Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 06 червня 2019, 00:39
28163
20

Новачок Динамо Кадірі: син короля, який ледь не став сантехніком

Sport.ua розповідає про першого літнього новобранця київської команди Мохаммеда Кадірі

| Оновлено 06 червня 2019, 00:39
28163
20
Новачок Динамо Кадірі: син короля, який ледь не став сантехніком
fk-austria.at. Мохамед Кадірі

В кінці квітня у вітчизняній пресі з'явилася інформація про те, що селекціонер «Динамо» Олександр Заваров їздив в Тулу на матч між місцевим «Арсеналом» та московським «Спартаком» з метою переглянути в ділі потенційного новачка для «біло-синіх». Спочатку ця інформація у більшості викликала скепсис – перш за все, її джерело кілька разів уже видавало, так би мовити, бажане за дійсне, та й уявити собі зараз бізнес між «Динамо» і будь-яким російським клубом було вкрай складно.

Однак в підсумку все склалося таким чином, що на початку червня в «Динамо» дійсно перейшов футболіст тульського «Арсеналу», який навіть був визнаний кращим гравцем цієї команди за підсумками минулого розіграшу чемпіонату Росії. Щоправда, кияни не брали новачка безпосередньо у росіян, а придбали його зі стану віденської «Аустрії». Саме звідти до лав «біло-синіх» перебрався опорний півзахисник Мохаммед Кадірі.

З умов трансферу офіційно відомо лише про терміни контракту Кадірі з «Динамо» – чотири роки з опцією продовження ще на один. Про суму угоди не повідомляється, але раніше в низці джерел була інформація, що вона стала «дуже прийнятною» для керівництва киян. Що це означає на ділі – сказати складно, але для орієнтиру відзначимо, що портал Transfermarkt оцінює Кадірі в 1,5 мільйона євро.

Хто такий і звідки?

Мохаммед Кадірі з'явився на світ 7 березня 1996 року в ганському місті Обуасі, населення якого складає близько 130 тисяч жителів. Цей населений пункт відомий, перш за все, тим, що в його межах розташований найбільший золотий рудник на території Гани, відкритий ще в 17 столітті. Раніше європейські колонізатори видобували тут чимало золота, а рудник в Обуасі ще на початку 20 століття входив в десятку найбільших в світі.



Що стосується футболу, то з Обуасі вийшли кілька непоганих гравців, найвідомішим з яких є захисник Джон Менса, що пограв в Європі за ряд клубів і провів 78 матчів за національну збірну Гани.

Мохаммед Кадірі також побажав стати футболістом, хоча його життя могло скластися зовсім інакше. Справа в тому, що батько Кадірі є королем Північного регіону Гани з центром в Тамале. За розповідями самого Мохаммеда, він міг би з дитинства піти шляхом найменшого опору, живучи за рахунок батька, який перебуває при владі і має солідний достаток. Однак Кадірі не захотів залишатися в тіні батька і вибрав свій шлях.

Спочатку батько наполягав на тому, щоб Мохаммед Кадірі основний акцент робив на освіті, але за допомогою тренера з футболу хлопчині вдалося переконати родича в тому, що його покликанням є «гра мільйонів».

Втім, до успіхів у футболі було ще далеко, а поки Кадірі робив перші кроки в ньому, йому доводилося працювати. Мохаммед пішов по стезі сантехніка. «Я був водопровідником. Ходив по домівках, лагодив труби. Я навіть ходив в технічне училище. Не те щоб мені хотілося, але якби не футбол, напевно, довелося б залишитися сантехніком», – розповідав нинішній новобранець «Динамо».

Шлях від «Ашанті Голд» до «Динамо»

Футбольну кар'єру Кадірі починав в «Ашанті Голд», що базується в рідному місті Мохаммеда. Спочатку доводилося несолодко – в молодіжній команді платили дуже мало, а Кадірі жив разом з трьома братами і двома друзями, й був змушений годувати їх усіх.

«У 15-16 років «Ашанті Голд» виділила мені апартаменти. Грав я тоді в молодіжці, платили мало. Я жив з трьома братами і двома друзями. Вони постійно вимагали їжі. Через три дні після зарплати грошей не залишалося. Доводилося йти до батька», – розповідав Мохаммед Кадірі.

Однак, через кілька років увагу на Кадірі звернули в «Аустрії». Футболіст сподобався тодішньому головному тренеру віденської команди Торстену Фінку, який побачив в Кадірі велику перспективу. Правда, перший сезон у Мохаммеда не вийшов – він витратив чимало часу на вирішення бюрократичних питань з робочою візою, через що дебютувати в новій команді зміг лише через два місяці після переходу.

Другий сезон (2017/18) видався для Кадірі куди більш вдалим. Він став гравцем основи, провівши всього 22 матчі в чемпіонаті Австрії. Але в лютому 2018-го Фінк був звільнений, а Томас Леч, який прийшов на його місце, вирішив, що в новому сезоні «Аустрія» зможе легко обійтися і без Кадірі. Австрійці досить швидко знайшли для гравця новий клуб – «Баніяс» з ОАЕ побажав взяти Мохаммеда на сезон з опцією викупу. Футболіст встиг навіть сфотографуватися в клубній футболці, а «Баніяс» оголосити про звершення угоди, але через пару днів трансфер був анульований. За офіційною версією – клуби не змогли досягти повного взаєморозуміння в питанні оренди. Неофіційно ж говорилося, що Кадірі так і не зумів узгодити умови особистого контракту з «Баніясом».



Через пару тижнів Кадірі переїхав в оренду в «Арсенал», де зумів стати одним з важливих виконавців команди, провівши в її рядах 22 поєдинки в рамках російської Прем'єр-ліги і відзначившись 1 голом, а також 2-ма результативними передачами. Туляки були не проти залишити Кадірі в своїх рядах ще як мінімум на рік, але сам футболіст побажав піти на підвищення, тим більше як раз виник інтерес з боку «Динамо»...

Сильні та слабкі сторони Кадірі-футболіста

Мохаммед Кадірі в «Арсеналі» грав переважно зліва в опорній зоні. Однак його універсалізм дозволяє без особливих проблем зіграти й на позиції центрального захисника, тому у тренерського штабу «Динамо», в разі необхідності, буде і така опція.

Кадірі – футболіст досить корисний для команди, яка робить акцент на якісній грі в обороні. Тут Мохаммед проявляє себе краще за все. Він вміє добре нав'язувати боротьбу за м'яч і часто виходити з неї переможцем, непогано читає гру, роблячи перехоплення м'яча і завжди готовий виявитися першим на підборі. Кадірі звик виконувати досить великий обсяг роботи на полі, у зв'язку з чим йому буде не так складно перейнятися філософією дій «Динамо», особливо якщо в стані киян не відбудеться змін на тренерському містку і наставником команди залишиться Олександр Хацкевич. Білорус досить тремтливо ставиться до тих, хто багато працює на полі, а тому повинен буде досить швидко перейнятися повагою до новобранця.



У той же час Мохаммед Кадірі виглядає досить обмеженим футболістом з точки зору роботи на атаку. Від нього ви не дочекаєтеся величезної кількості обведень – такі дії ганський гравець дозволяє собі в основному тільки тоді, коли впевнений в їх підсумковій успішності. Не випадково відсоток вдалих обведень у Кадірі дуже високий і за цим компонентом ганський легіонер входив до трійки кращих в чемпіонаті Росії-2018/19. Ліпший відсоток успішних обведень був тільки у Романа Єременка (93%), а Ільзат Ахметов мав такий же показник в 80,95%, як і у Кадірі.

Вкрай рідко від Кадірі можна дочекатися і передачі в штрафну на партнерів по команді. Найчастіше Мохаммед вважає за краще діяти від кордонів першої та другої третини поля до початку фінальної. Тому торкань м'яча в чужій штрафній у Кадірі мінімум (0,43), та й більша частина з них здійснюється Мохаммедом при підключеннях на стандарти. До слова, саме після одного з таких підключень Кадірі й провів свій єдиний гол у РПЛ-2018/19, забивши у ворота «Рубіна».
 

З урахуванням того, що центральна вісь – далеко не головна проблемна зона нинішнього «Динамо», перспективи Кадірі в київській команді поки виглядають досить туманними. Однак не варто виключати, що влітку стан «біло-синіх» може покинути хтось із тих, хто вже давно на контракті в клубі – наприклад, Сидорчук, Буяльський або Андрієвський. Непогану конкуренцію Кадірі може забезпечити і для талановитого, але все ще вкрай нестабільного Шепелєва. Тому місце на полі для ганського легіонера тренерському штабу «Динамо» підшукати буде не настільки й складно, особливо в матчах єврокубків, де кияни часто демонструють вкрай обережну манеру гри, яка називається багатьма з легкої руки Олександра Хацкевича не інакше, як «терплячим футболом».

Зі збірною поки не складається

До своїх 23 років Мохаммед Кадірі не провів ще жодного поєдинку в складі національної збірної Гани. Він запрошувався в команду в 2016 році Авраамом Грантом, який на той момент очолював «чорних зірок», але жодного разу на полі так і не з'явився.

Вже під час виступів за тульський «Арсенал» на Кадірі виходили з пропозицією отримати тамтешній паспорт з перспективою згодом спробувати сили в збірній Росії, проте Мохаммед навідріз відмовився.

«Росіяни зверталися до мене з питанням про натуралізацію, але я хочу грати за збірну Гани і люблю свою країну. На одному з тренувань до мене дійшли чутки, ніби я погодився виступати за Росію, але я відмовив, я не росіянин і люблю Гану. Міняти спортивне громадянство я не готовий, оскільки народився в Гані, і ніхто мене змінити національність не змусить», – заявляв у квітні нинішнього року Кадірі в інтерв'ю ганській пресі.

Ось така категорична позиція у Кадірі з національного питання, яка спочатку може додати чимало вістів новобранцю «Динамо» в очах шанувальників команди. А вже далі Мохаммеду своєю грою доведеться доводити, що його не дарма запросили захищати честь біло-синьої футболки, та завойовувати справжню повагу трибун.

Олексій СЛИВЧЕНКО

 

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andy Chak
Удачи, а там посмотрим)))
JulikoB
К своим 23 годам Мохаммед Кадири не провел еще ни одного поединка в составе национальной сборной Ганы.
---------------------------------------------
Очень многие игроки, которые начинали играть в составе Динамо, вскоре получали вызовы в свои сборные и место в основе.
Top
Может быть полезен, главное что бы Хацкевича уволили
Олександр Бондаренко
Нашёл для Динамо игрока,Диалло играет за ФК Мец французкий,лишним точно не будет,посмотрите статистику!!!
kaprizlink
Опять полузащитник?! Давайте нападающего!
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Слава Чебан
я думаю будет одним из лидеров в этом динамо
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Бондаренко
Первое. Обуаси - город на юге Ганы, регион Ашанти. Как южанин стал сыном короля Севера?
Второе. В регионе Дагбон правит король с 25 января 2019 года!!! Прошлого короля убили в 2002-м году! А правил он с 1974 года. С 2006-го по 2019-й правил регент.
Вадим Максимов
Сантехніком було б більше преспектив, чим у нинішньому ДК
FidanFCCO
Дынама топ клюб
FidanFCCO
Пошёл на повышение в динаму
FidanFCCO
Что ты свою гнилую помойку открываешь,в следующем сезоне же будешь само ныть как обычно и называть его всеми матами мира,чему собственно удивляться,сайт то ро го вск ий,но то что ды рка есть ды рка и это факт ,а то что на черноморец вы пишете,то мы хотя бы не кричим что мы самый великий клуб в мире,в отличие от вас....И ты хочешь сказать,что уровень РПЛ ниже чем в УПЛ?Какое тут нахрен повышение,Арсенал тоже будет играть в лиге европы,где тут повышение,где????