Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 липня 2019, 21:12
18916
6

Сага про жадібність. Як Фекір замість Ліверпуля перейшов в Бетіс

Sport.ua - про дивний трансфер одного з найобдарованіших французьких плеймейкерів сучасності

| Оновлено 29 липня 2019, 21:12
18916
6
Сага про жадібність. Як Фекір замість Ліверпуля перейшов в Бетіс
ФК Бетис. Набиль Фекир

Набіль Фекір був народжений, щоб стати зіркою. Невисокий технар з блискучим баченням поля і феноменальною лівою, він ще з дитинства вирізнявся серед однолітків.

Свій перший професійний контракт Набіль заслужив в 2013-му, а вже через рік став ключовим гравцем основи «Ткачів». Частково цьому посприяв розпродаж ветеранів, влаштований Жан-Мішелем Ола для збору коштів на новий стадіон. Втім, варто було Набілю Фекіру відіграти три-чотири матчі, як про Лісандро Лопеса і Джиммі Бріана вже ніхто не згадував.

Удвох з Алексом Ляказеттом ліонські хлопчаки ледь не відібрали чемпіонство у самого Златана Ібрагімовича і його «ПСЖ» - не вистачило всього-то восьми очок.

За підсумками сезону 2014/15 Набіль Фекір був визнаний кращим молодим гравцем Ліги 1, увійшов до символічної збірної турніру, і вже тоді ним всерйоз цікавилися «Барселона», «Реал» і ще ряд клубів з приставкою «топ». Але «Ліон» навіть слухати не хотів про продаж.

Ту ж тактику «Ткачі», до слова, вибрали і для Алекса Ляказетта, яким теж навперебій цікавилися гранди. Президент «Ліона» Жан-Мішель Ола чи то порахував, що зусиль парочки талантів вистачить, щоб скинути з трону «ПСЖ», чи то збирався виторгувати за них мільйонів по сто через пару років. І в підсумку провалився по обох напрямках.

«Ліон» так до сьогоднішнього дня і не виграв жодного трофея після завоювання Суперкубка-2012. Ну а Ляказетт і, особливо, Фекір замість топів були продані в клуби, які навіть не борються за трофеї.

***

Біди Набіля багато в чому визначив випадок - у вересні 2015-го він отримав травму в товариському матчі за збірну Франції проти Португалії. Вердикт лікарів був страшним - розрив хрестоподібних зв'язок коліна.

За планом відновлення повинно було зайняти близько року, але Набіль упорався швидше і повернувся на поле вже через сім місяців. Втім, на перших порах це був зовсім інший гравець.

У сезоні-2016/17 Набіль Фекір хоч і забив 9 голів у чемпіонаті, але вирішального впливу на команду не мав і багато в чому навіть заважав їй, гальмуючи швидкісні атаки. Плюс до всього, «Ліон» в той час перейшов на схему 4-3-3, де класичній «десятці» просто не було місця.

На щастя, Набіль не здався. У нього пішов цілий сезон, щоб набрати форму, але в підсумку він таки повернув собі кращі кондиції і вже в сезоні-2017/18 забив 23 голи і зробив 8 асистів. І це тільки сухі цифри. На ділі ж Фекір відзначився набагато більшим: він був лідером команди на полі і в роздягальні; він брав ініціативу на себе в найскладніші моменти - і не підводив. Він забивав «ПСЖ» зі штрафного метрів з 30, проходив самотужки весь захист «Марселя», приводив в сказ фанатів «Сент-Етьєна», знущально закочуючи п'ятий гол у ворота їхньої команди.

 

Поки іноземні вболівальники стежили за одним лише Неймаром, французи навіть частіше віддавали данину майстерності Набіля Фекіра. Сам Неймар в інтерв'ю називав його «кращим гравцем Ліги 1 не з «ПСЖ ».

***

Логічно, що після такого бенефісу Фекіром зацікавилися найбагатші клуби світу. У квітні-травні 2018-го його називали головною метою грандів. За Набіля воювали «Баварія», «Челсі» і «Ліверпуль», і кожен з них пропонував більше 50 млн євро.

Ближче всіх до угоди підібралися «мерсисайдці», які шукали заміну Філіпе Коутіньйо. Набіль Фекір за ігровими характеристиками прекрасно підходив на цю роль, угоду схвалив сам Юрген Клопп, її сума повинна була скласти 52 млн фунтів. Але раптом все пішло шкереберть.

Пізніше Liverpool Echo писала, що Набіль провалив медогляд. Лікарі «Ліверпуля» виявили, що хрящі в його коліні після операції сильно зношені, і наступна серйозна травма може привести до завершення кар'єри. Через це «мерсисайдці» попросили «Ліон» знизити ціну за хавбека, але «Ткачі» навідріз відмовилися, і Фекір повернувся до Франції.

Після зриву угоди з «Ліверпулем» інші топ-клуби вже насторожено ставилися до Набіля і пропонували істотно менше, але «Ліон» і тут не думав робити знижку. Жан-Мішель Ола наполягав на 60 млн євро, однак нових пропозицій так і не дочекався.

Розчарований Фекір повернувся в команду після чемпіонату світу з явною зайвою вагою, але був зустрінутий як герой. Ола навіть вручив йому золоту фігурку лева на переповненому стадіоні, аби загладити свою провину. Але знайти в собі мотивацію на ще один сезон без трофейних перспектив у Набіля не вийшло. Він за інерцією ще забив 9 голів у чемпіонаті, видав кілька непоганих матчів, але по-справжньому старався тільки в Лізі чемпіонів, де, серед іншого, розірвав захист «Ман Сіті» на «Етіхад».

***

Бажання Ола заробити багато грошей, по суті, коштувало клубу сезону: в чемпіонаті «Ткачі» не зачепилися навіть за «срібло», плюс безславно вилетіли з обох національних кубків.

Все це призвело до відставки тренера Бруно Женезьо, чиї найкращі місяці в клубі були пов'язані як раз з куражем Фекіра.

Паралельно сам Набіль в черговий раз впав в ціні. По-перше, зіграли роль чутки про проблемне коліно, по-друге, посередній сезон, по-третє - у нього лишився всього рік за контрактом з «Ліоном». Залишити хавбека ще на сезон було не можна - інакше він пішов би безкоштовно. Звідси - трансфер всього лише за 22 млн євро в скромний «Бетіс».

Треба сказати, з «Огірків» Фекір вичавив все, що міг: подвоїв собі зарплату, прилаштував в академію молодшого брата Ясіна, плюс ще й агентські комісійні дісталися його батькові - Мохамеду.

Ймовірно, не сильно втратить Набіль і в спортивному плані. «Бетіс» в минулому сезоні запам'ятався яскравою, атакуючою грою, і одного разу севільцям навіть вдалося в такому ключі перестріляти «Барселону» на «Камп Ноу». Фекір тут явно не загубиться, а можливо навіть стане ватажком відчайдушної зграї, зібраної Кіке Сетьеном. А там дивись - і в топ-клуб перебереться, йому ж усього-то 26.

А ось «Ліон» у всій цій історії програв на 100%. Фекір двічі в кар'єрі набирав космічну форму і коштував шалені гроші, але «Ткачі» продали його, коли його ціна досягла дна. І все тому, що власник «Ліона» мсьє Ола невірно оцінив ризики і занадто жорстко вів переговори.

Жадібність, як виявилося, не тільки огидно пахне, але і вкрай невигідна фінансово.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Динамо хотіло перенести матч із Дніпром-1 в інше місто. Відоме рішення
Футбол | 24 квітня 2024, 16:37 46
Динамо хотіло перенести матч із Дніпром-1 в інше місто. Відоме рішення

Клуби УПЛ таки зіграють у Дніпрі, а от молодіжки зустрінуться у Києві

Чи зіграє Миколенко? Склади на мерсісайдське дербі: Евертон – Ліверпуль
Футбол | 24 квітня 2024, 21:09 0
Чи зіграє Миколенко? Склади на мерсісайдське дербі: Евертон – Ліверпуль

Поєдинок відбудеться 24 квітня о 22:00 за київським часом на стадіоні «Гудісон Парк»

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MaxUa
Прекрасная статья, которая лишний раз показывает, во что превратился современный футбол.
На данном этапе развития главная ценность нашего мира это деньги. Чем богаче клуб, тем выше и зарплата, и бонусы за участие в ЛЧ. Выиграешь ты значимый трофей с клубом или нет - это еще неизвестно. Зато если закрепишься в основе топ-клуба, точно станешь долларовым миллионером и по полной программе обеспечишь и себя, и свою семью на всю оставшуюся жизнь. Причем такая жизнь будет весьма красивой в отличие от жизни подавляющего большинства людей. И это, заметьте, всего лишь за максимум 15 лет профессиональной карьеры, из которой пиковый результат большинство даже талантливых в футбольном плане игроков выдадут в лучшем случае в течение 7-8 лет.
Отсюда следует, что сам по себе шанс попасть в основу топ-клуба чрезвычайно мотивирует игрока рвать жилы, чтобы продемонстрировать себя с самой лучшей стороны. А срыв сделки, наоборот, становится демотивирующим фактором. Собственно поэтому Фекир дальше и старался в основном в ЛЧ - потому что матчи ЛЧ приковывают к себе взгляды всех скаутов топов.
И насчет вывода статьи я не согласен. Сам Бетис в Примере пасет задних и за трофеи не борется, неоднократно вылетал в первую лигу за последние 20 лет. Команда не участвует не только в ЛЧ, но и в ЛЕ. Поэтому у Фекира есть 1 год, максимум 2, но лишь на то, чтобы своей сверхфееричной игрой (особенно против тамошних грандов) за Бетис его заметили гранды Примеры. Если такой игры не будет, дальше ему стукнет 28 лет и о каких-либо перспективах уже нечего будет думать.
steelmaker
Дамы и господа, вашему вниманию представляется трагическая и поучительная история о мальчике Бобби, который любил деньги...
С рождения Бобби пай-мальчиком был,
Имел Бобби хобби - он деньги любил,
Любил и копил.
Все дети, как дети - живут без забот,
А Боб на диете - не ест и не пьёт,
В копилку кладёт.
Деньги, деньги, дребеденьги,
Позабыв покой и лень,
Делай деньги, делай деньги,
А остальное всё - дребедень!
А остальное всё - дребедедень!
З.Ы. Имя Бобби можно легко заменить на Ола ;)
Ptiza
Фекир сделал правильный выбор
Andy_P
Бетис далеко не самый плохой вариант. Жаль, что Лунина они не взяли.
Віталій Яценко
Бетіс зробив заявку на зону ЛЧ цим трансфером. Якщо втримають Ло Сельсо, то точно будуть боротись за зону ЛЧ. Бо склад достатньо конкурентний виходить.
Сергей Бродовый
Роман Синчук нормал дал в штангу)) Ляказетта продали в Арсенал за нормальные деньги. И это Арсенал - клуб , который не борется за трофеи?? Ты точно журналист?))