Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:03
4002
1

На шляху до французької мрії. Підсумки другого тижня Тур де Франс-2019

Sport.ua підводить підсумки другого тижня Тур де Франс-2019

| Оновлено 01 травня 2023, 08:03
4002
1
На шляху до французької мрії. Підсумки другого тижня Тур де Франс-2019
twitter.com/LeTour

Піно йде на перемогу

У підсумках першого тижня Тур де Франс ми журилися з приводу того, що ешелони на 10-му етапі, в яких майже 2 хвилини відставання отримав цілий ряд сильних генеральщиків на чолі з Тібо Піно, можуть стати серйозним ударом по інтризі в загальному заліку. Однак після цього Піно видав настільки сильний другий тиждень, що тепер варто говорити про те, що його втрата 1 хвилини і 40 секунд на 10-му етапі навпаки посилила інтригу в загальному заліку - інакше шансів у суперників лідера Groupama FDJ було б дуже мало.

Хороша готовність Піно була видна ще на першому гірському фініші на Планш де Бель Фій на шостому етапі, де він заїхав другим з генеральщиків, програвши всього 2 секунди Герейнту Томасу, а після цього влаштувавши ще й парну атаку з Жуліаном Алафіліппом на горбистому восьмому етапі. Після цього Тібо видав неймовірно сильний другий тиждень. Спочатку він зайняв 7-е місце в розділці в По, програвши всього 49 секунд переможцю, Жуліану Алафіліппу. Прорив в розділці у Піно стався ще в 2016 році, проте сильні виступи в індивідуальній гонці француз видавав тільки на тижневих гонках, в той час як на Гран Турах постійно їх провалював. У п'ятницю капітан Groupama FDJ нарешті зумів розкрити весь свій потенціал в розділці в рамках Гран Туру.

Дальше більше. У суботу Піно підкорює легендарну Коль ду Турмале, і йому залишається лише шкодувати про те, що боротьба на фінальному підйомі була дуже закритою і обережною - в той день він виглядав на порядок сильнішим за своїх суперників і міг привезти їм чималі шматки часу.
twitter.com/LeTour

У неділю учасників Туру чекав ще один дуже важкий піренейський маршрут з першим в історії фінішем на Пра д'Альбіс. Піно знову був найсильнішим, і пішов в атаку на самому початку фінального підйому. Виграти другий етап поспіль не вдалося - з відриву перше місце забрав Саймон Єйтс. Однак найважливіше те, що Піно привіз багато часу своїм прямим конкурентам в загальному заліку: 18 секунд Егану Берналю і Емануелю Бухманну, 49 секунд Герейнту Томасу і Стівену Кройсвейку, 57 секунд Річі Порту і більше хвилини - всім іншим.

Через ешелони на першому тижні і посередній виступу Groupama FDJ в командній розділці Піно досі йде лише четвертим в загальному заліку. В останні роки його форма на Гран Турах не відрізнялася стабільністю, однак якщо на третьому тижні Тібо буде настільки ж сильний, то перехоплення жовтої майки - лише питання часу. Перша за 34 роки перемога француза на Тур де Франс зараз здається як ніколи близькою.

Все це відбувається на тлі тотального провалу Ромена Барде, який в попередні роки був головною надією Франції і двічі фінішував на подіумі «Великої петлі». Цього року лідер Ag2r готовий просто жахливо і провалює абсолютно кожен важливий з точки зору загального заліку етап. Уже в суботу Барде зловив 20 хвилин на Коль ду Турмале. Ромен моментально перекваліфікувався на полювання за етапами і в неділю відібрався у відрив дня, проте навіть в ньому виявився неконкурентоспроможний.

Алафіліпп бореться за загальний залік

Після першого тижня ми задавалися питанням щодо того, чи не спробує володар жовтої майки Жуліан Алафіліпп поборотися за загальний залік. Вчора зв'язкою «розділка + два гірських етапи» завершився другий тиждень, а гонщик Quick Step надалі в жовтому. Чи бореться він за загальний залік? Звичайно ж так, тепер заперечувати це безглуздо.

Для початку Алафіліпп справив фурор в п'ятницю на 27-кілометровій розділці в По, яку сенсаційно виграв. Жуліан лідирував з невеликою перевагою по ходу всієї дистанції, а останній кілометр, який проходився в досить непростій пагорб, просто пролетів, нокаутувавши суперників. Як підсумок - 14 секунд переваги на фініші над найближчим переслідувачем, Герейнтом Томасом - вражаючий виступ при такій щільності результатів.

У суботу володар жовтої майки здивував ще більше, фінішувавши другим на верхівці Коль ду Турмале. Саме тоді весь велосипедний світ почав всерйоз говорити про те, що Алафіліпп може дотримати жовту майку до кінця. Однак на наступний день на етапі до Пра д'Альбіс гонка вийшла максимально селективною, і володар жовтої майки перестав здаватися монстром без слабких місць. Спочатку він відповів на атаку Піно і Берналя, однак заліз занадто глибоко в борг своєму організму, і на фініші програв своєму співвітчизнику більше хвилини.


twitter.com/LeTour

Алафіліпп зберіг жовту майку, але показав свою слабкість. Варто визнати, Жуліан напевно міг би програти менше, якби їхав більш ощадливо і не чіплявся за групу Піно з останніх сил - тут як раз позначилася відсутність досвіду боротьби за загальний залік. 15-й етап показав дві речі: перше - те, що утримати жовту майку Алафіліппу буде неймовірно складно, а друге - те, що Жуліан зараз точно входить в топ 7-8 гірників по силі в пелотоні нинішнього Туру. З огляду на той запас, який він заробив собі до високих гір, залишитися в топ-5 загального заліку йому під силу. Втім, глибоку нокаутуючу кризу в Альпах в кінці третього тижня надалі не варто виключати.

Все це відбувається на тлі того, що записний генеральщик Quick Step, Енрік Мас, всі шанси в загальному заліку втратив. Слабкий виступ на Турмале змінився глибокою кризою на 15-му етапі, після якого команда повідомила про те, що у молодого іспанця гастроентерит. Хоча ризикнемо припустити, що навіть без хвороби Мас не міг би претендувати на місце на подіумі.

Зірка Кінтани остаточно згасла?

Ще до старту нинішнього Туру шанси Найро Кінтани оцінювалися дуже скептично. І справа тут не тільки і не стільки в слабкому виступі колумбійця на Дофіне. Головна причина в тому, що після 2016 року Кінтана поступово і невблаганно регресує. І на нинішньому Турі колись кращий чистий гірник світу зробив ще один крок вниз. Вже на Турмале колумбієць програв 3 хвилини і 24 секунди Піно, після чого в неділю поїхав у відрив дня.

Однак і там поправити своє становище в загальному заліку гонщик Movistar не зміг: на фінальному підйомі його пройшли всі гранди загального заліку, і фінішував він разом з партнером по відриву Роменом Барде з відставанням в 3 хвилини від ще одного компаньйона по втечі - Саймона Єйтса. З учасників відриву дня вище Кінтани фінішувала і така людина як 22-річний німець Леннард Кемна - це дуже яскраво ілюструє нинішній рівень готовності Кінтани.


twitter.com/LeTour

За підсумками двох тижнів Туру Кінтана йде 13-м в загальному заліку з відставанням в 8 хвилин і 28 секунд від Алафіліппа. Боротьба за подіум загального заліку на цьому для «Кондора», звичайно ж, завершена. Чи отримає він на третьому тижні свободу дій і можливість поборотися за окремий етап? Складно сказати, з огляду на те, що відразу два його партнера по Movistar, Мікел Ланда і Алехандро Вальверде, йдуть в топ-10 загального заліку - на 7-му та 8-му місцях відповідно. Ланда зараз, незважаючи на Джиро в ногах, виглядає другим за силою гірником в гонці. Баск все ще може поборотися за подіум загального заліку. А якби не те саме падіння і втрата більше двох хвилин на десятому етапі, то Ланда був би серйозним гравцем навіть в боротьбі за підсумкову перемогу.

Що стосується подальших перспектив Кінтани, то вони бачаться туманними. Контракт з Movistar закінчується в кінці сезону, Еусебіо Унсуе бачить в ньому відпрацьований матеріал і продовжувати угоду не збирається. За чутками, Кінтана близький до переходу у французьку проконтинентальну Arkea Samsic - ще один величезний крок назад і перспектива перетворитися в живого маскота, який тут і зараз вже ні на що серйозне не здатний, і цікавий уболівальникам і спонсорам лише завдяки своїм колишнім заслугам.

Ineos проводить свій найслабший Тур з 2011 року

У сучасну епоху британська команда Ineos, раніше відома як Sky, є беззаперечним домінатором Тур де Франс. Починаючи з 2012 року підопічні Дейва Брейлсфорда зусиллями трьох різних гонщиків (Бредлі Віггинса, Кріса Фрума і Герейнта Томаса) виграла 6 з 7 розіграшів «Великої петлі». Перервати гегемонію Sky зумів лише Вінченцо Нібалі в 2014 році.

Гегемонія Ineos, як в спортивному, так і в фінансовому плані (перше - прямий наслідок другого) вже багато років вважається чи не головною проблемою світового велоспорту в цілому і Тур де Франс зокрема. У нинішньому році Ineos приїхав на «Велику петлю» без свого багаторічного лідера - 4-кратного чемпіона Туру Кріса Фрума. Однак навіть незважаючи на це, перед стартом гонки двома її головними фаворитами були підопічні Брейлсфорда - Герейнт Томас і Еган Берналь.

Однак нинішній Тур для Ineos виходить дуже складним. Томас виглядає набагато слабкішим, ніж рік тому. Після сильного виступу на першому гірському етапі на Планш де Бель Фій Томас, здавалося, утвердився в статусі фаворита №1. Цей статус він підтвердив на розділці в По, де прогнозовано проїхав сильніше за всіх із записних генеральщиків. Однак як тільки пішли великі гори, у Герейнта раптово з'явилися серйозні проблеми.

Першою ознакою лиха став Турмале. Через закриту боротьбу і низький рівень селекції Томас до останнього кілометра комфортно (як тоді здавалося) сидів в пелотоні. Однак на останньому кілометрі він буквально встав і примудрився програти 36 секунд, при тому, що інші фаворити, скинувши Томаса, почали переглядатися і вести спринтерські ігри в боротьбі за перемогу на етапі. На наступний день Томас, вже усвідомивши свою слабкість, не намагався всидіти на колесі суперників до останнього, і на атаку Піно не відповів. Герейнт пройшов Пра д'Альбіс в своєму темпі разом зі Стівеном Круйсвейком і програв лідеру Groupama FDJ ще 49 секунд. Поки що Томас йде другим у загальному заліку, проте при такому рівні готовності в горах падіння по турнірній таблиці на третьому тижні неминуче. А Томаса, який додає на третьому тижні Гран Туру, ми ще жодного разу не бачили: за винятком переможного Туру-2018, де він пройшов всю дистанцію рівно, завжди все було навпаки - він згасав по ходу гонки.
twitter.com/LeTour

Що стосується Егана Берналя, то спочатку він розчаровував ще сильніше: посередній виступ на Планш де Бель Фій і слабка розділка на 13-му етапі. Після розділки в По на тлі відмінного результату Томаса навіть пішли розмови про те, що Берналю треба відмовитися від особистих амбіцій і перетворитися в елітного грегарі для Томаса. Однак у великих горах колумбійський вундеркінд показав себе сильнішим за британця: солідний виступ на Турмале і на Пра д'Альбіс. На даний момент Берналь виглядає другим-третім по силі гірником на Турі, приблизно на рівні з Ландою.

І на третьому тижні положення Берналя в цій ієрархії може змінитися як в одну, так і в іншу сторону. З одного боку, його динаміка по ходу гонки говорить про те, що Еган додає. З іншого - згадуємо його підхід до Туру: травму напередодні Джиро, раптову зміну планів і сильний виступ на Швейцарії, що обіцяє згасання на третьому тижні. Так чи інакше, ніяким домінуванням в горах у виконанні Берналя, про що багато говорили перед Туром, поки що й не пахне. Але, незважаючи на це, Еган зберігає непогані шанси на перемогу в загальному заліку, якщо Піно на третьому тижні все-таки переживе кризовий день.

Втім, ймовірність поразки Ineos на нинішньому Турі висока як ніколи - за багато років ми звикли до того, що підопічні Дейва Брейлсфорда до кінця другого тижня вже фактично вирішували результат гонки в свою користь. Цього разу все зовсім по-іншому, і проблема не тільки у відсутності Фрума і пов'язаній з цим кризі лідерства. Справа в тому, що і вся команда Ineos зараз виглядає слабше свого звичного рівня. Ключові грегарі в горах, Міхал Квятковські і Джанні Москон, не здатні контролювати ситуацію в гонці, як в попередні роки. Воут Пулс дуже слабо виглядав в горах на першому тижні, проте на другому дуже сильно додав. Саме голландець зараз є єдиним з трійки ключових гірських грегарі Ineos, хто відповідає своєму звичному рівню. Вчора, наприклад, він залишився з Томасом після атаки Піно і дуже сильно допоміг Герейнту уникнути більш серйозних втрат часу.

Так чи інакше, звичної для останніх років ситуації, коли Ineos має повну чисельну перевагу на вирішальних кілометрах гірських етапів Туру і повністю контролює ситуацію в гонці, ми зараз і близько не бачимо. І недільний етап дуже яскраво показав, що на рівень видовищності і інтриги в гонці це впливає позитивно.

Jumbo Visma - найсильніша команда нинішнього Туру

У цьому році на Турі Ineos не тільки не є домінуючою силою, а й взагалі не є найсильнішою командою в гонці. На це звання набагато краще підходить Jumbo Visma. На нинішньому Турі у голландського колективу успіхи по всіх фронтах: перемога в командній розділці, в чистих спринтах зусиллями Міке Тойніссена і Ділана Груневегена, на горбистому етапі зусиллями Воута Ван Арта і шанси на найвищі місця в загальному заліку зі Стівеном Кройсвейком - неймовірний універсалізм.

При цьому на гірських етапах Кройсвейк не залишається на самоті, як це часто бувало з багатьма капітанами голландської команди на Гран Турах. Лауренс де Плюс і Джордж Беннетт забезпечували Jumbo Visma чисельну перевагу в групі лідерів навіть тоді, коли гірський поїзд Ineos вже осипався. Окремо, звичайно, варто згадати Беннетта: новозеландець міг би і сам боротися за місце в топ-10 загального заліку, проте на десятому етапі програв більше 5 хвилин в ешелонах.
twitter.com/LeTour

Втім, в цій бочці меду для Jumbo Visma є кілька ложок дьогтю. Перша - це важка травма і сход Воута Ван Арта. Бельгієць був фаворитом розділки в По, проте ближче до фінішу впав, зачепивши огорожу в одному з поворотів. Хоча варто відзначити, що до моменту сходу Ван Арт йшов гірше рівня очікувань, і навряд чи поборовся б за перемогу в розділці.

Друга ложка дьогтю - це те, що при всій силі команди Стівен Кройсвейк за своїм рівнем готовності зараз до рівня переможця Тур де Франс не дотягує. Його виступи на нинішній «Великій петлі» нагадують американські гірки: після невдачі на Планш де Бель Фій - сильна розділка та вдалий виступ на Турмале. А вчора на Пра д'Альбіс голландець знову виглядав на найкращим чином, фінішувавши разом з Томасом. Кройсвейк вміє додавати на третьому тижні Гран Турів, але поки що слабо віриться в те, що він зуміє додати настільки, щоб завоювати жовту майку. Хоча на даний момент положення в загальному заліку у нього прекрасне: третє місце всього в 12 секундах позаду Томаса, і попереду Піно, Берналя і всіх інших грандів.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Zinch87
Було б добре ще й скрiн генералки прикрiпити, а в загалi дуже цiкаво