Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 11 липня 2019, 11:12
21211
10

Топ-10 найбільш недооцінених гравців УПЛ

Sport.ua представляє рейтинг найбільш недооцінених гравців УПЛ за підсумками минулого сезону

| Оновлено 11 липня 2019, 11:12
21211
10
Топ-10 найбільш недооцінених гравців УПЛ
ФК Шахтар. Алан Патрік
В основному, про них не говорять і не пишуть. Для таких гравців журналісти придумали оцінку в 5.5 або 6 балів - мовляв, грубо не помилялився і то добре. Їх часто не помічають вболівальники, і лише при детальному розборі матчу виявляється, що ці хлопці зіграли не менш важливу роль, ніж той, хто забив переможний гол.
 
За допомогою статистики і особистих спостережень представляемо список з 10-ти футболістів, які заслуговують куди більше поваги від фанатів і уваги преси.
 
10. Сергій ВАКУЛЕНКО (25 років, центральний захисник, в минулому сезоні «Олімпік» / «Арсенал», 23 матчі, 9 голів)

Найрезультативніший захисник минулого чемпіонату України. Незважаючи на те, що 5 з 9-ти голів було забито з пенальті, в атакуючих діях це був дійсно один з найсильніших виконавців турніру.
 
При цьому Вакуленко здивував і надійністю в обороні, враховуючи, що і в першій, і в другій частині сезону він виступав за команди з великими проблемами в організації гри. Але після зимової перерви він став системоутворюючим гравцем для «Арсеналу» в його пристойному ривку і відчайдушній спробі врятуватися.
 
Якби у Ігоря Леонова було ще пару таких виконавців, то «каноніри» могли б залишитися в УПЛ. Але сам Вакуленко в Першій лізі грати не буде, його дуже швидко переманили «Карпати», де Сергій зможе продовжити свої гольові подвиги.
 
Цікава статистика сезону: суперники порушили правила на Вакуленко 64 рази. На другому гравцеві за цим показником серед центральних захисників сфолили тільки в 34-х випадках.
 
9. Євген БАНАДА (27 років, опорний півзахисник, «Олександрія», 30 матчів, 9 голів)

Дев'ять голів Банади це як додатковий бонус. Роль Євгена в третьому місці «Олександрії» величезна. Він був не тільки частиною ігрової системи Володимира Шарана, а ключовим провідником ідей тренерського штабу на полі.
 
Банада продуктивно попрацював на стандартах, як біля своїх воріт, так і чужих. Будучи найрезультативнішим опорним півзахисником чемпіонату, Євген став першим серед гравців свого амплуа за кількістю оборонних єдиноборств (317 в сумі) і увійшов до п'ятірки найкращих в турнірі за цим показником.
 
Універсалізм Банади був основою мобільності і якості центральної лінії «Олександрії». Його фізичних кондицій вистачало на максимальну кількість боротьби, підключення до стандартів і відпрацювання в обороні на своїй ділянці поля (117 спроб відбору - 10-е місце серед всіх гравців чемпіонату).
 
У ключовому для центрального хавбека показнику «підбори» Банада увійшов в десятку найкращих в чемпіонаті, чим ще раз підтвердив свою незамінність для бронзового призера.
 
Цікава статистика сезону: за системою «гол+пас» Євген Банада увійшов в топ-10 гравців чемпіонату і став єдиним представником футболістів оборонного плану в десятці кращих.
 
8. Олексій КОВТУН (24 роки, центральний захисник, «Карпати», 18 матчів)

«Карпати» штормило весь сезон, керівництво клубу змінювало тренерів як рукавички, ті в свою чергу тасували склад і ніяк не могли знайти оптимальне поєднання.
 
Але коли прийшов час рятувати команду, то всі тактичні вишукування моментально випарувалися і в основі прописалися тільки ті, хто може дати результат. Одним з них був центральний захисник Олексій Ковтун - представник «олд скул» гри в обороні.
 
Головним козирем, але в той же час і проблемою центрбека «Карпат» є простий і непомітний стиль гри. Чи не відрізняючись серйозними габаритами (як для гравця цього амплуа), Ковтун дуже жорстко грає «по супернику», багато відбирає і виграє 70% єдиноборств в обороні. При цьому центрбек «Карпат» не дає спуску партнерам на тренуваннях, про його жорсткості і самовіддачі навіть в підготовчому процесі до матчів знають і суперники львівської команди.
 
Якщо брати суму показників Ковтуна за основними показниками гри в обороні в середньому за матч (виграні дуелі в захисті, перехоплення, підбори, відбори), то він входить в топ-5 захисників чемпіонату України. Мінімум ефектних дій, майже без підключень до атак і без будь-яких яскравих епізодів - Ковтун робить свою роботу просто і якісно, ​​але для публіки і журналістів його гра просто залишається без уваги.
 
Цікава статистика сезону: ефективність гри у відборі Олексія Ковтуна становить 83% (співвідношення вдалих відборів до спроб відбору) - це кращий показник серед всіх центральних захисників УПЛ.
 
7. Денис ФАВОРОВ (28 років, правий захисник, «Десна», 31 матч, 7 голів)

Для «Десни» роль Дениса Фаворова накшталт ролі, яку грав в «Шахтарі» Даріо Срна - правий захисник, капітан, лідер, майстер навісів, прострілів і просто результативний гравець.
 
Чернігівська команда була за крок від потрапляння до першої шістки, але програла вирішальний матч «Львову». Втім, найменше претензій по невиконаною завданню на сезон можна пред'явити Фаворова-старшому.
 
Денис грав роль такого собі флангового плеймейкера, який багато і активно підключався до атак. Для розуміння ситуації, у Фаворова 39 ударів по воротах суперника за сезон, це в два рази більше, ніж у будь-якого флангового гравця оборони.
 
Для «Десни» буде великою удачею утримати Дениса в своєму складі на наступний сезон. Багато в чому від дій Фаворова-старшого залежить структура гри команди в атаці і зі своїми функціями він справлявся на відмінно.
 
Цікава статистика сезону: Денис Фаворов взяв участь в 15-ти гольових атаках своєї команди - це 43% від загальної кількості забитих м'ячів Десни в чемпіонаті.
 
6. Кирило КОВАЛЕЦЬ (26 років, центральний півзахисник, «Олександрія», 26 матчів, 5 голів)

Якщо Банада був топ-гравцем «Олександрії» в сезоні в плані оборонної роботи, то Ковалець доріс до ролі футболіста, який визначав обличчя команди в атаці.
 
Для бронзового призера маємо справжній парадокс: кращий оборонний хавбек команди забив більше, ніж кращий атакувальний. Але це швидше «побічні ефекти» роботи команди на стандартах, де Ковалець був тією силою, що ці стандарти заробляла і виконувала, але ніяк не завершувала.
 
Кирило в своїй кар'єрі довго запрягав, але набрав відмінний хід. Він впевнено наближається до найнебезпечніших гравців чемпіонату в плані атакувальних дій і в минулому сезоні точно наздогнав майже всіх в кількісному плані. Залишилося підтягти якість, а там і збірна на горизонті.
 
Ковалець увійшов в десятку гравців чемпіонату, які завдали найбільше ударів (завдав більше ударів ніж Тайсон, Вербич, Караваєв), увійшов в топ-10 за кількістю точних загострюють передач (це передачі, які призвели до створення гольових моментів), посів третє місце серед усіх гравців чемпіонату за кількістю точних передач в штрафний майданчик суперника, а за кількістю точних подач в штрафний з кутових і штрафних його випередив лише Циганков.
 
Як логічний підсумок роботи зв'язки Банада - Ковалець в центрі поля ми бачимо результати «Олександрії» і історичне третє місце команди в сезоні.
 
Цікава статистика сезону: Кирило Ковалець зробив 72 вдалих обведення в чемпіонаті і увійшов в топ-10 гравців за цим показником (при цьому він не зіграв в 6-ти матчах сезону).
 
5. В'ячеслав ШАРПАР (32 роки, опорний / центральний півзахисник, 27 матчів, 6 голів)

Ворскла» сезон провалила, але навряд чи це можна сказати про її ключового гравця. Шарпар не просто видав найкращий сезон в кар'єрі з точки зору результативності, а й був серед топ-гравців свого амплуа і показав по-справжньому сильний і якісний футбол.
 
Головна особливість гри Шарпара - універсалізм. Це небезпечні підключення до атак в позиційній грі, робота на стандартах (благо, зрост під 190 см дозволяє), а також великий обсяг оборонної роботи. Все це легко проілюструвати цифрами:
 
- участь в 14-ти гольових атаках команди (45% від загального числа забитих голів);
 
- найбільша кількість ударів в команді (входить в топ-20 гравців УПЛ);
 
- більше всіх передач в команді (вся структура гри в центрі підв`язана під Шарпара);
 
- більше всіх оборонних єдиноборств в команді (6-й гравець чемпіонату);
 
- більше всіх відборів в команді (входить в топ-10 в чемпіонаті);
 
Цікава статистика сезону: В'ячеслав Шарпар зробив 84 підбори м'яча на чужій половині поля - це другий показник серед всіх гравців УПЛ.
 
4. Франсіско ДІ ФРАНКО (24 роки, «Карпати», центральний / атакуючий півзахисник, 31 матч, 3 голи)

Для тих, хто розуміється на тонкоща[ футболу і звертає увагe на деталі, очевидно, що Ді Франко в «Карпатах» надовго не затримається. Аргентинець не просто вище за рівнем, ніж львівська команда, його ігрові якості дозволяють виступати в набагато більш сильному чемпіонаті, ніж УПЛ.
 
Абсолютно неефективна клубна система «Карпат», цей неконтрольований хаос і постійні проблеми не дали команді досягти якихось серйозних результатів. І це при тому, що всі кадрові можливості для цього були.
 
Ді Франко один з тих малопомітних гравців, які тягли на собі команду без тренера і без чіткої системи гри. А показники Франсіско дивують і вражають одночасно. Хто кращий дріблер чемпіонату України? Ви здивуєтеся, але з величезним відривом це Ді Франко - 153 вдалих спроби дриблінгу. У Марлоса, який другий, лише 107. При цьому аргентинець показав вражаючу ефективність в цьому компоненті - 78%! Для порівняння - у Циганкова 65%, у Ісмаїлі 60%, у Тайсона 66%, у Марлоса 67%.
 
При цьому Ді Франко був одним з найбільш залучених до боротьби гравців - четверте місце по єдиноборствах в сезоні, а в середньому за матч він вигравав більше всіх дуелей в УПЛ! Додайте до цього 131 фол на Ді Франко (кращий показник в УПЛ, Чорній, який став другим зібрав 78 порушень правил на собі), 61 вдалий відбір м'яча (входить в топ-15 в лізі) і ви отримаєте чи найбільш універсального гравця нашої футбольної еліти .
 
Важко сказати, кому і в яких частках належать права на Ді Франко, але якщо «Карпати» зможуть утримати аргентинця і стабілізувати склад, то їм явно не доведеться боротися за виживання.
 
Цікава статистика сезону: за сумою показників виграних єдиноборств, ударів, вдалих обведень, відборів м'яча, підборів і перехоплень Ді Франко є найкращим гравцем сезону в УПЛ.

3. Віталій БУЯЛЬСЬКИЙ (26 років, «Динамо», опорний / центральний півзахисник, 22 матчі, 3 голи)

Свого часу Буяльський подавав великі надії, як якісний атакуючий півзахисник. За своєю манерою гри, по своїх задатках він міг би вирости в гравця вже призабутого у нас амплуа - чистого плеймейкера в центрі поля. У Віталія відмінне бачення поля, хороший дриблінг і висока культура пасу.
 
Але замість кар'єри атакуючого хавбека, який на слуху і на виду, Буяльський вибрав простіший шлях - він став універсальним солдатом «Динамо». Гравцем, який готовий грати просто і без надмірностей, надійно, але без вигадки, так, щоб регулярно виходити в основі і виконувати певні завдання. Без імпровізацій і футбольної краси.
 
Вболівальники «Динамо» вже давно призначили винних в невдача команди, і Буяльський входить в їх число. Мовляв, на що може розраховувати команда, якщо там в основі випускають таких гравців. І ось тут хочеться посперечатися.
 
Для нинішнього «Динамо» це один з найкорисніших гравців, який при цьому не претендує на роль лідера. Свою роботу Віталій виконує надійно і якісно, ​​а рівень його ефективності один з найвищих в УПЛ. Буяльський входить в число лідерів ліги за перехопленнями в середньому за матч, один з топ-гравців за підбираннями (ключовий показник для опорних півзахисників), а за співвідношенням передач в штрафну і загострюючих пасів до загальної кількості передач - найкращий в УПЛ серед гравців свого амплуа.
 
Якщо розшифрувати показники Буяльського своїми словами, то виходить найбільша кількість корисних оборонних дій в Динамо плюс максимум креативу в атаці виходячи з його можливостей на поле.
 
Цікава статистика сезону: Віталій Буяльський віддав 48 загострюють передач - це другий показник в Динамо і 12-й в УПЛ. У топ-20 гравців по загострюють передачам Буяльський є єдиним опорним півзахисником.
 
2. Дмитро КЛЬОЦ (23 роки, «Карпати», центральний півзахисник, 23 матчі, 1 гол)

Після свого уходу з «Карпат» іспанський тренер Фабрі Гонсалес назвав три ключові проблеми команди - відсутність забивного нападника, постійні зміни тренерів, а також складності в центрі поля, коли не може грати Дмитро Кльоц.
 
Іспанця можна звинувачувати у відсутності результату, в нерозумінні реалій нашого футболу, але потенціал гравців він точно розумів. Будучи тренером з 30-річним досвідом, Фабрі відмінно знає, що команда будується при наявності системоутворюючих виконавців, і коли такий гравець випадає - починаються великі проблеми.
 
Один з найбільш корисних виконавців для своєї команди, але в той же час один з найбільш малопомітних гравців нашої ліги це, безумовно, Дмитро Кльоц. Для Карпат він виступав в ролі такого собі сполучної ланки в центрі поля, людини-оркестру, який в усіх напрямках приносив користь партнерам.
 
У грі Кльоца підкуповує його різноплановість. По ходу сезону він грав на трьох різних позиціях в центрі поля - чистого оборонного опорника, класичного центрального хавбека (box-to-box) і висунутого вперед атакуючого півзахисника. Дмитро показав здатність підлаштуватися під будь-які тактичні схеми (для Карпат з їх тренерської плинністю це дуже актуально), а в обороні показав максимум надійності і якості. За всіма основними оборонним компонентам він був найкращим в Карпатах в центрі поля (в середньому за матч, в загальній кількості його випереджає Ді Франко, але аргентинець зіграв на 8 матчів більше).
 
«Серйозні враження залишив Кльоц - дуже сильний півзахисник», - заявив недавно ще один екс-тренер Карпат Жозе Мораїш. Він же додав, що Дмитро демонстрував (разом з Мірошниченко і Лебеденко) найбільший прогрес в команді. А Мораіш, який працював в зоряному тренерському штабі в «Челсі», «Інтері» та «Реалі», точно розуміє, про що говорить.
 
Дуже важливий і той момент, що Кльоцу всього 23 роки і при подібному прогрес він може вийти на перші ролі не тільки в Карпатах, але і в УПЛ. Головне, щоб без травм, як у минулому сезоні.
 
Цікава статистика сезону: на рахунку Дмитра Кльоца 3 гольові передачі - серед гравців центру поля оборонного плану більше віддав тільки Алан Патрік.
 
1. Алан ПАТРІК (28 років, «Шахтар», опорний / центральний півзахисник, 27 матчів, 2 голи)

«Раніше у нас був Фернандіньо, потім Фред, а тепер Алан Патрік», - журилися вболівальники Шахтаря по ходу сезону. Чисто візуально їх можна зрозуміти - на тлі Ферни і Фреда Патрік не виглядає домінуючим гравцем центру поля, який здатний «робити різницю».
 
Але вболівальникам «Шахтаря» доведеться змиритися з простою істиною - в минулому сезоні Алан Патрік був одним з найкорисніших гравців УПЛ і його місце в складі було не примхою Паулу Фонсеки, а результатом якісної роботи бразильця на футбольному полі.
 
Алан Патрік був ключовим гравцем «Шахтаря» при організації гри в цілому. Через нього йшла вся гра в центрі поля (найбільше передач в УПЛ за сезон, причому в основі він вийшов у всього 23-х матчах), через нього будувався креатив команди в атаці. Патрік увійшов в число кращих гравців УПЛ за кількістю і якістю загострюють передач, передач в штрафну і, що дуже важливо, гольових пасів.
 
Більше гольових передач, ніж Алан Патрік, віддали тільки два гравці - Тайсон і Циганков. Дуже показовий момент в грі бразильського півзахисника. Всього ж він взяв участь в 20-ти гольових атаках - в середньому в 0,9 за 90 хвилин, проведених на полі. Простою мовою це звучить так - в кожному своєму повному матчі на поле Алан Патрік допомагав команді забити гол.
 
Дальше більше. Будучи одним з найбільш креативних гравців сезону в УПЛ, Алан Патрік додав до цього прекрасні оборонні показники, як кількісні, так і якісні. Давайте просто порівняємо його з класичним опорним хавбеком Шахтаря Тарасом Степаненком.
 
У Патріка краще показники (в середньому за матч) по відборам, відсотку виграних єдиноборств, такі ж показники по підборах, і лише за перехопленнями Тарас випередив бразильця. При цьому у Патріка всі атакуючі показники на рівень краще (ключові передачі, виграна боротьба в атаці, передачі в штрафну, удари, обведення і т.д.)
 
Цікава статистика сезону: у Патріка і Степаненка однакову кількість єдиноборств в середньому за матч - по 13. Але при цьому бразилець сфолив 18 раз в сезоні, а українець - 44.
 
Алекс НІЧЕНКО, спеціально для Sport.ua
 
Використана статистика InStat Football
Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 26
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Senator
Соглашусь. В чем Шарпар недооценен???? Человеку 32...поиграл везде.... Ну а про Патрика - это просто.... Даже болельщики Шахтера скажут, что это самый ПЕРЕОЦЕННЫЙ игрок!!!!
BekXan
Шарпар 32 года будет 33 в чём он недооценён?)))Он выдал хороший сезон.Честь ему и хвала но его что в основу не ставили или ещё какие то нюансы учитывая возраст игрока?Недооценка когда не ставят в основу не ставят на главные матчи и т.д !
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Павел Рева
Статья проплачена самим Аланом Патриком
kylt_lichnosti
Мне Буяльский в этом сезоне как раз понравился. Меньше теряется на поле, больше борется и отбирает мячи. И вообще может решить эпизод, хоть и не так часто как хотелось бы.
dedpixto
статистика - великая сила! или иначе: есть ложь, большая ложь и статистика
Dmytro Dmytro
Карпати фаворит!!!!
igor_986
Нужно было с низу начинать читать, и я бы эту статью не прочел однозначно