Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 29 липня 2019, 00:09
10524
3

Безумство йде на спад, або Чому китайці вже не смітять грошима

Sport.ua розвінчує міф про те, що в Піднебесній як і раніше готові переплачувати за футбол

| Оновлено 29 липня 2019, 00:09
10524
3
Безумство йде на спад, або Чому китайці вже не смітять грошима
ФК Реал. Гарет Бейл

Напередодні переходу Гарета Бейла з «Реала» в «Цзянзу Сунін», де валлієць, за чутками зароблятиме близько 20 мільйонів євро в рік, оглядач Sport.ua проаналізував останні великі трансфери в Суперлігу і прийшов до висновку, що китайці зовсім не смітять грошима, як багато хто думає.

Часи трансферної експансії китайських клубів канули в лету. Власне, це явище виявилося вкрай короткостроковим з точки зору історичного підходу, та й не носило статусу безумства, якого йому навмисне придавали деякі видання та оглядачі.

Китайці вже давно навчилися робити бізнес, причому набагато успішніше багатьох європейських компаній або виробників. У футболі ситуація була схожою: незважаючи на серйозні витрати, інвестори мали хороший економічний фідбек, а головне - перспективу розвитку. Все це відбувалося рівно до того часу, поки не втрутилася держава, роль якої в економічній моделі розвитку Китаю як і раніше величезна. Після введення драконівських податків на футбол, клуби практично відразу ж перестали смітити грошима, почавши пристосовуватися під нові умови.

Все це добре простежується на прикладі найдорожчих трансферних покупок клубів китайської Суперліги. Хтось може здивуватися, але тут немає надзвичайних сум, про які багато хто може подумати. Уявіть собі, але до сих пір найдорожчим підписанням китайських клубів залишається бразилець Оскар, за якого на початку 2017 року «Шанхай СІПГ» віддав «Челсі» 60 мільйонів євро. Звичайно, це тільки сума угоди, яка не враховує інших виплат та витрат, але ж, коли ми говоримо про європейські клуби, то найчастіше оперуємо також виключно сумами трансферів й нічим більше.

Втім, щоб краще побачити те, що творилося на ринку Китаю в останні роки, варто піти згідно хронології.

3 лютого 2016 року

Чемпіон Китаю «Гуанчжоу Евергранд», що володіє солідною економічною базою (акціонерами клубу є Evergrande Real Estate Group та інтернет-компанія Alibaba Group), здійснив рекордний для азіатського ринку трансфер - за 42 мільйони євро у «Атлетико» був придбаний форвард Джексон Мартінес. На момент переходу вартість гравця оцінювалася порталом Transfermarkt в 30 мільйонів євро, тобто фактична переплата китайців склала 12 мільйонів.

Незважаючи на всі аванси й очікування, колумбієць в Китаї відверто провалився. За 2,5 роки в місцевій Суперлізі Джексон Мартінес провів лише 10 матчів, відзначившись 4 забитими м'ячами. Очевидно, що грати в Китаї форвард не дуже-то й хотів, а ось «Гуанчжоу Евергранд» нічого не міг зробити з контрактом, згідно з яким зобов'язався платити футболісту по 12,5 мільйонів євро за сезон.

У серпні минулого року «Гуанчжоу Евергранд» списав Мартінеса в оренду в «Портімоненсе». У Португалії колись грізний бомбардир трохи оклигав, забивши 9 м'ячів в 27 поєдинках, але влітку повернувся до лав «Гуанчжоу Евергранд». Контракт форварда з китайцями розрахований до кінця року і, очевидно, його залишок Мартінес просто відсидить без роботи, не забуваючи регулярно перевіряти картку на предмет надходження зарплати.

5 лютого 2016 року

Лише через два дні після трансферу Джексона Мартінеса рекорд азіатського (а разом з тим і українського) ринку побив «Цзянсу Сунін», який купив за 50 мільйонів євро у «Шахтаря» атакуючого хавбека Алекса Тейшейру. На момент угоди Transfermarkt оцінював контракт бразильця в 30 мільйонів євро, а тому клубу з Піднебесної довелося серйозно переплатити.

Як і Джексона Мартінеса, Тейшейру в Китай заманили великими грошима. Якщо в «Шахтарі» хавбек отримував 2,5 мільйона євро на рік, то в «Цзянсу Сунін» йому стали платити 12 мільйонів. Крім грошей в Піднебесній Тейшейра поки нічим не розжився - виграти що-небудь з «Цзянсу Сунін» бразильцеві не вдається. Що правда, в складі своєї команди він є одним з ключових гравців. Складнощі у Алекса були лише в 2017 році, коли команду очолював Фабіо Капелло. З італійцем відносини у хавбека не склалися, через що він не настільки часто виходив на поле.

Зараз вартість Тейшейри оцінюється в 19 мільйонів євро, а контракт хавбека з «Цзянсу Сунін» діє до кінця наступного року. Очевидно, що в Європі Алекс вже навряд чи зможе пограти на топ-рівні, а тому найбільш логічні варіанти для нього - залишатися в Китаї ще на пару років (в пресі навіть з’являлася інформація про готовність Тейшейри прийняти китайське громадянство, щоб виступати за місцеву національну збірну), або ж повернутися в рідну Бразилію, де його вже зачекалися вболівальники «Васку да Гама».

1 липня 2016 року

Рекорд Тейшейри не протримався і п'яти місяців. Вже на початку липня найдорожчим футболістом, якого коли-небудь купував китайський клуб став форвард Халк. За цього бразильця «Шанхай СІПГ» віддав «Зеніту» 55,8 мільйонів євро, хоча його «цінник» за оцінками Transfermarkt на той момент складав куди більш скромні 32 мільйони в євровалюті.

У Китаї Халк в цілому діє на звичному для себе рівні, забиваючи за сезон близько 15 м'ячів. Що правда, в Піднебесній від нього очікували все-таки більшого, враховуючи, що місцева ліга не настільки вже й сильна. Втім, в цілому 32-річним футболістом задоволені і, мабуть, він дограє свій контракт, розрахований до 31 грудня 2020 року, до кінця.

До слова, зарплата Халка в Китаї становить 20 мільйонів євро за сезон, що робить його одним з найбільш високооплачуваних футболістів світу.

1 січня 2017 року

В кінці 2016 року футбольний світ сколихнула новина про майбутній перехід хавбека «Челсі» та збірної Бразилії Оскара в «Шанхай СІПГ». За талановитого футболіста, якому на момент угоди було лише 25 років, китайці віддали 60 мільйонів євро, хоча Transfermarkt оцінював на той момент гравця тільки в 35 мільйонів. Китайському клубу знову довелося переплачувати та встановлювати новий рекорд внутрішнього ринку. І, звичайно ж, давати самому футболістові неймовірний оклад - за різною інформацією Оскар отримує в Піднебесній від 22 до 25 мільйонів євро на рік.

Потрібно віддати належне гравцеві, який, опинившись не в найсильнішій лізі світу, демонстративно не знизив до себе вимоги. Оскар є ключовим футболістом «Шанхай СІПГ», з яким в минулому році став чемпіоном Китаю. Контракт бразильця розрахований до кінця 2020 року і, швидше за все, хавбек відпрацює його до кінця.

17 січня 2018 року

Влітку 2017 року під тиском уряду китайська футбольна асоціація ввела податок на придбання дорогих футболістів. Клуб, який купує іноземця дорожче ніж за 5,5 мільйонів євро або китайського футболіста дорожче ніж за 2,5 мільйони євро, зобов'язали виплатити стовідсотковий податок до бюджету. Кошти, за задумом, повинні направлятися на розвиток дитячо-юнацького футболу, а також просування футболу, як виду спорту, в країні.

Саме з літа 2017 року трансферна активність Китаю, що так лякала клуби з Європи, пішла на спад. Втім, в середині січня 2018 року знайшовся сміливець в особі «Бейцзін Гоань», який спробував обдурити систему. Цей клуб підписав форварда «Вільярреала» Седріка Бакамбу, активувавши клаусулу футболіста в розмірі 40 мільйонів євро (ринкова ціна гравця на момент угоди становила 25 мільйонів євро). При цьому, щоб не платити драконівські відрахування, «Бейцзін Гоань» вирішив вдатися до хитрої, як йому здалося, схеми. Контракт Бакамбу у «Вільярреала» викупила стороння компанія, після чого футболіст формально отримав статус вільного агента. У такій ролі конголезця і підписав «Бейцзін Гоань». Однак футбольна влада Китаю організувала розслідування, за результатами якого стало ясно - «Бейцзін Гоань» вийти сухим з ​​води не вдасться. Клубу погрожували санкціями, в результаті чого, за неофіційною інформацією, його керівництво пішло на мирову. Як повідомлялося, «Бейцзін Гоань» доплатив ще 40 мільйонів євро у вигляді податку, після чого всі звинувачення проти нього були зняті.

Очевидно, ситуація навколо трансферу Бакамбу зайвий раз показала китайським клубам, що грати на підвищення - це дорога в нікуди.

2 січня 2019 року

Влітку 2017 року «Гуанчжоу Евергранд» за 40 мільйонів євро відпустив в «Барселону» хавбека Пауліньо. Проти бразильця відразу ж повстали фанати «блаугранас», але один сезон в їх команді футболіст відіграв, причому був чи не на провідних ролях. Але в липні 2018-го «Барса» віддала Пауліньо назад в «Гуанчжоу Евергранд». Спершу на правах піврічної оренди, а потім китайці повноцінно викупили трансфер бразильця.

Офіційно повернення Пауліньо обійшлося «Гуанчжоу Евергранд» в 42 мільйони євро (без урахування вартості оренди), але ще стільки ж китайський клуб заплатив в бюджет країни через все той таки податок. У «Гуанчжоу Евергранд» дуже хотіли повернути Пауліньо, через що не пошкодували грошей. Самого гравця, за чутками, китайці також зуміли переконати за допомогою матеріальних благ, пообіцявши зарплату в 12 мільйонів євро за сезон, що вдвічі більше окладу, який бразилець отримував до переходу в «Барселону».

Втім, перехід Пауліньо став для останнього часу, скоріше, винятком, ніж правилом. Після літа 2017 року гучні угоди за участю китайських клубів стають зовсім не такими й частими. Представники Піднебесної нині використовують дещо іншу політику в питанні комплектації складів.

Літо 2019 року

Станом на поточний момент найдорожчим новачком китайської Суперліги в літнє трансферне вікно є екс-партнер Андрія Ярмоленка по «Вест Гему» Марко Арнаутович. За 30-річного австрійця «Шанхай СІПГ» віддав 25 мільйонів євро. Цікаво, що на момент укладання угоди Transfermarkt оцінював вартість Арнаутовича в 35 мільйонів євро, тобто «Шанхай СІПГ» потенційно заплатив навіть менше ринкової ціни футболіста.

Така ж картина спостерігається і на прикладі інших літніх трансферів. «Шанхай Шеньхуа» не так давно уклав угоду з «Ромою» про придбання 26-річного Стефана Ель-Шаараві. За хавбека китайці заплатили всього 16 мільйонів євро, хоча за оцінками все того ж Transfermarkt футболіст коштує 30 мільйонів.

На третьому рядку літнього хіт-параду китайських трансферів знаходиться Елкесон. Цей бразилець виступає в Піднебесній з 2013 року, а тому добре відомий в Суперлізі. Зараз його в свої ряди придбав «Гуанчжоу Евергранд», який заплатив «Шанхай СІПГ» 5,5 мільйонів євро - суму, за яку ще не потрібно додатково сплачувати податкові відрахування. А ось на четвертій та п'ятій сходинці - маловідомі широкому загалу футболісти з ще більш «бюджетними» вартостями в 5,4 й 5,35 мільйонів євро.

При цьому, тих же Арнаутовича та Ель-Шаараві китайці звично заманили до себе більшими, ніж в Європі, зарплатами. Австрієць буде отримувати близько 7 мільйонів євро на рік, італієць й того більше - близько 16. Оподаткування настільки жорстко не торкнулося окладів футболістів, у зв'язку з чим китайські клуби як і раніше охоче готові давати своїм новачкам серйозні зарплати. Багато агентів визнають, що з точки зору зарплат та податків Китай залишається для гравців одним з «оазисів» сучасного футбольного світу, а тому остаточно потік якісних виконавців в місцеву Суперлігу найближчим часом навряд чи вичерпається. А там, дивись, і стовідсотковий податок буде скасований. Спробуй розбери цю китайську економіку. Схід - справа тонка...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 1
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»
Футбол | 03 травня 2024, 11:30 4
Журналіст: «Пушич не витримував тиску та впадав у стрес»

У пресу потрапила інформація про часи роботи нинішнього коуча «Шахтаря» у «Твенте»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MiddleGreek
"Нужно отдать должное игроку, который, оказавшись не в самой сильной лиге мира, демонстративно не снизил к себе требования. Оскар яПотрібно віддати належне гравцеві, який, опинившись не в найсильнішій лізі світу, демонстративно не знизив до себе вимоги."
tima fialko
Читаю "...Мартинес в Китае откровенно провалился,забив в 10 играх 4 мяча..."Шо,шо?Таку результативність не мають усі украінці за кордоном разом узяті