Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
1610
0

Перемога Берналя в Швейцарії, сход Томаса. Підсумки тижня в велоспорті

Sport.ua підбиває підсумки тижня у велоспорті

| Оновлено 01 травня 2023, 07:52
1610
0
Перемога Берналя в Швейцарії, сход Томаса. Підсумки тижня в велоспорті
twitter.com/tds

Тур Швейцарії (15 - 23 червня)

На минулому тижні відбулася друга багатоденка, яку прийнято вважати генеральною репетицією Тур де Франс - Тур Швейцарії. 9 етапів - ця гонка є найтривалішою в Світовому турі за винятком Гран Турів. Склад учасників Тура Швейцарії знову був скромнішим, ніж на Дофіне, і основна увага була прикута до команди Ineos.

Тиждень тому ми писали, що важка травма Кріса Фрума відкрила Герейнту Томасу шлях до одноосібного лідерства в Ineos і значно підвищила шанси захистити титул чемпіона Тур де Франс. Однак за цей тиждень ситуація знову докорінно змінилася. Під час четвертого етапу Туру Швейцарії Томас впав і зійшов з гонки. Спочатку його падіння виглядало страшним, і здавалося, що перед Ineos відкривається не дуже приваблива перспектива поїхати на Тур де Франс без обох своїх капітанів.

Але на ділі все виявилося не так страшно. Томас уникнув будь-яких серйозних ушкоджень, і його участі в «Великій петлі» ніщо не загрожує. Інша справа, що тепер його перспективи оцінюються трохи по-іншому. По-перше, до сходу Томас розчарував на стартовій розділці на 9,5 км. Такі дистанції завжди вважалися головною (а колись - взагалі чи не єдиною) спеціалізацією колишнього трековика, і лише 13-е місце на такій гонці - провал для Томаса. На жаль, оцінити його рівень готовності в горах ми так і не отримали можливості.
twitter.com/tds

Звичайно, Герейнту дуже пощастило, що в тому падінні на Швейцарії він зумів уникнути серйозних травм. Однак саме падіння і сход з перегонів - не дуже приємні новини для британця. Починаючи з 5 травня у нього за плечима неповних 4 гоночних дня - цього дуже мало в процесі підготовки до Тур де Франс. І ті 5 гоночних днів на Швейцарії, яких Томас недобрав через падіння, можуть дорого йому коштувати. Тим більше, що результат в розділці натякає на те, що до сходу форма у Томаса була далекою від пікової. Сам Томас розуміє, що йому потрібно терміново набирати обсяги якщо не гоночних, то, принаймні, тренувальних навантажень перед Туром, і найближчим часом відправиться на ще один збір.

Сам хід Туру Швейцарії також негативно вплинув на шанси Томаса на перемогу на Турі-2019: його статус одноосібного лідера команди знову був поставлений під сумнів. Перемогу на Турі Швейцарії здобув партнер Томаса по Ineos Еган Берналь. Колумбійський вундеркінд був найсильнішим гірником в гонці, і при цьому дуже непогано захищався в розділці. І ця перемога Берналя - дуже серйозна заявка на статус, як мінімум, рівноцінного співкапітана на Тур де Франс.

Багато букмекерів по ходу Тура Швейцарії взагалі звели колумбійця в ранг головного фаворита Тур де Франс, проте така реакція на перемогу Егана виглядає надмірною. По-перше, не варто забувати той факт, що рівень суперництва в горах на Турі Швейцарії був істотно нижчим, ніж на Дофіне. І на тлі цього поля суперників Берналь виглядав найсильнішим гонщиком, але аж ніяк не домінуючою силою. І той факт, що в підсумковому загальному заліку Берналь виграв у найближчого переслідувача, Роана Денніса (теж показник рівня боротьби в горах, чи не так?) Всього 19 секунд, також говорить багато про що.
twitter.com/tds. Еган Берналь

По-друге, потрібно враховувати, яким був шлях Берналя до цього Туру Швейцарії. Його головною метою на сезон була Джиро д'Італія, і саме до неї він виводив себе на пік форми. Падіння і перелом ключиці за тиждень до старту «Корса Роза» змусили Егана терміново міняти плани на ходу і переорієнтуватися на Тур де Франс. Тому, є висока ймовірність того, що та форма, за рахунок якої Берналь виграв Швейцарію - це залишки того піку форми, який планувався на Джиро. Звичайно, в підготовку Егана після травми на ходу вносилися корективи, але часу на них було не дуже багато. Та й в цілому такі імпровізації рідко приносять успіх. Тому, його шанси на майбутньому Турі варто оцінювати дуже обережно, і його статус фаворита №1 - явний перебір.

Другим на Турі Швейцарії фінішував Роан Денніс, і виступ австралійця на цій гонці - чи не цікавіша тема, ніж виступ Берналя. На недільних багатоденках у Денніса періодично прорізалися непогані виступи в горах, проте те, що гонщик Bahrain Merida показав в Швейцарії - це вихід на якісно інший рівень. На всіх гірських етапах Денніс відмінно захищався, а на останньому - наважився навіть атакувати Егана Берналя.

Міг Денніс і виграти Тур Швейцарії, проте невдало проїхав розділку на восьмому етапі. Виступи Роана в розділці в нинішньому сезоні - тема для окремої розмови. У міжсезоння Денніс перейшов з ВМС в Bahrain Merida, і, як наслідок, пересів на велосипед Merida. А, як відомо, багатьом навіть топовим роздільщикам пересадка на розділочний велосипед іншої марки дається нелегко.

Те ж саме відбувалося в нинішньому році з Деннісом. Чинний чемпіон світу в першій половині сезону був лише блідою тінню самого себе. Після першого етапу Туру Швейцарії здавалося, що процес адаптації до Merida нарешті завершено: Роан здобув першу перемогу в своїй новій команді. Однак на другій розділці на 8-му етапі він знову розчарував: лише шосте місце і скромні 19 секунд переваги над Берналем. Саме посередній виступ на 8-му етапі позбавив австралійця перемоги в загальному заліку Туру Швейцарії.

Так чи інакше, ця багатоденка показала головне: Денніс знаходиться в чудовій формі, і його проблеми в розділці в нинішньому сезоні пов'язані саме з адаптацією до велосипеда Merida, а не з низьким загальним рівнем готовності. Звичайно, багато гарячих голів після такого виступу Денніса на Швейцарії поспішать назвати австралійця претендентом на найвищі місця на Тур де Франс. Однак віри в Денніса як в супербагатоденника мало: непогані результати на тижневих гонках у нього були і раніше, проте на Гран Турах вся ця хороша форма випаровувалася.
twitter.com/tds. Роан Денніс

Був на цьому тижні ще один гонщик, який вразив своїм виступом в горах. Йдеться про Тіша Беноота, який в підсумку фінішував четвертим в загальному заліку. Бельгієць завжди вважався сильним одноденником на горбисті і Північні класики, однак у великих, довгих горах нічого схожого в його виконанні ми раніше не бачили.

З майбутніх претендентів на загальний залік Тур де Франс на Швейцарії виступав ще Енрік Мас. І іспанець в цілому розчарував, зайнявши лише дев'яте місце в загальному заліку. Гонщик Quick Step зазнав невдачі вже на першому гірському фініші на Флюмсербергу, де фінішував 14-м і програв 51 секунду Берналю. Після цього Енрік виглядав краще і сам пробував атакувати, але було видно, що його кондиції ще далекі від піку. До Тур де Франс ще достатньо часу, але симптоми тривожні.

Цікаво було поспостерігати за Фабіо Ару, який повернувся в гонки після 3-місячної паузи і операції на підвздошній артерії. У підсумковому загальному заліку Ару зайняв скромне 21-е місце. Однак до останньої розділки впевнено йшов в топ-10. Гонку на час гонщик UAE Emirates провалив, після чого невдало з'їздив у відрив дня на заключному етапі. Для першої гонки після операції це був в цілому непоганий виступ, який говорить про те, що на Ару ще рано ставити хрест. Звичайно, Тур де Франс йому їхати немає сенсу, однак до Вуельти він може встигнути повернути собі пікову форму.

Наступний тиждень

Тур Швейцарії завершено, до Тур де Франс залишилося два тижні. Наступний тиждень - пора національних чемпіонатів. У більшості європейських країн в середині тижня пройдуть розділки, а на вихідних - групові гонки. З розділок найцікавішою виглядає бельгійська - там юний Ремко Евенпул битиметься за національний титул з досвідченими майстрами на кшталт Віктора Кампенартса і Іва Лампарта, який виграв довгу розділку на Турі Швейцарії. Евенпул зараз у відмінній формі, і буде цікаво подивитися, чи зуміє він кинути виклик грандам. Відзначимо також, що в груповій гонці чемпіонату Великобританії очікується поява Марка Кевендіша.

Дайджест новин

На цьому тижні Тур де Франс втратив ще одного топ-фаворита: на гонку не приїде Том Дюмулен. Голландець зійшов з Джиро через падіння і травму коліна, і вирішив зробити ставку на Тур де Франс. Однак відновлення після травми коліна проходило повільніше, ніж передбачалося. Через це Том у вівторок був змушений перервати свій високогірний збір і провести невелику операцію на коліні. А вже в четвер команда Sunweb оголосила, що Дюмулен на Тур не їде.

Що ж, перед Дюмуленом висить реальна загроза провалити нинішній сезон. Тепер голландцеві варто готуватися до Вуельти. З усіх трьох Гран Турів Вуельта найгірше підходить під характеристики Тома, незважаючи на те, що саме на ній Дюмулен вперше заявив про себе як про сильного генеральщика. Та й коли гонщику двічі за сезон доводиться змінювати плани і підготовку на ходу, це також істотно знижує його шанси на успіх.
twitter.com/giroditalia. Том Дюмулен

Марсель Кіттель може спробувати перезапустити свою кар'єру в складі Jumbo Visma. У травні провальна 18-місячна глава кар'єри німецького спринтера в Катюші достроково підійшла до кінця - сторони розірвали контракт з обопільної згоди за півроку до його закінчення. Тепер же Jumbo Visma пропонує Кіттелю контракт на 2020 рік. Для Кіттеля це може стати відмінним шансом перезапустити свою кар'єру, але робити це доведеться в гострій конкуренції з Діланом Груневегеном. Що символічно, саме голландець в останні півтора роки фактично перехопив у Кіттеля звання найшвидшого спринтера світу.

Для Кіттеля це хороший варіант продовження кар'єри, а ось з точки зору самої Jumbo Visma це рішення виглядає досить спірним. У голландської команди в розпорядженні два капітана на загальний залік (Прімож Рогліч і Стівен Круйсвейк) і індивідуально кращий спринтер світу Ділан Груневеген. Якщо до цієї компанії приєднається ще й Киттель, то в Jumbo Visma може стати занадто тісно. Набагато логічніше було б інвестувати кошти в підписання кількох сильних грегарі - від нестачі якісних помічників на Гран Турах страждають як Рогліч з Круйсвейком, так і Груневеген.

А ось ще один топ-спринтер і одноденник Александер Крістофф нічого міняти в своїй кар'єрі не збирається. На цьому тижні норвежець ще на два роки продовжив контракт з UAE Emirates - він буде виступати за арабську команду до кінця 2021 року. Аналогічну за тривалістю угоду підписав і його молодший співвітчизник - 27-річний екс-чемпіон світу серед андерів Свен Ерік Бістрьом.

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.