Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 06 червня 2019, 16:51
11663
4

330 на всіх, або Найдорожчі сербські футболісти сучасності

Напередодні матчу Україна - Сербія Sport.ua вивчає «цінники» найвидніших гравців зі стану суперника

| Оновлено 06 червня 2019, 16:51
11663
4
330 на всіх, або Найдорожчі сербські футболісти сучасності
fss.rs

Не так давно ми представляли вашій увазі список з десяти найдорожчих українських футболістів сучасності. Загальна вартість вітчизняної представленої десятки топ-гравців склала 106,5 мільйонів євро.

Перед матчем збірних України та Сербії пропонуємо ознайомитися з аналогічними даними по десяти найбільш дорогим футболістам з сербським паспортом на поточний момент. Не всі з них, з різних причин, зможуть зіграти проти «синьо-жовтих» у Львові, проте вартість десятки найбільш дорогих сербів становить 330 мільйонів євро. Не кожному, як просив герой відомої комедії, а на десятьох, але все ж...

10. Матія НАСТАСИЧ («Шальке») – 18 мільйонів євро



26-річний захисник з літа 2015 року захищає кольори «Шальке», куди перебрався з «Манчестер Сіті». Є ключовим футболістом команди з Гельзенкірхена, проте їй абсолютно нічим похвалитися за підсумками сезону-2018/19. «Шальке», в якому одноклубником Настасича є українець Євген Коноплянка, боровся за виживання і в підсумку фінішував на незвично низькому для себе зразка останніх років 14-му місці.

У жовтні минулого року Настасич вийшов на пік трансферної вартості за оцінками порталу Transfermarkt за всю свою професійну кар'єру. Фахівці оцінювали контракт сербського бека в 22 мільйони євро, проте 5 червня відбулося чергове оновлення і Матія «подешевшав» відразу на 4 мільйони.

Втім, проти збірної України Настасич все одно не зіграє. Його достатньо давно не викликали до лав національної команди, останній матч за яку Матія провів у березні 2018 року в рамках спарингу проти Нігерії (2:0).

9. Марко ГРУЇЧ («Герта» / «Ліверпуль») – 20 мільйонів євро



23-річний півзахисник ще в січні 2016 року за 7 мільйонів євро перейшов з «Црвени Звезди» в «Ліверпуль». У сезоні-2016/17 спробував закріпитися в складі «червоних», але скористатися нечастими шансами не зміг. Як підсумок – останні два роки здається «Ліверпулем» у оренди. Сезон-2018/19 провів у Німеччині, виступаючи за «Герту», де був основним футболістом команди і в цілому проявив себе дуже добре.

Успіхи Груїча в «Герті» характеризує стрімке зростання його трансферної вартості. Якщо на момент переходу в ряди берлінців контракт Марко оцінювався в 5 мільйонів євро, то зараз ця цифра вже вчетверо більша. 30 червня у Груїча закінчується термін оренди в «Герті» і він, ймовірно, повернеться в «Ліверпуль», а ось як складеться кар'єра хавбека далі поки невідомо.

Як і Настасіч, Груїч проти України не зіграє. Він не включений в список футболістів, викликаних до національної команди, та й усього в її рядах поки зіграв лише 8 поєдинків. Очевидно, що Груїч – це майбутнє збірної Сербії, а тому поки його розвиток і здатності тренерський штаб «синьо-жовтих» хвилювати не повинні.

8. Лука МІЛІВОЄВИЧ («Кристал Пелас») – 20 мільйонів євро



28-річний хавбек грає в Англії з січня 2017 року. Саме тоді Мілівоєвича за 15 мільйонів євро з «Олімпіакоса» купив «Кристал Пелас». Нині Лука – капітан «склярів» і беззаперечний лідер цієї команди. У Прем'єр-лізі-2018/19 на рахунку Мілівоєвича всі 38 матчів, в яких він відзначився 12 голами і 2 асистами, ставши кращим бомбардиром «Кристал Пелас».

Не дивно, що успішні ігри в Англії за останній сезон привели до збільшення трансферної вартості Мілівоєвича. Ще влітку його контракт оцінювався в 15 мільйонів євро, а вже навесні «подорожчав» до 20 мільйонів.

На щастя для збірної України, Мілівоєвич, як і двоє вищезазначених його земляка, нині не затребуваний в збірній Сербії. Останній свій матч за національну команду Лука провів 22 червня минулого року. Це була товариська зустріч зі Швейцарією (1:2). Втім, якщо гравці, що забивають по 12 голів і стоять 20 мільйонів євро, не залучаються до лав суперника України, то ще невідомо – чи можна називати це щасливим сценарієм...

7. Душан ТАДИЧ («Аякс») – 20 мільйонів євро



30-річний сербський вінгер зробив собі ім'я в Голландії, де успішно виступав в рядах «Гронінгена» та «Твенте». Завдяки цьому влітку 2014 року «Саутгемптон» відвалив 14 мільйонів євро на покупку Тадича, але в Англії демонструвати таку ж результативність Душан виявився не здатен.

Минулого літа Тадич за 11,4 мільйона євро перейшов в «Аякс», де відразу ж зумів розкритися у всій красі. Серб допоміг амстердамській команді дістатися до півфіналу Ліги чемпіонів, а також виграти національний чемпіонат, в якому він забив 28 голів в 34 матчах. Не дивно, що успішна гра Тадича дозволила зрости його трансферній вартості на Transfermarkt з 15 до 20 мільйонів євро.

На Україну головний тренер сербів Младен Крстаїч викликав Тадича, а тому нашим захисникам належить гарненько попрацювати, щоб нейтралізувати небезпечного суперника, який знаходиться, мабуть, на самому піку кар'єри.

6. Філіп КОСТИЧ («Айнтрахт») – 22 мільйони євро



26-річний хавбек був орендований «Айнтрахтом» у «Гамбурга» влітку минулого року за 600 тисяч євро з опцією викупу за 6 мільйонів. У підсумку в рядах франкфуртців Костич зміг розкритися настільки яскраво, що ті без сумніву викупили його трудову угоду, а нині трансферна вартість Філіпа оцінюється в 22 мільйони євро. Тобто за сезон Костич «подорожчав» практично в чотири рази!

Відзначимо, що в «Айнтрахті» Костич став найкращим асистентом команди в Бундеслізі. На його рахунку 10 передач в 34 матчах. Крім цього, Філіп відзначився й 6 забитими м'ячами, тому небезпеку для воріт суперника він представляє неабияку.

На матч проти України Костич викликаний в національну команду, але в стартовому поєдинку відбору до Євро-2020 проти португальців участі не брав.

5. Александар МИТРОВИЧ («Фулгем») – 25 мільйонів євро



24-річний форвард з 2015 року грає в Англії. Два з половиною сезони він провів в «Ньюкаслі», після чого був орендований «Фулгемом», а через півроку і викуплений лондонцями за 20,2 мільйона євро. У Прем'єр-лізі-2018/19 саме Митрович став найкращим бомбардиром «дачників», забивши 11 голів в 37 поєдинках. Це не врятувало «Фулгем» від вильоту, а тому після закінчення сезону в пресі з'явилися чутки про готовність босів клубу відпустити свого бомбардира, але не менше ніж за 30 мільйонів фунтів.

Митрович за останній сезон істотно додав в ціні. З 15 мільйонів євро вартість його контракту зросла до 25 мільйонів. Александар – беззаперечний лідер нападу збірної Сербії, в рядах якої провів 3 матчі на торішньому чемпіонаті світу (1 гол), а також 6 поєдинків в Лізі націй (6 голів). Також Митрович провів повний поєдинок проти Португалії, але забити в ньому не зміг.

Логічно, що на матч проти України тренерський штаб сербів викликав Митровича і той практично напевно вийде в основі, якщо не трапиться якогось несподіваного пошкодження.

4. Нікола МИЛЕНКОВИЧ («Фіорентина») – 35 мільйонів євро



21-річний центральний захисник грає за «Фіорентину» з літа 2017 року, коли за 5 мільйонів євро був підписаний з «Партизана». У першому своєму сезоні в Італії серб був переважно гравцем ротації, проте в розіграші чемпіонату-2018/19 став уже ключовим виконавцем в рядах «фіалок».

З літа минулого року трансферна вартість Миленковича злетіла практично в чотири рази – з 9 до 35 мільйонів євро. Нині цей захисник вважається одним з найбільш перспективних в світовому футболі, а тому не дивно, що навколо нього в'ється чимало агентів, що представляють топ-клуби континенту.

За збірну Сербії Миленкович провів 12 матчів, але останнім часом є ключовим футболістом команди. Проти України практично гарантовано саме Миленкович буде одним з центрбеків сербської команди.

3. Неманья МАТИЧ («Манчестер Юнайтед») – 35 мільйонів євро



В кінці липня 2017 року «Манчестер Юнайтед» заплатив «Челсі» 44 мільйони євро за перехід Неманьї Матича. Нині 30-річний хавбек трохи знецінився на трансферному ринку – якщо ще минулого літа його контракт оцінювався в 40 мільйонів, то зараз фахівці вирахували з цієї суми відразу 5 мільйонів.

Сталося це «завдяки» черговому далеко не найкращому сезону «Манчестер Юнайтед», а також безпосередньо Матича в цій команді. Втім, поки Матич все ще входить в трійку найдорожчих сербських футболістів сучасності, хоча найближчим часом ризикує й випасти звідти.

Відзначимо, що проти України Матич не зіграє. Він не викликаний в національну команду, всього за яку провів 46 матчів і відзначився 2 голами.

2. Лука ЙОВИЧ («Айнтрахт» / «Реал») – 60 мільйонів євро



21-річний нападник став одним з головних відкриттів топ-5 європейських чемпіонатів сезону-2018/19. Він забив 17 голів в 32 матчах чемпіонату Німеччини за «Айнтрахт», а також 10 голів в 14 іграх в рамках Ліги Європи, в тому числі один – в ворота «Шахтаря».

Влітку 2017 року, коли «Айнтрахт» орендував Йовича у «Бенфіки», трансфер цього форварда оцінювався в 2 мільйони євро. В кінці нинішнього сезону франкфуртці викупили серба у лісабонців за обумовлені раніше 5 мільйонів євро, а через пару днів перепродали Йовича в «Реал» за 60 мільйонів. З 1 липня Лука офіційно стане футболістом одного з найбільш титулованих клубів Європи.

Логічно, що Крстаїч і його помічники викликали Йовича на найближчі матчі, в тому числі й гру у Львові проти України. Втім, поки невідомо, чи з'явиться Лука на полі, але якщо і так, то є велика ймовірність, що лише на заміну. Раніше весь поєдинок проти Португалії Йович провів на лаві запасних, хоча у спарингу з Німеччиною (1:1) з'явився зі стартового свистка і провів на полі 70 хвилин.

1. Сергій МИЛИНКОВИЧ-САВИЧ («Лаціо») – 75 мільйонів євро



24-річний центральний півзахисник виступає в Італії за «Лаціо» з літа 2015 року, коли був придбаний у «Генка» за 18 мільйонів євро. Досить швидко Милинкович-Савич зміг стати лідером римської команди і з тих пір його трансферна вартість тільки збільшувалася.

Влітку 2018 року контракт Милинковича-Савича був найдорожчим – 90 мільйонів євро, але після чемпіонату Італії-2018/19 хавбек трохи втратив в ціні, тому як зіграв не настільки яскраво, як роком раніше, та й сам «Лаціо» фінішував лише восьмим.

Спочатку Милинкович-Савич був у заявці сербів на гру проти України, але потім головний тренер команди Младен Крстаїч зізнався, що Сергій не зіграє з «синьо-жовтими» через пошкодження. Можливо, це якось допоможе українцям, хоча вважати відсутність Милинковича-Савича рідкісною удачею навряд чи варто – зіграти у сербів і без хавбека «Лаціо» є кому, причому на дуже високому рівні.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Український Патріот
Стоят дофига сербы, а выиграют Украинцы!
Анатолий Воробей
Месси тоже до хрена стоит, а в сборной своей страны, по КПД как Коваленко и Супряга.
nomad
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Український Крим
Сербы никогда толком не играли в футбол! Их уровень где-то между Словенией и Албанией... Не путайте с Югославией)