Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 04 липня 2021, 00:36
6812
6

НБА. Фінал. Торонто Репторс - Голден Стейт Ворріорз. Прев'ю

Sport.ua аналізує головну серію сезону в НБА

| Оновлено 04 липня 2021, 00:36
6812
6
НБА. Фінал. Торонто Репторс - Голден Стейт Ворріорз. Прев'ю
USA Today
Для початку, питання для баскетбольних знавців від Sport.ua. Хто з дійових осіб фінальної серії нинішнього сезону НБА гостював у столиці України в рамках офіційної зустрічі?
 
В ніч з четверга на п'ятницю за київським часом, стартує фінальне протистояння в Національній Баскетбольній Асоціації. У ньому в п'ятий раз поспіль зіграє «Голден Стейт Ворріорс» і «Торонто Репторс», для яких це буде перший фінал за всю двадцятичотирирічну історію клубу.
 
Цей фінал НБА буде дуже очікуваним з кількох причин. По-перше, вперше за останні п'ять сезонів в ньому, нехай і на 50%, але все-таки змінився склад учасників. Місце «Клівленд Кавальєрс», які були незмінними переможцями Східної конференції в період з 2015 по 2018, зайняли зухвалі дебютанти фінальної серії з Канади. По-друге, дуже цікаво подивитися на те, чи зможе Кавай Ленард вже в свій перший сезон в Торонто, привести команду до чемпіонського титулу? У цьому Кавай дуже сильно нагадуватиме Леброна Джеймса періоду останніх сезонів в «Кавальєрс», коли «король» намагався мало не поодинці обіграти команду-династію. Один раз у нього вийшло (з хорошою підтримкою від Кайрі Ірвінга і Кевіна Лава), ще три спроби були невдалими. Подивимося, як складеться з цим у Ленарда. По-третє, цей фінал може бути останньою крапкою в існуванні цієї самої команди-династії, статус якої вже беззаперечно завоював «Голден Стейт». Влітку закінчуються контракти у двох системоутворюючих гравців команди - Кевіна Дюрента і Клея Томпсона і далеко не факт, що зоряні гравці і клуб підпишуть нові угоди. Відповідно, фінальна серія нинішнього сезону може стати лебединою піснею золотого складу «Ворріорс».   
 
 
У поточному сезоні шлях фіналістів до вирішальної серії сезону був різний. Після проходу в першому раунді плей-оф «Лос-Анджелес Кліпперс» з рахунком 4-2, «Голден Стейт» вже в півфіналі конференції довелося зустрітися зі своєю головною загрозою, клубом «Х'юстон Рокетс». Багато фахівців називали це протистояння достроковим фіналом НБА і серія не підвела. Незважаючи на підсумкову перемогу з рахунком 4-2, команди видали дуже близькі матчі, в яких найбільша підсумкова перевага однієї з команд досягала всього лише шести очок. Після перемоги над своїм головним суперником, «Ворріорс» не помітили в фіналі конференції «Портленд», вигравши серію в суху 4-0.
 
Куди складніше був шлях до фіналу у «Торонто Рапторс». Варто відзначити, що «Рапторс» стали першою командою НБА з 2001 року, яка вийшла в фінал, поступаючись в кожній зі своїх серій. «Торонто» по ходу плей-оф програвав «Орландо» (0-1), «Філадельфії» (1-2) і «Мілуокі» (0-2), але в кожній з цих серій гравці канадського клубу змогли переломити невдалий хід подій і схилити чашу терезів на свій бік.
 
Особливу роль в успіхах канадського клубу зіграв Кавай Ленард. Двадцятисемирічний форвард, який зі скандалом був обміняний в «Торонто» минулого літа, за один сезон став справжнім лідером свого нового клубу і явно націлений привести команду з Канади до першого в історії чемпіонського титулу. Ленард ставав найрезультативнішим гравцем свого клубу в 15 з 18 матчів плей-оф, а його середня результативність у постсезоні становить 31,2 очка за гру. 
 
 
А найяскравішим моментом у виконанні Кавая став його вирішальний баззер-бітер на останніх секундах вирішального, сьомого (!) матчу півфіналу конференції проти «Філадельфії». До нього, ще жодному баскетболістові НБА не вдавалося закинути вирішальний баззер в сьомому матчі плей-оф.
 
   
При цьому, Ленард будучи обдарованим багатим атакуючим варіативом, є дуже важливою фігурою і в оборонних діях своєї команди. Те, що він є в своїй команді кращим за підбираннями (8,8 в середньому за гру) і перехопленнями (1,6 в середньому за матч) в плей-оф, найкраще тому підтвердження. Безумовно, саме Ленард стане основною силою, яка може привести «Торонто» до чемпіонства.   
 
Іншими важливими елементами канадського клубу є камерунський форвард Паскаль Сіакам (18,7 очок з середньому за гру в плей-оф) і захисник Кайл Лаурі (14,7 набраних очок в плей-оф). Але при цьому варто відзначити, що головний тренер канадців Нік Нерс дуже грамотно побудував командну систему в «Торонто», завдяки якій кожен гравець, виходячи з лавки, може посилити гру команди на певних відрізках матчу. А підсилити гру є кому, Марк Газоль, Серж Ібака, Денні Грін, Фред Ванвліт і інші можуть вельми продуктивно провести свої ігрові відрізки.   
 
   
У лігві «Голден Стейт» все як і раніше. Команда до сих пір має забійну стартову п'ятірку з чотирма зірками НБА, а якщо додати сюди Демаркуса Казинса, який має всі шанси встигнути відновиться від травми і зіграти у фінальній серії, то можна сказати, що і з усіма п'ятьма. Але варто зауважити, що найрезультативніший гравець команди Кевін Дюрент (34,2 очка за гру в матчах плей-оф) знаходиться в лазареті і точно не зіграє в першому матчі фіналу. При цьому Дюрент полетів з командою до Канади і є всі шанси на те, що КейДі вийде на майданчик у другій грі фіналу.
 
При цьому варто відзначити, що відсутність Дюрента не завадила «Голден Стейт» в суху 4-0 розібратися в фіналі конференції з «Портленд», а роль головного бомбардира в цих матчах взяв на себе Стеф Каррі, який у всіх чотирьох поєдинках ставав найрезультативнішим гравцем своєї команди.
 
 
У нинішньому плей-оф п'ять гравців «Ворріорс» мають показник в більш ніж десять очок в середньому за гру в плей-оф. Крім Дюрента і Каррі, такими гравцями є Клей Томпсон, Дреймонд Грін і Андре Ігудала.
 
У загальних рисах, ситуація в «Голден Стейт» перед стартом фіналу, дуже нагадує ситуацію минулих сезонів, коли при наявності зоряної стартової п'ятірки (особливо після переходу в команду Кевіна Дюрента), команді явно не вистачає в своєму складі гравців-трудяг, які будуть підчищати за своїми зоряними партнерами і ціпко захищатися проти лідерів суперників. Втім, це не завадило «Голден Стейт» виграти три з останніх чотирьох фіналів.
   
В цілому, виходячи з атакуючого потенціалу обох команд, основним протистоянням в серії бачиться боротьба між нападом «Голден Стейт» і захистом «Торонто». У складі «Ворріорс» присутні зіркові топ-скорери, які можуть закидати кільце суперника точними кидками, в той час як гравці канадського клубу можуть запропонувати дуже серйозний і запеклий опір під своїм кільцем, той же Ленард визнавався кращим оборонним гравцем сезону в 2015 і 2016 роках .
 
В ході регулярного сезону команди двічі зустрічалися одна з одною і обидва рази перемогу святкували гравці «Торонто». Але плей-оф, вже зовсім інша історія і літопис якої команди буде написаний переможними рядками, ми дізнаємося зовсім скоро.
 
 
Прогноз Sport.ua: перемога «Голден Стейт».
 
P.S. Відповідь на питання від Sport.ua: 11 грудня 2000 року в рамках чемпіонату НЕБЛ БК «Київ» приймав на своєму майданчику британський «Лондон Тауерс». А головним тренером лондонського клубу був нинішній головний «Торонто Рапторс» Нік Нерс, який в перший рік свого керівництва канадським колективом, вивів його в фінал НБА. Погодьтеся, непогано розвинулася у Ніка Нерса тренерська кар'єра. До речі, в тому матчі британці обіграли український клуб.
 
 
 
Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Фанат кинув Зінченку телефон, Олександр відповів тим же
Футбол | 27 березня 2024, 14:39 7
ВІДЕО. Фанат кинув Зінченку телефон, Олександр відповів тим же

Вболівальники дуже хотіли отримати спільну фотографію з капітаном збірної України

Дніпро та Рівне стартували з перемоги, Черкаські Мавпи вийшли до півфіналу
Баскетбол | 28 березня 2024, 00:30 0
Дніпро та Рівне стартували з перемоги, Черкаські Мавпи вийшли до півфіналу

У чемпіонаті України з баскетболу відбулися матчі плей-оф

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vit-2
Не бачу шансів у Торонто на перемогу проти зіркової п'ятірки Воїнів.
футфан
Як можна було написати що у Голден Стейт не вистачає гравців-трудяг, коли всі їх зірки і є трудяги. А по-друге Воїнам дуже повезло що вони "не замітили" Портленд, адже в трьох (з чотирьох) матчах Портленд мав шалену перевагу і ГСВ виборювали перемоги!!!
Lion
Дюран первую игру пропускает.
Mr.Value
Вероятно всего 4-1 будет, хотя многие верят в Торонто, но тут скорее чисто поболеть против Гсв)
Олександр Витвицький
мені здається магія (пруха) Ленарда має зіграти вирішальну роль . я ставлю на Тороното, дуже хотілось щоб вони виграли. Але, якщо "воїни" будуть швиряти трюльники зі своєю звичною результативністю, то для Торонто буде все печально
Канада вперед!