Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 20 березня 2023, 22:19
8239
6

Перемоги грандів, гарний старт Колоса і Дніпра, повернення Циганкова

Найцікавіші події першого туру - в нашому традиційному огляді

| Оновлено 20 березня 2023, 22:19
8239
6
Перемоги грандів, гарний старт Колоса і Дніпра, повернення Циганкова
ФК Шахтар

Новий сезон в УПЛ, хоч і з невеликим запізненням, стартував. У першому турі обійшлося без сюрпризів: «Динамо» і «Шахтар» здобули виїзні перемоги у Львові та Олександрії, а «Зоря» в Полтаві не без зусиль здолала «Ворсклу». Відзначимо також впевнений старт новачків: «Колос» здобув вольову перемогу над «Маріуполем», а «Дніпро» завдяки орендованим у «Динамо» новоспеченим чемпіонам світу розібрався з «Олімпіком».

Матч туру

Поєдинок в Олександрії виправдав статус центрального в першому турі. Команда Володимира Шарана в першому тайму показала, як можна грати з «Шахтарем» від оборони, але в той же час використовувати контратаки. Господарі грамотно вимкнули з гри флангових захисників «Шахтаря», а прорватися крізь насичений центр поля гірникам було не так просто. Додав підопічним Шарана віри в свої сили і відбитий Паньківим пенальті від Марлоса в дебюті і гол Третьякова - в кінцівці першого тайму.

Правда, після перерви «Олександрія» не зуміла встояти перед натиском «Шахтаря», який перебудувався тактично. Заводієм атак гостей став Тайсон, який взяв активну участь у всіх трьох голах у ворота суперника. Не дивно, що бразильця за підсумками туру назвали найкращим.

Тупість туру

До єдиного пулу наші клуби, як відомо, не прийшли. Але хіба це привід ставити всі матчі в ігровій день - в один час. У вівторок два поєдинки - в Чернігові та Києві почалися о 19:00, а в середу два матчі почалися о 19:00, а ще один - через півгодини. Отже з шести матчів в турі в прямому ефірі можна було подивитися половину. Таким чином нас хочуть переконати, що єдиний пул - це добре?

Перенесення туру

При цьому стартовий матч чемпіонату, який був винесений на неділю, почався о 14:00. І це в кінці липня! Обурювався навіть генеральний директор «Зорі» Сергій Рафаїлом, поки не дізнався, що про перенесення матчу попросив Віктор Скрипник, щоб встигнути на літак до Німеччини, де він повинен був підтверджувати тренерську ліцензію. Скрипник поїхав відразу після матчу, а повернувся лише у четвер - перед поєдинком у відповідь з «Будучностю» в Лізі Європи.

Автогол туру

Перші голи «Динамо» і «Шахтаря» в новому сезоні записали на свій рахунок захисники суперників. У Львові Кендзьора прострілив з флангу, м'яч рикошетом від Олексія Ковтуна залетів у кут воріт Підківки.

В Олександрії же простріл Тайсона замкнув гравець «Олександрії» Гліб Бухал.

Повернення туру

Лідер «Динамо» Віктор Циганков в поєдинку з «Карпатами» вийшов на поле на 69-й хвилині, замінивши Томаша Кендзьору. Для нього цей матч став першим з травня. Всі матчі на зборах Циганков пропустив через пошкодження.

Травма туру

Хавбек «Динамо» Беньямін Вербіч, який пропускав фінішний відрізок минулого сезону через травму, отримав пошкодження в поєдинку з «Карпатами». Після матчу Вербіч вийшов з роздягальні з перемотаним коліном і розповів, що грав через біль з 25-ї хвилини зустрічі.

У перерві Вербіч був замінений на Карлоса де Пену.

Дебют туру

Новобранці «Дніпра-1» - Сергій Булеца і Владислав Супряга, які в Дніпро приїхали на правах оренди з «Динамо», забили за новий клуб в першому ж матчі. Для Булеци, якому асистував Супряга, гол став дебютним в УПЛ. Цікаво, як скоро керівництву «Динамо» прийде в голову думка, що, можливо, потрібно було дати чемпіонам світу U-20 шанс в Києві.

Рекорд туру

Форвард «Колоса» Володимир Лисенко встановив унікальне досягнення. Зігравши в поєдинку проти «Маріуполя в першому турі УПЛ, він став першим гравцем, який в матчах чемпіонату України грав у складі дев'яти клубів. Раніше 31-річний гравець захищав кольори «Динамо», «Арсеналу», «Металіста», «Волині», «Кривбасу», «Говерли», «Севастополя» і «Олімпіка».

Відзначимо, що 11 гравців виступали в еліті в складі 8 клубів. Це - Сергій Лєженцев, Ігор Плотко, Сергій Ковалець, Юрій Целих, Сергій Шищенко, Володимир Ковалюк, Володимир Єзерський, Ігор Скоба, Володимир Прийомов, Павло Ксьонз і Валерій Федорчук.

Картка туру

Ще одним рекордсменом в складі «Колоса» став головний тренер - Руслан Костишин. Він став першим у історії УПЛ головним тренером, який отримав жовту картку. Відзначимо, що попередження для наставників ввели з нинішнього сезону.

Передача туру

Хавбек «Колоса» Євген Морозко з ауту віддав передачу на Смирного, який з льоту відправив м'яч у ворота.

Гол туру

Півзахисник «Шахтаря» Тайсон не тільки став найкращим гравцем туру за версією УПЛ, але і забив красивий м'яч.

Також потрібно відзначити гол, який забив капітан «Колоса» Віталій Гавриш.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати
Футбол | 24 квітня 2024, 07:31 2
Гравець Реала заявив, що гол Барселони у ворота Луніна мали скасувати

Тоні Кроос вважає, що Андреас Крістенсен притримував його під час забитого м'яча

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
Цікаві речі старту сезону.... Щодо офіційного транслятора... Власні спостереження:
Включив вчора трансляцію Олександрія-Шахтар (все ж цікаво було побачити гру першої і третьої команди попереднього розіграшу УПЛ). До кінця матчу не дотерпів - вимкнув звук і дивився просто картинку без шизофренічного коментаря. Хтось мені може пояснити, що включає в себе (точніше які вимоги до транслятора) передача прав на трансляцію матчів УПЛ якійсь компанії. Як на мене основним з критеріїв повинен бути якісна картинка (наразі нею і не пахне - матч Колос-Маріуполь взагалі частину не показали, а у вчорашньому матчі ракурс зйомки був вибраний, м'яко кажучи не дуже вдало) і незаангажований, нейтральний, цікавий коментатор (з цим ще більша проблема ніж з картинкою)... Вчора в мене склалося враження, що грали не Олександрія та Шахтар, а продовжувалася трансляція матчу за суперкубок а поєднанні з програмою "великий футбол"... Коментатор постійно обмовляв Динамо (хоча цієї команди на полі не було) - Піком коментаторського професіоналізму було коли Олександрія забиває гол, при повній байдужості захисту гірників, а коментатор каже, що.....!!!! Цитую: "З такою грою робиться страшно за Динамо у матчах з Брюге...." !!!!???? - Комон - що це!!! Далі - Олександрія у цьому матчі грала "вдома" - протягом усієї трансляції по 15 разів коментатор сказав про кожного з бразильців шахтаря, як класно вони грають, "обісрав" стількі ж разів "Динамо", обговорили нового тренера шахтаря, запити Фонсеки в Ромі.... Про Олександрію протягом усього матчу згадали кілька разів... - Камон!!! І за це вони хочуть щоб їм ще й гроші платили!!!!????
Александр Коваль
А в мене запитання до статті - з якого боку Тайсон забив "красивий" гол. Гол як гол. "гол, который забил капитан «Колоса» Виталий Гавриш. " в рази красивіший).
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sunrise
Красивый гол Гавриша! Но штрафной - левейший.