Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 30 травня 2019, 19:41
24704
46

Челсі декласував Арсенал в фіналі Ліги Європи

Команда Мауріціо Саррі стала володарем трофею

| Оновлено 30 травня 2019, 19:41
24704
46
Челсі декласував Арсенал в фіналі Ліги Європи
twitter.com/chelseafc

Фінал Ліги Європи в Баку, в якому зійшлися два лондонських клуби - «Арсенал» і «Челсі», - таїв у собі купу інтриг. Останній матч Чеха в кар'єрі і останній для Азара в футболці «Челсі», Жиру проти колишньої команди, Мхітарян біля телевізора в Лондоні і тактичне протистояння самого іменитого тренера в історії Ліги Європи і наставника, який до цього моменту не виграв жодного трофея.

***

37-річний Петер Чех, який більшу частину кар'єри провів у складі «аристократів», назвав напередодні матч фіналом мрії. Завершити кар'єру в фіналі єврокубка, в поэдинку проти команди, в якій пройшли найкращі роки кар'єри, дійсно, дорогого коштує. На жаль, піти з трофеєм у легендарного кіпера не вийшло. Чеху можна хіба що пред'явити перший гол від Жиру, але рятував він набагато більше. І якби не «людина в шоломі», «каноніри» могли пропустити ще більше.

Форвард «Челсі» Олів'є Жиру навпаки найращі матчі в Англії провів в «Арсеналі», але після того, як виявився не потрібен на «Емірейтс», відправився в «Челсі». Основним на «Стемфорд Брідж» француз не став - в АПЛ він забиває по великих святах, але зате в цьому розіграші Ліги Європи забив у ворота суперників 11 м'ячів. І один з них - в ворота Чеха. Природно, Жиру не святкував взяття воріт. З поваги до колишнього партнера і клубу, якому віддав шість років ігрової кар'єри.

Хавбек «Арсеналу» Генріх Мхітарян вигравав Лігу Європи в складі «Манчестер Юнайтед» і напевно хотів підняти над головою трофей у складі «канонірів», але в Баку він не прилетів через конфлікт між його Вірменією і Азербайджаном в Нагірному Карабасі. Гравцеві відкрили в'їзд в країну і гарантували безпеку, але Мхітарян прийняв політичне рішення не їхати в Баку. У клубі його підтримали, фани «Арсеналу» на вулицях Баку напередодні фіналу співали пісні на підтримку гравця, але на полі, будемо говорити відверто, його не вистачало. Озіл розчинився за спинами Канте і Жоржиньо, а посилити атаку було ніким.

***

Останній матч у футболці «Челсі» практично напевно провів Еден Азар. «Реал» і «Челсі» давно узгодили трансфер бельгійця, але офіційно про перехід до фіналу Ліги Європи вирішили не озвучувати. Азар вів гру «синіх» і робив все, щоб фінал Ліги Європи став його лебединою піснею в «Челсі». Гольовий пас на Педро і два голи - більш ніж вагомий внесок Азара в завоювання трофея. Мавр зробив свою справу - мавр може йти. У Мадрид.

Унаї Емері в складі «Севільї» вигравав Лігу Європи - в сезонах 2013/14, 2014/15 і 2015/16. Перемога з «Арсеналом» стала б для іспанця четвертою в кар'єрі і принесла б «канонірам» місце в Лізі чемпіонів в наступному сезоні. Але на цей раз «містер Ліга Европа», як називають Емері, поступився своєму опоненту Мауріціо Саррі. Причому, поступився за всіма статтями.

Склалося враження, що у іспанця не було запасного плану на гру. Це на попередніх стадіях Емері виїжджав за рахунок пари Обамеянг-Ляказет. На «Олімпійському» стадіоні в Баку на двох габонець і француз створили півмомента - і то для Уіллока, але той шансом не скористався. Шалений удар нігерійця Івобі - все, на що спромігся «Арсенал». Для тріумфу в Лізі Європи цього відверто мало.

***

60-річний Мауріціо Саррі за 28 років тренерської кар'єри не виграв жодного трофея. З «Челсі» з першого заходу він взяв Лігу Європи. По ходу сезону італієць був на грані відставки, але перемогою над «Арсеналом», думається, продовжив свій кредит довіри у Романа Абрамовича. Ще вчора Саррі, оскаженілий конфліктом Ігуаїна і Давида Луїса (ці двоє обнімались після гри, як ні в чому не бувало), кидав кепку з емблемою «Челсі», а сьогодні гравці «Челсі» підкидали його в небо над Баку. Заслужив! І Саррі, і «Челсі»!


Ліга Європи. Фінал.

«Челсі» - «Арсенал» - 4:1


Олів'є Жиру (49), Педро (60), Еден Азар (65, з пенальті, 72) - Алекс Івобі (69)

Педро (56), Андреас Крістенсен (68)

«Челсі»: Кепа Аррісабалага, Сезар Аспілікуета, Андреас Крістенсен, Давид Луїс, Емерсон, Н'Голо Канте, Жоржиньо, Матео Ковачіч (Росс Барклі, 76), Еден Азар (Давиде Дзаппакоста, 89), Олів'є Жиру, Педро (Вілліан, 71).

«Арсенал»: Петр Чех, Сократіс Папастатопулос, Лоран Косьельни, Начо Монреаль (Маттео Гендузі, 66), Енслі Мейтленд-Найлс, Лукас Торрейра (Алекс Івобі, 66), Граніт Джака, Сеад Колашинаць, Месут Озіл (Джо Уіллок, 78) , П'єр-Емерік Обамеянг, Александр Ляказетт.

Арбітр: Джанлука Роккі (Італія)

Стадіон: Олімпійський (Баку, Азербайджан)

ЧЕЛСІ - АРСЕНАЛ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 46
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
digital_summer
Арсенал выигрывал КУЕФА в 1994 году. В том основном составе выходили 11 англичан. Тут был 1 англичанин на 2 команды
digital_summer
Сарри выиграл свой первый трофей
Семья Тахмазовых
Деклассировало Челси на пятёрочку.
Арсенал со стариком Чехом, никаким Озилом и лузером Эмери (никто надеюсь не забыл позор от Барселоны 1-6 после 4-0, когда был у руля ПСЖ) получили по заслугам.
ЧЕЛСИ РУЛИТ😀
ManUtd
За две недели после окончания АПЛ команды прилично просели в физике... Надеюсь финал ЛЧ будет пободрее
Solovey
Ждём Ливерпуль красаву!
Maradona
У Арсенала взагалі не було гри.
Члени взяли по ділу.
Vgfxdr Jgvv
ДК стало быть проиграли ее так уж и лузерам
pol55
Перед голом Педро был кажется фол (повтора не было)но игроки Арса стопорнули,ну и после гола все *сдулись*.
Ну и Чех не на такой последний матч надеялся,хоть какой то *рекорд* в финале ЛЕ.
Макс Максов
Че то Арсенал после первого первого гола посыпался, как карточный домик... Но это даже лучше, что будет только 4 английских в ЛЧ.
kerch30
На их месте должни били бить Ворскла и Динамо К
JulikoB
При Венгере Арсенал был самобытной командой, а сейчас просто набор игроков.
JulikoB
Ну что, давайте бухтите про кризисный Челси.
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил