Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 04 липня 2021, 01:00
5685
0

Жіночий Євробаскет-2019. Чого чекати від збірної України?

Наша збірна вважається однією із «темних конячок» турніру

| Оновлено 04 липня 2021, 01:00
5685
0
Жіночий Євробаскет-2019. Чого чекати від збірної України?
ФБУ

В четвер, 27 червня, в Сербії та Латвії візьме старт тридцять сьомий Чемпіонат Європи з баскетболу серед жінок. Відрадно, що в четвертий раз поспіль і в дев'ятий у своїй історії, на континентальній першості буде представлена ​​збірна України.  

Після тріумфального 1995-го, коли наша збірна вперше завоювала звання найсильнішої команди Європи, результати українських баскетболісток пішли на спад. У 1997 році Україна замкнула десятку в підсумковій класифікації, а в подальшому не могла повторити і це досягнення.  

Так було до минулого Євробаскету-2017, коли наші дівчата знову зайняли десяте місце в загальнокомандному заліку. Втім, з огляду на той факт, що до старту турніру багато баскетбольних експертів називали Україну реальним претендентом на потрапляння до першої шістки і як наслідок, завоювання путівки на чемпіонат світу, а найоптимістичніші шанувальники українського баскетболу цілком реально марили про медалі, такий результат не інакше як негативним сприйматися не міг. Через два роки у нашого дуже талановитого покоління є шанс реабілітуватися за результат дворічної давнини і зайняти високе місце на європейському баскетбольному форумі.

Крім, власне, медалей, на нинішньому Євробаскеті буде присутня і така дуже вагома мотивація, як путівки на олімпійський кваліфікаційний турнір. Для того щоб залишитися в числі претендентів поїздки на головний старт чотириріччя, командам необхідно буде зайняти місце не нижче шостого. Здається, такий результат зможе задовольнити українських шанувальників баскетболу.

Домогтися такого результату Україні буде непросто, але і наша збірна є далеко не останньою командою нинішнього Євробаскету. У строю найрезультативніший гравець минулого Чемпіонату Європи (21,3 очка в середньому за гру) і наш беззаперечний лідер Аліна Ягупова. Під кільцями поборються досвідчені Таїсія Удоденко і Олеся Малашенко, обов'язково додадуть очок в скарбничку збірної форварди Анна Ольховик та Олександра Радулович. В цілому, заявка збірної України на Євробаскет виглядає наступним чином:

Захисники:

Аріна Білоцерківська («Островія», Польща)

Владислава Волошина («Київ-Баскет»)

Віта Горобець («Намюр», Бельгія)

Віктория Кондусь («Київ-Баскет»)

Аліна Ягупова («Чукурова», Туреччина)

Форварди:

Анна Ольховик («Київ-Баскет»)

Олександра Радулович («Чайка»)

Людмила Науменко («Чукурова», Туреччина)

Ольга Яцковець («Ружомберок», Словаччина)

Центрові:

Олеся Малашенко («Кастор Брейн», Бельгія)

Таїсія Удоденко («Вроцлав», Польща)

Міріам Уро-Ніле («Франківськ-ПНУ»)

В ростері нашої збірної відразу кидається в очі відсутність натуралізованої американки Деандри Мосс. Захисниця французького «Тарба» називалася в розширеному списку кандидатів до збірної України, але в заявку збірної так і не потрапила. Багато людей в навколобаскетбольних колах говорили про те, що у ДеАндри був конфлікт з нашим лідером Аліною Ягуповою (зокрема, на це прозоро натякнула в своєму інтерв'ю перед Євробаскетом Таїсія Удоденко). Так чи інакше, натуралізованого гравця в складі збірної України на цьому Євробаскеті не буде. З одного боку, згадуючи дуже поганий виступ на турнірі дворічної давності від ДеАндри, це може бути і на краще, з іншого боку, дана втрата дуже сильно обмежує нас в варіативності задньої лінії. Судячи з усього, тепер розігрувати комбінації доведеться, в тому числі і Аліні Ягуповій, яка в силу свого таланту може закрити і цю позицію.

fbu.ua Лідер збірної України - Аліна Ягупова.

Ще одним сюрпризом заявки стало включення в число гравців збірної дев'ятнадцятирічної Владислави Волошиної, для якої це буде абсолютний дебют на турнірах такого рангу. В іншому, вибір головного тренера нашої збірної Горана Бошковича цілком очікуваний.

Перед Євробаскетом Україна провела достатню кількість контрольних зустрічей, в яких нашими суперницями виступали збірні Італії, Чорногорії, Франції та Китаю. У підсумку, українські баскетболістки частіше програвали, ніж йшли з майданчика переможницями. Перед стартом Чемпіонату Європи Горан Бошкович (як і будь-який інший тренер в його випадку) говорив про не принциповості результатів в контрольних зустрічах, але все-таки велика кількість поразок насторожує. В першу чергу, Україна має проблеми в обороні, пропускаючи досить велику кількість очок. Мабуть, саме цей аспект гри і вимагав найбільшого відшліфовування нашим тренерським штабом перед стартом турніру. 

На груповому етапі нашим дівчатам належить поборотися зі збірними Іспанії, Латвії та Великобританії. Переможець групи вийде відразу в чвертьфінал, а команди, які посіли друге і третє місця зіграють перехресний плей-оф з командами групи В (А2-В3, А3-В2). Трьох суперниць нашої збірної можна розділити на три різних «вагових категорії» для нашої команди. Збірна Іспанії є одним з фаворитів усього чемпіонату, і боротися з ними дуже складно (хоча за перемогу чіплятися можна і потрібно), Латвія під силу приблизно порівнянна з нашою збірною і, нарешті, Великобританія є тією командою, яку наші баскетболістки повинні обігравати в обов'язковому порядку.

Якщо заглянути далі і оцінити потенційних суперниць збірної України з групи В на стадії плей-оф, то картина вимальовується цілком оптимістична. У паралельній групі присутні француженки, які є одними з головних претенденток на перемогу на Євробаскеті, а також цілком обігрувані збірні Чехії, Чорногорії та Швеції. Якщо залишити за Францією теоретичне перше місце, то здобути перемогу над кожною з решти команд нашим дівчатам буде цілком під силу. Головне не забувати, як два роки тому збірна України на цій стадії програла Словаччині, в матчі в якому українські баскетболістки були явними фаворитками.

В цілому, на чемпіонаті спостерігаються три основних фаворити. Це згадані вище збірні Іспанії та Франції, а також Бельгія, яка стрімко увірвалася в еліту континентального баскетболу після бронзи Євробаскету-2017 і четвертого місця на світовій першості в минулому році. У число «темних конячок» турніру відносять збірні Італії та Росії, а також обох господинь континентальної першості (Сербію і Латвію). 

Десь на цьому рівні котируються і шанси збірної України. Але потенціал нашої команди явно дозволяє уболівальникам жовто-синіх розраховувати на те, що наші дівчата затримаються на Євробаскеті довше. Розраховуємо, що українським баскетболісткам вдасться збалансувати свою гру і тоді місце в шістці за підсумками чемпіонату стане цілком досяжним результатом.

Склад усіх груп Євробаскету:

Група А

Україна

Іспанія

Латвія

Велика Британія

Група В

Франція

Чехія

Чорногорія

Швеція

Група С

Туреччина

Італія

Угорщина

Словенія

Група D

Росія

Бельгія

Сербія

Білорусь

Розклад поєдинків збірної України на першому етапі:

27 червня. Україна – Іспанія

28червня. Латвія – Україна

30 червня. Україна – Велика Британія

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.