Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 18 липня 2019, 11:47
14217
7

Мілан не самотній: 9 клубів, які відсторонювали від єврокубків

Sport.ua згадує тих, хто втрачав європейську кампанію через неспортивний принцип

| Оновлено 18 липня 2019, 11:47
14217
7
Мілан не самотній: 9 клубів, які відсторонювали від єврокубків
Твіттер ФК Мілан

Сезон-2018/19 «Мілан» завершив на п'ятому місці в турнірній таблиці Серії А, що означало отримання права виступати в Лізі Європи-2019/20. Однак наприкінці червня Спортивний арбітражний суд підтримав рішення УЄФА про відсторонення «россонері» від участі в наступній єврокубковій кампанії через порушення правил фінансового фейр-плей.

Така дискваліфікація не стала чимось дивовижним для сучасного футболу. Ми згадали дев’ять випадків з недалекого минулого, коли клуби відсторонювали від єврокубків за якісь гріхи.

«ЮВЕНТУС»

У 2006 році «Ювентус» беззаперечно виграв черговий розіграш чемпіонату Італії, зазнавши по ходу сезону лише однієї поразки при 10 нічиїх та 27 перемогах у 38 матчах. Однак путівку в Лігу чемпіонів-2006/07 «Стара синьйора» не отримала через корупційний скандал, що вибухнув в італійському футболі, та його наслідки.

Для «Ювентуса» все обернулося переведенням до Серії Б (хоча спочатку вердикт був більш суворим, але потім туринцям вдалося через оскарження його дещо пом'якшити) і позбавленням права виступу в Лізі чемпіонів. В результаті прямі путівки від Італії в найпрестижніший клубний турнір континенту отримали «Інтер» і «Рома», а в кваліфікації зіграли «Мілан» та «К'єво».

«МАЛЬОРКА»

У чемпіонаті Іспанії-2009/10 «Мальорка» фінішувала на п'ятій сходинці, що давало право балеарцям стартувати в наступному розіграші Ліги Європи. Однак цього не сталося - іспанський клуб був виключений УЄФА з турніру через невідповідність критеріям учасника єврокубків. Більш детальної інформації відразу не надійшло, але потім стало зрозуміло, що у «Мальорки» на той момент накопичилися серйозні борги (близько 85 мільйонів євро), через що клуб не зміг надати необхідних фінансових гарантій, що вимагаються від учасників єврокубків.

«Мальорка» звернулася з апеляцією, але успіху не добилася - замість балеарців участь в Лізі Європи-2010/11 прийняв «Вільярреал», який фінішував у попередньому сезоні на сьомій сходинці в Ла Лізі. До слова, «жовта субмарина» в тому розіграші євротурніру дісталася до півфіналу, де поступилася майбутньому володарю трофею - «Порту» (1:5, 3:2).

«МАЛАГА»

Сезон-2012/13 «Малага» завершила на шостій позиції в Ла Лізі, яка давала право на участь від Іспанії в єврокубках. Однак ще в грудні 2012 року комітет фінансового контролю клубів УЄФА за порушення правил фінансового фейр-плей оштрафував «анчоусів» на 300 тисяч євро і заборонив брати участь в одному з наступних розіграшів єврокубків, куди команда відбереться за спортивним принципом.

Боси «Малаги» також спробували знайти свою правду через апеляцію, але Спортивний арбітражний суд встав на сторону УЄФА і рішення цієї організації підтвердив. Замість «анчоусів» від Іспанії участь в Лізі Європи зі стадії групового раунду прийняв «Бетис», що фінішував сьомим, а з раунду плей-офф кваліфікації шлях в турнірі почала «Севілья», що стала дев'ятою.

«РАЙО ВАЛЬЄКАНО»

На місці «Севільї» повинен був опинитися «Райо Вальєкано», який в сезоні-2012/13 зайняв восьме місце в підсумковій турнірній таблиці Ла Ліги, але мадридський клуб не зумів пройти атестацію для участі в єврокубках. Королівська іспанська футбольна федерація не дозволила «бджолам» грати в Лізі Європи через наявну у клуба непогашену кредиторську заборгованість.

«Райо Вальєкано» пішов до Спортивного арбітражного суду, але справу програв, через що в плей-офф кваліфікації Ліги Європи, як уже згадувалося вище, в сезоні-2013/14 від Іспанії зіграла «Севілья», яка зрештою й стала володарем трофея.

«МЕТАЛІСТ»

Чемпіонат України-2012/13 «Металіст» завершив на досі небувалій для себе висоті, посівши друге місце і завоювавши, тим самим, путівку в Лігу чемпіонів. В кінці липня і на початку серпня 2013 року харків'яни провели два поєдинки в рамках третього кваліфікаційного раунду найпрестижнішого клубного турніру Європи проти грецької команди ПАОК. «Металіст» пройшов суперника (2:0, 1:1), і повинен був в раунді плей-офф кваліфікації зіграти проти «Шальке».

Однак, за нещасливою для тодішнього віце-чемпіона України випадковістю, в цей же час Спортивний арбітражний суд нарешті оголосив вердикт по розгляду справи про організацію договірного матчу в 2008 році між харків'янами та «Карпатами», визнавши «Металіст» винною стороною. УЄФА, вивчивши питання більш детально, на підставі цього вирішив усунути харківський клуб від участі в єврокубках, причому в сезоні, що вже розпочався. Таким чином, «Металіст» не зміг зіграти з «Шальке», який на своєму сайті випустив досить їдке комюніке з цього приводу. Замість харків'ян з командою з Гельзенкірхена за місце в групі Ліги чемпіонів посперечався той же ПАОК, але прогнозовано програв (1:1, 2:3).

«ЦРВЕНА ЗВЕЗДА»

«Црвена Звезда» стала чемпіоном Сербії в сезоні-2013/14 і наступний єврокубковий розіграш повинна була почати в кваліфікації Ліги чемпіонів. Однак арбітражна палата комітету УЄФА з фінансового контролю клубів виявила, що «червоно-білі» порушили цілий ряд приписів з правил УЄФА з ліцензування клубів і фінансового фейр-плей. Цього було достатньо, щоб виключити «Црвену Звезду» з єврокубків строком на один сезон.

Белградці спробували оскаржити це рішення, але нічого не добилися. Замість них в найпрестижнішому клубному турнірі Європи старт взяв віце-чемпіон Сербії «Партизан», проте він зміг пройти лише другий кваліфікаційний раунд, після чого був вибитий «Лудогорцем» за рахунок більшої кількості м'ячів, забитих в двоматчевій дуелі на виїзді (0:0 , 2:2).

«СКЕНДЕРБЕУ»

Ще влітку 2016 року УЄФА після ретельного розслідування надіслав факс в офіс «Скендербеу», в якому повідомлялося про відсторонення клубу від участі в єврокубках терміном на один сезон у зв'язку з підозрами в порушеннях правил фейр-плей і можливою участю клубу в договірних матчах, що проводяться під егідою УЄФА.

Однак після закінчення дискваліфікації, в сезоні-2017/18, «Скендербеу» був знову помічений в проведенні й організації договірних матчів. На цей раз покарання УЄФА було куди більш серйозним - 1 мільйон євро штрафу, а також відсторонення від участі в єврокубках терміном на 10 років.

«ШИРАК»

«Ширак», який претендував на чемпіонський титул вірменської Прем'єр-ліги-2017/18, за три тури до фінішу був позбавлений 12 очок місцевою федерацією футболу через підкуп футболістів команди-суперника й організацію договірного матчу, а згодом і дискваліфікований з числа учасників Ліги Європи-2018/19 від Вірменії.

Згодом клуб спробував оскаржити це рішення, а також саботував проведення матчів чемпіонату Вірменії і навіть погрожував вийти з числа учасників змагання, якщо керівництво тамтешньої федерації футболу не піде у відставку, але така деструктивна позиція ні до чого не привела. У минулому розіграші чемпіонату Вірменії «Ширак» фінішував сьомим з дев'яти команд-учасниць, а тому в єврокубки не потрапив вже і за спортивним принципом.

«АВЕШ»

Досить скромний «Авеш» в 2018 році сенсаційно став володарем Кубка Португалії, разом з чим завоював право виступати і в Лізі Європи. Однак зіграти в єврокубках команда з міста Віла-даз-Авіша не змогла через банальну нерозторопність й безвідповідальність - клуб просто не встиг у встановлений термін подати документи на отримання атестату для участі в Лізі Європи-2018/19.

У підсумку замість «Авеша» від Португалії в минулому розіграші Ліги Європи зіграв «Спортинг». Лісабонці потрапили в одну групу з «Ворсклою», з якої вийшли з другого місця, поступившись лідерством «Арсеналу». Втім, вже в 1/16 фіналу участь «Спортинга» в єврокубках припинилася після поразки від «Вільярреалу» (0:1, 1:1).

Олексій СЛИВЧЕНКО

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Жаль металл тогда пролетел, так и не увидели их в лч, если б конечно они туда пробились
Senator
Да.. Жалко Металл...в том сезоне очень хорошая банда была . Шальке прошли бы без проблем, а там уже группа....
digital_summer
Никто не возьмется за такой клуб как Милан. Берлускони одновременно вознес клуб до небес и довел до ручки
Lucky Lucky
Так Милан как бы сами отказались от участия, дабы не возникало вопросов.
zvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил