Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Америки
| Оновлено 02 липня 2019, 14:52
15075
9

5 останніх зустрічей Бразилії та Аргентини на Копа Америка

Матчі, в яких забивали Едмундо, Батістута, Рівалдо і Роналдо. Ще не забули таких?

| Оновлено 02 липня 2019, 14:52
15075
9
5 останніх зустрічей Бразилії та Аргентини на Копа Америка
copaamerica.com

Сьогодні (за місцевим часом, або ж завтра о 3:30 за київським) на стадіоні «Мінейран» в Белу-Орізонті відбудеться чергова зустріч південноамериканських титанів – збірних Бразилії та Аргентини. На цей раз «селесао» і «альбіселесте» зійдуться в рамках півфіналу 46-го розіграшу Копа Америка, однак це буде далеко не перша їхня зустріч у цьому турнірі.

Всього з 1916 року (моменту заснування турніру) бразильці і аргентинці зустрічалися між собою в рамках Копа Америка (до 1975 року - Чемпіонату Південної Америки) 32 рази. Тотальна перевага поки за аргентинцями - 15 перемог при 8 нічиїх і 9 поразках, а також різницею м'ячів 52:38.

Однак, щоб надто не заглиблюватися в історію, сфокусуємось на останніх п'яти зустрічах «селесао» і «альбіселесте», а заодно і оцінимо, яка тенденція та на чию користь складалася в них.

АРГЕНТИНА – БРАЗИЛІЯ – 1:1 (6:5 по пенальті)
Копа Америка-1993. Чвертьфінал

На турнірі 1993 року американські гранди зійшлися вже на стадії 1/4 фіналу. Цікаво, що в плей-офф обидві команди вибралися не без проблем. Аргентина фінішувала другою в групі С з 4 очками (нагадаємо, в той час за перемогу давалося по 2 пункти, за нічию – по 1) в активі після трьох ігор, пропустивши вперед Колумбію за додатковими показниками. Бразилія ж набрала і того менше - 3 очка в трьох матчах, ставши також другою в групі В після перуанців, які зуміли розжитися 4 турнірними балами.

По ходу чвертьфінального поєдинку Бразилія виглядала цікавіше суперника. У першому таймі у «селесао» і зовсім було чи не тотальне домінування, але ось реалізувати його в голи все ніяк не виходило - то дива у рамці творив Серхіо Гойкочеа, то бразильці просто били невдало. Однак на 37-й хвилині «селесао» успішно скористалися обрізкою Дієго Сімеоне в центрі поля і організували чергову небезпечну атаку на ворота суперника. Її точним і невідпорним ударом в ближній кут завершив форвард «Сан-Паулу» Мюллер.

У другому таймі Бразилія продовжила грати активніше, але аргентинці огризались. В основному – завдяки стандартам, один з яких і приніс «альбіселесте» успіх. На 69-й хвилині хавбек Леонардо Родрігес чудовим ударом головою конвертував в гол навіс з кутового.

Для визначення кращого довелося вдатися до серії 11-метрових ударів. Перші п'ять спроб гравці кожної з команд реалізували, після чого хавбек Бойадейро не зумів переграти аргентинця Гойкочеа. Вирішальний удар Хорхе Бореллі реалізував, вивівши Аргентину в півфінал, де «альбіселесте» також по пенальті пройшли Колумбію (0:0, 6:5), а потім у вирішальному матчі здобули трофей в поєдинку проти мексиканців (2:1).

БРАЗИЛІЯ – АРГЕНТИНА – 2:2 (4:2 – по пенальті)
Копа Америка-1995. Чвертьфінал

У липні 1995 року бразильці і аргентинці знову зійшлися на стадії чвертьфіналу в рамках Копа Америка. На цей раз «селесао» впевнено вийшли в плей-офф турніру, здобувши 9 очок в трьох матчах і виграв групу В, де грали також Колумбія, Еквадор та Перу. Аргентина ж стала другою в квартеті С, пропустивши вперед збірну США, з якою набрала по 6 очок, але поступилася за додатковими показниками (в заключному турі «альбіселесте» були розбиті суперником в очній дуелі з рахунком 0:3).

Чвертьфінальна гра почалася дуже завзято. Вже на 2-й хвилині форвард «Роми» Абель Бальбо вивів аргентинців вперед, але через сім хвилин Бразилія зусиллями Едмундо відігралася. Втім, наполегливість «альбіселесте» все одно дозволила їм знову вийти вперед - на 30-й хвилині Батістута зважився на удар з гострого кута, заставши зненацька кіпера бразильців Таффарела. Піти на перерву з хорошим настроєм у аргентинців не вийшло - на 45-й хвилині другу жовту картку за безрозсудний фол у «бровки» побачив перед собою Леонардо Астрада...

Всю другу половину зустрічі бразильці пристрасно намагалися зрівняти рахунок, але зробили це лише на 81-й хвилині, та й то з явним порушенням правил. У момент прийому м'яча Туліо Маравілья підіграв собі рукою, скинувши сферу під удар, а вже потім вразивши ворота суперника. Перуанський рефері Альберто Техада з якоїсь причини фол не побачив, зарахувавши м'яч. Градус гри було піднято до неможливості, у зв'язку з чим на 85-й хвилині вилучення сталося вже в рядах бразильців - з поля був вигнаний півзахисник Сезар Сампайо.

Як і два роки раніше, матч докотився до серії пенальті. На цей раз більш вдалими виявилися вже бразильці - у них не забив тільки Андре Крус, в той час як у суперника невдача спіткала не тільки Дієго Сімеоне, але й Нестора Фаббрі. У півфіналі Бразилія пройшла США (1:0), а у вирішальному поєдинку програла Уругваю в серії пенальті (1:1, 3:5).

БРАЗИЛІЯ – АРГЕНТИНА – 2:1
Копа Америка-1999. Чвертьфінал

І знову зустріч «старих друзів» в чвертьфіналі! У 1999 році Бразилія без складнощів вийшла в плей-офф з першого місця в групі, набравши 9 очок при різниці м'ячів 10:1. Аргентинці ж помучались, фінішувавши другими з 6 очками в активі і при різниці 5:4.

Але в очній зустрічі для «альбіселесте» все починалося навіть дуже оптимістично. Вже на 10-й хвилині після дальнього пострілу захисника «Рівер Плейта» Хуана Пабло Соріна та рикошету, який дезорієнтував голкіпера Діду, м'яч опинився в сітці бразильців. «Селесао» відповіли на це голом зі штрафного на 32-й хвилині у виконанні блискучого Рівалдо. А на самому початку другої половини зустрічі Зе Роберто відкотив під удар Роналдо, який зважився на дальній удар. Вийшло і досить сильно, і досить точно, і вже зовсім несподівано для кіпера аргентинців Хермана Бургоса. Втім, в кінцівці гри Аргентина могла піти від поразки і, ймовірно, знову дотягнути з'ясування відносин до серії пенальті. Але на 77-й хвилині Роберто Айяла не зміг реалізувати 11-метровий штрафний удар, програвши свою дуель Діді.

На цей раз бразильці вже не впустили титул. У півфіналі вони обіграли Мексику (2:0), а в фіналі переконливо помстилися уругвайцями за невдачу чотирирічної давнини (3:0).

АРГЕНТИНА – БРАЗИЛІЯ – 2:2 (2:4 – по пенальті)
Копа Америка-2004. Фінал

У 2004 році непримиренні суперники нарешті зустрілися не на проміжних стадіях плей-офф, а безпосередньо в фіналі турніру. У плей-офф обидві команди вибралися з другого місця в своїх групах - Аргентина з 6 очками в активі поступилася лідерством в квартеті Мексиці (7 очок), а Бразилія, яка також набрала 6 пунктів, - Парагваю (7 очок). У чвертьфіналі «альбіселесте» пройшли Перу (1:0), а в півфіналі розбили колумбійців (3:0). Шлях Бразилії в фінал був трохи більш тернистим - Мексика (4:0), Уругвай (1:1 і 5:3 - по пенальті).

Фінальна зустріч виявилася дуже драматичною. У першому таймі команди обмінялися голами - на 21-й хвилині Кілі Гонсалес вивів Аргентину вперед, але перед свистком на перерву Луїзао після навісу зі штрафного головою зрівняв рахунок. У другому таймі довгий час забити ніхто не міг, а коли на 87-й хвилині це зробив Сесар Дельгадо, то здалося, що до перемоги Аргентині рукою подати. Але за лічені секунди до фінального свистка, в компенсований час, Адріано блискуче розібрався у штрафному суперника і звів поєдинок до нічиєї.

Долю зустрічі, як траплялося часто останнім часом між цими суперниками, вирішувала серія пенальті. Уже після першого ж удара у Аргентини виникли проблеми - Андрес Д'Алессандро не зміг переграти Жуліо Сезара. Коли в другій спробі повз ворота пробив ще й Габріель Хайнце, стало ясно - Бразилія вже майже чемпіон. Гравці «селесао», отримавши фору, не розслабилися, а навпаки, реалізували чотири постріли з «точки» поспіль і завоювали трофей.

БРАЗИЛІЯ – АРГЕНТИНА – 3:0
Копа Америка-2007. Фінал

Остання до поточного моменту зустріч бразильців і аргентинців в рамках Копа Америка відбулася 15 липня 2007 року в фіналі турніру. Цікаво, що на цей раз «альбіселесте» впевненіше вибралися в плей-офф, вигравши всі три поєдинки в групі, а ось «селесао» з 6 очками посіли друге місце, пропустивши вперед збірну Мексики. У підсумку в чвертьфіналі Аргентина розбила Перу (4:0), а Бразилія - ​​Чилі (6:1). У півфіналі аргентинці знову не помітили суперника, розгромивши Мексику (3:0), а ось бразильці помучались з Уругваєм (2:2, 5:4 - по пенальті).

Тим дивніше став результат фінального протистояння, в якому Бразилія не дала принциповому супернику, по суті, жодного шансу - 3:0. Вже на 4-й хвилині Жуліо Баптиста після хорошого довгого пасу від Елано завдав приголомшливо точного та сильного удару в верхній дальній кут, змусивши капітулювати Роберто Аббондансьєрі. У кінцівці першого тайму Айяла після кросу в штрафну з правого флангу від Дані Алвеса зрізав м'яч у сітку власних воріт, дозволивши супернику піти на перерву з перевагою в два м'ячі.

Після відпочинку ситуація на полі не змінилася. Аргентинці так і не змогли переломити хід невдалого для себе поєдинку, а на 69-й хвилині і зовсім провалилися в обороні, дозволивши Дані Алвесу додати до результативної передачі ще й повноцінний гол. Зоряна Аргентина з Камбьяссо, Вероном, Дзанетті, Хайнце, Маскерано, Рікельме, Тевесом та Мессі у складі катастрофічно зганьбилася у вирішальному матчі турніру, програвши Бразилії, де такої кількості яскравих імен на той момент не було.

Як складеться доля чергового протистояння між Бразилією і Аргентиною, але вже на Копа Америка-2019? Незабаром дізнаємося, а поки пропонуємо ознайомитися з прогнозом на цю зустріч.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Shunya|Kh
Статистика не на користь Аргентини...
Denmark1107
Альо, ме$$я-відбиті, ну що там, правий я був, чи ні?
sv_2000
Мдя.... Судье из 95-го года надо было бы сделать харакири, если не по плану он действовал, конечно)))
mikmir1
Штучка євро на Аргентину вже стоїть...
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Denmark1107
Дуже сподіваюсь, що сьогодні вночі Аліссон, Фірміно, Коутіньо енд К* роздеруть вщент збірну рудобородого гнома.