищі місця.

Розчаровує і Фабіо Якобсен: швидкість при ньому, проте без сильного розвезення від Deceuninck Quick Step у голландця серйозні проблеми з вибором позиції. Найсильніший склад розганяльщиків команди Патріка Лефевра відправився на одноденку RideLondon - Surrey Classic, яка відбулася вчора.

Топовий склад приніс Deceuninck Quick Step максимальний результат: перемогу здобув Елія Вівіані. Його останній розганяльщик, Мікаель Морков, замкнув топ-3 - факт, який досить змістовно описує те, в яких тепличних умовах здобував перемогу Вівіані.


twitter.com/tds. Елія Вівіані

Повертаючись до Туру Польщі, сьогодні під час третього етапу через важке падіння з гонки зійшов Бьорн Ламбрехт, який вважався одним з топ-фаворитів загального заліку. Молодого бельгійця довелося в екстреному порядку госпіталізувати в реанімацію на вертольоті. Більш докладної інформації про його стан поки немає.

Цього року головна гонка Східної Європи запропонувала учасникам типовий маршрут без розділок з декількома спринтерськими етапами і декількома горбистими з досить складним рельєфом, які, при цьому, на статус гірських все ж не тягнуть.

Минулорічний чемпіон і головна зірка польського велоспорту Міхал Квятковскі в цьому році на Тур Польщі не приїхав - поляк вирішив зробити паузу після провального виступу на Тур де Франс. У його відсутність місцеві вболівальники будуть вболівати за ще одну польську зірку - Рафала Майку. Гонщика Bora Hansgrohe безперечно варто вважати одним з топ-фаворитів Туру Польщі, однак, можливо, для нього маршрут гонки буде недостатньо селективним. Є у Bora Hansgrohe і ще один претендент на загальний залік - новий чемпіон Італії Давиде Формоло. Йому маршрут Тура Польщі підходить ідеально, і його шанси в генеральній класифікації ми оцінюємо як вищі.


Bora-Hansgrohe. Рафал Майка

Два претендента на загальний залік і в Астани - йдеться про Мігеля Анхеля Лопеса і Йона Ісагірре. Обидва Тур Польщі розглядають як важливий етап підготовки до Вуельти. Ісагірре в 2013-2015 роках на Турі Польщі двічі був другим в загальному заліку і виграв багатоденку в 2015 році. Після своєї перемоги на польській багатоденці до цього року він не з'являвся. На Вуельті капітаном Астани, звичайно ж, буде Лопес, проте в Польщі Ісагірре отримає статус рівноцінного лідера з повною свободою дій. І поборотися як мінімум за топ-3 йому під силу. Від Лопеса зараз чекати подвигів занадто рано, проте фінішувати в топ-10 загального заліку йому цілком під силу.

Серхіо Ігіта поки що мало знайомий широкому колу веловболівальників, проте по праву входить до числа топ-фаворитів Туру Польщі. Він перейшов в команду Світового туру Education First лише в травні, і з ходу став другим в загальному заліку Туру Каліфорнії. Маршрут Тура Польщі відмінно підходить 22-річному колумбійцеві, і якщо він зберіг свою травневу форму, то цілком може повторити свій призовий успіх.

До числа претендентів на перемогу варто додати і Дієго Уліссі. Після блідого виступу на Джиро італієць виграв Гран-Прі Лугано, етап і загальний залік Туру Словенії, став четвертим на чемпіонаті Італії. Уліссі цього літа перебуває у відмінній формі, Тур Польщі йому відмінно підходить по маршруту - є всі умови для того, щоб включитися в боротьбу за перемогу. Тим більше, що після невдалого Тур де Франс команді UAE Emirates перемоги потрібні як повітря.

Наступного тижня в голландському Алкмаарі пройде чемпіонат Європи: в четвер відбудеться індивідуальна розділка, в неділю - групова гонка, яка найкраще підходить фінішерам широкого профілю. Діючими чемпіонами є Віктор Кампенартс і Маттео Трентін відповідно.

Чемпіонат Європи серед дорослих розігрується лише з 2016 року, і з тих пір європейська першість збирає дуже сильні склади учасників. Цього року від участі в чемпіонаті Європи відмовилася збірна Іспанії. Зате в Алкмаарі побачимо ми Марка Кевендіша. Хоча складно зрозуміти, на що розраховує британець, який знаходиться в відверто поганій формі.

Дайджест новин

1 серпня в світовому велоспорті - час відкриття трансферного вікна. Команди отримують право офіційно підписувати контракти з новими гонщиками на наступний сезон. В кінці цього року закінчуються контракти у дуже багатьох топових гонщиків, багато як переходи, за чутками, вже були узгоджені досить давно. 1 серпня багато хто очікував цілого потоку офіційних підтверджень трансферів, проте поки що офіційно були підтверджені лише кілька гучних переходів.

Команда Марка Падуна Bahrain Merida офіційно оголосила про підписання Мікела Ланди з Movistar. Відхід нинішнього лідера команди, Вінченцо Нібалі, в Trek Segafredo поки що офіційно не підтверджений, однак в тому, що він відбудеться, ніхто не сумнівається. І підписання Ланди є найкращим непрямим підтвердженням того, що «Мессінська Акула» все ж покине команду Брента Коупленда.

Елія Вівіані залишає Deceuninck Quick Step і переходить в проконтинентальну французьку Cofidis. Разом з Вівіані перейде розганяючий Фабіо Сабатіні, проте в цілому перехід в Cofidis - відчутний крок назад у кар'єрі Вівіані - такої потужної підтримки, як в команді Патріка Лефевра, у нього вже не буде. А вся попередня кар'єра Вівіані говорить про те, що без топового розвезення йому складно перемагати на найпрестижніших перегонах.

Чинний чемпіон Європи Маттео Трентін залишає Mitchelton Scott і переходить в ССС. Контракт розрахований на один рік.

Багато хто чекає офіційного підтвердження переходу Найро Кінтани з Movistar в проконтинентальну французьку Arkea Samsic. Поки що цей трансфер офіційно не підтверджений, зате точно відомо, що Кінтана поїде Вуельту. Там він буде ділити капітанські повноваження в Movistar з Алехандро Вальверде.

У липні багато говорилося про те, що Том Дюмулен перейде з Sunweb в Jumbo Visma. Однак в останні дні на голландця з'явився ще один серйозний претендент - ССС. З чуток, польська команда також цікавиться Ільнуром Закаріним. Де продовжить кар'єру Дюмулен - поки не відомо, однак ми вже точно знаємо, що нинішній сезон у нього повністю перекреслений через травму коліна - до Вуельти він відновитися також не встигне.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна
Футбол | 24 квітня 2024, 08:01 1
Куртуа прокоментував скандальний епізод із нібито голом у ворота Луніна

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Журналіст: «Якщо Евертон вилетить, то інший клуб АПЛ захоче Миколенка»
Футбол | 24 квітня 2024, 12:47 9
Журналіст: «Якщо Евертон вилетить, то інший клуб АПЛ захоче Миколенка»

Енді Брассел оцінив виступи українських легіонерів в цьому сезоні АПЛ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ajvanavs
"Марк планируется в состав Bahrain Merida на Вуэльту, и сейчас его перспективы на испанском Гран Туре выглядят вполне оптимистично".
Вполне оптимистично - это...? Топ-30-50? На что можно рассчитывать?