Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 травня 2019, 19:38
22482
20

Найдорожчі українські футболісти сучасності

Sport.ua за допомогою даних порталу Transfermarkt розбирається, хто з наших гравців дорожче інших

| Оновлено 26 травня 2019, 19:38
22482
20
Найдорожчі українські футболісти сучасності
ФФУ

Кінець сезону - відмінна пора для клубів оцінити свої кадрові потреби і сформувати завдання на найближче трансферне вікно. Влітку традиційно відбувається більша частина угод, в результаті чого склади команд можуть змінюватися, якщо не кардинально, то дуже серйозно.

Український ринок в останні роки, як правило, досить спокійний, проте це зовсім не означає, що футболістів з вітчизняним паспортом не побажають побачити десь за кордоном. Крім того, деякі «наші легіонери» можуть змінити один закордонний чемпіонат на інший.

У цих реаліях цікаво подивитися, хто ж зараз знаходиться на вершині рейтингу найдорожчих футболістів з українським паспортом. Спираючись на оцінку порталу Transfermarkt, ми виділили топ-10 найдорожчих вітчизняних гравців.

10. Владислав СУПРЯГА («Динамо») - 4,5 мільйона євро

Про талановитого форварда, який з'явився в академії «Дніпра», заговорили кілька років тому. Однак більш відомим Супряга став після того, як влітку минулого року перебрався в «Динамо». За неофіційною інформацією, за юного форварда «біло-сині» заплатили 6,5 мільйона євро, уклавши з футболістом 5-річний контракт.

Закріпитися в столичному гранді і відразу ж проявити себе Супрязі не вдалося. Олександр Хацкевич та його тренерський штаб поки відверто не бачать 19-річного футболіста в першій команді. Наданими йому можливостями Супряга скористатися не зміг, не відзначившись жодним голом за основу «Динамо». Не випадково в пресі з'явилися чутки про те, що в наступному сезоні Супряги в київському клубі небуде. Поки все йде до того, що Владислав на правах оренди повернеться в «Дніпро-1».

Тут важливо відзначити, що «цінник» в 4,5 мільйона євро на Супрягу, виставлений аналітиками Transfermarkt, безпосередньо «підтягнутий» до реальної суми трансферу. По суті ж, ця цифра - аванс для Супряги, особливо якщо враховувати неофіційні відомості про те, що 6,5 мільйона євро, які нібито «Динамо» заплатило «Дніпру-1», насправді складені з ряду бонусних виплат, а «прямий» початковий платіж був набагато скромнішим.

9. Андрій ЛУНІН ( «Реал» / «Леганес») - 5 мільйонів євро

Лунін, як і Супряга, змінив клуб минулого літа, перейшовши за 8,5 мільйонів євро з «Зорі» в «Реал». Однак в Мадриді на юного воротаря поки не розраховують, внаслідок чого відправили набиратися досвіду в оренду в «Леганес».

В команді з передмістя Мадрида Лунін поки є резервістом основного воротаря Куельяра, однак той влітку покине «Леганес», у зв'язку з чим цей клуб планує домовитися з «Реалом» про продовження оренди Луніна ще на сезон. Нібито в наступному розіграші Примери на Андрія буде робитися ставка, як на ключового стража воріт команди.

Цікаво, що в «Реалі» поки не вирішили питання майбутнього Луніна, але є цілий розсип чуток про бажання Зінедіна Зідана бачити другим воротарем команди свого сина Люку, а не українця. Можливо, саме цей родинний зв'язок змусить талановитого українця і наступний сезон провести поза межами «Сантьяго Бернабеу».

8. Ярослав РАКИЦЬКИЙ («Зеніт») - 8 мільйонів євро 

В кінці січня багаторічний лідер оборони «Шахтаря» Ярослав Ракицький перебрався в чемпіонат Росії, де за нього 10 мільйонів євро не пошкодував «Зеніт». Донецький клуб зробив хороший бізнес на віковому футболістові, якому на початку серпня цього року виповниться 30 років.

Своїм від'їздом до Росії Ракицький, зі зрозумілих причин, закрив для себе дорогу до лав збірної України, проте сам футболіст, схоже, з цього приводу не сильно-то й переживає. У «Зеніті» роботою та віддачею Ярослава поки також дуже задоволені, та й у збірній України не сильно журяться – як мінімум Бурда, Шабанов та Кривцов вже зараз потихеньку «виходять з тіні», демонструючи свій рівень і потенціал замінити колишнього лідера.

7. Євген КОНОПЛЯНКА («Шальке») - 10 мільйонів євро

Покинувши «Дніпро» і перебравшись в Європу, Коноплянка з одного боку відкрив для себе нові простори, з іншого - перестав бути лідером в клубі і помітно зупинився в прогресі. В Іспанії та Німеччині передбачувані фінти та переміщення Коноплянки досить швидко були вивчені тренерами і захисниками команд-суперниць «Севільї» та «Шальке», через що небезпечних дій від Євгена стає все менше й менше.

У збірній України Коноплянка все ще вважається одним з лідерів, але ще пару років таких «простоїв», як нині у хавбека в «Шальке», і Шевченку з його тренерським штабом доведеться серйозно розглядати можливість ставити на лівий фланг інших виконавців.

Реагує на невдачі Коноплянки і «цінник». Якщо під час перебування гравцем «Севільї» Євгена оцінювали в 25 мільйонів євро, то нині - в два з половиною рази дешевше. З урахуванням того, що у вересні Коноплянці виповниться 30 років, а його контракт з «Шальке» закінчується влітку майбутнього року, є величезні сумніви, що в найближче трансферне вікно будь-хто погодиться заплатити за Євгена навіть 10 мільйонів.

6. Тарас СТЕПАНЕНКО («Шахтар») - 10 мільйонів євро

Степаненко - один з безумовних лідерів сучасного «Шахтаря». Від його гри багато в чому залежить те, як «гірники» виглядають в центрі поля. Однак в донецькому клубі Степаненко знаходиться практично дев'ять років, а тому не факт, що цього літа футболіст не побажає нарешті змінити обстановку.

Раніше в пресі з'являлися чутки про предметний інтерес до Тараса з боку «Крістал Пелес», але та угода так і не відбулася через легковажне ставлення до питання з боку англійців і представників футболіста, що займалися переговорним процесом. Чи захоче «Шахтар» відпускати Степаненко нині? Питання, звичайно, цікаве, але багато чого буде залежати від суми, яку за Тараса запропонує потенційний покупець. Історія з Ракицьким дала зрозуміти, що утримувати досвідчених гравців і лідерів команди проти їх волі в «Шахтарі» не будуть, а якщо випаде можливість ще й добре заробити, так тим більше.

5. Руслан МАЛИНОВСЬКИЙ («Генк») - 10 мільйонів євро

26-річний українець нині є одним з найбільш яскравих футболістів в чемпіонаті Бельгії. Талант і працездатність Малиновського вивели гравця на якісно новий рівень в першості, яку в Європі прийнято вважати яскравою «вітриною» для клубів з більш серйозних чемпіонатів.

У зв'язку з цим немає сумнівів, що влітку «Генк» отримає ряд запитів з Італії, Німеччини та, можливо, Англії. Якщо бельгійський клуб виграє титул чемпіона в рідній країні, то, швидше за все, перешкод для трансферу Малиновського ніхто споруджувати не буде. Раніше керівництво «Генка» заявляло, що хоче максимально зберегти склад команди для завоювання «золотих» медалей чемпіонату Бельгії.

4. МАРЛОС («Шахтар») - 11 мільйонів євро

Бразилець з українським паспортом, якому на початку червня виповниться 31 рік, як і раніше є одним з найбільш яскравих і гострих гравців не тільки «Шахтаря», але і всього чемпіонату України. Поки без Марлоса «гірники» грати не навчилися і відсутність цього виконавця, як правило, досить помітна.

Втім, в «Шахтарі» Марлос знаходиться вже 5 років і саме зараз настає одна з останніх можливостей в його кар'єрі змінити клуб заради переїзду в лігу куди більш сильну, ніж українська. У 32 або 33 роки Марлос навряд чи буде комусь потрібен в Англії, Іспанії чи Італії. Хіба що в Китаї або в Бразилії, але тоді логічніше буде продовжувати виступи в «Шахтарі» і, можливо, навіть закінчити кар'єру в цій команді.

3. Віктор ЦИГАНКОВ («Динамо») - 13 мільйонів євро

Головний талант сучасного «Динамо» Віктор Циганков від року до року демонструє прогрес, який відбивається і на його «ціннику». Якщо ще рік тому аналітики Transfermarkt оцінювали контракт Циганкова в 8 мільйонів євро, то з березня ця сума зросла до 13 мільйонів.

Є великі сумніви, що цього літа відбудуться якісь зміни в клубній кар'єрі Віктора. Президент «Динамо» Ігор Суркіс дає зрозуміти, що готовий розглянути питання продажу Циганкова, але, як це зазвичай буває у боса «біло-синіх», у віддаленій перспективі. Зараз же в «Динамо» вважають, що хавбек може домогтися ще більшого прогресу в рідній команді і принести їй ще чимало користі. Варто визнати, що подібні думки не позбавлені логіки і, швидше за все, ще через рік Циганков, якщо продовжить грати з таким же завзяттям, азартом і по-хорошому футбольним нахабством, буде коштувати вже в районі 20 мільйонів євро, а то і дорожче.

2. Олександр ЗІНЧЕНКО («Манчестер Сіті») - 15 мільйонів євро

Коли 5 років тому один з найталановитіших вихованців академії «Шахтаря» Олександр Зінченко прийняв рішення в односторонньому порядку розірвати контракт з «гірниками», генеральний директор донецького клубу Сергій Палкін говорив, що за таким рішенням хлопця стоять люди, охочі не допомогти футболісту розігнати кар'єру, а організувати на ньому свій бізнес-проект.

Однак нині стало ясно, що Зінченко не з числа тих хлопців, які позбавлені характеру і хороших спортивних амбіцій. Зараз Олександр доріс до рівня основного складу «Манчестер Сіті», в рядах якого відіграв 14 поєдинків в рамках Прем'єр-ліги нинішнього сезону, відзначившись 3 асистами і здобувши другий поспіль чемпіонський титул. Звичайно, самому Зінченку та українським уболівальникам хотілося б, щоб Олександр діяв в стані «городян» не зліва в обороні, а на більш рідній для футболіста позиції в центрі поля, проте в команді рівня «Манчестер Сіті» куди важливіше просто грати регулярно, а не перебирати позиціями.

1. Андрій ЯРМОЛЕНКО («Вест Гем») - 20 мільйонів євро

Влітку минулого року «Вест Гем» заплатив дортмундській «Боруссії» 20 мільйонів євро за Андрія Ярмоленка, на якого «молотобійці» покладали серйозні надії. На жаль, повністю виправдатися їм не судилося через травму ахілла, яку українець отримав в кінці жовтня, після чого вибув на решту сезону.

В АПЛ Ярмоленко встиг провести лише 9 матчів, відзначившись 2 голами. Кілька днів тому стало відомо, що Андрій повернувся до повноцінних тренувань у складі команди. Радує, що на українця ніби як розраховують і в наступному сезоні, а тому його вояж до Англії, по суті, тільки починається.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 16
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба
Футбол | 26 квітня 2024, 23:52 9
Срна зізнався, чому Шахтар не призначить тренером Григорчука або Вернидуба

Даріо вважає, що в Україні складно знайти коуча під «шахтарський футбол»

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
movkli
рано статья вышла, там почти все стоимости даны перед трансферным окном ДЕКАБРЬ 2018, сейчас, думаю, Зинченко точно вырос с тремя трофеями, Малиновский второй игрок в Чемпионате Бельгии и чемпион, тоже вырастет, Ярмоленко после травмы, наверняка подешевеет
Український Патріот
Коноплянке и Ярмоле уже по 29. офигеть, как время летит!
Алексей Романцев
Ну блин, через пару недель будут обновлять ценники. Рано спорт юа эту статью сделала.
Сергей Бондаренко
Вообще-то Генк уже выиграл чемпионат. При чём, неделю как...
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Романцев
Тот же Зинченко, стоил 15 млн., ещё до того как стал регулярно выступать в основе и был даже признан лучшим игроком февраля(помойму)
Robert Monroe
Какая-то странная статья. Генк уже чемпион, а ценники обновят скоро. Малиновский наверняка подорожает, Цыганков тоже, скорее всего. А вот Ярмоленко и Коноплянка могут слегка подешеветь (один из-за травмы, а второй просто потому, что не проходит в состав). Потенциально в топ-10 в ближайшее время войдут Миколенко, Шепелев, Шапаренко, Коваленко, Швед.
Виктор Андрущик
коноплянка 10 гривен ярмо-20грв
Surkisfuilo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Golhrenshtanga
По Лунину была информация что за 15 перешел,а в статье указано 8,5
Виталий Манько
"....как минимум Бурда, Шабанов и Кривцов уже сейчас потихоньку «выходят из тени», демонстрируя свой уровень и потенциал заменить былого лидера....." Вот тут стало смешно Кроме полного отсутствия патриотизма у гражданина,как к игрок по-моему к Ракицкий на порядок полезней для команды любого из этой троицы,плюс колосальные лидерские качества - взять на себя игру через немогу. Тут шансы когда-нибудь его догнать по коэффициэнту полезности есть только у Бурды.
Андрей Деко
Прикол в том, что не Ярмоленко, ни Коноплянка нее стоят своих денег.